Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

[Sabit] Zıpkın Seçimi ve Zıpkın Çeşitleri-Tek Yazıda Kesin Çözüm

30 Mesajlar
14 Üyeler
30 Beğeniler
36.8 K Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
zıpkın seçimi nasıl yapılır

ZIPKIN SEÇİMİ İLE İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Herkese merhaba. Zıpkınla balık avına yeni başlayanların dikkat etmesi gereken bir konu olan dalış paleti seçimi ve palet çeşitleri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Serbest Dalış ve Zıpkın Avı Malzemeleri Bölümünde diğer zıpkın avı malzemeleri ile ilgili faydalı bilgiler bulabilirsiniz. Eğer zıpkınla balık avına yeni başlıyorsanız Zıpkınla Balık Avı Nasıl Yapılır ? konulu yazıya göz atmayı unutmayın.

Zıpkınla balık avına yeni başlayacak kişiler için önemli bir konu olan zıpkın seçimi ve zıpkın türlerinden bahsedeceğiz. Zıpkın avına yeni başlayan arkadaşların kafasını karıştıran problemlerin başında zıpkın seçimi geliyor. Piyasada kafa yapısına göre Açık, Kapalı, Yarı Açık, gövde cinsi bakımından Alüminyum-Karbon-Ahşap,  Boy olarak 45-60-75-82-90-95-100 cm ve üzeri zıpkınlar bulunmaktadır.

Zıpkın seçimi yaparken üç önemli faktörü göz önüne almamız gerekiyor. Kafa yapısı, Tüfek Boyu, Tüfeğin Cinsi. Biraz karışık gelse de yazıyı sabırla okuyun, kafanızda hiçbir soru işareti kalmayacak. Zıpkın seçiminden sonra zıpkınla balık avı ile ilgili tehlikeli konuları anlattığım bu yazıya mutlaka göz atmanızı tavsiye ederim. Sessiz katil senkop-sığ su bayılması.

YAPILDIĞI MALZEME TÜRÜNE GÖRE ZIPKIN ÇEŞİTLERİ

Zıpkınlar gövde (boru) türüne göre değişiklik gösterir. Alüminyum, Karbon, Ahşap olmak üzere tüfek türleri bulunmaktadır. Şimdi sırayla bu tüfekleri yakından tanıyalım ve başlangıç aşamasında hangi tüfeği seçmeniz gerektiğini belirleyelim.

ALÜMİNYUM BORULU (STANDART) ZIPKINLAR

Apnea Rebel Alümnyum

Boruları alüminyum malzeme kullanılarak üretilmiş standart zıpkınlardır. Detaylı bir bakım istemezler. Denizden çıkınca tatlı su ile durulamak yeterlidir. Genel olarak fiyatları uygundur. Kendisini kanıtlamış markaların ürettiği kaliteli alüminyum tüfekler bulunmaktadır. Yeni başlayan kişiler için zıpkın seçimi sırasında önerilen tüfeklerdir. Alüminyum tüfek satın alırken kanallı boru olması, metal tetik mekanizmalı tüfeklerin tercih edilmesi gerekir. Şu anda piyasada başlangıç için alıp zıpkınla balık avında ilerledikten sonra bile kullanabileceğiniz kalitede alüminyum kanallı boru ve metal tetik mekanizmalı tüfekler bulunmaktadır. Bu tipte bir yerli zıpkını makarası, makara ipi dahil ortalama 500 lira bandında bulabilirsiniz.

KARBON-ZIPKINLAR

karbon zıpkın resmi

Karbon malzemeden üretilen bu tüfeklerin en önemli avantajlarından biri hafif olmalarıdır. Bu sebeple sudaki hareket kabiliyetleri çok iyidir. Hafif olan karbon tüfekler uzun süreli dalışlarda el ve bileği çok yormazlar. Karbon tüfekler yeni başlayanlara tavsiye edilmez. Bunun iki sebebi vardır. Birincisi lastik germe kuvvetine karşı gövdesi dayanıklı olan bu tüfeklerin, taşıma veya kullanım sırasında üzerilerine baskı yapılması durumunda gövdelerinin kırılma ihtimali olması, ikinci sebebi ise başlangıç için diğer tüfeklere göre hatırı sayılır fiyat farkıdır. Bu sebeple zıpkın avında tecrübe kazandıktan sonra bu tip tüfeklerin alınması daha uygun olacaktır. Piyasada komplesi karbon olan ya da sadece boru kısmı karbon olan iki çeşit tüfek bulunmaktadır.

