Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Yeni Başlıyorum Bir Kaç Sorum Var

56 Mesajlar
9 Üyeler
42 Beğeniler
2,160 Görüntüleme
barishizal
Mesajlar: 42
Konuyu Başlatan
(@barishizal)
Yeni Üye
Katılım : 3 sene önce

Herkese  Merhabalar,

serbest dalış ve zıpkın avına önümüzdeki ay başlamayı planlıyorum. Başlangıç için apnea ghost 5 mm  dalış giysisi ve subzero regnum palet almayı planlıyorum.Şu an için bütçeme bunlar uyuyor. Palet sanırım biraz sert ancak zamanla alışmayı umuyorum. İlk başta sadece dalmaya alışmak amacıyla bir  kaç ay zıpkınsız dalmayı planlıyorum en azından temmuza kadar.

Deneyimli olmadığım için sizlere sormak istediğim birkaç soru var. İlki dalış giysisinde beden tablosuna baktıgımda 1 75 - 1 82 boy aralığı ve 73 - 82 kilo aralığı için L beden önerilmiş. Ancak boyum 1 83-84 kadar ve kilom 78 79 yazın daha da düşeceğini tahmin ediyorum fiziksel aktivitem arttıgı için. Bu elbise boy konusunda beni rahatsız eder mi ya da bi üst beden potluk yapar mı bilen biri yardımcı olursa sevinirim.

İkinci olarak daha basit bir sorum var daha önce dalış elbisesi giymedim ve cok dar hissettirmesinden korkuyorum. zamanla tabi ki alışırım ama başta aşırı rahatsız eder mi böyle bi sorun yaşayan var mı?

Son olarakta başlangıçta ağırlığı nasıl ayarlamalıyım. Dalışta dikkat etmem gerek önemli noktalar nelerdir yardımcı olursanız cok sevinirim.

Bunlar dışında şunu atlıyorsun dediğiniz bir şey varsa lütfen söyleyin.

Herkese güvenli ve keyifli dalışlar.

Yanıt
55 Adet Yanıt Var
28 Adet Yanıt Var
zencuk
Forum Yönetimi
(@zencuk)
Katılım : 4 sene önce

Yönetici
Mesajlar: 775

@barishizal

Selamlar, öncelikle aramıza hoşgeldiniz. Elbise seçiminde eğer boy-kilo oranında ciddi uyumsuzluk yoksa seçim kiloya göre yapılır. Dalacağınız bölgeden bahsetmemişsiniz. Nisan-mayıs ayları 5mm için ideal fakat mayıs sonu veya haziran başı (akdeniz bölgesi için daha erken) 3mm elbiseye geçmek lazım. Eğerki bütçe 2 elbiseye izin vermiyorsa yoğunlukla dalacağız zamana göre kalınlığa karar verin. Daha net cevap verebilmek için nerde ve ne sıklıkla dalış yapacağınızı belirtmeniz önemli.

İlk başta 5mm özellikle sert neoprenli bir elbise baya bunaltıcaktır sizi heleki suyla ve balıkcılıkla çok haşır neşir değilseniz. Fakat zehir bir kere girdimi kana çabuk alışırsınız. Elbise ve özellikle termoplastik palet işin içine girdiğinde kemer, ağırlık ve bilek ağırlığı gereksinimi olucaktır. Maske ve snorkel var diye düşünüyorum. Birde güvenlik açısından olmazsa olmaz bir dalış bıçagı tabiki..

Yanıt
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@zencuk öncelikle tesekkurler cevabınız için. ilk aldıgım malzeme dalış bıçağı oldu.Su altında bir ağ yada ip/misina gibi bir şeye dolanırsam hayatımı kurtarıcağını duydum.

Dalış yeri olarak çoğunlukla da Marmara da dalmayı planlıyorum. malum hastalık var ve cok gezmem mümkün değil. ancak dalış elbisesinden korkum su yönde, dar kıyafet bile giyemem normalde boğuluyor gibi hissederim çok sıkarsa  biraz fobi gibi. Bütçem maalesef en azından başlangıçta tek elbiseye yetiyor. yazın çok sıcakta kullanmam diye düşünmüştüm ya da sadece üstü giyerim diye. Birazda tabi hemen başlamak istediğim için 5 mm almayı düşündüm 🙂

Yanıt
Bilhanerden
(@bilhanerden)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 32

@barishizal öncelikle aramıza hoş geldin. burada birbirinden tecrubeli arkadaşlar sana çok faydalı bilgiler verecektir eminim. ayrıca forum konularını araştırdığın zamanda çok güzel teorik bilgilere ulaşacaksın. ben ise senin gibi tecrube yoksunu biri olarak kendimce fikirlerimi yazacağım. eğer yanlış bildiğim bir konu var ise lütfen tecrubeli arkadaşlar beni de uyarsın.

