Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Samba-Motor Kontrol Kaybı Nedir ?

6 Mesajlar
4 Üyeler
8 Beğeniler
4,293 Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
motor kontrol kaybı samaba nedir

Herkese merhaba. Zıpkınla balık avı yaparken karşılaşılan tehlikeli durumları tek tek incelemeye devam ediyorum. Bu yazının konusu samba – motor kontrol kaybı olacak. Amacım yeni başlayan arkadaşları korkutmak değil, başlamaya niyetlendiğiniz sporu tüm gerçekleriyle size tanıtabilmektir. Zıpkınla balık avı çok eğlenceli fakat içerisinde birçok tehlike barındıran bir spor dalıdır.

Ayrıca sizlere önemli bir tavsiyem olacak. Zıpkınla balık avına başlamaya niyetiniz varsa lütfen ilk iş olarak uluslararası (padi, aida, ssi, cmas) sistemleri içerisinde yer alan ve sertifikalı eğitim sunan bir serbest dalış okulundan serbest dalış eğitimi almaya çalışın. Kişiye özel verilen bu eğitimlerle güvenli ve doğru teknikler kullanarak serbest dalış temellerini öğrendikten sonra geriye sadece avcılık kabiliyetinizi geliştirmek kalacaktır.

Zıpkınla balık avı ile ilgili bilmeniz gereken bazı kavramlar ve ön bilgilendirme için zıpkınla balık avı başlangıç rehberi isimli yazıma göz atmanızda fayda var. Ayrıca su altında güvenli şekilde nefes tutabilmek için forumdaki  nefeslenme teknikleri ve zıpkınla balık avı yapabilmek için mutlaka uygulamanız gereken agaşon tekniği ile ilgili faydalı yazılar bulunan bölümleri mutlaka ziyaret edin. 

SAMBA (Motor Kontrol Kaybı)

Motor kontrol kaybı yani samba, oksijen yetersizliği nedeniyle ortaya çıkan ve dalgıcın kontrolünü bir süreliğine yitirmesidir. Samba-motor kontrol kaybı yaşayan dalgıcın kasları istemsizce kasılır bu nedenle hareketlerini kontrol edemez. Nefes alıp verme düzeni bozulur. Samba için sığ su bayılmasından bir önceki evre diyebiliriz. Daha önce sığ su bayılması ile ilgili bir bilginiz yoksa Senkop-sığ su bayılması nedir ? isimli yazıma mutlaka göz atın.

Asıl konumuz olan sambaya dönersek. Samba-Motor Kontrol kaybını daha iyi anlayabilmek adına aşağıya bir video ekliyorum. Videoda yarışma sırasında samba geçiren bir sporcunun neler yaşadığını göreceksiniz.

SAMBA (Motor Kontrol Kaybı) Nasıl ve Ne Zaman Ortaya Çıkar ?

Videodaki sporcunun bilincinin tamamen kaybolmadığını yani bayılmadığını fark etmişsinizdir. Samba-motor kontrol kaybı sırasında bilinç kapanmaz yani tamamen bayılma gerçekleşmez. Sadece istemsiz kasılmalar ve kontrol kaybı meydana gelir. Samba sadece yüzeye çıktıktan sonra ilk nefeste ve ya 1-2 saniye sonra ortaya çıkmaktadır. Mesela yüzeye çıkıp 45-50 saniye nefeslendikten sonra samba geçiren olmamıştır.

Samba geçirirken gözlerinizi açıktır. Etrafta olup biteni görebilirsiniz. Geçirilen sambanın derecesine göre kaslarınız istemsizce kasılırken el, kol ve baş bölgeniz sallanır, çeneniz titrer, nefes alıp verirken düzensizlik meydana gelir.

Samba kişinin limitlerini zorlamasına ve oksijen yoksunluğunun oranına göre çok hafif ya da çok şiddetli olabilir. Yüzeye çıkar çıkar çıkmaz özellikle baş bölgesinde hafif bir sarsıntı gözlerde seğirme şeklinde olup hemen kaybolabilir. Bu tipte belkide siz de hafif sambalar yaşamış olabilirsiniz. Ancak samba-motor kontrol kaybı çok şiddetli de olabilir.

Aşağıdaki videoda çok şiddetli bir sambanın, devamında nasıl senkop-sığ su bayılmasına kadar varabildiğini göreceksiniz.

Samba ve senkop serbest dalış yapanlar için çok önemli konulardır. Özellikle senkop(sığ su bayılması) nedeniyle her yıl üzücü haberler almaktayız. Bu yazıları zıpkın avına yeni başlayan arkadaşları bilgilendirmek adına hazırlıyorum. Bu hazırladığım yazıların bana maddi açıdan hiçbir katkısı yok. Sadece yardımlaşma ve bilgi paylaşımı amacıyla emek verip bu yazıları hazırlıyorum. Lütfen bu yazıları facebook gruplarında ve kişisel facebook sayfanızda paylaşarak bu bilgilerin daha çok kişiye ulaşmasını sağlayın. Ayrıca foruma üye olarak forumu canlandırmamıza yardımcı olun ve diğer zıpkıncı arkadaşların da forumda haberdar olmasını sağlayın.

