Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

[Sabit] Sığ Su Bayılması-Senkop Nedir ? En Detaylı Anlatım

10 Mesajlar
4 Üyeler
18 Beğeniler
15.8 K Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
senkop sıg su bayılması nedir

ZIPKINLA BALIK AVI YAPARKEN KARŞILAŞILAN TEHLİKELİ DURUMLAR

SIĞ SU BAYILMASI (SENKOP)

Herkese merhaba. Zıpkınla balık avı yaparken karşılaşılan tehlikeli durumları tek tek inceleyeceğiz. Bu yazının konusu sığ su bayılması olacaktır. Amacım yeni başlayan arkadaşları korkutmak değil, başlamaya niyetlendiğiniz sporu tüm gerçekleriyle size tanıtabilmektir. Serbest dalış ve zıpkınla balık avı çok eğlenceli fakat içerisinde birçok tehlike barındıran bir spor dalıdır. Dalış yapmak, kısa süreli de olsa su altı yaşamının bir parçası olmak, insana inanılmaz derecede keyifli anlar yaşatıyor ve kısa zaman sonra bu spor, insanda bir tutku haline geliyor.

Ayrıca sizlere önemli bir tavsiyem olacak. Zıpkınla balık avına başlamaya niyetiniz varsa lütfen ilk iş olarak uluslararası (padi, aida, ssi, cmas) sistemleri içerisinde yer alan ve sertifikalı eğitim sunan bir serbest dalış okulundan eğitim almaya çalışın. Kişiye özel verilen bu eğitimlerle güvenli ve doğru teknikler kullanarak serbest dalış temellerini öğrendikten sonra geriye sadece avcılık kabiliyetinizi geliştirmek kalacaktır.

*Sığ su bayılması çoğunlukla dipten yüzeye doğru çıkarken 5-6 metrelerde görülür. Serbest dalış ya da zıpkınla balık avı yapanlar için en tehlikeli durumların başında gelen sığ su bayılması/senkop anında acil müdahale edilmezse sonucu kesinlikle ölümdür.

Zıpkınla balık avı ile ilgili bilmeniz gereken bazı kavramlar ve ön bilgilendirme için zıpkınla balık avı başlangıç rehberi isimli yazıma göz atmanızda fayda var. Ayrıca su altında güvenli şekilde nefes tutabilmek için forumdaki  nefeslenme teknikleri ve zıpkınla balık avı yapabilmek için mutlaka uygulamanız gereken agaşon tekniği ile ilgili faydalı yazılar bulunan bölümleri mutlaka ziyaret edin.

SIĞ SU BAYILMASI (SENKOP) NEDİR ?

Zıpkınla balık avı yaparken başımıza gelebilecek en büyük tehlike sığ su bayılmasıdır.  Senkop – Sığ su bayılması serbest dalış yapan yani zıpkınla avlanan kişiler için büyük bir tehlike olmuş ve olmaya devam etmektedir. Peki Nedir bu Sığ Su Bayılması ?

Sığ Su Bayılması dalgıcın dipten yüzeye çıkarken ya da yüzeye vardıktan sonraki ilk birkaç saniye içerisinde bilincinin tamamen kapanarak bayılmasıdır. Senkop-baygınlık geçiren dalgıca o anda müdahale edilemezse malesef sonuç kesinlikle ölümdür.

Sığ Su Bayılması-Senkop Nasıl Ortaya Çıkmaktadır ?