Öncelikle yaklaşık 2 yıldır amatör olarak ama her seferinde geliştiğimi düşünerek saros körfezinde dalış yapıyorum. maalesef bu süre içerisinde elimden tutup işin inceliklerini öğretecek biri denk gelmedi. ama bu yıl artık sadece yaz aylarında değil bahar ortasında başlamayı düşünüyorum ve istanbul'da ikamet ettiğim için saros'a gidemediğim zamanlarda marmara ve karadeniz'de de dalış yapmak istiyorum. çünkü 6 aydır rüyalarıma giriyor artık 🙂 elbise konusunda bu yıl ben de yeni bir elbise alacağım ve tercihim 5mm L beden olacak. bu tercihimdeki en büyük sebep windy uygulamasından hava durumunu takip edip rüzgar yönüne göre dalışa gitmeyi planladığım tarihte karadenizin daha uygun olma ihtimali, herkesin bildiği gibi en soğuk sularımız karadenizdir. Eğer İstanbul'a yakın bir güzergahtan dalacak olursam diye google maps ten kendimce buradan edindiğim teorik bilgiler ile hem karadeniz hem de marmara'dan  dalış noktaları belirledim. ne kadarı doğru bir dalış noktası gidince tecrube edineceğiz artık. 5mm elbisede ben 1,79 boy 77-78kg olmama rağmen bir problem yaşamadım.

Palet konusu gerçekten önemli, özellikle bizim gibi tecrubesiz kişiler için. çünkü çok iyi olmayan bir palet ile çok daha fazla yoruluyoruz ve ayaklarımın da çok ağrıdığı zamanlar olmadı değil.

Serbest dalış ile ilgili önceden bir tecruben var mı bilmiyorum ama 10-15mt derinlikte 45-60 sn agoşana yatmak benim için şuan çok geliştirilmesi gereken bir konu bu yüzden daha sığ sularda dalış yapıyorum ve sürekli nefes çalışması yapmaya gayret gösteriyorum. bu noktada da doğru nefeslenme bilgisi öne çıkıyor. eğer yanlış nefeslenme ile dalış yapılacak olunursa bu faaliyetin en tehlikeli durumu sığ su bayılması olayı devreye giriyor. bunun içinde hem doğru nefeslenme hem de badili dalış yapmak çok önemli. belki bu konulara benden daha hakimsindir ama olmama ihtimaline karşı yine de yazayım dedim.

Yanıt
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@bilhanerden çok teşekkür ederim cevapladığınız için. 5 mm hangi elbiseyi aldınız? Valla benimde rüyama giriyor. Normalde sürekli gezer kamp yapardım bu hastalık cıkınca önce balık tutmaya basladım sonra serbest dalışa ve zıpkına merak saldım. O yüzden heyecanla hata yapmak istemiyorum. Özellikle elbise konusunda. Kullanan biri apnea ghost ile ilgilide tavsiyesini yazarsa cok sevinirim.

Yanıt
Bilhanerden
(@bilhanerden)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 32

@barishizal yeni elbiseyi almadım ama ben de apnea yada cressi düşünüyorum. daha önce kullandığım 5mm elbise ayak ve kolları açık bir elbiseydi ama maalesef markasını hatırlamıyorum. bende olta balıkçılığı ile başladım, kamp konusunda da eşim ve kızımla ne zaman fırsat bulsak halen gideriz. ama sanırım bu yıl dalış vesilesi ile baya bir sık kamp yapacağım gibi görünüyor. olmadı bir gün beraber gideriz. zıpkınla kazayla birbirimizi vurmadığımız sürece sıkıntı yok 🙂

Yanıt
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@bilhanerden dalış ve kampı bir araya getirmek bende çok istiyorum 🙂 kısmet olursa çok iyi bir deneyim olur benim için birlikte dalmak. Zıpkın kullanmayı biraz öğreneyim de allah korusun bi kaza olmasın dediğiniz gibi 🙂

Yanıt
Bilhanerden
(@bilhanerden)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 32

