Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

[Sabit] Akya-Çıplak-Liça Balığı Tüm Bilgiler

7 Mesajlar
5 Üyeler
9 Beğeniler
30.1 K Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

Akya (Lichia amia)

liça balığı
  • Bilimsel Adı : Lichia Amia
  • Yöresel Adları : Çıplak, Liça, Çatal Kuyruk, Pulsuz, Leka
  • İngilizce Adı : Leerfish 

Herkese merhaba. Bu yazımda sizlere Akya(Liça) balığı  ile ilgili tecrübelerimi ve yaptığım araştırmalar sonucu edindiğim bilgileri aktarmaya çalışacağım.

Öncelikle Akya-Liça balığı ile ilgili önemli bir konuya değinmek istiyorum. Sosyal medya ve forumlarda Akya(Liça) balığı ile Sarı Kuyruk (Kuzu) balığının genellikle karıştırıldığını görüyorum. Forum içerisinde bu şekilde bir karışıklık yaşanmaması adına Akya ve Kuzu balıklarını birbirlerinden nasıl ayırt edileceğini açıklamaya çalışacağım.

Liça ve Sarı Kuyruk Arasındaki Farklar

Yukarıdaki resmi iki balık arasındaki fiziksel farklılıkları daha kolay bir şekilde belirleyebilmek için hazırladım. Dikkatli şekilde baktığınızda iki balık arasındaki en belirgin farkların üst ve alt yüzgeçlerin başlangıç yerleri, yanal çizgilerdeki farklılıklar olduğunu kolaylıkla görebilirsiniz. Her platformda karşımıza çıkan bu karışıklığı hallettiğimize göre yazımın ana karakteri olan Akya-Liça balığının özelliklerine göz atabiliriz.

AKYA-LİÇA BALIĞININ ÖZELLİKLERİ

Akya-liça balığı zıpkın avcıları arasında çok ünlü balıklar arasındadır. Özellikle trofe yani bu balığın büyük boyları avcıya unutamayacağı anlar yaşatır. Akya-Liça balıkları avcıdır. Avına gözünü karartarak saldırır. Yemlik balıkların kıyıladığı dönemlerde çok sığ sularda bile görülebilir.  Liçaların büyük boyları tek yada ufak sürüler halinde dibe yakın yüzerler ve çok ataktır, tehlike durumunda bir anda gözden kaybolurlar. Akya balığının belirgin dişleri yoktur. Akyalar boyları 1 – 1.5 metre ve 40-50 kilo arasında ağırlıklara ulaşabilirler. Sırtı bölgesi mavi veya yeşil-kahverengi, yanal çizginin altı parlak beyazdır.

Gövdesi boyunca uzanan yanal çizgi solungaç kapağından başlar ancak düz bir yol izlemez. Kulak gerisinden başlayarak aşağı doğru iner, alt yüzgecin başlangıcından sonra yukarı doğru yükselerek kavis çizer bundan sonra kuyruğa kadar düz olarak gider. Denizlerimizde genelde küçük sürüler halinde dolaşırlar, genellikle büyükleri yalnız gezme eğilimindedir.

AV YASAĞI VE LİMİTLER
4/2 Numaralı Amatör Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ gereğince 15 Nisan -31 Ağustos tarihleri arasında Akya-Liça balığının avlanması yasaktır. Bu tarihler haricinde avlanabilir boy limiti 40 cm, ayrıca günlük adet limiti ise 1 adettir.

LEZZETLİ OLDUĞU AYLAR

EKİM-KASIM-ARALIK-OCAK-ŞUBAT

Bir yazının daha sonuna geldik. Ekleme yapmak istediğiniz bir konu olursa konu altına yorum yapmayı ihmal etmeyin.

Forumdaki İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları

 
Gönderildi : 22/10/2019 16:20
kaanc, Cozer and Cüneyt reacted
Caner Fuat KURT
(@canerfuatkurt)
Mesajlar: 164
Üye Palazı
 

Güzel çalışma olmuş Can, emeğine sağlık. Akya ismi artık kuzu balığına yapıştı, bu değişmez bence. Fakat doğrusunu bilmekte fayda var.

 
Gönderildi : 01/02/2020 14:16
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @canerfuatkurt

Güzel çalışma olmuş Can, emeğine sağlık. Akya ismi artık kuzu balığına yapıştı, bu değişmez bence. Fakat doğrusunu bilmekte fayda var.

Teşekkür ederim caner. Bu tip yazılar hoşuma gidiyor. Bunları hazırlarken bende bilmediğim şeyleri öğrenmiş oluyorum. Birde  facebookta soranlara vs uzun uzun cevap yazmak yerine kopyala yapıştır yapıveriyorum pratik oluyor 🙂

 
Gönderildi : 01/02/2020 14:21
Cüneyt
(@levrek)
Mesajlar: 68
Yeni Üye
 

Ah hocam ah. Her agaşonda şimdi bir yerden çıkar gelir diye kurduğum tüm hayaller boşa çıkıyor. Neyse ben umudumu yitirmedim😊

 
Gönderildi : 01/02/2020 14:22
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @abckarahan

Ah hocam ah. Her agaşonda şimdi bir yerden çıkar gelir diye kurduğum tüm hayaller boşa çıkıyor. Neyse ben umudumu yitirmedim😊

Mera seçimi ve avcılık kusursuz da olsa "kısmet" faktörü en can alıcı etken olarak zıpkın avında her dalışta karşımıza çıkıyor 😀

 
Gönderildi : 01/02/2020 14:27
Cüneyt reacted
zıpkıncı-emre
(@emre)
Mesajlar: 12
Yeni Üye
 

Yıllardır sarı kuyruk balığına akya diyormuşum 🤣  faydalı bir yazı teşekkürler @can

 
Gönderildi : 05/05/2020 09:41
Rıdvan (scotchsoda)
(@ridvan)
Mesajlar: 1116
Sığ su avcisi Forum Yönetimi
 

Bende sarı kuyruğa akya diyormuşum ama ben genelde tüm avlara balık gözüyle bakıyorum ayrımcılığı sevmem benim gözümde hepsi Balık 😎😉

 
Gönderildi : 05/05/2020 10:01
Barracuda reacted
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account