Dalgıcımız su yüzeyinde iken derin bir nefes alıp akciğerlerini tamamen doldurdu ve nefes tutarak dalışa başladı. Bir insanın ciğer kapasitesi ortalama 4-5 litredir. Dalışa geçtikten sonra artan dış basıncın etkisiyle ciğerlerimiz, sinüsler ve kulaklarda bulunan havanın hacmi azalır. Basıncın vücudumuza etkileri, yüzerlik ve ideal ağırlık hesabı ile ilgili detaylı bilgi almak için ideal ağırlık hesabı nasıl yapılır? isimli yazıma göz atabilirsiniz. Basıncın etkisini ortadan kaldırmak için dalış sırasında kulak ve maske eşitleme yaparız. Bu bilgi aklınızın bir köşesinde kalsın. Kulak ve maske eşitleme ile ilgili videolu anlatımlar için forumdaki kulak eşitleme teknikleri isimli bölüme bakabilirsiniz.

Dalış sırasında nefes tuttukça vücudumuz bu işin süreklilik arz edeceğini bir şekilde anlayarak (nefes tutmak, yüz bölgesinin ıslanması, dalış sırasında oluşan basınç değişimi vb.) metabolizma ve kalp atış hızını yavaşlatır. El ve ayaklar gibi hayati olmayan organlardan kan çekilir ve daha önemli organlara kan akışı artar. Buna Dalıcı Memeli Refleksi denir. Bu bilgiyi de aklımızda tutalım.

Asıl konuya dönersek, dipte geçirilen süre boyunca ciğerlerimizde bulunan havanın içerisindeki oksijen vücudumuz tarafından kullanılır. Kişiden kişiye değişmek kaydıyla belli bir süre geçtikten sonra kandaki artan karbondioksit miktarı ile birlikte beynimiz nefes al komutu verir ve diyafram kasımız kasılarak bizi uyarır !

Buraya dikkat ! Dalgıcın vücudu bu karşılaştığı durumla ilgili iki adet tedbir aldı. Birincisi memeli refleksi, ikincisi ise diyafram kasılmalarıyla dalgıca artık nefes almalısın şeklinde uyarıda bulundu.

Dalgıcımız dipte avlanmayı sürdürüyor. Bu sırada dalgıcın kanındaki kullanılabilir oksijen miktarı çok azaldı ve karbondioksit miktarı artmaya devam ediyor. Dalgıç diyafram kasılmalarına aldırış etmeden avlanmaya-nefes tutmaya devam ediyor. Hani birçok platformda limitleri zorlamayın, şeklinde uyarılar görmüşsünüzdür. İşte şuan dalgıcımız tam da bunu yapıyor.

Yeri gelmişken bazı arkadaşlar dipte daha uzun süre kalabilmek adına çok tehlikeli olan bir şey yapıyorlar. Dalışa geçmeden hemen önce normalden daha derin ve sık nefes alıp veriyorlar ve nefes tutup dalışa geçiyorlar. Bu yaptıkları ve aslında asla yapılmaması gereken şeyin ismi Hiperventilasyon‘ dur.  Bu tehlikeli yöntemi uygulayan dalgıçlar bu şekilde daha fazla oksijen depoladıklarını düşünürler ancak bu doğru değil. Hiperventilasyon yapmak kandaki oksijen miktarını arttırmaz, sadece kandaki karbondioksit miktarını aşırı şekilde azaltır. Hiperventilasyon yapmak beynin diyaframa gönderdiği ve nefes almak için gerekli sinyalleri yani diyafram kasılmalarını geciktir. Daha detaylı bilgi edinmek için Doğru Nefeslenme Bölüm 1 isimli yazıya göz atabilirsiniz.

Hiperventilasyon yapmak sadece insanın kendisini kandırmasıdır. Hiperventilasyon yapmak dip süresini arttırmaz sadece diyafram kasılmaları geciktirilir. Kasılma olmadığı için aklınca rahat bir dalış gerçekleştirdiğini düşünen dalgıç, farkında olmadan limitlerini aşırı şekilde zorlar. Hiperventilasyon yapmak sığ su bayılmasına davetiye çıkartır! Unutmadan belirtmek isterim çeşitli antrenmanlarla nefes tutma süresini uzatmak yani limitleri arttırmak bilimsel ve güvenilir şekillerde yapılacak fiziksel (co2 -o2 antreanmanları) ve mental (yoga) çalışmalarıyla mümkündür.