AHŞAP-ZIPKINLAR

ahiap zıpkın resmi

Komple ahşap malzemeden imal edilen tüfeklerdir. Ahşap tüfekler  su haricinde oldukça ağır ve taşıması zor tüfeklerdir. Ancak ahşap tüfeği suya soktuğunuzda karadaki ağırlığından eser kalmaz. Ahşap tüfeklerin kütleli olmaları, atış yaparken ortaya çıkan tepme olayını en az seviyeye düşürür. Bu sebeple doğru şiş, lastik ve yüzerlik ayarı bulunan bir ahşap zıpkınla, tadına doyamayacağınız nokta atışlar ile biten avlar yapabilirsiniz. Ayrıca ahşap tüfeklerin mekanizmaları kaliteli ve çok kuvvetli olduklarından dolayı rahat bir şekilde güçlü lastiklerle çift lastik kombinasyonları yapabilirsiniz. Ahşap tüfeklerin tek bir sıkıntısı var o da kolay çizilmeleri ve zamanla vernik vb. bakımlara ihtiyaç duymalarıdır. Eee ne yapalım gülü seven dikenine katlanırmış. Tabiki yeni başlayan arkadaşlara ahşap tüfek almalarını tavsiye etmiyorum. Çünkü hem pahalı hem de başlangıç aşamasında gereksiz profesyonel kaçacak bir tüfek olur.

KAFA TÜRLERİNE GÖRE ZIPKINLAR

AÇIK KAFALI ZIPKINLAR

açık kafalı zıpkın

Açık kafalı tüfekler, en çok kullanılan zıpkın türüdür. Tecrübeli avcıların tamamına yakını açık kafa zıpkın kullanırlar. Açık kafalı tüfeklerde şişin ucunu (kelebekli sivri kısım) sabit tutan herhangi bir parça bulunmamaktadır. Yandaki resme dikkat ederseniz, tüfeğin ucundan şişin üzerine doğru geçiş yapan bir misina bulunmaktadır.Bu misinanın ismi kalama misinasıdır. Şişin tamamı lastiğin içerisinden geçerek mekanizmaya oturtulur. Şişin en arka kısmındaki deliğe takılmış olan kalama misinası şiş ile birlikte tüfeğin kafa kısmına doğru getirilir. Tüfeğin kafasında bulunan küçük parça yardımıyla şişin üzerinden geçirilerek misina kafadan atlatılır. (Zıpkın kurulumunu ilerleyen yazılarda görsel destekli olarak anlatacağız) Böylelikle şişin boşta olan uç kısmı tüfeğe sabitlenmiş olur.

AÇIK KAFA TÜFEĞİN ARTI VE EKSİ YÖNLERİ-KAFA TÜRÜNE GÖRE ZIPKIN SEÇİMİ

-Açık Kafa tüfeklerin tercih edilme sebeplerinin başında nişan alma sırasında sağladığı görüş alanı gelir. Açık kafalı bir zıpkınla, balığı çok rahat bir şekilde görüp ona nişan alabilirsiniz.

-Ayrıca açık kafalı tüfeklerle Shark Fin (şarkfin) ya da güldiken şişler kullanabilir, tüfeğiniz için çevirme-boğma lastik hazırlayıp ip palamut kullanabilirsiniz. İp palamut kullanmak, metal palamut kullanırken yaşanabilecek el yaralanmalarının önüne geçer. Tecrübeli avcıların çoğu ip palamut kullanmaktadır.

-Tüfeğinizi performansını istediğiniz gibi ayarlayın. Boğma-Çevirme lastik kullanmak tüfeğinizi istediğiniz kombinasyonda hazırlamaya imkan tanır.(Detaylı bilgilendirme sonraki yazılarda verilecektir.)

Tek Olumsuz Yanı 

Yeni başlayanlar için Açık kafa tüfeklerin kurulumları biraz zahmetlidir. Bu sebeple yeni başlayanlara önerilmez. Ben buna katılmıyorum çünkü açık kafa zıpkın kurmak ilk başlarda zor gelebilir fakat bir iki dalış sonra kuruluma alışmış olacaksınız.

