Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz
Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.
Sosyal medyada dönüp duran saçma sapan muhabbetler sebebiyle forum üyelerimiz için Corona (covid-19) tedbirleri kapsamına bazı illerimizde yasaklanan amatör balık avcılığı faaliyetleri konularında bir bilgilendirme yazısı hazırlamak istedim.
Öncelikle bizlerin başına bela olan ve yayılmaya devam eden bu illet sebebiyle günlük hayatımızı kısıtlayan bazı tedbirler ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu tedbirlerden bazıları ise doğrudan hobimize yönelik oluyor. Normalde olta ve zıpkın avı ayrımı olmaksızın, hobi amaçlı balık avı yapan herkes 4/2 Sayılı Amatör Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ kapsamındaki kurallara uymak zorunda.
Zıpkınla balık avı yapan herkesin bilmesi gereken bu mevzuatla ilgili yasaklar ve para cezaları ayrıca avlanabilir balık türleri ve limitler ile ilgili daha önce hazırlamış olduğum bu yazılara göz atabilirsiniz.
Corona-Covid 19 Yasakları
İç İşleri Bakanlığı Tarafından Ülkemiz genelinde mesire alanları, ormanlar, piknik alanları, sahil kenarları, yürümek, koşmak, spor yapmak, balık tutmak dahil 28 Mart itibariyle hafta sonları için yasaklandı ancak il valiliklerine hafta içi de yasaklama yapabilecekleri konusunda yetki verildi. Genelgede adı geçen "balık tutmak" tabiri kıyıdan olta atmak olarak algılansa da kolluk görevlileri için ne manaya geldiği hala bir tartışma konusu. İç İşleri Bakanlığının bu genelgesi nedeniyle Ülkemiz genelinde deniz kenarlarında vakit geçirmek yasaklanmıştır sonucu çıkmaktadır. Ve kolluk görevlilerinin bu açıdan duruma baktıkları unutmamalıdır.
Ülke genelinde geçerli olacak şekilde yasaklanan hususların yanında, korona ile mücadele kapsamında her ilimizde ayrı ayrı pandemi kurulları oluşturuldu ve her il kendi düzenlemelerini yapar hale geldi. Mesela İç İşleri Bakanlığının genelgesinde geçen "balık tutmak tabiri" yerine ilk kez Amatör balık avı faaliyetleri şeklinde karar alarak hobi-spor amaçlı balık avını tümden yasaklayan bir ilimiz oldu.
Antalya Valiliği hobisel balık avını tümden yasakladı ve yoruma açık bir alan bırakmadı. Antalya dan sonra Hatay Valiliği de bir kurul kararı ile amatör balık avı faaliyetini tümden yasakladı. Hatta Hatay'da gezi ve tur teknelerinin içerisindeki kişi sayılarına bakılmaksızın denize açılmaları bile yasaklandı.
Size tavsiyem sosyal medya yorum ve paylaşımlarına inanmak yerine öncelikle bağlı bulunduğunuz kaymakamlık ya da valiliğin web sitelerini düzenli olarak kontrol edin. Alınan kurul kararları düzenli şekilde haber ya da duyuru olarak web siteler üzerinden yayınlanıyor. Eğer bulunduğunuz ilde amatör balık avı yasağı yoksa dalış yapabilirsiniz.
Nedir bu yasakların cezası ?
Normal zamanda olsa 4/2 tebliğden yazılacak bir ceza 480 tl den başlıyor. Ancak yaşadığınız ilde amatör balık avı tümden yasaklanmışsa ve siz dalış yaparken yakalanırsanız ;
a. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi gereğince 3.150,00 TL,
b. Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi gereğince 392,00 TL idari para cezası uygulanır.
Ayrıca Türk Ceza Kanunu’nun Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı 195. maddesinde yer alan “… yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.” hükmü uyarınca, adli işlem yapılabilmektedir.
Konu ciddi arkadaşlar. Başınıza istenmeyen olaylar gelmemesi açısından lütfen yaşadığınız il-ilçe açısından özel bir yasak var mı kontrol edin. Güncel haberleri takip edin. Hepsi bu kadar.
