Dalış Öncesi Hazırlık ve Malzeme Kontrolü
Bu yazıda dalış öncesi hazırlık ile ilgili bizzat edindiğim ya da çevremdeki arkadaşların tecrübelerinden derlediğim, önemli birtakım hususlardan bahsetmek istiyorum. Bu hususlardan bazılarını kendim yaşayarak acı bir şekilde tecrübe ettiğimden ötürü bu acı hatıraların bazılarını yazının içerisine eklemeye karar verdim. Lafı fazla uzatmadan başlayalım.
Malzeme hazırlığını sabaha bırakmayın !
Herkesin mışıl mışıl uyuduğu sabahın en erken saatlerinde kulak tırmalayan bir alarm sesiyle uyandınız. Uyku sersemliği, bir an önce suya girme isteği ile gelen acelecilik vb. gibi durumlar işin içine girer ve malzemeleri akşamdan hazırlanamadıysanız vay halinize 🙂 Eksik malzeme ile dalışa gitme olasılığınız sizce nedir? Bence bu büyük bir olasılık.
Hatıra : Balık vurmaya yeni yeni başladığım zamanlardı. Kısa agaşonlar yapıyordum artık, eve balık getirmeye de başlamışım ufak tefek. Her dalış ayrı bir tecrübe, her dalış ayrı bir heyecan olmuştu benim için. Neyse efendim bir gün yine sabahın köründe uyandım. Sabah sersemliği üzerimde ve ben malzemeleri hazırlamaya çalışıyorum. Toparladım her şeyi attım arabaya. Meraya vardığımda gün ağarıyordu ve deniz muhteşem görünüyordu. Acele ile elbiseleri giyindim, ağırlık kemeri dizgi bıçak her şey yerinde. Bir elimde paletler bir elimde tüfek ve yüreğimde bir sızı. Maske şnorkel ikilisi nerede? Tabi ki evde 🙂 Buda bir şey mi ? Meraya vardığında yanına tüfeğini almadığını anlayan tanıdıklarım var 🙂
Malzemelerinizi hazırlarken sağlamlık kontrolü yapın !
Zıpkınla balık avı malzemesi bol bir spor. Sabah suyuna gitmeden önceki akşamdan hazırlanmış olan bir malzeme çantası bizi, malzeme unutma derdinden kurtarır. Ayrıca dalış malzemelerinin sağlam ve her an kullanılabilir durumda olması gerekiyor. Hazırlık yaparken mutlaka malzemelerinizi gözden geçirin. Acı bir anıyla ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
Hatıra : Yine bir gün dalıştayım 🙂 merada gezinirken bir anda ağırlık kemerim açıldı. Ne olduğunu anlamadan kemer dibi boyladı tabi. Hadi bakalım o kemeri çıkar çıkarabilirsen. 5mm elbiseyle ağırlıksız dalmaya çalışmak ayrı dert, akıntıyla sürekli hareket halindesin kemerin düştüğü yeri bulman lazım, hadi diyelim ki buldun yukarıya o kemeri elinde çıkarması başka bir dert. Neyse efendim kısa bir şoktan sonra sortilere başladım. Kemeri buldum, kemer tokası üzerinde ve takılı vaziyette duruyor. Kemer nasıl olduysa yan taraftan ayrılmış. Sonradan anladım ki dizgiyi kemer ile ağırlık arasına geçiriyordum. Dizginin sivri ucu kemeri sürekli yaralamış ve bir süre sonra kemeri yırtmıştım. Bir elimde zıpkın bir elimde ağırlık kemeri bata çıka vardım kıyıya. Kemeri daha sonra incelediğimde dizgi yüzünden birçok yerinden deforme olduğunu tespit ettim. Bu tespiti malzemeleri hazırlarken yapmış olsaydım böyle bir olayla karşılaşmamış olurdum. Neyse efendim ne demişler bir musibet bin nasihatten iyidir.
Dalışa gideceğiniz yeri mutlaka bir yakınınıza söyleyin !
Serbest dalış ve zıpkınla balık avı tehlikeli bir spordur. Bu sporun hep eğlenceli yanlarından bahsetmek doğru olmaz. Allah korusun dalış sırasında başımıza kötü bir şey gelmesi durumunda yakınlarımızın bizi nerede arayacaklarını bilmeleri gerekiyor. Bu madde ile ilgili lafı fazla uzatmayacağım.
Dalış öncesi yediklerinize dikkat edin !
Dalış öncesi hazırlık aşamalarından birisi de önceki gece yenilen içilen gıdalara dikkat etmemiz gerekliliğidir. Özellikle alkol tüketimi, mide ve bağırsak sistemini yoracak ya da etkileyecek gıdalardan uzak durmakta fayda var. Dalışa gitmeden önceki gece iyi bir uyku çekmek en güzel hazırlıklardan biridir. Uykusuz, yorgun ya da hasta iken lütfen dalışa gitmeyelim. Dolu mide ile dalışa gidilmemesi gerekmektedir. Yemek yedikten en az 3 saat sonra dalışa gitmekte fayda var.
Sitemize üye olarak bu platformun bir parçası olabilir, Profil sayfanızda av fotoğraf ve videolarınızı paylaşabilirsiniz. Şikayet ya da önerileriniz için iletişim : destek@spearfishingturkey.com
ZIPKIN AVI TÜRKİYE YOUTUBE KANALI
Abone Sayımız 2000’i Aştı! Kanalımıza abone olmak için Zıpkın Avı Türkiye Forum Youtube Kanalı Abone olduktan sonra bildirimleri açmayı unutmayın!
Zıpkınla balık avı ve serbest dalış ile ilgili yazılan diğer yazılarımız.
- Zıpkınla Avına Başlarken Bilinmesi Gerekenler
- Serbest Dalış Nedir? 30 Metreye Tek Nefesle Dalan Bajau Yerlileri
- Serbest Dalış ve Zıpkınla Balık Avında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
- Zıpkın Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Zıpkın Çeşitleri
- Dalış Elbisesi Seçimi ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Palet Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler ve Palet Çeşitleri
- Zıpkınla Avı Bağımlılık Yapar mı? Sosya Medya ve Bize Etkileri
- Serbest Dalış ve Zıpkınla Balık Avı İdeal Ağırlık Hesabı ve Yüzerlik Ayarı Nasıl Yapılır?