KAPALI KAFA ZIPKINLAR

Kapalı kafa zıpkın resmi

Genellikle zıpkınla balık avına yeni başlayacaklara tavsiye edilen tüfek eşitidir. Tecrübeli avcılar kapalı kafa tüfeği pek tercih etmezler. Başlangıç olarak kapalı kafa tüfek tavsiye edilmesinin nedeni, bu tüfekleri kurmanın açık kafalı tüfeklere göre daha kolay olmasıdır. Kafa kısmında bir adet delik bulunan bu zıpkınlarda şiş, kafadaki delikten geçirilir ve şişin arkası mekanizmaya yerleştirilir. Kafadaki delik sayesinde şişin uç kısmı sağa sola hareket etmez. Kapalı kafa tüfeklerde çentikli şiş ve kaplinli lastik kullanılır. Ben açık kafa tüfekle bu spora başladım. Bu spor, zorluklarla mücadele edebilenlerin sporudur. Kendinize güvenin ve başlangıçta zor olanı seçin. Açık kafa tüfekle başlarsanız ilk başlarda biraz zorlanırsınız fakat sonrasında kesinlikle faydasını göreceksiniz.

Başlangıç aşaması için nasıl bir zıpkın almalı sorusunun büyük bölümünü cevaplamış olduk. Başlangıç için alüminyum şiş kanallı bir boru kullanılan, metal tetik mekanizmalı ve kafa yapısı bakımından benim önerim açık kafa olması yönünde olacaktır. Ancak siz kapalı kafa tercih edebilirsiniz. Bu konuları geride bıraktık fakat değerlendirmemiz gereken tek ve çok önemli bir konu daha var. O da zıpkının boyu meselesi.

BOY UZUNLUKLARINA GÖRE ZIPKIN TÜRLERİ VE ZIPKIN SEÇİMİ

Zıpkınlar boy olarak 45-60-75-82-90-95-100 cm ve üzeri boylarda satılmaktadırlar. Genellikle yeni başlayanlara boy olarak 75 cm boyunda bir tüfek almaları tavsiye edilir. Zıpkınla balık avına yeni başlayanların en çok zorlandığı konu lastik kurmaktır. 90cm ve üzeri boylardaki tüfekleri kurmak ilk başlarda zor gelecektir. Özellikle 100 cm ve üzeri tüfekleri kurmak için kol uzunluğu, lastiği tutmak için kısa geleceğinden uzun tüfek ile uğraşmak bir eziyete dönüşecektir. Ayrıca kısa tüfek başlangıç aşamasında biri için hafif ve manevrası (sağa sola hareketi) kolay olur.

Sen kaçlık bir zıpkın ile bu spora başladın diye soracak olursanız?

Ben 90 cm boyunda açık kafa bir tüfekle bu spora başladım. Boy 1.84, Kilo 100 civarında olduğundan ayrıca kendime güvendiğimden ötürü zıpkın seçimi yaparken biraz cesaretli davranarak direkt 90 cm boyunda bir tüfek alıp kendimi suya attım. İlk başlarda lastik gererken zorlansam da lastik germe tekniğini kavradıktan sonra oldukça rahat ettim. En kolay lastik germe yöntemini öğrenmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Not : Tecrübe edindikçe, 75cm boyunda bir tüfek size kısa gelmeye başlayacak ve daha uzun bir tüfeğe ihtiyaç duyacaksınız. Direkt 90 cm bir zıpkınla başlayarak bu külfetten kurtulabilirsiniz tercih size kalmış

Başlangıç İçin Zıpkın Seçimi Sonuç

Gelelim kuru fasulyenin faydasına Bir sürü bilgi verdik ayrıca tüm zıpkın çeşitlerini, artı ve eksi yönlerini masaya yatırmış olduk. Zıpkınla balık avına yeni başlayacak birisi hangi türde ve boyda bir zıpkın tercih etmeli? Sorusu için hala bir yanıt bulamadıysanız benim önerim açık kafa, 75 ya da 82 cm boy, standart-alüminyumkendinden şiş kanallı ve metal tetik mekanizmalı bir tüfek almanızdır. Daha önce de belirttiğim gibi ben zıpkın avına 90 cm lik bir tüfekle başladım. Kendinize güveniyorsanız 90 cm boyunda bir zıpkın alabilirsiniz. Ayrıca açık kafa tüfeklerden korkmayın bir kaç dalış sonra tüfeği atış sonrası toplamaya 1-2 hafta içinde de lastik kurmaya alışırsınız. Zıpkın seçimi ile ilgili her konu üzerinde detaylı bir şekilde durduk. Sırada diğer malzemeler var. Başka yazılarda görüşmek üzere.

Bu yazıyı faydalı bulduysanız lütfen Zıpkın Avı Türkiye Forumu kişisel facebook sayfanızda ve üye olduğunuz gruplarda paylaşın. Böylelikle diğer zıpkıncı dostların forumdan haberdar olmasını sağlamış olursunuz.