Forumdaki İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları

 
Gönderildi : 09/03/2020 10:18
Caner Fuat KURT
(@canerfuatkurt)
Mesajlar: 164
Üye Palazı
 

2 defa geçirdim. Sonra gidip elbise değiştirdim!

Bu tarz deneyimler ölümle sonuçlanmazsa sağlam ders oluyor. Ben ikisini de 20+ civarında yaşadım, ilginçtir biri sabah suyu ilk dalışlar diğeri de akşam suyu son dalışlar. Genelde 2.si daha risklidir.

Bunda en çok pay sahibi bilinçsiz avlanmayla birlikte, ağırlık ve elbise seçimi. Bu yaşadığım olaylar beni smooth elbiseye yönlendirmese nasıl avlanırdım bilmiyorum. Özellikle derin avlarda tavsiyem ağırlığınızı dalacağınız en derin noktaya göre ayarlamanız. Yani 3-18 metre arası av yapacaksanız, ağırlığı 18'e göre düşürün. Yok ben 2 kg daha atayım 3 metrede kalamıyorum derseniz bu sefer de 18'den çıkamazsınız. Hangisi daha kötü siz karar verin.

Ben her ikisinde de ensemde hafif bir titreme olarak yaşadım, hemen maskeyi ve şnorkeli çıkardım, birinde badim yanımdaydı zaten hemen tutunduk. Şöyle rastgele bir risk sıralaması yapsak en fazla etki eden faktörler;

1-Elbise esnek olmalı, jarsenin bir sınırı var.

2-Palet karbon olmalı

3-Ağırlık çok doğru ayarlanmalı, gerekirse yarım kg kullanılmalı.

4-Toparlama nefeslenmelerine yeterli özen gösterilmeli. Nabız düştü, yeter denmemeli vücut çok iyi dinlendirilmeli.

5-Balık taşa kaçtı, ekstra güç harcamak gerektiği durumlarda satıhta geçirilen süre minimum 10-15 dakika olmalı.

6-Badili dalınmalı, badiler derin avlarda sırayla inerek birbirlerini iniş ve çıkışlarda takip etmeli.

7-Kemer atma refleksi, kas hafızasına işlenmeli.

8-Tabiki hiperventilasyon yapılmamalı.

9-Packing/bacakları içe çekerek nefeslenme gibi yöntemlere gidilmemeli.

10-Diyafram kasılmalarına uygun dalış yapılmalı.

11-Dalış saati yoksa kronometreli bir saat kullanılarak hem dip hem yüzey süreleri her dalışta takip edilmeli.

Şimdilik aklıma gelenler bunlar, tabi değişken ağırlık ya da badi desteğiyle ördek dalışı gibi yöntemlerle ya da çıkışta son metrelerde badi eskortluğuyla da bu çözümler artırılabilir. Aslında biraz, ben oldum artık oluyor, tamam yaptık bu işi; çok da kurallara uymaya gerek yok diye düşündüğümüzde oluyor bunlar. O yüzden her yıl hep usta dediğimiz avcıları kaybediyoruz. Senkopla arasında, olayın gelişimi açısından çok da fark yok aslında.

 
Gönderildi : 08/07/2020 10:51
Mehmet Reyhanoğlu
(@sarimehmet)
Mesajlar: 326
Üye
 

Bu güne kadar 2 defa bu sorunu yaşadım ve ikiside sığ suda 6 m oldu birincisi payasta 14 metrelerden dönüşte biriside arsuzda 18 metreden dönüşte payasta sürenin başındayken balık yokluğundan çıkışa geçtiğimde yaşadım el ve bacak istemsiz hareket ediyor ve kafa sağa sola yatıyor herşey his ediyorsunuz ama mani olamıyorsunuz 2. Sambamıda kıyıya vardığımda ceylan sürüsünü fark ettim ağırlığın derine ayarlandığı için boş ciğerle dalışımı yaptım 6metreye indiğimde bir ceylan alıp çıkışa geçtiğim anda oldu ne olduğunu biliyorum ama engel olamıyorum durumun farkında olduğum için beynime komut vermesini tekrar ederek çıkışımı yaptım çıktığımda başım sağ tarafa düştü ama ben hala nefes al komutunu uyguluyordum çok şükür her ikisininde sorunsuz atlattım Allah kimseyi suda zora koymasın lütfen dikkatli olun

 
Gönderildi : 09/07/2020 08:47
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@canerfuatkurt, @sarimehmet Tecrübelerinizi ve yaşadıklarınız aktararak konuya çok şey kattınız.  Bu konudan (samba) çoğu zıpkıncının haberi yok. Sosyal medyada pek konuşulan bir konu da değil. Katılım sağladığınız için teşeklürler.  

 
Gönderildi : 09/07/2020 09:29
Emir.ismail
(@emir-ismail-67)
Mesajlar: 50
Yeni Üye
 

Bilgileriniz için çok teşekkürler. Malzeme seçiminden ziyade aratırılması gereken en elzem meseleler

 
Gönderildi : 09/07/2020 12:35
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@emir-ismail-67 rica ederim. Özellikle yeni başlayan arkadaşlar için önemli konularda bilgilendirme yapmaya gayret ediyorum. İyi forumlar

 
Gönderildi : 05/08/2020 23:03
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account