Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Liman disinda Ceza yedim.

16 Mesajlar
10 Üyeler
19 Beğeniler
8,101 Görüntüleme
(@zipkin33)
Mesajlar: 11
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

Merhabalar  bozyazı limanınında liman ağzına yakın ama mendiregin dış tarafına henüz dalmıştım ki sahil güvenlik yasak gel bakalım böyle dedi.

ben de internette okudum.mendirek dışı serbest diyordu dedim. Kabul edilmedi.liman ağzına 200 metre yaklaşamazsin ayrıca burası askeri bölge dedi  sonuçta cezayı yedik. Tutanakta mendirek alanı içinde diye tuttular, oysa ki  ben dışarda idim.  bu konuda daha net  bilgi alabilir  miyim?

Yazılan cezanın idari mahkemede bozulma olasılığı var mıdır?

Zoruma giden ceza değil ancak aynı anda olta atanlar vardı aynı yerde onları  uyardılar git buradan diye. Ama beni uyarmak yerine direk ceza yazdılar.

 
Gönderildi : 18/08/2020 19:22
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
 

@zipkin33 öncelikle geçmiş olsun. Konuya biraz geç yanıt verdim çünkü Facebook ağzıyla iki kelimelik cevaplar verip geçmek istemedim. Sizin açtığınız konu vesilesiyle bu yazıları daha sonra okuyacak olan özellikle yeni başlayan arkadaşlar için detaylı bir cevap yazmak istedim umarım faydalı olur.

Dalışa Yasak Olan Yerler

Yürürlükte olan 4/2 Numaralı Amatör Avcılığı Düzenleyen Tebliğin 18. maddesinde dalarak su ürünleri avcılığının yasak olduğu yerler açık bir şekilde belirtilmiştir.

  • Limanlarda, balıkçı barınak, barınma ve çekek yerlerinde dalış yapılarak su ürünleri avcılığı yasaktır. 
  • Deniz Askeri Yasak Bölgelerinde ve Özel Güvenlik Bölgesi İlan Edilmiş Alanlarda su ürünleri avcılığı yapmak yasaktır.
  • 1 Nisan-15 Kasım tarihleri arasındaki dönemde, sahilden itibaren uzaklığı 200 metreyi geçmeyen, şamandıralarla çevrilmiş yüzme alanları içinde su ürünleri avcılığı yasaktır.
  • Kültür ve tabiat varlıklarını korumak amacıyla belirlenen ve 5/4/2016 tarihli ve 2016/8743 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan su altında korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu bölgelerde dalış yasağı uygulanmasına dair Karar’da koordinatları ilan edilen bölgelerde dalış yapılarak su ürünleri avcılığı yasaktır.
  • Akdeniz Fokunun yaşadıkları su altı veya su üstü girişli kıyı mağaralarında ışık kullanmak, her türlü vasıta ile dalış yapmak, yüzerek veya herhangi bir deniz vasıtasıyla girmek, mağara girişlerinde beklemek, demirlemek ve avlanmak yasaktır.

Dalışa yasak yerleri hatırladıktan sonra biraz detaya inelim.

Mendirek Nedir ?

Mendirek, bir limanın denizden ve dalgaların yıpratıcı etkisinden korunmasını sağlayan, bu haliyle bir açık tarafında dalgakıran kapalı tarafında ise bir iskele işlevi gören, kısmen su altında inşa edilmiş yapılara verilen addır. Mendirek liman ya da balıkçı barınağının dış duvarı yani sınırıdır. Bu duvarın dış tarafı itibariyle liman-barınak sahası son bulduğundan dolay Mendirek dışında dalarak su ürünleri avcılığı yapılabilir der demez bizi kocaman bir ANCAK KARŞILAR !

Yukarıda belirtilen yerlerin dışında dalarak su ürünleri avcılığı yapılabilir ancak dalış yapılacak yerin öncelikle Deniz Askeri Yasak Bölgesi ya da Özel Güvenlik Bölgesi İlan Edilmiş Bir Alan içerisinde olup olmadığına da bakılmalıdır. Mesela İskenderun Limanının uzun mendireğinin dışı da dahil çevresi komple dalışa yasak. Allah vere sahil güvenlik görmesin hemen alırlar bota 🙂 Çünkü o limanın içerisinde Sahil Güvenlik Komutanlığı var. Nereden nereye kadar askeri bölge ilan edilmiş bilmiyorum. Bunu bilmeden oraya dalışa giden bir zıpkıncı büyük ihtimalle sizinle aynı durumu yaşayacaktır.