Forumdaki İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları

 
Gönderildi : 03/12/2019 20:25
kaanc, Haktan N., ozansefer and 5 people reacted
ufuqarslan
(@ufuqarslan)
Mesajlar: 2
Yeni Üye
 

Merhaba.. Rope açık kafalar için ne dusunuyorsunuz?

 
Gönderildi : 10/03/2020 14:38
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @ufuqarslan

Merhaba.. Rope açık kafalar için ne dusunuyorsunuz?

Bu kafa çeşidi ile ilgili tecrübem yok. Klasik açık kafa harici kullanmadım. Ancak yeniliğe her zaman açığım 🙂 Bu bahsettiğiniz rope kafa lastiğin tüfeğe ip yardımıyla tutunduğu bir kafa tipi olduğunu tahmin ediyorum. Yani kafadaki delikten lastik yerine ip geçiyor.

Eğer doğru kafa tipinden bahsediyorsak, lastiklerin tüfeğe iple tutunması, atış sırasında ortaya çıkan titreşimi ve şişteki vibrasyonu azaltıyor ve böylelikle daha isabetli ve uzak atışlar yapılması sağlanıyor şeklinde duymuştum. Yani bildiklerim duyumlardan ibaret 🙂 Keşke deneme imkanım olsa

 
Gönderildi : 10/03/2020 15:10
2000watt reacted
Rıdvan (scotchsoda)
(@ridvan)
Mesajlar: 1116
Sığ su avcisi Forum Yönetimi
 

Banada güzel bir zıpkın lazım şöyle eskisi gibi 60 lık 75 -82-90 lık serim olsa 🙂

 
Gönderildi : 10/03/2020 15:15
Haktan N. and Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@ridvan

Abi bence sen en yakın zamanda Hakan Gencerin mekana uğra 😀 Gözünün gördüğü ne varsa al çık 😀 

 

 
Gönderildi : 10/03/2020 17:17
 Sefa
(@sefa)
Mesajlar: 1
Yeni Üye
 

@can hocam 90 lık ila 100 lük zipkin arasinda kaldim 0.8 mt lerde levrek vb avlar yapacagim tek lastikli bir sekilde menzil ônemli bir husus 90 lık 100 lük arasinda menzil farki ne kadar olur sizce ..

 
Gönderildi : 08/04/2020 17:41
Barracuda reacted
zencuk
(@zencuk)
Mesajlar: 775
Yönetici Forum Yönetimi
 

@sefa

Seçim yaparken daldığınız meradaki genel görüş durumu, av tekniğiniz(100lük zıpkın ile taş altı yapılamıyor, plakaya bile atış yaparken zorluyor), uzak ve isabetli atışalar yapıp yapamamanız vs etkenlerinide göz önünde bulundurmalısınız. Bence yeni başlıyorsanız en son aradığınız özellik menzil olması lazım.

 
Gönderildi : 08/04/2020 17:46
2000watt, kaanc and Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@sefa öncelikle aramıza hoş geldinz. Normalde bu tip konularda tavsiye vermek için detaylı bilgiye ihtiyaç duyarım. Örneğin :

  1. Zıpkınla balık avı tecrübeniz nedir ?
  2. Dalış yapacağınz meradaki görüş durumu nedir ?
  3. Genellikle hangi teknik üzerine yoğunlaşıp avlanıyorsunuz ya da avlanmayı planlıyorsunuz? 

Zıpkınların etkili mesafeleri tüfeğin türüne, tüfeğin üzerindeki şiş ve lastik kombinasyonuna, mekanizma tipine göre  değişebiliyor. Yaklaşık olarak;

90 cm, tek lastikli bir zıpkının etkili menzili 3-3.5 m.

100 cm, tek lastikli bir zıpkının etkili menzili ise 4-4,5m arasındadır diyebilirim.

Tüfeğin boyu uzadıkça menzil artar ancak manevra kabiliyeti azalır. Ayrıca tüfek kurmak, lastik germek vs yeni başlayanlar için zorlaşır. Bunları da bir kenara not etmekte fayda var. 

Sonuç olarak zıpkın avının en temelinde balığı kendine yaklaştırmak yattığına göre. En güzeli agaşon tekniğini hakkıyla yaparak menzili olabildiğince kısaltmak olacaktır. Böylelikle riskli ve ıska atmaya oldukça elverişli olan "uzak atışlardan" kurtuluruz.

Eğer biraz tecrübeniz varsa, meradaki görüş çok net ve agaşonda bile balıklara uzak atışlar yapmak zorunda kalınıyorsa 100 cm. Aksi takdirde ve özellikle yeni başlıyorsanız kesinlikle 90 cm öneririm. Çünkü 90 lık tüfekle hem agaşon yaparsınız hem de manevra isteyen durumlarda avantajlı olursunuz. 

