Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz
Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.
Forumdaki herkese selam. 22.08.2020 tarihi itibariyle Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ve biz zıpkıncıları doğrudan ilgilendiren yeni tebliğ olan 5/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ (2020-2024) ile ortaya çıkan bazı değişiklikleri sizlerle paylaşmak ve forum üyelerimizi bu tebliğden haberdar etmek istedim.
5/2 Numaralı (Yeni) Tebliğdeki Değişikliğe Göre Artık Cezalar Çok Can Yakacak !
Tebliğe göz attığımda ilk dikkatimi çeken bence en önemli değişiklik yasak ihlali gibi bazı durumlarda kolluk görevlilerinin işlemi/para cezasını amatörden mi yoksa ticariden mi yapacaklarının eski tebliğlere nazaran artık kesin bir şekilde belirtilmiş olmasıdır!
Yani bundan sonra görevlinin takdiri yerine tebliğde yazan maddelere göre işlem yapılacağı açıktır. Aşağıdaki resimdeki altı çizili yerlere lütfen dikkat edin.
Mesela artık 5/2 numaralı yeni tebliğ gereği Sarıkuyruk-Kuzu balığı için alıkonulabilir miktar yani avlayabileceğiniz miktar 1 adet. Siz dalış yaptınız ve belinizde 3 adet kuzu-sarı kuyruk var. Normalde 1 adet vurmanız gereken sarı kuyruktan 3 tane vurmuşsunuz tebliğe göre bu durum limit aşımına girer ve eskiden bu durumda amatör tebliğden ceza yazarlardı. Ancak bundan böyle tartışmasız olarak ticari avcı kapsamında değerlendirileceksiniz ! Neden mi ?
5/2 numaralı yeni tebliğe göre artık alıkonulabilir balık miktarının 3 katı ve fazlasını avlayan kişi amatör değil ticari olarak değerlendirilip buna göre işlem yapılacak. Peki ticari olarak işlem görürseniz ne olur ? Uçuk miktarlarda para cezaları ile karşılaşabilir ayrıca tüm malzemelerinize (bot-tekne dahil) el konulabilir.
5/2 Yeni Amatör Tebliğe Göre Orfoz (Epinephelus marginatus) Avı Süresiz Yasaklandı
Avlanması bir önceki tebliğe göre 2020 yılı Ağustos Ayına kadar yasaklanmış olan Orfoz (Epinephelus marginatus) türü avlanması tamamen (süresiz) yasak olan türler listesine alınmış.
5/2 Yeni Amatör Tebliğe Göre Dalış Şamandırası Kullanmak Artık Zorunlu Oldu !
4/2 numaralı tebliğ ve önceki mevzuatta dalış şamandırası kullanımı zorunlu değilken yeni tebliğ ile artık zıpkınla balık avı yaparken dalış şamandırası kullanımı zorunlu hale getirilmiş oldu. Açık su avı yapan zıpkıncılar için tamam ancak mendirek avı yapan zıpkıncılar için bu bence çok kötü oldu. Mendirekten en fazla 5-6 metre uzaklaşabilen mendirek avcıları için şamandıra tam bir eziyet olacak gibi. Mendirekte avlanırken şamandıra kullanmıyorsunuz diye artık ceza yazılabilir.
Sarı Kuyruk/Kuzu Balığı (Seriola dumerili) Türü için Zaman, Boy ve Adet Sınırı Getirildi !
4/2 Numaralı eski tebliğe göre avcılığı açısından herhangi bir sınır bulunmayan Sarı Kuyruk-Kuzu Balığı artık 15 Nisan-15 Mayıs tarihleri arasında avlanması yasaklandı. Bu tarihler dışında ise 1 adet ve 30 cm den ufak olanların avlanması yasaklandı !
Tebliğin tamamına aşağıdaki linkten göz atabilirsiniz.
Sosyal Medyada Yeni Tebliğlerle Lagos Avının Tamamen Yasaklandığı Şeklinde Bir Haber Dolaşıyor İtibar Etmeyin !
Konuya önemli bir ekleme yapma gereği duydum. Sosyal medyada yeni tebliğlerle lagos avı tamamen yasaklandı şeklinde bir paylaşım gördüm. Maalesef her zamanki gibi sosyal medyada bilgi kirliği devam ediyor.
5/2 (yeni) tebliğe göre Lahoz/Lagos (Epinephelus aeneus) 1 Haziran-31 Ağustos tarihleri haricinde 1 adet ve en az 50 cm boyunda olmak kaydıyla amatör balıkçılar yani bizler için SERBESTTİR.
Aşağıdaki tabloda amatör avcılar (bizler) için Denizlerde avlanılabilecek türler isimli tablonun içerisinde Lahoz balığını görebilirsiniz.
Zıpkınla balık avı yapan hobidaşlar için sosyal medyadan bağımsız güncel bilgiler içeren seviyeli bir ortam kurduk. Bu ortamı yaşatmak hobidaşlar olarak bizlere düşüyor. Forumda yeni konu açarak açan, açılan konulara erinmeden cevap yazan tüm dostlara teşekkür ederim.
Paylaştım ve açıklayıcı bilgiler için teşekkürler. Sanki daha önce Fener kullanımı yasaktı şimdi oda serbest görünüyor.
5/2 numaralı tebliğ ile ilgili yaptığım incelemeler pek ilgi görmedi galiba 🙂 Başınıza istenmeyen durumlar gelmemesi için lütfen yeni tebliği iyice okuyun.