Standart Mendireklerin Dalışa Yasak Olan Bölümü

İşte burada devreye 618 sayılı Limanlar Kanunu ve diğer bazı kanuni metinlere dayanılarak hazırlanan LİMANLAR YÖNETMELİĞİ devreye giriyor. Maalesef zıpkınla balık avı yaparken sadece 4/2 Numaralı Tebliğe bağlı değiliz. Bizi ilgilendiren başkaca mevzuatları da bilmemiz gerekiyor.

Madde 21 ) Kıyı tesislerinin yaklaşım kanallarında, mendirek ağızlarında, yanaşma ve bağlama yerlerinde ve demirleme sahalarında; her türlü su ürünleri avcılığı yapmak, yelkenle seyretmek, kürek çekmek veya diğer su sporları faaliyetlerinde bulunmak ve yüzmek yasaktır. 

Bu maddeye göre deniz taşıtlarının liman/barınak gibi yerlere giriş-çıkış yaptıkları alanlarda dalış-yüzme-zıpkın avı gibi aktiviteler yapmamız yasak. Ancak yapmış olduğum detaylı araştırma sonucu hiçbir mevzuat metninde Liman/Barınak girişine/ağzına 150-200 metre mesafe bırakılması gerektiği ya da mendirek ucundaki fenerden 150-200 metre çapında bir daire ile çizilerek oluşturulan bir sınıra rastlamadım.

Barınak girişi olarak kabul edilen alan nereden başlayıp nerede bitiyor tam bir muamma. Kimi görevliler girişe çok yakınken ceza yazıyor kimsi de 150-200 metre gibi bir sınır belirliyor. Zaten tutanakta da direkt liman içi şeklinde yazmışlar. Buradan da anlaşıldığına göre 200 metre durumu resmi bir şey değil ! yoksa öyle yazarlardı diye düşünüyorum.

Eğer orası askeri yasak bölge değil ve mendirek ağzına da belli bir mesafede olduğunuz halde size ceza yazıldığını düşünüyorsanız bu idari para cezasının haksız olarak uygulandığı, mendirek ağzında dalış yapmadığınızı belirterek itiraz edin. Büyük ihtimalle ceza iptal olacaktır. İyi Forumlar.

 
Gönderildi : 19/08/2020 00:31
(@zipkin33)
Mesajlar: 11
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

Değerli bilgilerinizi bizimle paylaştığınıız için teşekkür ederim.
itiraz dilekçemi hazırladım. bir örneğini buraya paylaşacağım.
benim  dikkatimi çeken  görevlinin bana imzalattığı kağıtta mendirek alanı içerisinde dalış yaptığım idi.
ancak bu doğru değil bana ceza yazabilmek için öyle imzalattılar.
 2. balıkçı barınağında su altı tüfeği ile av yapmak işlediğim suç bu imiş.

itiraz dilekçemi de  şu şekilde hazırladım:
--------------------------------------------------------------------------------
 YETKİLİ İDARE MAHKEMESİNE 
                                                                           
               ... Aile  Sağlığı Merkezinde Aile hekimi olarak çalışmaktayım, hobi olarak amatör balıkçılıkla ilgilenmekteyim. 01.08.2020 tarihinde    saat 17:30’da bozyalı balıkçı barınağı   uzun mendireğin, açık denize bakan dış kısmında amatör amaçlı zıpkınla balık avı için dalış yapıyordum. Ancak bir süre  sonra bir sahil güvenlik görevlisi  video  kaydı  yapmak sureti ile dalış yaptığım yerin yasak olduğunu  ve dışarı  çıkmam gerektiğini söyledi ben de liman içi tamam yasak ama dışıyla ilgili bir yasak olmadığını  araştırıp geldiğimi söyledim ,ancak  görevli komutana anlatırsın çık dedi , ben de kabul ederek dışarı çıktım.  Liman ağzındaki fenere 200 metre yaklaşamassın ceza yazacağız dediler  tamam dedim.  Bir sure  sonra bana bir tutanak  imzalattılar burada  “mendirek alanı içerisinde  dalış yaptığım”dan bahsediyordu.Nedir bu mendirek? diye sordum görevliye: Görevli bana liman ağzındaki fener dedi ona yaklaşmışsın dedi. (Bu konuşmaya  oraya kimliğimi getirmeye gelen eşim... ve... şahittir).Kafamda soru işaretleri oluşsa da hem ceza tutarının düşük olması nedeniyle  hem de ben yanlış biliyor olabilirim diyerekten itiraz  etmedim imzaladım. Olaydan bir süre sonra ceza makbuzu elime ulaştığında “Balıkçı barınağında  su altı tüfeği ile avcılık yapmak” ibaresi geçiyordu. Yani sanki liman içinde  yada balıkçı barınağı içinde   avcılık yapmışım gibi işlem yapılmıştı!  Bu  doğru olmadığı için  araştırma yaptım, benim dalış yaptığım alanın balıkçı barınağı olarak değerlendiremeyeceğini öğrendiğim  için yazılan cezaya itiraz etmeye karar verdim.
Cezanın tebliğ tarihi: 13.08.2020
İtiraz hakkı: 1380 sayılı kanun’un ek:3’üncü maddesi.(15 günlük yasal süre)
İtirazıma dayanak olarak:
13.12.1996 tarihinde 22846 sayı numaralı resmi  gazetede yayımlanan BALIKÇI BARINAKLARI YÖNETMELİĞİ'nin birinci kısmında ;
Balıkçı Barınağı : Her türlü balıkçı gemilerine hizmet vermek maksadı ile mendireklerle korunmuş, yeterli havuz ve geri saha ile barınacak gemilerin manevra yapabilecekleri su alanı ve derinliğe sahip, yükleme, boşaltma, bağlama rıhtımları ile suyu, elektriği, ağ kurtarma sahası, satış yeri, idare binası, ön soğutma ve çekek yeri bulunan, büyüklüğüne ve sağladığı imkanlara göre balıkçı limanı, barınma yeri veya çekek yeri olarak adlandırılan kıyı yapıları  olarak  tanımlamaktadır.