@barishizal o zaman zıpkın seçimi için de buradaki arkadaşlardan faydalanmalısın. benim ilk zıpkınım 75lik di. satan arkadaş tavsiye etmişti ama hiç bir işe yaramadı desem yeridir. daha sonra pandelli s82 aldım. güzel avlarım oldu ama sanki artık bir boy daha büyütmem gerekiyor. daha büyüğünü nisan ayı gibi dalmaya başlayıp ihtiyaç mı bir gözlemleyeceğim. şnorkel konusunda cressi kullanıyorum. maskesinden çok memnunum ama hortum ağızlığı ağızımın içini yara yapmıştı, ağızlığı değiştirince o da kullanışlı duruma geldi. maskeyi seçerken de özenli ol çünkü dalış konforunu paletten daha fazla etkiliyor. yüzüne küçük yada büyük gelmesi sudan çıkıp avı yarım bırakmana sebep olur

Yanıt
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@bilhanerden abi yanılıyorsam düzelt lütfen alırken yüzüme yerleştirip hafif vakum yaptıgımda düşmemesi ve canımı yakmıyo olması lazım sanırım bu sekilde deneyerek alacagım.

@zencuk teşekkürler tavsiyeniz için. Dediğiniz kıyafetlere bakacağım. Bu gün palet almayı planlıyorum o sırada elbiseleri de inceleyeceğim.

Yanıt
Bilhanerden
(@bilhanerden)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 32

@barishizal evet, yüzüne vakumlayıp maske yüzündeyken yere doğru bak, eğer düşmüyorsa geniş değildir, çok fazla yüzünde baskı da hissetmiyorsan bence doğru olan maske odur. tabi bu baskıyı hissetme konusunu aslında tecrubelenerek yapmak daha doğru karar alınmasına sebep olur. tecrubeli arkadaşların bunun için farklı yöntemleri varsa yardımcı olacaklardır.

Yanıt
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@bilhanerden 75 lik almayı düşünüyodum. Teşekkürler yorumunuz için. 82 lik ile başlamam daha uygun o zaman sanırım.

Yanıt
Bilhanerden
(@bilhanerden)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 32

@barishizal 75lik ile taş altı kullanılıyor. eğer dalarak taşların altında gizlenen balıkları avlama gibi bir niyetin varsa taş altı uygun olur. ben taş altı avlanmıyordum. ama normal şartlarda menzilleri çok kısadır. taşaltı yapmayacaksan benim kişisel tavsiyem 82lik daha uygun olur. ilave olarak açık kafa kapalı kafa ve yarı açık kafa olarak da kendi içinde 3e ayrılıyor. avda tecrubeli kişiler nişan ve görüş açısı nedeniyle açık kafa zıpkın kullanıyorlar. ben yarı açık kafalı zıpkın kullanıyorum. 75lik zıpkınım kapalı kafaydı. bence açık kafa yada yarı açık kafa zıpkın tercih edebilirsin. açık kafalı zıpkın kullanmadım ama ilk kullanımda zıpkın kurulumunda bir miktar zorlanma olduğunu duydum tabi bi kaç kurulumdan sonra muhtemelen alışılacaktır.

Yanıt
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@bilhanerden teşekkürler bilgileriniz için. zıpkın lastiğine bir işlem yapılıyo sanırım metal kısım iple değiştiriliyor bir hatada parmaklara zarar vermesin diye. Nasıl ya da nerde yapılıyo biliyorsanız paylaşır mısınız?

Yanıt
Bilhanerden
(@bilhanerden)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 32

@barishizal sanırım palamut dediğimiz parçadan bahsediyorsun. ben metal olarak kullandım hep, bir tehlike ile yüzleşmedim. ama oldu ya, zıpkın şişi kilidinden kurtuldu yada yanlışlıkla tetiğe dokunuldu bu sırada aklıma onlarca yaralanma şekli geliyor ve evet bir tanesi de palamudun metal olmasından kaynaklı yaralanmalar olabilir. ama daha uzman arkadaşlar belki daha detaylı yardımcı olabilir. önemli olan zıpkını gererken yuvasına oturttuktan sonra aniden bırakmaman, tam olarak oturduğuna ve şişinde yuvasından çıkıp fırlamayacağına emin olduktan sonra palamudu bırakarak kendimce önlem alıyorum. zira ilk denemelerimde ucuz atlatılmış tecrubeler bunda etkili oldu

Yanıt
zencuk
Forum Yönetimi
(@zencuk)
Katılım : 4 sene önce

Yönetici
Mesajlar: 775
Gönderen: @barishizal

@bilhanerden teşekkürler bilgileriniz için. zıpkın lastiğine bir işlem yapılıyo sanırım metal kısım iple değiştiriliyor bir hatada parmaklara zarar vermesin diye. Nasıl ya da nerde yapılıyo biliyorsanız paylaşır mısınız?

