Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Akdenizsub ahşap-Yiğit Akdeniz

7 Mesajlar
5 Üyeler
8 Beğeniler
3,689 Görüntüleme
Zek
 Zek
(@zek)
Mesajlar: 125
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 
06CB4F64 4679 4336 86F2 70B19A9F6A30
5C49D74F 92F2 42E0 B1B2 9DE06C633952
9F66C8C3 D33C 471D ACDA FC0E211FDAAB
74CAF504 1314 48D4 8D72 3BC6487025ED
9F1C56BA 74B9 4C1F B030 241D7A4786E9
1D501196 C598 44B4 951F BBE2D36FC560
DFCF7A40 9C3C 4CA7 AF5B F3F600BAD0D6
36BC999E 366D 43E2 B224 6DF8AF06D11E
B0B69E1A DC80 4C34 8BA5 D87EF5D8D400
18626D37 8DFA 45B1 8612 4EED728AA9D3
29E4AEB7 F783 4BB6 BD41 D232C7B7FE0A
565A890A 03D7 4EDB 8610 7C295BAA08FB

Yok arkadaş, çıkamıyoruz denize. Yazın amansız poyraz şimdi de amansız bir lodos. Kıyıdan dalsak sığ, olan iki levreği de süpürgeciler erkenden topluyor. Hava düzeliyor sokağa çıkma yasağı başlıyor. Akya bakmaya gideyim diyorum 1 saat yol. 
Ne zamandır bu incelemeyi yazacağım şöyle düzgün bir av videosuyla koyayım istiyorum ama daha Zıpkını aldığımdan beri 3 kere suya girebildim 1 tane eşkina vurdum videonun pili bitmiş, 1 tane kikla ve Karagöz onların videosu da yok ilk dalışta denk geldi ikisi de. Cansın Özden bir eşkina aldı onun videosunu koyacağım. Ayrıca kendi düzgün bir atışsız dalışımı koyacağım kamera aparatının açısını görmeniz için. 
Kabze 
Kabzeden başlamak istiyorum. Ele oturan görünüşte ince fakat son derece sağlam tutuşu olan ergonomik kabze tüfeği yüzdürmede çok iyi kontrol sağlıyor. Kabzenin altında kalın bir kurşun parça geliyor. Yiğit alt kısımdaki halkayı plastik de takıyor krom da isteğe göre. Ben krom tercih ettim balık çağırmada vurma ve sürtme için. Halka kısım gövdeye ayrıca vidalı olduğundan yedek parça olarak değiştirilebilir ileride çok ezilir ya da sürmeden biterse rahat değişir. Göğüs dayama pedi kaymaz siyah kauçuk, ayrıntıda Akdeniz yazısı var. Hiç sıkıntı çıkaracak zayıf nokta yok dayama ucunda. Lastik çekerken de oldukça konforlu. Lastik yine vidalı yani sürekli Japonla yapıştırıp her lastik çekmeden sonra düştü mü? diye kontrol etme yok.