Mendirek nedir diye bakarsak yönetmelikte tanımı geçmese de internetten biraz araştırdığımızda;bir limanın denizden ve dalgaların yıpratıcı etkisinden korunmasını sağlayan, bu haliyle bir açık tarafında dalgakıran kapalı tarafında ise bir iskele işlevi gören, kısmen su altında inşa edilmiş yapılara verilen ad” olduğu anlaşılmaktadır.
 Dolayısıyla mendireğin kendisi bir sınır olup  limana veya balıkçı barınağına dahil olabilir ancak dışında kalan  alan balıkçı barınağı olarak değerlendirilemez  ve bu durumun  mendirek dışı dalış  yaptığı kamera kayıtları ve şahitlerim  tarafından  sabit  olan şahsıma  yazılan  cezayı hukuken hükümsüz kıldığı kanaatindeyim.

  Konuyla ilgili  4/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ'inde (No: 2016/36) 
(4) Limanlarda, balıkçı barınak, barınma ve çekek yerlerinde dalış yapılarak su ürünleri avcılığı yasaktır.    Ifadesi geçmektedir. Ancak yukarı da da izah ettiğim üzere dalış yaptığım alan bu tanımın dışında kalmaktadır.

            İlgili limanlar yönetmeliği  ve balıkçı barınakları ile  ilgli yönetmelikleri incelediğimizde; 31.12.2012 tarih ve 28453 sayılı resmi gazetede LİMANLAR YÖNETMELİĞİ'nin   birinci bölümünde amatör balıkçılık ile  ilgili yasaklardan bahsedilen  madde 21 aşağıdaki gibidir:
21) Kıyı tesislerinin yaklaşım kanallarında, mendirek ağızlarında, yanaşma ve bağlama yerlerinde ve demirleme sahalarında; her türlü su ürünleri avcılığı yapmak, yelkenle seyretmek, kürek çekmek veya diğer su sporları faaliyetlerinde bulunmak ve yüzmek yasaktır.

               Dolayısıyla   dalış yaptığım alan cezai işleme  tabi bir alan değildir. Burada  yasak alan olarak mendirek ağzından bahsediyor. Mendirek ağzı deniz araçlarının giriş çıkış yaptığı yerdir  ve zaten  burada dalış yapmak intihar etmek demektir.  Ancak  yasal metinler incelendiğinde  mendirek ağzına ne kadar yaklaşılmaması ile ilgili  bir mesafeden bahsedilmemektedir. Mendirek dışı  alan ile ilgili bir yasak  kesinlikle tanımlanmamıştır. balıkçı barınakları ile ilgili yönetmelikte ise konuya hiç değinilmemiştir.
               Görüldüğü üzere ne  4/2 numaralı  amatör amaçlı su ürünleri avcılığı düzenlenmesi hakkında tebliğde  ne  limanlar yönetmeliğinde  ne de balıkçı barınağı  yönetmeliğinde mendireklerin açık denize bakan   dış kısmı    yasak olarak tanımlanmamıştır.
 
