Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Karagöz (Diplodus vulgaris) Nasıl Bir Balıktır ?

7 Mesajlar
4 Üyeler
9 Beğeniler
14.5 K Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

Sosyal medya platformlarından bağımsız olarak serbest dalış ve zıpkınla balık avı konularında sabit bir bilgi kaynağı, bilgi paylaşımı ve yardımlaşma adına kurduğumuz web sitemize üye olan 1493 hobidaşımıza teşekkür ederim. El birliği ile kaliteli ve seviyeli bir platform olarak uzun seneler boyunca devam edeceğimize inanıyorum. 

Zıpkınla balık avına yeni başlıyorsanız ya da balık türlerine hakim değilseniz özellikle birbirine karıştırılan türleri resimli anlatımlarla incelediğim yazılar için forumdaki Balık Türleri isimli bölüme göz atmanızı tavsiye ederim.

karagoz baligi
  • Adı : Karagöz
  • Bilimsel Adı : Diplodus Vulgaris
  • İngilizce Adı : Common two-banded seabream

Ülkemiz sularında bol miktarda bulunan ve özellikle oltacılar için kolay avlanan türlerin başında gelen bir balık türü olan karagöz balığı bu yazımın konuğu oldu.

Karagöz Balığı Genel Bilgiler 

karagoz baligi (1)
Diplodus vulgaris

Bilimsel adı Diplodus Vulgarisİngilizce ismi ise Common two-banded seabream dır. Ülkemizde karagöz olarak biliniyor. Akdeniz, Ege ve Marmara’da bol miktarda bulunan bir türdür. Genellikle ufak boylarda karşımıza çıkan karagöz balığının 45 cm'e kadar büyüyebildiği bilinmektedir.

Karagöz balığı gövdesi yassı ve pullu bir balıktır. En belirgin özelliği kulak ve gövde birimindeki siyah renkli lekelerdir. Bu lekeler sayesinde sargoz balığı ile ayırt etmek kolaylaşmaktadır. Bu arada yeri gelmişken sargoz balığı ile ilgili faydalı bilgilere ulaşmak isterseniz Sargoz nasıl bir balıktır ? isimli konuya göz atabilirsiniz.

Karagöz balığının bir türü çok ünlüdür ve sıklıkla sargoz balığı ile karıştırılır. Hatta çipura diye satıldığını bile söyleyenler var 🙂 Bu balığın ismi sivri burun karagöz. 

Sivri Burun Karagöz

sivriburunkaragozbaligi

Karagöz

Diplodus vulgaris

Yukarıdaki resimlere dikkat ederseniz Sivri burun karagöz balığının gövdesinde dikey çizgiler mevcuttur. Ayrıca ağız yapısı karagöz balığına göre daha uzundur. Bu iki belirgin özellik karagöz ve sivri burun karagöz balıklarını birbirinden ayırmak için oldukça yeterlidir.

Karagöz Avı Teknikleri

Kıyılardaki kayalık bölgelerde bol miktarda bulunduğundan dolayı zıpkınla balık avına yeni başlayanların bolca atış yaptıkları bir balık türüdür. Normalde kıyı kesimlerde ufak bireylerin oluşturduğu gruplar halinde dolaşırlar. Belli bir seviyeye gelen zıpkıncılar tarafından avlanmazlar. Sivri burun karagözler benim avlandığım meralarda normal karagöz balıklarına göre daha iri ve etli balıklardır. Av sırasında 500 gr ve üzeri bir sivri burun karagöz görürsem asla affetmem. Hele ki 750 gr civarı olanları yağlı ve çok lezzetli olurlar.

Sivri burun karagöz avlarımdan birkaç kare.

sivriburun
sivri burun karagöz balığı
sivri burun karagöz

Av Yasağı ve Limitler 

Karagöz Balığı için yasal mevzuatta 18 cm boy limiti vardır. 18 cm boyundan küçük olan karagöz balıklarının avlanması yasaktır. Karagöz balığı için yasal mevzuatta zaman, adet vb başka bir kısıtlama bulunmamaktadır. Günlük avlanma limiti olan 5 kg ı geçmemek kaydıyla karagöz balığı avlayabilirsiniz. Balık boy, adet, tür ve diğer limit ve yasakları merak ediyorsanız Zıpkın Avı Mevzuatı isimli bölüme bakmanızı tavsiye ederim.