Neyse efendim biz dalgıca dönelim. Dalgıcımız kendini zorlayarak dalışa devam ediyor. 15 metre derinlikte avlanan dalgıcımızın akciğer hacmi yarıya inmiş durumda. Kendini aşırı zorladı ama 2 kiloluk bir grida vurdu. Bu sırada vurduğu balık taşa girdi ve balıkla bir süre mücadele etmek zorunda kaldı. Zaten limitlerini aşırı zorlamış birde gereksiz yere balıkla mücadele ederek aşırı şekilde oksijen ve enerji sarf etti. Yukarı yönelen dalgıç bir an önce yüzeye varmak için hızlı bir şekilde palet vurmaya başlar.

Sığ Su Bayılması-Senkop Başlıyor !

Dipteyken nabız yavaşlar, oksijen tüketimi azdır ve akciğer hacmi küçülmüştür. Ancak yukarı çıktıkça hacmi daralan akciğer eski hacmine döner yani genişler. Nabız hızlanır. Hızlı palet vuruşlarıyla ve basınç değişimiyle birlikte oksijen sarfiyatı aniden artar. Bunun sonucunda çok ani bir oksijen yetersizliği doğar. Bu sırada elinden gelen tüm tedbirleri alan ancak bu olağan üstü durumla başka bir biçimde mücadele edemeyeceğini anlayan beyin, son çare olarak şalteri kapatır. Bu yaşanan şey bilincin tamamen kaybolmasıdır. Beyin için yüzeye 5 metre yada 3 metre kalmış olması önemsizdir. O anda kendisi ve hayati organların yaşamını sürdürebilmek adına elinde kalan son silahı kullanır.

Yukarı doğru palet vuran dalgıcın palet vuruş sayısı azalır kolları yana düşer ve tamamen hareketsiz kalır. İşte senkop bu arkadaşlar. Senkop aniden gelir. Dalış derinliğine göre yüzeye 10 metre kala da gerçekleşebilir. 5 metre kala da yada satıha çıktıktan hemen sonra da olabilir. Dalgıcın bulunduğu derinliğe göre ağırlığı fazla ise hareketsiz vaziyette dibe doğru çökmeye başlar. Artık onun için yapılabilecek tek şey acil müdahale ederek yüzeye çıkarmak ve nefes almasını sağlamaktır. Eğer bu müdahale yapılamazsa malesef dalgıcımız hayatını kaybedecektir.

Ağızda Şnorkel İle Dalış Yapılmaz !

Yeri gelmişken çok sık yapılan bir hatadan bahsetmek istiyorum. Ağızda şnorkel ile dalış yapılmaz arkadaşlar. Neden mi? Dalgıcımızın senkop geçirdiği ana geri dönelim. Diyelim ki yukarıda onu takip eden badisi durumu fark etti. Normalde bu gibi durumlar hemen anlaşılmaz yukarıdaki kişinin sizin senkop geçidiğinizi fark etmesi biraz zaman alabilir. Normal şartlarda senkop geçiren bir dalgıcın burunu maske ile kapalıdır. Ayrıca boğazı ve hava yolu daralır böylece belirli bir süre ağızdan su girişi olmaz. Yukarıda bekleyen kişi (badi) dalış yaparak senkop geçiren arkadaşını yüzeye çıkartır. Gerekli müdahaleyi yaparak kısa süre içerisinde senkop geçiren arkadaşını kendine getirebilir.

Peki ya ağızda şnorkel varsa ? İşte o zaman durum vahim. Senkop geçiren dalgıcın ağzında şnorkel bulunuyorsa şnorkelden ağza su dolar, yukarı çıkana kadar bu sürekli devam eder. Bu şekilde olan bir dalgıca müdahale etmek çok zordur. Mutlaka bir tekneye alınıp acil müdahale yapılmalıdır.