               Son olarakta o gün beni denizden çıkarıp ceza yazmaya götürürlerken  aynı mendirek dışı alan içinde  kamışla avcılık yapan bir amatör balıkçı uyarılarak alandan çıkarılmış ancak cezai işlem uygulanmamıştır. Bir amatör balıkçının uyarılması diğerinin  yani o alana ilk kez gelen şahsımın  hiçbir şekilde görevlilerle sataşmaya girmeme rağmen  uyarılmadan cezai işleme tabi tutulması her şeyden önce Anayasal hakkım olan eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu  durumu mahkemenizin takdirine bırakıyorum.
              
               O gün beraberimde kıyıya gelen  ve daldığım alana ve yediğim cezaya tanık olan şahitlerim:
1)....
2)....
3)...
4) ...
               Yukarıda detaylı bir şekilde izah  ettiğim konuların yetkili  mahkemece değerlendirilmesi,
o gün sahil güvenlik görevlisinin beni denizden çıkarırken kayıt altına aldığı video  görüntülerinin incelenerek dalış  yaptığım yerin  Bozyazı balıkçı barınağının mendireğinin  açık denize bakan dış kısmı olduğunun tespiti,lüzum görülmesi halinde daldığım yere  tanık olan  şahitlerimin dinlenilmesi ve  uygun görülmesi  halinde yazılan cezanın  mahkeme tarafından kaldırılmasını talep etmekteyim.
 Gereğini arz ederim.

Ekler:
1) 1 adet idari para cezası kararı
2)kimlik fotokopisi

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eklemem düzetmem gereken bir yer başka bir madde fikir vs veya yanlış yaptığım birşey gördüyseniz düzeltin lütfen. hem de sonuçtan sizleri haberdar edeceğim bir kaç ay sonra

 
Gönderildi : 22/08/2020 10:16
Barracuda and moguzcan reacted
(@zipkin33)
Mesajlar: 11
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

Tanık ifadelerini de ekleyeceğim 3 kişi dosya üzerinden karar verecekler muhyemelen

 
Gönderildi : 22/08/2020 17:08
Barracuda reacted
(@mes13mes)
Mesajlar: 1
Yeni Üye
 

geçmiş olsun. ben de dalarken hep tereddütteyim, acaba sahil güvenlik gelmesin mi diye korka korka giriyorum, kimin ne diyeceği belli olmuyor.. önümüzdeki ay başı da tatile çıkacağım, gideceğim yerde de zıpkınla dalacağım tabiiki de:) ve gideceğim yerde yaşayanlara sordum dediler burada yasak abi zıpkın.. -hepsi de zıpkınla dalıyor gece fenerle hatta adamlar gündüz dalmiyor- acaba dedim bunlar zıpkını sadece fenerle yapıldığını mi düşünüyor da yasak diyor yoksa gerçekten o bölge yasak mi? araştırıken de bu foruma rastladım, iyi oldu 🙂 fakat ama lakin, be  hala bu yasağı nasil öğrenebilirim bulamadım. kanunu okudum orasi (mugla ören akbuk köyü) dalışa yasak mi yoksa degil mi. bu konuyu araştırabileceğim bir yer var mi belki siz araştırıken bulmussunuzdur. diye sorayim dedim.

tesekkur ederim

 
Gönderildi : 23/08/2020 19:05
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
 

@zipkin33 dilekçeniz çok güzel olmuş ancak size yazılan cezanın haksız-hukuksuz olduğunu açık bir şekilde ortaya koymak zorundasınız. Bunu ortaya koyarken "internetten yaptığınız araştırmalar" yerine yasal mevzuat ve ilgili maddeleri yazarak bu maddelere aykırı bir eyleminiz olmadığını kısa ve öz olarak belirtmeniz bence yeterli olacaktır. Ayrıca dilekçe metnindeki gündelik konuşmalara kayan ifadeler yerine örneğin "Yediğim Ceza"yerine "Şahsıma uygulanan haksız-hukusuz idari para cezası" şeklinde cümleler kurarsanız daha etkili olur kanaatindeyim.

İsterseniz bir avukatla görüşüp etkili bir itiraz dilekçesi yazabilirsiniz. Ben itirazınız ile cezanın iptal olacağını düşünüyorum. Gelişmelerden lütfen bizi haberdar edin.

 
Gönderildi : 23/08/2020 20:07
2000watt and gkhnkck1990 reacted
Rıdvan (scotchsoda)
(@ridvan)
Mesajlar: 1116
Sığ su avcisi Forum Yönetimi
 

Yazmicam çok cevabim var bu konuya ama haddi aşar ...

 
Gönderildi : 24/08/2020 10:20
Rıdvan (scotchsoda)
(@ridvan)
Mesajlar: 1116
Sığ su avcisi Forum Yönetimi
 

Bir kere haksizlik bastan baslamis balik bastan kokmus liman ici diye tutanak tutan kisi niyetini belli etmistir..