Mekanizma ve tetik bölümü. Tetik eldivenli elde hissedilecek kadar ince metal. Bazı tüfeklerde çok kalın ve yuvarlak hatlı tasarımlar eldivenden hissedilmiyor, özellikle soğuk sularda tetik çekmede bir his kalmıyor. Rasgele sıkıyor gibi oluyor. Tetik ezme ve hazır olma için tetiğin hissedilmesi benim için önemli. Tetiği koruyan sağlam, makara takılacak boşluğu olan bir metal parçası var. Zarif ve sağlam. Büyük boy dikey makaraları taşır. Mekanizma kilitlenmesi tetiğe basarak yapılıyor, zor gelmiyor çünkü yumuşak bir oturması var ve emin oluyorsunuz oturduğundan. Kalama salma kancası oldukça uzun, kalın misinalarda ya da 3 kat kalama bırakmak isteyenlere yeterli boşluk veriyor. Atış yaparken de kopma sesi yok mekanizmada, şişsizken şarkırdayan eden bir gevşek bir mekanizma da değil. Sanırım genişliği çok ve fazla derin olmayan yapısıyla piyasadaki bir çok şişi kabul edecek bir mekanizma. 
Gövde ve ahşap 
Gövde oldukça kütleli bir kesime sahip. Hemen makaranın üzerinde bulunan bölümde toplanan kalınlık suyun içinde bir mukavemet yaratıp tüfeği daha kolay döndürmenize yarıyor. Hani otomatik makinalı tüfek jipin üzerine bir mille takılır ve sağa sola kolayca çevirerek ateş edilir ya filmlerde görürüz, bence kalın bölüm suya  dayanıp bir eksen görevi görüyor. Benim görüşüm bu çünkü çok kolay dönen bir tüfek. Gövdenin ortası bir çok tüfeğimden kalın. 85 pathos sniper, apnea amarok 105, cressi geronimo 90 gibi kullandığım tüfeklerden kolay dönüyor. Bütün gün elinizde gezdirebilirsiniz. Çok rahat yüzüyor. Mükemmel bir sephiyeye sahip, suda nerede bırakırsanız orada duruyor. Yüzeye çıkmıyor, batmıyor. Benimki kafadan çok hafif batıyordu önde bulunan kapağın altında 2 adet şerit şeklinde duran kurşundan 2 mercimek tanesi kadar kestim düzeldi. Sanırım suyun tuzluluk oranı 2 mercimek kadar etkiliyor. Ahşabı çok iyi kalite lamine üzeri güzel mat bir epoksi ile kaplanmış. Bana kalırsa da ahşabın temiz görünümü her tür boyadan iyi.

Dyneema head 

Çok güzel bir kafa çeşidi, ince ve zarif ve kolay dönüşün sebeplerinden biri. Lastikler üst üste gerildiği zaman kafada bir top oluşmuyor. Lastik gücünü tamamen kullanmamızı sağlıyor, kafa deliğinin içinde boşa giden bir güç kalmıyor. Kesinlikle daha sesiz. 
bildiğiniz üzere tek lastikle kafa deliği olan bir zıpkında atış yaptığınızda patlama-şaklama sesi gelir. Bu ses kafa deliği içinde kalan 1-2 cm lik lastiğin de gerilip Zıpkına dik açıda güçle gerili olması lastiğin ilk yarısını Zıpkına dik hale getirir. Lastiğin palamuta yakın kısmı da katlanır ve her lastik katlanarak kendine çarpar. Bu haraket dyneema head modelinde daha az oluyor çünkü  lastiği gövdeden ayıran bir güç olmuyor. Ayrıca lastık daha az sürtünmeye maruz kalıyor hem ses azalıyor hem ömür artıyor. Inverted sistem almıyorsanız tüm zıpkınlar dyneema head olmalı bana kalırsa. Tek olumsuz tarafı lastikler atıştan sonra serbest kalıyor tekrar kurulum esnasında lastikler altta kalıp şişi içinden geçirmeyi unutturuyor. Çevirme lastikte lastikler her daim halka şeklinde durduğundan şişi içinden geçirmek her zaman kolay oluyor. 
Makara   
Makara bu gövdeye küçük görünüyor bunu kabul ediyorum ama yinede 50 m ip alıyor ve diğer makaralardan faklı. Makara bakalit ya da benzeri siyah sağlam plastikten blok parçadan cnc ile kesilmiş, metal çerçeve ve sapla yerine oturtulmuş, kalama kuvveti ayarlanıp, balığa kalama verirken diğer sanayi makaraları gibi gevşeyip çok hızlı boşalmıyor. Ne derece gevşek bırakırsanız o derece gevşek kalıyor. Sarma kolu ve kalama halkası çok rahat kullanılıyor eldivenle. Üzerindeki pütürler eldivenle kullanırken kavramayı rahatlatıyor. 
Şiş 

