Bajau Yerlisi Serbest Dalış Resmi

SERBEST DALIŞ-FREEDIVING GENEL BİLGİLER

Serbest dalış ile ilgili teorik bilgiye giriş yapmadan önce sizleri çok enteresan bir kabile olan Bajau lar ile tanıştırmak istiyorum. Okyanusta mercan resifleri üzerine inşa ettikleri derme çatma evlerde yaşayan Bajau’lar küçük yaşlardan itibaren kelimenin tam anlamıyla profesyonel birer dalgıç olarak yetişiyorlar. Yaşamak için balık avlamak zorunda olan bu insanlar el yapımı zıpkınlar ile malzemesiz olarak 20-30 metrelere tek nefesle dalış yapıyor ve avlanıyorlar. Tam manasıyla Serbest Dalış yapan bu insanlara hayran kalmamak elde değil.

Yüzücülerin kullandıklarına benzeyen, tahta çerçeveli el yapımı olduğu belli olan bir dalış gözlüğü kullanan bu yerlilerin palet, ağırlık kemeri, dalış elbisesi vb. hiçbir malzeme olmadan nasıl bu kadar rahat bir şekilde serbest dalış yapabildikleri gerçekten merak uyandırıyor. Bu gerçekten inanılmaz bir şey !

Aşağıdaki videoda nasıl balık avladıklarına dair görüntüler mevcut. İzlemenizi tavsiye ederim.

Serbest Dalış ve İnsan Fizyolojisi

Videoyu seyrettiyseniz tek nefesle metrelerce derine salış yaparak balık avlayan bu insanların bunu nasıl başarabildiklerinden bahsedelim. Dalış sırasında bilinçli olarak yapılması gereken bir takım şeyler olmasının yanı sıra, vücudumuzun otomatik olarak yaptığı ve farkına varmadığımız birtakım adaptasyon süreçleri bulunmaktadır.

Memeli Dalış Refleksi :Yüzün su ile temas etmesi, basıncın artması ve ısının azalması gibi dalışa başlama sinyalleri alan beyin, kanda bulunan oksijen tüketimini azaltmak için kalbi yavaşlatır. Bu yavaşlama, %10 ile %25 arasında olur. Kalbin yavaşlamasıyla oksijen ihtiyacı azalır. Daha derine gidildikçe kalp atışı daha da yavaşlar. Dalış süresince önem derecesi düşük olan ayak, bacak, el ve kollardan kan çekilir. Bunun sebebi, vücutta daha fazla oksijene ihtiyaç duyan beyni besleyebilmektir. Bu şekilde vücut serbest dalış yaparken tüm koşullara kendini adapte etmektedir. Bu olaylar otomatik olarak gerçekleşir ve biz farkına varamayız.

bajau kabilesi

Serbest Dalış Sırasında Artan Basıncın Etkileri

Su üzerindeyken vücudumuza uygulanan basınç miktarı 1 birim ise 10 metre derine daldığımızda bu oran 2 katına çıkmaktadır. Normalden daha fazla basınca maruz kalan insan vücudunda, bu basınçla kendiliğinden baş edemeyecek bölgeler bulunmaktadır. Gelin biraz detaya inelim.

Basınç Eşitleme : Artan basıncın etkisiyle vücudumuzda bulunan esnek hava boşlukları yarı hacmine küçülür. Derine indikçe artan basınçtan dolayı içerisinde hava bulunan bölümlerde hacimsel bir küçülme meydana gelir. Küçülmeye başlayan hava boşluklarını yüzeydeki gibi normal hacminde tutabilmek için bu boşluklara hava eklenmesi gerekmektedir. Buna basınç eşitleme denir.

Kulaklar :  Dalış sırasında artan basınç bir hayli esnek olan kulak zarlarını içe doğru çökertmeye başlar. Eşitleme yapmadan dalmaya çalışanların kulaklarında dayanılmaz bir ağrı oluşacaktır. Kulak eşitlemesi yapılırken, burun tutularak kapatılır ve sümkürme hareketi yapılır. Bu hareketle sinüslere ve kulaklara doğru hava verilir ve basınç eşitlenir. Eşitleme alçalmaya başlar başlamaz yapılmalı ve derine gittikçe devam edilmelidir. Kulak asla zorlanmamalı ve çok şiddetli eşitleme yapılmamalıdır. Eşitleme yapılamazsa kulaklar zarar görebilir. Eşitleme yapılmadan derine inilmesi kulak zarının yırtılmasıyla sonuçlanır. Ayrıca eşitleme yaparken kulakları çok zorlamak tıkanmalara neden olabilir. Basıncın en fazla değiştiği yer yüzeye yakın yerdir. Özellikle 4-6 metrelerde değişim yüzdesi yüksektir. Eğer dalışın herhangi bir derinliğinde kulaklarınızı eşitlemede sorun yaşarsanız dalmak için ısrar etmeyin ve hemen yüzeye çıkın.

Sinüsler : Sinüs boşluklarına giden hava yolları normalde açıktır. Sinüs boşlukları kanalların açık olma durumuna göre kendiliğinden eşitlenir. Sinüslerin tıkalı olması, hava geçen kanalların kapalı olması, soğuk algınlığı, alerji ve enfeksiyon gibi sebeplerle eşitlemede zorluk yaşanabilir. Bu, baş, alın, elmacık kemikleri ve üst dişlerde ağrıya sebep olabilir. Sinüsler tıkalıysa aşılana ve sorun giderilene kadar dalmamak en iyisidir.

Akciğer : Derine indikçe artan basınç sonucunda hava ile dolu olan akciğerimizin hacmi küçülecek, yüzeye çıkarken ise tekrar eski haline dönecektir. Bu durumu vücut kendi kendine çözdüğü için bizim yapmamız gereken bir işlem yoktur.

Toparlayacak olursak dalış yapacak olan birinin yapması gereken önemli hususlardan birisi kulak eşitlemektir. Kulak eşitlerken sinüslere de hava gönderdiğimiz için sinüsler ile ilgili ekstra yapmamız gereken bir şey yoktur.

Sitemize üye olarak bu platformun bir parçası olabilir, profil sayfanızda av fotoğraf ve videolarınızı paylaşabilirsiniz. Şikayet ya da önerileriniz için iletişim : destek@spearfishingturkey.com

TEK KELİME İLE MUHTEŞEM BİR KEFAL KAVURMA TARİFİ ÖĞRENMEK İSTER MİSİNİZ?

KEFAL KAVURMA TARİFİ

kefal kavurma tarifi
zıpkınla balık avı youtube kanalım

ZIPKIN AVI TÜRKİYE YOUTUBE KANALI

Abone Sayımız 2000’i Aştı! Kanalımıza abone olmak için Zıpkın Avı Türkiye Forum Youtube Kanalı Abone olduktan sonra bildirimleri açmayı unutmayın!

0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account