 
Gönderildi : 24/08/2020 10:22
gkhnkck1990 reacted
(@sparta_32)
Mesajlar: 17
Yeni Üye
 

itiraz sonucu ne oldu hocam. bayağı bi vakit geçti sonuçlanmıştır sanırım merak ettim.

 
Gönderildi : 10/11/2021 23:18
kaanc, BULUT_ and Barracuda reacted
(@yilmazkoc)
Mesajlar: 1
Yeni Üye
 

heyecanla deminden beri okuyorum ve en sonunda ne göreyim, sonuç yok 😀

 
Gönderildi : 08/08/2022 16:44
gkhnkck1990
(@gkhnkck1990)
Mesajlar: 329
Üye Palazı
 

malesef ülkemizde bu tür mahkemelik olaylar yıllar boyu sürdüğünden belki de halen sonuca varmamıştır. veyahut arkadaşımız haksız görülüp dava kapanmıştır ki burası Türkiye bazen haklı da olsan haksızsın dediler mi iş bitiyor malesef..

 
Gönderildi : 10/08/2022 08:11
Barracuda and 2000watt reacted
CorsairTR
(@corsairtr)
Mesajlar: 14
Yeni Üye
 

Öncelikle geçmiş olsun, başıma gelen bir olayı anlatayım: Benim dalışlarım sırasında alıskanlık oldu arada bir kafayı kaldırır acık denize bakarım sahil güvenlik geliyormu diye, nitekim daldıgım bolgede işi gücü olmayan bir vatandaş telefon acıp şikayet etmiş, kafamı cıkardıgımda uzakta gördüğüm tam üzerime gelen bir hücumbottu. şamandıram herşeyim olmasına ragmen merayi iyi bildigim için elimdeki zıpkını magara oyuguna saklayıp satıha cıktım , arkadaşlar vardıgında zıpkınla avlanmadıgımı ve kamerayla su altı cekimi yaptıgımı ifade ettim, ben yediklerini sanmıyorum fakat yapabilecekleri hiçbirşey yoktu nitekim ceza yazamadılar. Serbest dalısı sonuc olarak yasaklayamazlar. Aklınızda bulunsun işe yarıyor. Sonradan öğrendim ki şikayet olmadan nokta atısı kafanıza kadar gelemezler emin ol o balıkcıların parmagı olma ihtimali yüksek.

 
Gönderildi : 11/08/2022 23:51
kaanc, Polsoney and Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
 
Gönderen: @sparta_32

itiraz sonucu ne oldu hocam. bayağı bi vakit geçti sonuçlanmıştır sanırım merak ettim.

İnşallah iptal edilmiştir. Konuyu açan arkadaşı @zipkin33 etiketliyorum ki kendisine bildirim e maili gitsin. Görünce bizi aydınlatır belki.

 
Gönderildi : 12/08/2022 01:24
Arif Mücahid
(@arifmucahid)
Mesajlar: 48
Yeni Üye
 

@corsairtr Hocam yanlış biliyorsam düzeltin ama zıpkın avcılığına yasak olan bölge, aynı zamanda dalışa da yasak oluyor. Yani zıpkına ceza yazıp dalışa yazmamak biraz absürt bir durum değil mi?

 
Gönderildi : 12/08/2022 11:17
CorsairTR
(@corsairtr)
Mesajlar: 14
Yeni Üye
 

@arifmucahid snorkel ve paletle giren adama ceza yazabilirmisin x) kıyafet bahanemde üşüyor olmamdı

 
Gönderildi : 13/08/2022 00:30
(@aksiyon-adami)
Mesajlar: 2
Yeni Üye
 

Öncelikle Mevzuatları iyice okuyunuz, Sahil Güvenlik sizi liman içi der, Mendirek ağzı der cezayı yazmak ister. İlk ceza yediğinizde Cimer 'e var ise delilleriniz ile itiraz ediniz.

1380 Sayılı Kanun , Limanklar Yönetmelkliği 5/1 Ticari ve 5/2 Amatör sürküleri iyice okuyunuz. Dalışa yasak sahalara dikkat ediniz. Son olarak söyleyeceğim şey şudur. 5/1 tebliğ de geçen 100-200 metre kuralı ticari balık avlayanlar içindir. Bizim yaptığımız spor olta balıkçılığı gibi amatördür, Hakkınızı arayınız. ilk aksiyonunuz tutanak da hakkınızı savunacak şekilde yazdırmanız ve hemen Cimer 'e şikayet etmeniz.

 
Gönderildi : 28/02/2024 09:29
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account