 

 

 
Gönderildi : 08/04/2020 23:43
2000watt and zencuk reacted
(@anlkryldrm)
Mesajlar: 6
Yeni Üye
 

Tanıtım
Pathos vs omer

 
Gönderildi : 20/07/2020 16:43
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@anlkryldrm mesaj editörünü kullanırken sorun yaşadınız sanırım 🙂 yardıma ihtiyaç duyarsanız bana özelden ulaşabilirsiniz.

 
Gönderildi : 25/07/2020 15:41
gkhnkck1990
(@gkhnkck1990)
Mesajlar: 329
Üye Palazı
 

Merhaba sayın adminim ,

yazdıklarınızı okudum her şey tamam sadece sizce aşağıdaki zıpkın ın tetiği metal mi plastik mi ;

DİVERMAN DİVERMASTER AÇIK KAFA ZIPKIN 90 cm teşekkürler.

 
Gönderildi : 24/08/2020 16:47
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@gkhnkck1990 bu markanın plastik tetikli olanı yok. Mekanizması komple kromdur ve çift lastik kombinasyonlarında kullanılabilir.

 
Gönderildi : 24/08/2020 17:08
gkhnkck1990 reacted
gkhnkck1990
(@gkhnkck1990)
Mesajlar: 329
Üye Palazı
 
Gönderen: @can

@gkhnkck1990 bu markanın plastik tetikli olanı yok. Mekanizması komple kromdur ve çift lastik kombinasyonlarında kullanılabilir.

abi çok teşekkürler, dün divermann ile alakalı bi video izledim , bazı olumsuz yönleri beni biraz daha araştırmaya itti. varsa 600 700 civarı önereceğiniz 90 lık tüfek sizleri dinlerim. teşekkürler.

0 - 10 metre kara kıyı avı yapacağım yeni başladım , şuan agoşon sürem düşük arttırmaya çalışıyorum.

 
Gönderildi : 25/08/2020 08:16
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@gkhnkck1990

Diverman zıpkını ben kullanıyorum. 450 tl fiyatıyla full olarak satılıyor. Forumda pathos zıpkında bile mekanizma sorunu yaşandığını görebilirsiniz.

Bence mühim olan bir sorun yaşandığında garanti kapsamında o sorunun giderilebilmesidir. Bu markayla hiçbir çıkar ilişkim olmadığını belirterek diverman zıpkın bence tam bir fiyat performans ürünü hatta uygun fiyatlı ve ortalamanın üzerinde bir tüfek.

Diverman zıpkını ile ilgili yaptığım incelemeyi buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Bütçenize göre size tavsiye edebileceğim diğer markalar Apnea rebel, as sniper anamas xl, Freesub goldenhorn ve (güncel fiyatını bilmiyorum) pathos imvroz 👍

 
Gönderildi : 25/08/2020 12:50
(@sir-eko)
Mesajlar: 11
Yeni Üye
 

Merhabalar,İzmir’de yaşıyorum,yıllardır zıpkınla balık avı  videoları izliyorum. Artık izlemeyi bırakıp harekete başlamak niyetindeyim. Yaşım 35 bu ağıra başlamak içi biraz geç kaldığımın farkındayım fakat bir balık aşığı olarak daha fazla izlemek istemiyorum,kendi balığımı yakalamak istiyorum. Öncelikle Foça tarafında ava çıkacağım,boyum 160,çok büyük zıpkınlarla baş edebilir miyim bilemedim. 82 cm bir zıpkın benim için ideal diye düşünüyorum.zıpkın için maksimum 1500 TL civarı bütçe ayıracağım, hangi ürünü tavsiye edersiniz. Öncelikle bir zıpkın alıp uzun zaman onu kullanmak istiyorum. Lütfen yeni başlıyorsun şimdilik şunu al demeyiniz. Tavsiye verenlere şimdiden teşekkür ederim.(Forumda ilk mesajım,inşallah daha çok mesaj yazmak nasip olur)

 
Gönderildi : 20/02/2021 18:45
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @sir-eko