7mm gibi ortalama üzeri kalınlıkta geliyor. Ağır bir şiş. 14 mm lastikler bu şişi nasıl atar diyorsunuz ama çok rahat atıyor. Meneviş şişten sert, pathos şişten yumuşak. Hidrodinmik halkasıyla geliyor. İlk atışımda taşa geldi ve sadece bileyli ucu ezildi. Kolay kolay yamulacağa benzemiyor. Kırılgan hiç değil. Mekanizmaya giren kısımda Akdeniz yazısı var bu bölümde yüzeysel bir pas oluyor. Gövdesinde de toz şeklinde bir pas oluyor ama karıncalanma olmadı. Aldığımdan beri 2-3 aydır tatlı su görmedi kalan tuzların altı paslanıyor sanırsam. 
Kafadaki 3. delikten 3. bir lastik eklenirse 8mm şişle dev balıklara girişilir.

Kamera aparatı 

Kamera aparatı piyasadaki tüm ürünlerden daha kullanışlı. Tam bir costom made buluşu. Gerçekten ince düşünülmüş bir sistem. İki parçadan oluyor. Tepsi ve kök. Tepsi kameraya her kameranın içinden çıkan sarı vida aparatıyla bağlanıyor. Tepside bir deliğe geçirilmiş bir ip tepsiyi(kamerayla birlikte) gövdeye bağlıyor. Lastiği çekerken kökte bulunan siyah düğmeye basıyorsunuz tepsi ayrılıyor ve kameranıza, kamera aparatına zarar vermiyorsunuz. İp kameranızı kaybolmaktan koruyor. Ben iyi bir balık fırdöndüsüyle tetik koruyucusuna aldım ipi çünkü Yiğit’ten 2 adet daha kök aldım ve diğer zıpkınlarıma takacağım bu kökleri, kamerayı 1-2 saniye içinde diğer Zıpkına taşıyabileceğim.

Diğer parçalar 

Diğer parçalar yani alt kapak, ip klavuzu ve misina atlatma tutacağı kaliteli metal ve kromdan yapılmış. İple misina arasına güzel krom bir fırdöndü konmuş. Misina beyaz kaliteli, anladığım kadarıyla içi destekli bir misina. Tenis raket misinası gibi fakat ince. 0.70 gibi. Lastikler 14 mm cressi pure brown. Gayet katsayısı yüksek bir lastik, çekmesi kolay ama gücü hayal bile edilemez çünkü 7mm şişi kalama sonuna kadar gönderiyor.

Genel bakış

Her zaman yerli üreticilerin desteklenmesi taraftarıyım. Ayrıca özel yapım hissini birebir üreten kişinin ilgisi veriyor. Bir kez atölyesine gittim bir kez de teslim için Yiğitle buluştuk. Sabırla isteklerimi dinledi ve kendi prensiplerine uyacak şekilde her ayrıntıyı uyguladı. Bu tutkuda ne zamandır olduğunuza bakmadan edinilecek bir zıpkın. Keşke daha  erken ahşap zıpkınla tanışsaydım dedirten bir marka. Duyumlarım diğer ahşapların bu derece iyi düşünülmüş tasarıma sahip olmadığı için ufak eksiklikleri olduğu yönünde fakat karşılaştırma yapmaya değmez bana kalırsa. Her zaman zıpkıncılarla ortak tasarlanmış tüfek bir adım önde duruyor. Yiğit hala ürünlerini geliştirme peşinde, kişilere göre oluşabilecek, meralara göre ortaya çıkabilecek sorunları ve iyileştirmeleri kovalıyor. Her sattığı ürünün arkasında duruyor ve sonradan size göre çözümler üretiyor. Buraya bu ayrıntılı incelemeyi paylaşmamın sebebi güvenilir bir zıpkınım olmasından dolayı yiğidin  hakkını Yiğit’e vermek. Yerli üretici biz güvendikçe büyüyecek.

Benim zıpkın- Cansın

Kemera aparatı açısı.