Nefeslenmeyi İhmal Etmeyin !

Dalış öncesi ve dalış sonrası doğru nefeslenme hayati bir öneme sahiptir. Dalış öncesinde hiperventilasyon yapmadan yeterli süre nefeslenmek zorundayız. Dalış öncesi doğru nefeslenme ile ilgili detaylı bilgi için Doğru nefeslenme Bölüm 2 isimli yazıya göz atabilirsiniz. Ayrıca Nefeslenme konusunda hepimizin ihmal ettiği ve aslında bir alışkanlık haline getirmemiz gereken dalış sonrası nefeslenme tekniği olan toparlanma nefeslenmesini mutlaka uygulamalıyız. Doğru nefeslenme bölüm 3 isimli yazıda toparlanma nefeslenmesi ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

sığ su bayılması

Sığ Su Bayılması/Senkop Örnek Video

SIĞ SU BAYILMASI(SENKOP) İLE İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKİLEN KONULAR

  • Para ya da Trofe Balık hırsına kapılmayın!
  • Asla Hiperventilasyon yapmayın!
  • Yorgun, uykusuz, alkollü ya da tıka basa dolu bir mide ile dalışa gitmeyin !
  • Dalış sırasında ani çöken halsizlik, baş ağrısı-baş dönmesi, göz kararması, tuhaf bir sersemlik hali, anlam veremediğiniz her zamankinden farklı bir durum hissederseniz, mide bulantısı, karın ağrısı bazı uzuvlarda karıncalanma vb durumlar ortaya çıkarsa kendinizi zorlamadan bot-tekne varsa çıkıp dinlenin yoksa kıyıya dönün. Vücudunuzun verdiği sinyalleri sürekli takip edin!
  • 1 dakikalık dalış yaptıysanız yüzeyde hareketsiz şekilde en az 3 dakika nefeslenin. Nabzınızı sürekli kontrol edin. Nefeslenme boyunca kalp atışlarınız normele dönmüyorsa nefeslenme süresini uzatın!
  • Su geçirmez ucuz yollu bir kol saati edinin. Dip sürenizi ve yüzeydeyken nefeslenme sürenizi sürekli kontrol edin.
  • Yeterince nefeslenmeden ardı ardına dalışlar asla yapmayın!
  • Kenidinizi aşırı şekilde zorlamayın ! Limitlerinizi zorlayacaksanız ya da derin dalış yapacaksanız yanınızda acil müdahale bilen en az bir badiniz olsun!

Denizden boş çıkmak ayıp değil ! Bugün vuramazsan yarın vurursun. Hırs yapmadan su altının güzelliklerine odaklanın. İlerleyen günlerde zıpkınla balık avı yaparken karşılaşılan diğer tehlikeli durumlardan bahsedeceğim. Başka bir yazıda görüşmek üzere.

Son olarak bu videoyu ingilizce bilmeseniz bile başından sonuna kadar izleyin. Kendine güvenen ve tecrübeli bir zıpkıncının bir balığın peşine nasıl derine gidip limitlerini zorladığını ve bayıldığını izleyin.

Bu yazıyı faydalı bulduysanız lütfen okuyup geçmeyin. Türkiye'nin en modern zıpkıncı forumuna kayıt olup aramıza katılın. Zıpkın Avı Türkiye Foruma tüm zıpkıncı dostları bekliyorum.

Forumdaki İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları

 
Gönderildi : 06/03/2020 09:52
Berkay, Hüseyin kaynar, Cenk Keskin and 9 people reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

Yazı içeriğindeki bazı linkleri (nefeslenme teknikleri vb) görüntüleyebilmek için üyelik gerekmektedir. Ziyaretçilerimiz foruma üye olarak ilgili bölümlere erişebilirsiniz.