Merhabalar,İzmir’de yaşıyorum,yıllardır zıpkınla balık avı  videoları izliyorum. Artık izlemeyi bırakıp harekete başlamak niyetindeyim. Yaşım 35 bu ağıra başlamak içi biraz geç kaldığımın farkındayım fakat bir balık aşığı olarak daha fazla izlemek istemiyorum,kendi balığımı yakalamak istiyorum. Öncelikle Foça tarafında ava çıkacağım,boyum 160,çok büyük zıpkınlarla baş edebilir miyim bilemedim. 82 cm bir zıpkın benim için ideal diye düşünüyorum.zıpkın için maksimum 1500 TL civarı bütçe ayıracağım, hangi ürünü tavsiye edersiniz. Öncelikle bir zıpkın alıp uzun zaman onu kullanmak istiyorum. Lütfen yeni başlıyorsun şimdilik şunu al demeyiniz. Tavsiye verenlere şimdiden teşekkür ederim.(Forumda ilk mesajım,inşallah daha çok mesaj yazmak nasip olur)

Merhaba öncelikle foruma hoş geldiniz. Zıpkınla balık avı için yaşa çok takılmayın malzemenizi tamamlayıp kendinizi mavilere bırakın. Zıpkın seçimi için tüm bilgiler yazı içeriğinde mevcut ancak ben yine de fikrimi paylaşayım.

Pathos Imvros, Omer Cayman GI, Pathos Saragos

"Yeni başlıyorsun şimdilik şunu al" opsiyonunu ortadan kaldırdığınızdan dolayı bütçenize uygun ve uzun süre kullanabileceğiniz aklıma gelen zıpkınlar şimdilik bunlar 🙂

 
Gönderildi : 20/02/2021 19:41
Samet K.
(@akdenizli)
Mesajlar: 103
Yeni Üye
 

@sir-eko Merhaba,ben de İzmir ve civarında avlanacağınızı varsayarak (Görüşün fazla olması durumu)en az 90 lık bir zıpkın almanızı tavsiye ederim. Açıkçası ben markanın ya da zıpkının açık kafa, kapalı kafa durumunun çok da bir şey ifade etiğini düşünmüyorum.Zıpkınla balık avına başladığımda ''şimdilik şunu kullanayım''dediğim 90 lık kapalı kafa tüfeğimle kardeşim şu aralar harika avlar çıkarıyor.Fakat lastik kaliteli olmalı diyebilirim.Sonuç olarak benim boyum da 1.66 ve şu an 100 lük zıpkını sorunsuz kullanabiliyorum.90 ya da 95 lik bir zıpkın iyi bir şiş lastik kombinasyonuyla işinizi görebilir.

 
Gönderildi : 20/02/2021 22:50
Barracuda reacted
(@sir-eko)
Mesajlar: 11
Yeni Üye
 

@can Önerdiğiniz ürünlere baktım da piyasada oldukça azlar, sanırım pandemi etkisi var, hepsi çok güzel görünüyor,Pathos saragos en iyileri gibi fakat lastiğin uç kısmı metal,izlediğim tüm video vb zıpkın yorumlarında aman metal almayın ip olsun diyorlar, Bir de decathlonda şöyle bir ürün var, https://www.decathlon.com.tr/spf-540-zipkin-75-cm-id_8589271.html

Hakkında pek yorum bulamadım, acaba hiç inceleme fırsatı buldunuz mu?

 
Gönderildi : 21/02/2021 00:59
Barracuda reacted
(@sir-eko)
Mesajlar: 11
Yeni Üye
 

@akdenizli İyi lastik ve şiş hangileridir acaba? Sizin kullanıp tavsiye ettiğiniz ürünler var mı? Bir de kıyafeti nasıl almak gerek? Sanırım deneme şansı falan olmaz öyle değil mi. 🤪

 
Gönderildi : 21/02/2021 01:01
ozkancab
(@ozkancab)
Mesajlar: 128
Yeni Üye
 

@sir-eko

sis lastik combinasyonu ne fark ettiriyor, benim brz dilim yandida bu isten, onceden metal palamut tek 16mm lastikle iyi atislar yapiyordum , sonra metali duyan baliklar manevra yapip kaciyolr diye cift lastik 14mm gul diken ve dynamee ye gectim , yarim metreden kolum boyundaki levregi kacirdim :(( sanirim lastikleri degistiren balikci biseyleri yanlis yapti cunku ben nisan almaya 10 yasimda basladim ve nisanim cok iyidir.Sis bir kere degisti ve diametrisi 0.5 mm artti, simdi birde 18mm tek lastik dynamee denicem umarim fabrika ayarlarina geri doner.

Bidaha zipkin alirsam fabrikadan cikis kombinasyonunu degistirmicem.