 
Gönderildi : 05/01/2021 23:35
kaanc, Barracuda, Haktan N. and 1 people reacted
Haktan N.
(@dreamdiver)
Mesajlar: 792
Trofe Üye
 

@zek Destan yazmışsın, emeğine sağlık, Akdeniz bunu kitapçık yapıp zıpkının kutusuna koymalı 🙂

 
Gönderildi : 06/01/2021 14:28
Zek reacted
Zek
 Zek
(@zek)
Mesajlar: 125
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

@dreamdiver Bence çok kitapçığa da gerek duyulmayan zıpkın. Bocalamadan ilk birkaç atışta alıştım. Mesela pathos 2 senedir var ama kanalına hala alışamadım. Kurarken kanala şişi sokmadan mekanizmaya kadar itiyorum. Kanal ağzı çok ilerde.

 
Gönderildi : 06/01/2021 19:33
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
 

@zek  kafalarda soru işareti bırakmayacak şekilde tüfeği tüm detaylarıyla anlatan çok güzel bir inceleme yazısı olmuş emeğinize sağlık. Yeni tüfeğiniz hayırlı ve bol trofeli olsun.

 
Gönderildi : 06/01/2021 20:31
Zek reacted
ozansefer
(@ozansefer)
Mesajlar: 90
Yeni Üye
 

merhaba mekanizma hassasiyeti nasıl acaba? kullandığınız zıpkınlarla kıyaslayabilirmisiniz.

 
Gönderildi : 06/01/2021 20:42
Zek
 Zek
(@zek)
Mesajlar: 125
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

@ozansefer Ben apnea amarok kullanıyorum özellikle kalın lastiklerde baya sertleşen bir tetiği var. Pathos sniper 85 orjinal lastikleri ile hassas bir mekanizma, başka lastikle denemedim fakat akdenizsub mekanizmasıyla çok yakın diyebilirim. Akdeniz kurulurken tatiğe basmak ve ya şişi iyice ittirmek istiyor. Pathos vurmadan pek kilitlendiği olmuyor. Pathosta kurarken şişi vurmak balıkları rahatsız ediyor. Apnea da illa vurma istiyor. Bu böyle yumuşakça itince kilitleniyor, tetiğe basmak kolaylaştırıyor ama itersen oluyor. Vurmak bu mekanizmada kilitlenmeyi engelliyor. 
tetiği çekmede fark şu net bir tetiği var, bir çok mekanizmada bir kanırtma olur bu onda olmuyor. Tetik yumuşak ve bir noktada sert oluyor zaten biraz daha sıkınca boşalıyor. Kopma olmuyor, pathosta da olmuyor ama apnea resmen mekanizmadan kanırtma sesi geliyor. 
 Çok mekanizma tecrübem yok fakat bana kullandıklarım arasında en net hissettireni. 
Mesela yeni keşfettim apnea amarok 7mm şiş kabul etmiyor. Akdeniz’e 6,5 taktım, 8 de oluyor. 
Mekanizma zaten dışarıdan da görülüyor çok iyi kalite krom yani öyle mat değil parlak bir krom. Görülmüyor parlak ne alaka dersen, mat yani pütürlü mekanizma üzerinde tuz kuruduğu zaman çalışması ilk atışta falan aksıyor hatta ileri safalarda kilitlenme zorlaşıyor fakat bunun dil kısmı oldukça parlak ve pürüzsüz.

 
Gönderildi : 06/01/2021 21:22
ozansefer reacted
Buğra Batuhan
(@bbatuhan)
Mesajlar: 529
Kıdemli Üye
 

Beklediğim bir yazıydı zaten sizede çok soru sordum bu zıpkınla alakalı.

Ben alabildimmi yok daha alamadım kafamda deli sorular .

Vokal roler 95 ile Akdeniz arasında çok kararsız kaldım.

Bir abimizde bir hediye aldım sana diyince şuan beklemedeyim.guzel bir hediye aldığını söyledi ama ülkeler arası yasak olduğu için hala beklemekteyim.

Ama zıpkın çok güzel fotolarda gözüktüğü den daha kutleli kafa yapısı da beğendiğim bir model hem görüş açısı da bu sayade daha geniştir.

Guzel avlarda kullanın inşallah.

 
Gönderildi : 06/01/2021 21:42
Zek reacted
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account