Forumdaki İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları
- Nefeslenme Teknikleri : https://www.spearfishingturkey.com/forum/nefeslenme-teknikleri/
- Agaşon Tekniği : https://www.spearfishingturkey.com/forum/agason-teknigi/
- Kulak Eşitleme : https://www.spearfishingturkey.com/forum/kulak-esitleme-teknikleri/
- Zıpkın Avı Mevzuatı (yasaklar-güncel para cezaları): https://www.spearfishingturkey.com/forum/zipkinci-mevzuati/
- Balık Türleri (resimli anlatımlar) : https://www.spearfishingturkey.com/forum/balik-cesitleri/
- Balık Tarfleri : https://www.spearfishingturkey.com/forum/balik-tarifleri/
- Zıpkın Seçimi : https://www.spearfishingturkey.com/forum/su-alti-tufekleri-zipkinlar-tum-markalar/
İstanbul için cimer'e gönderdiğim mesaj ve gelen cevap
@sonertas katkın için teşeklürler abi İstanbul da komple yasaklanmış öğrenmiş olduk 👍
Bildiğim kadarıyla an itibariyle Aydın başta olmak üzere bazı illerde yasak değil hatta otelleri bile açıyorlar. Medyada bir çok konuda normalleşme adımları için tarihler dolaşırken sahil, deniz yasakları ile ilgili herhangi bir haber bile dolaşımda görmedim. Açıkçası otelleri korumak adına otellerin yoğun olduğu iller dışında bu iş devam eder mi diye bir korku da içimde yok değil. 😔
@devrencik il valilerine halktan(kodamanlardan) baskı gelmedikçe bu yasak uzar gider 🙂 kimsenin aklına bile gelmez amatör avı yasaklamıştık bir ara diye 😁
Ramazan öncesi dalıyordum kdz.ereğli bölgesinde sahil güvenliği aradığımda bize gelen bi yasak bildirisi yok ama siz çıkmasanız gibisinden birşeyler demişlerdi dalışa 3,4 sefer gittim ama stres altında çok garip bir bilgi kirliliği var
sahilde yürüyüş yapmanın, spor yapmanın ya da balık avlamanın yasak olmasını anlayabiliyorum ancak.. bireysel olarak spor yapmanın yasak olduğu bir ortamda alışveriş merkezlerinin açık olmasını anlayamıyorum.. umarım ilerleyen günlerde en azından bireysel olarak hobisini yapan herkes için bir "güncelleme" gelir..
@emir-ismail-67 Aslında bilgi kirliliği yok. Bu konuyu daha sonra okuyacak arkadaşlarımız için başka bir konuya yazdığım mesajı buraya da kopyalıyorum.
Konu Linki : https://www.spearfishingturkey.com/forum/zipkinci-haberleri/bu-yasak-ne-zaman-bitecek/
O zaman kısa bir özet geçeyim ve bu konuya açıklık getirmeye çalışayım. Türkiye genelinde deniz kenarlarında bulunmak (olta atmak, piknik yapmak, denize girmek, ayakta beklemek, oturmak, çekirdek çıtlamak vs. ) tümden yasak. Bu yasağı getiren İç İşleri Bakanlığı.
Gelelim av yasağına.
Amatör su ürünleri avcılığı Türkiye genelinde yasak değil. Sadece "Olta Atmak" için yukarıdaki genelge nedeniyle genel bir yasaklama ortaya çıkıyor. Ancak dalarak su ürünleri avcılığı için durum farklı. Ancak valilikler ve kaymakamlıklar kendi başlarına daha başka yasaklar da getirebiliyor. Örnek vermek gerekirse Hatay il sınırları içerisinde Amatör su ürünleri avcılığı tümden yasaklandı. Tümden yasaklanan yerlerde doğal olarak zıpkın avı da yasak oldu.
Sonuç olarak ne yapacağız ?
Önce dalış yapmak istediğin İlin Valiliğinin internet sitesindeki duyurular-basın açıklamaları bölümüne bir bakacaksın. O il genelinde amatör su ürünleri avcılığı yasaklanmış mı yasaklanmamış mı
Eğer yasaklanmamışsa oraya dalış için gideceksin. Ancak deniz kenarında rahat rahat hareket etmeyeceksin. Çünkü Türkiye Genelinde deniz kenarlarında bulunmak yasak.
Üzerini hemen değişip kendini suya atacaksın. Suya girerken ya da çıkarken sadece deniz kenarında bulunduğun için polis ya da jandarma sana ne geziyosun burada diyebilir. Sen de abi sudan çıktım üzerim ıslak hemen toparlanıp ayrılıyorum diye acitasyonlu bir cevap verebilirsin
Eğer kafaya illaki ceza yazacağız diye koymuşlarsa ki çok zor ihtimal. Bunun için ihbar yada şikayet olması yada amirlerinden direkt emir almaları lazım. Uyarı yapıp giderler. Eğer illa ceza yazacaz derlerse 372 tl ile 3150 tl arası bir tarifeden durumu değerlendirebilirler
Umarım kafandaki soru işaretlerinin tümü gitmiştir.
Sonuç olarak il bazında amatör av yasağı olmasa bile deniz keneralarında bulunmak Türkiye genelinde yasaklanmış olduğundan dalışa gidenler için bir risk bulunmaktadır. Ne yapalım gülü seven dikenine katlanacak 🙂