 
Gönderildi : 21/02/2021 15:16
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @sir-eko

@akdenizli İyi lastik ve şiş hangileridir acaba? Sizin kullanıp tavsiye ettiğiniz ürünler var mı? Bir de kıyafeti nasıl almak gerek? Sanırım deneme şansı falan olmaz öyle değil mi. 🤪

Merhaba forumda yeni olduğunuzu için yönlendirme gereği duydum. Lütfen forumu facebook gibi kullanmayalım. Forum Anasayfasında göreceğiniz üzere, Forum belirli başlıklar altındaki Bölümler içerisine açılan konular şeklinde ilerliyor. Yani eğer bir konu zıpkın seçimi ile ilgiliyse o konu içerisinde zıpkın seçimi olmalıdır.

Forumdaki Soru-Cevap Bölümünü kullanarak şiş-lastik kombinasyonları, dalış malzemeleri, serbest dalış teknikleri vs istediğiniz konuda nokta atışı sorularınızı "Yeni Konu" açarak sorabilir ve tecrübeli üyelerimizle fikir alış verişi yapabilirsiniz. İyi forumlar.

 
Gönderildi : 21/02/2021 17:52
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @sir-eko

@can Önerdiğiniz ürünlere baktım da piyasada oldukça azlar, sanırım pandemi etkisi var, hepsi çok güzel görünüyor,Pathos saragos en iyileri gibi fakat lastiğin uç kısmı metal,izlediğim tüm video vb zıpkın yorumlarında aman metal almayın ip olsun diyorlar, Bir de decathlonda şöyle bir ürün var, https://www.decathlon.com.tr/spf-540-zipkin-75-cm-id_8589271.html

Hakkında pek yorum bulamadım, acaba hiç inceleme fırsatı buldunuz mu?

Malesef hiç inceleme fırsatım olmadı ancak link paylaşımı yaptığınız zıpkın markası önerdiğim markaların yanından bile geçemez. Aslında uzun yıllar kullanabileceğiniz yerli markalarımızın daha ekonomik fiyatlı ürünlerini de göz önünde bulundurmakta fayda var. Mesela Apnea Rebel, Diverman Divermaster, Freesub GoldenHorn vb

 
Gönderildi : 21/02/2021 17:55
ozansefer
(@ozansefer)
Mesajlar: 90
Yeni Üye
 

Elinize sağlık yeni başlayan yada kafasında soru işareti olan arkadaşlar için güzel bir konu olmuş. Zıpkınla ilgili sorusu olanlar buraya 🙂

 
Gönderildi : 21/02/2021 21:28
Barracuda reacted
(@sir-eko)
Mesajlar: 11
Yeni Üye
 

@can

Kusura bakmayın saygılar, iyi forumlar.

 
Gönderildi : 21/02/2021 22:29
Barracuda reacted
(@nrcnft)
Mesajlar: 12
Yeni Üye
 

Yeni başlayanlar canım bu yazıyı okuyarak açık kafa apnea MT serisi bir zıpkın aldım. Fakat lastik çekme sorunu olmasın diye 14mm çift lastik önerildi. Bende öyle yaptım fakat dibe yatma imkanim filan olmadığı için yani acemi olduğum için hem kuma taşa attım ve sis yamuldu ayrica sis mekanizmeye geçirmek cidden uğraştırıyor yani kafa kismis sağa sola kayıyor mekanizmada tık diye hemen kilitlenmiyor. Şimdi kapalı kafaya geçtim tek lastik çok daha kolay görünüyor ama hiç denemedim daha. Bu seferde yaralanma ile ilgili cekincelerim var nasıl çözerim bunu eldiven kullanıyorum çok büyük sorun olur mu

 
Gönderildi : 13/03/2023 15:28
ONR6NKOC
(@onr6nkoc)
Mesajlar: 1197
Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir.... Forum Yönetimi
 
Gönderen: @nrcnft

Yeni başlayanlar canım bu yazıyı okuyarak açık kafa apnea MT serisi bir zıpkın aldım. Fakat lastik çekme sorunu olmasın diye 14mm çift lastik önerildi. Bende öyle yaptım fakat dibe yatma imkanim filan olmadığı için yani acemi olduğum için hem kuma taşa attım ve sis yamuldu ayrica sis mekanizmeye geçirmek cidden uğraştırıyor yani kafa kismis sağa sola kayıyor mekanizmada tık diye hemen kilitlenmiyor. Şimdi kapalı kafaya geçtim tek lastik çok daha kolay görünüyor ama hiç denemedim daha. Bu seferde yaralanma ile ilgili cekincelerim var nasıl çözerim bunu eldiven kullanıyorum çok büyük sorun olur mu

Merhaba aramiza hoşgeldin.Tek 14mm olarak kullanırsan verim alamazsın.  Şişi mekanizmaya geçirmek zor diyorsun. Birde lastiği kurmadan şişi mekanizmaya takarken tetiğe basip takmayı dene. Uzun zamandir apnea zipkin kullanmıyorum pathos taki gibi bir mekanizma kullanmış olabilirler tetiğe basip şişi mekanizmaya oturtacak şekilde. Bunu deneyip yazarsan yine yardimci oluruz.