Zıpkınla Sivri Burun Karagöz Avı Videosu

Av günü yeni satın almış olduğum salvimar one plus dalış saatimi denemek ve dalış saatinin nasıl çalıştığı ile ilgili video kaydı yapmak için tüfeğimi dibe bırakarak dalışa başladım. Kafa bandına taktığım kameramın açısını iyi ayarlayamadığından dolayı saatin ekranı videoda görünmemiş 🙁 Neyse efendim tüfeği dibe gönderdikten bir süre sonra tüfeğin yanına doğru dalışa geçtim. Zıpkıncı olmadan dibe inen tüfek, çevredeki balıkların ilgisini çekmiş olacak ki ben saatle oynarken çevremde bir hareketlilik sezdim. Etrafa baktığımda iri bir sivri burun karagözün bana yaklaştığını görünce avcılık dürtülerim harekete geçti. Tüfeği hemen elime alıp sivri buruna uzak ve isabetli bir atış yaptım 😀 Bu arada yurt dışından satın aldığım Salvimar One Plus dalış saatinin yolculuğunu ve saat ile ilgili hazırladığım detaylı inceleme yazısını okumak isterseniz. Forumdaki Dalış Saatleri simli bölüme lütfen göz atın.

Karagöz Avı Tarifi

Sivri burun karagözler ızgarada çok güzel olurlar. Zıpkınla avladığım 500 gr ve üzeri sivri burun karagözleri direkt ızgaraya atarım. Normalde taze balığı ızgarada ve sadece biraz tuz atarak pişiririm. Ancak sargoz, sivri burun karagöz gibi balıkları bazen tuz ve az pul biber atarak pişirdiğim de oluyor. Ufak boydaki karagözleri tavada-yağda pişirmenizi tavsiye ederim.

Forumdaki İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları

 
Gönderildi : 01/06/2020 00:49
Cozer, Gokmen Elgun, Haktan N. and 3 people reacted
Ferhat
(@ferhat)
Mesajlar: 272
Üye Palazı
 

Abi benim yeni başlayan biri olarak şu an ki tek hedefim karagöz 😁 bı tane bile vursam orkinos avlamış gibi havalara girerim valla ins nasip olur ☺️

 
Gönderildi : 01/06/2020 22:29
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@ferhat kefal, sargoz, çırpan, karagöz tipi balıklar ilk başlarda en çok vurulan balık türleri. Bunlarla başlayıp av-dalış becerilerini ve meraya olan  adaptasyonu ilerlettikçe çok farklı türler avlamaya başlarsın 👍

 
Gönderildi : 01/06/2020 22:34
Ferhat reacted
Ferhat
(@ferhat)
Mesajlar: 272
Üye Palazı
 

@can anladım abi nasip olursa Çarşamba günü dörtyol tarafına gelecm denize ama elime kıyafet ulaşmadı henüz palette kısa kötü bir palet var ama ben yinede izin gününü denizde değerlendirmeyi düşünüyorm zıpkın şnorkel maskeyi alıp gdcm abi

 
Gönderildi : 01/06/2020 22:45
Barracuda reacted
Fethat 90
(@fert)
Mesajlar: 9
Yeni Üye
 

Eylül sonu gibi, kefken kıyılarında bir kaç sivriburun karagöz avladım. Deniz kıyısında balıkları temizledim. Temizlerken çürümüş yosun kokusu gibi hoş olmayan bir kokuları vardı.   Fırında sebzeli bir güzel pişirdim.  Balıkların kokusundan yiyemedim.,aynen temizlerken aldığım kötü kokuyu aldım.   Çok iyi temizlediğimden eminim.   Buz kutusunda getirdim bayatlamaları mümkün değil.

Böyle tecrübesi olan var mı acaba.   Mevsiminden midir, balığın beslenmesinde midir anlamadım

 
Gönderildi : 06/10/2020 14:21
Haktan N.
(@dreamdiver)
Mesajlar: 792
Trofe Üye
 

@ferhat benimde Marlin avlamak hayalim 🤣 3:17. saniyedeki balık

 
Gönderildi : 06/10/2020 19:25
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@feratcabogluhotmail-com merhaba öncelikle Profil->Hesap adımlarını takip ederek profilinizdeki "Takma Ad" kısmını feratcabogluhotmail-com yerine daha kısa bir isimle değiştirebilir misiniz?

"Takma Adlar" forumda üyelerin konulara mesaj yazarken birbirlerini etiketlemek istedikleri zaman kullandıkları bir addır. Mesela benim forum nickim "barracuda" takma adım "can" birisi bir konu altına mesaj yazarken @can şeklinde yazarak beni yorum içerisinde kolaylıkla etiketleyebilir. Böylelikle bana "Şu kişi bir yorumda senden bahsetti" şeklinde bir e-posta gelir.

Bahsettiğiniz koku konusuna ben hiç denk gelmedim. Bazen vurduğum sargozlar yeni yemlenmiş oluyorlar. Zaten çoğunu midye dişlerken vuruyorum 🙂 sudan çıkana kadar dolu mide ile sırtımda gezen sargozların içlerini temizlerken karınlarından midye parçaları çıkıyor ve kokuları biraz ağır olabiliyor. Ancak balığa sinen bir kokuya henüz rastlamadım.

 
Gönderildi : 06/10/2020 19:40
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account