Konu içeriğinde Lahoz-Lagos Balığı ile ilgili bir güncelleme yaptım. Umarım faydalı olur.
gelecek nesli düşünüyorsak aslında kurallara gerek yok vicdanımızın sesi yeterli fakat bazen vicdan değil kural bile engel olmuyo. o yüzden insanın için de olsun gerisi gelir.
Güzel olmuş, Marmara eşkina kaynıyor ama 3 adet sınırı var yine de iyi eşkina merasına pek gitmiyoruz gitsek sıkıntı😏. Ahtapot yasağına uymayan çok kişi var. Kalkan da 1 adet 45 cm uymayan çok, fener desen zaten yasak uymayan taş altına devam eder . Şamandıra kullanımı benim bildiğim çok önceden beri zorunluydu ama takan yoktu ve bilinmiyordu, öyle hatırlıyorum yani değişmemiş olabilir.
Ben dalislarimi tekneyle yapıyorum ve mavi beyaz alfa bayrak kullanıyorum. Ve teknenin etrafında dalış yapıyorum bunun içinde Samandıra gerekli midir acaba??
Ben dalış şamandırasını bilmiyordum. Hatta bu gönderiyi okumadan önce tebliğin bile değiştiğini bilmiyordum. Benim açımdan çok faydalı oldu.
Şamandıra olayı gayet iyi olmuş ama gel gelelim dalış yaptığımız yerlerdeki tekneciler şamandırayı görünce deniz topu veya farklı birşey varmış gibi almaya geliyorlar bu bence daha büyük bir risk taşıyor.
Halen vatoz ile ilgili bir bilgi yok değil mi, ben mi göremedim yoksa
Merhaba, bir ihlale şahit olduğumuzda şikayet için nereyi arıyoruz?
Grida, plaka olarak adlandırdığımız balık için bir limit göremiyorum bu balık lahoz da değildir.
Hükmü nedir acaba ?
@mutlufethiye 158 deniz sahil guvenlik komutanligi.ben de dun aradim ag ile ilgili bilgi aldim kiyiya min. kac metreye kadar ag serilebilir diye, 0'a kadar ag serilebilir kanun disi bir durum yok dediler.
Tebliğ önemli tabikide 😀
Grida, plaka olarak adlandırdığımız balık için bir limit göremiyorum bu balık lahoz da değildir.
Hükmü nedir acaba ?
Forumdaki Balık Türleri isimli bölümdeki yazılara bakmanızı tavsiye ederim. Orada grida balığı ile ilgili detaylı bilgiler mevcut.
istanbul için dalışa yasak yerler belirtilmemiş ?
kaldırıldımı acaba ?
Bu pandemi ve kapanma dönemi ile ilgili bilginiz var mı arkadaşlar? Dalış gözümde tütüyor ama kimseyle de muhattap olmak istemiyorum. Siz neler yapıyorsunuz?Rahat dalabiliyor msuunuz? Bu engellemeler lisanslı sporcular için de geçerli mi acaba? Kafamda deli sorular, saygılar selamlar...
Ben dün tam kapanmadan sonra ilk defa dalış yaptım. Motosikletli jandarma ekipleri geçti ben arabanın henüz yanındayken. Bir şey sormadılar.
Bizim buralarda insan kaçakçısı vs gibi sorunlar var. Zorunlu olmamasına karşın sene başında bir Jandarma ekibiyle yaptığım konuşna sonucu amatör balıkçı belgesi aldım. Aslında dediğim gibi bir zorunluluk değil ama yönetmelikler konusunda hemen herkesin kafası karışık. Ben de derdimi anlatmak için zorluk yaşamanak için belge aldım. Ama dediğim gibi henüz soran olmadı. Belgeyi Tarım İlçe Müdürlüğünden alabilirsiniz, bir lisans falan gerekmiyor.
Yalnız farklı bir konu olacak belki ama dikkatimi çeken bir şey var. Pek çok zıpkıncı arkadaşa rastgeliyorum ve diyebilirim ki 10 kişiden 1 veya 2 tanesi dalış şamandırası kullanıyor.
Bunların dışında resmi olarak dalışa yasak olan bölgeler dışında herhangi bir kısıtlama yok biliyorum.
Bu pandemi ve kapanma dönemi ile ilgili bilginiz var mı arkadaşlar? Dalış gözümde tütüyor ama kimseyle de muhattap olmak istemiyorum. Siz neler yapıyorsunuz?Rahat dalabiliyor msuunuz? Bu engellemeler lisanslı sporcular için de geçerli mi acaba? Kafamda deli sorular, saygılar selamlar...
Pandemi ile ilgili illerin ve ilçelerde kaymakamlıkların aldığı bazı kararlar oluyor. Şuan için haberlede gördüğüm kadarıyla çanakkalede sahil şeridi dolaşıma kapatıldı.
Sportif amaçlı su ürünleri avcılığı (zıpkın-olta vb) ile ilgili denk geldiğim bir yasaklama yok. Yaşadığınız yerde pandemi nedeniyle alınmış bir karar yoksa gidip dalış yapabilirsiniz.
Ayrıca Mevzuat Bölümü içerisindeki pandemi yasakları isimli konuya göz atmanızı tavsiye ederim.
Merhaba,
Güncel olarak Avlanmanın yasak olduğu bölgeler (şurada koordinatları ile bildirilmiş https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=34822&MevzuatTur=9&MevzuatTertip=5 ) için daha anlaşılabilir bir harita çalışması var mı?
Navionics gibi uygulamalarda bu alanlar işaretli mi hiç karşılaşan oldu mu?