Eldiven kullanıyorsan bir sıkıntı yasamazsin çok ciddi hasarlar olmaz. Yeterli zipkink karada kurma. Kurulu zıpkıni kendine ve başkalarına doğrultma birde çok yakın mesafeden taşa sıkma. Sağlıcakla dal..

 
Gönderildi : 13/03/2023 19:00
(@nrcnft)
Mesajlar: 12
Yeni Üye
 

@onr6nkoc eldiven ile sorun olmazsa açık kafayi kullanmayı düşünmüyorum 75 cm apnea rebel aldım daha pratik duruyor ama parmak kopar filan dediklerinde ürktüm. Sanırım çift lastik çok güçlü ve sürekli kuma saplanıyor çıkarmak için çok uğraşıyorum sisi yamultuyorum o yüzden küçük boya geçtim. 3mm yerine 5 mm eldiven de kullanabilirim

 
Gönderildi : 13/03/2023 19:10
ONR6NKOC
(@onr6nkoc)
Mesajlar: 1197
Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir.... Forum Yönetimi
 
Gönderen: @nrcnft

@onr6nkoc eldiven ile sorun olmazsa açık kafayi kullanmayı düşünmüyorum 75 cm apnea rebel aldım daha pratik duruyor ama parmak kopar filan dediklerinde ürktüm. Sanırım çift lastik çok güçlü ve sürekli kuma saplanıyor çıkarmak için çok uğraşıyorum sisi yamultuyorum o yüzden küçük boya geçtim. 3mm yerine 5 mm eldiven de kullanabilirim

75lik zıpkın için çift lastik zaten fazlaymış.  Biz bu boydaki zipkinlari genelde manevrasi uzun boylara göre daha iyi olduğundan ve küçük olduğundan taş alti avlarda kullanıyoruz. Eğer bir sağlık probleminiz (ortopedik olarak) yok ise 16mm lastigi kolaylıkla kurabilirsiniz. Zıpkıni size satan satıcı zıpkıni satmis olmak için satmış. Bilgisi yokmuş. 75 lik zıpkına çift 14mm lastik kurulmaz.

Açık yada kapalı kafa kullanmanın elinize bir zararı yok. Elinizi  palamuttan koruyurun. Lastiği kurarken metal palamut şiş centigine oturdu saniriniz tam ucunda durur ve centikten siyirir bu sekilde palamut elinize zarar verir onun haricinde bir sıkıntı yaşamazsınız. Sağlıcakla Dalin.

 
Gönderildi : 14/03/2023 07:18
gkhnkck1990 reacted
(@eksimaya)
Mesajlar: 3
Yeni Üye
 

Gönderen: @can

Gönderen: @sir-eko

@can Önerdiğiniz ürünlere baktım da piyasada oldukça azlar, sanırım pandemi etkisi var, hepsi çok güzel görünüyor,Pathos saragos en iyileri gibi fakat lastiğin uç kısmı metal,izlediğim tüm video vb zıpkın yorumlarında aman metal almayın ip olsun diyorlar, Bir de decathlonda şöyle bir ürün var, https://www.decathlon.com.tr/spf-540-zipkin-75-cm-id_8589271.html

Hakkında pek yorum bulamadım, acaba hiç inceleme fırsatı buldunuz mu?

Malesef hiç inceleme fırsatım olmadı ancak link paylaşımı yaptığınız zıpkın markası önerdiğim markaların yanından bile geçemez. Aslında uzun yıllar kullanabileceğiniz yerli markalarımızın daha ekonomik fiyatlı ürünlerini de göz önünde bulundurmakta fayda var. Mesela Apnea Rebel, Diverman Divermaster, Freesub GoldenHorn vb

 
Gönderildi : 28/09/2023 09:51
(@eksimaya)
Mesajlar: 3
Yeni Üye
 

Merhaba ürünü inceleme şansınız oldumu tamam tavsiye ettiğiniz ürünler dünya markaları ama bu ürün belki biraz elden geçerek fiyat performans ürünü olarak orta seviyede bir kullanıcı için çok iyi bir alternatif olabilir siz ne düşünüyorsunuz teşekkürler

 
Gönderildi : 28/09/2023 09:55
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account