 
Gönderildi : 06/03/2020 16:41
Caner Fuat KURT
(@canerfuatkurt)
Mesajlar: 164
Üye Palazı
 

Dostum gördüğüm en derli toplu çalışma olmuş. Eline sağlık büyük emek var. Umarım kimse bu problemi yaşamaz ama hepimiz risk altındayız, dolayısıyla iyi bilinmesi gereken bir konu. Özellikle tecrübe arttıkça bu konular daha sık okunmalı.

 
Gönderildi : 08/03/2020 20:42
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@canerfuatkurt

Sağol kardeşim özellikle zıpkın avına yeni başlayanların bu konuda bilgi sahibi olması çok önemli 👍

 
Gönderildi : 08/03/2020 20:49
(@demir-kayaci)
Mesajlar: 22
Yeni Üye
 

En fazla 3-5 metre derinliğe iniyorum ve ortalama 1.15-1.20 saniye kalıyorum ve saatimden kontrol edip zorlanmadan çıkıyorum. Bu şartlarda da senkop yaşanma ihtimali var mı sizce?

 
Gönderildi : 04/06/2020 00:04
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@demir-kayaci Senkop-sığ su bayılması tam olarak aydınlatılabilmiş bir konu değil. Bu nedenle kesin konuşmak çok zor. Bildiğimiz tek şey; sağlık yönünden bir problemimiz yoksa, dalış öncesi hiperventilasyon yapmadan yani doğru nefeslenme yapıyorsak, iki dalış arasında yeterli süre nefeslenerek, limitleri zorlamadan yüzeye dönmek kaydıyla senkop-sığ su bayılmasına yakalanma riskimiz çok düşüktür.

 
Gönderildi : 04/06/2020 08:07
(@demir-kayaci)
Mesajlar: 22
Yeni Üye
 

Yani şöyle söyliyeyim normalde 1.20 kalabiliyorum ama bir dakika olunca çıkıyorum yukarı. En fazla 4m iniyorum bu şartlarda risk var mı onu bilmek istiyorum.

Bu arada yazınızda belirttiğiniz balık varsa 1 dakika yeterli bir süre yoksa 5 dakika da durulsa nafile.. Bu sözünüz benim için atasözü niteliğinde.

 
Gönderildi : 04/06/2020 16:06
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@demir-kayaci teşekkür ederim 🙂 sınırları zorlamadan dipten erken çıkmanız çok önemli. Bu şekilde tedbirli davranırsanız korkmanıza gerek yok. Sağlıklı ve bol avlı dalışlar dilerim iyi forumlar.

 
Gönderildi : 04/06/2020 16:42
(@barbarossa)
Mesajlar: 14
Yeni Üye
 

Senkop dediğimiz olay ciğerlerin genişlemesiyle oluşan oksijen açığı nedeniyle bayılma ve boğularak ölme. Resimlerde de riskli alan 10 metreden sonra başlıyor. 2-3 metrelerde yaptığımız avda ciğerlerimiz çok küçülmeyeceğinden aslında sığ su avı riski bayağı bir düşürüyor doğru mudur hocam? @can

 
Gönderildi : 17/09/2022 11:05
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @barbarossa

Senkop dediğimiz olay ciğerlerin genişlemesiyle oluşan oksijen açığı nedeniyle bayılma ve boğularak ölme. Resimlerde de riskli alan 10 metreden sonra başlıyor. 2-3 metrelerde yaptığımız avda ciğerlerimiz çok küçülmeyeceğinden aslında sığ su avı riski bayağı bir düşürüyor doğru mudur hocam? @can

Maalesef "sığ su avı" senkop-sığ su bayılması riskini düşürmüyor. Evde koltukta otururken bile nefes antrenmanı yaparken bayılabilirsiniz. 1.5 metre derinlikteki yüzme havuzunda apnea çalışırken bayılıp hayatını kaybeden insanlar var internetten bakabilirsiniz.

 
Gönderildi : 18/09/2022 10:20
Barbarossa reacted
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account