Palamutu şişe tam oturtmadığınızda veya elinizden kaydığında elinizi yaralayabilir, parmağınızı kopartabilir bile. Onun haricinde kalitesiz markaların palamutlarında elinizde kaydırmayıp şişede tam oturtsanız bile kırılmalar olabiliyor. Omer-Pathos gibi markaların palamutları kolay kolay kopmaz. Fakat ne kadar kalitelide olsa illaki bir ömürü vardır. Kaza yaşamamak için en güzeli ip palamut. Zıpkını aldığınız yerde boğdurabilirsiniz. Palamutlar plastik kısımı vidalıdır ve içeridende metal kısım somonla bağlıdır. Bunu ordan rahatca söküp çıkartabilir yerine palamut ipi takabilirsinz fakat yinede bir kaza anında plastik kısım zarar vericektir. En temizi ip palamutu lastiği boğarak takmak. Kopsada elinizden kayar gider hiç bir şekilde zararı olmaz.

Yanıt
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@zencuk teşekkür ederim zıpkın alırken direk yaptırırım o zaman içim rahat olur.

Yanıt
zencuk
Forum Yönetimi
(@zencuk)
Katılım : 4 sene önce

Yönetici
Mesajlar: 775
Gönderen: @barishizal

@bilhanerden 75 lik almayı düşünüyodum. Teşekkürler yorumunuz için. 82 lik ile başlamam daha uygun o zaman sanırım.

Bu konuda da 90'lık açık kafa bir zıpkın almanı tavsiye ederim. Sitede zıpkın marka modelleriyle ilgili karşılaştırma ve inceleme başlıkları mevcut bunları okumadan alışverişe başlama, mevcut bütçeyi doğru yönetin bence.

Gönderen: @bilhanerden

@barishizal evet, yüzüne vakumlayıp maske yüzündeyken yere doğru bak, eğer düşmüyorsa geniş değildir, çok fazla yüzünde baskı da hissetmiyorsan bence doğru olan maske odur. tabi bu baskıyı hissetme konusunu aslında tecrubelenerek yapmak daha doğru karar alınmasına sebep olur. tecrubeli arkadaşların bunun için farklı yöntemleri varsa yardımcı olacaklardır.

Maske konusunda bir kaç model belirleyip sonrasında o modelleri bahsedilen şekilde deneyip uyanı alman gerek. Bir maskeye alıştığında yıllarca kullanıcaksın. İç hacimi düşük görüş açısı geniş bir model seçmelisin. Tavsiyem mikromask olur bir çok markaya ait var. Orjinali technisub fakat o bütçeni şuanda aşacaktır.

Yanıt
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@zencuk teşekkürler dediğiniz maskelere bakacağım. Birde buğulanmasın diye bir işlem yapılıyor sanırım bilginiz varsa paylaşır mısınız?

Yanıt
zencuk
Forum Yönetimi
(@zencuk)
Katılım : 4 sene önce

Yönetici
Mesajlar: 775

@barishizal

Maskenin iç kısımını mavi alevli olmayan sıradan bir çakmakla yakıyorsunuz. Alevi camın üzerinde bir kaç saniye bekleterek gezdiriyorsunuz. Maskenin camı isli isli oluyor komple koyu bir is tabakası olduğunda içerisinde granül olmayan bir deterjan ile temizliyorsunuz. Bazı bulaşık deterjanı ve diş macunlarında granül olur buda camını çizer. Bu işlemi 2 kere tekrarlamanız gerekebilir. Daha sonra dalışa gittiğinizde suya girmeden önce kuru olan maskeyi içeriden güzelce tükürüklüyorsunuz. Aşağıya fotoğraf bırakıyorum 😜 😜 Şaka tabi tükürüp tükürüğü yaydıkdan bi 10 sn sonra tuzlu suya daldırıp çıkarın. Sonrasında yüzünüzü suya sokun bi 20-30 sn sonra maskenizi takıp dalışa başlayabilirsiniz. Buhar probleminizin olmaması lazım

Edit: Aynalı maskelerde yakma işlemi ayna özelliğindeki kaplamayı bozacaktır. Yakmayınız.

SAVE 20210320 141850
Yanıt
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@zencuk teşekkürler bilgi verdiğiniz için. Dediğinizi uygulayacağım. Tükürme kısmını duymuştum artık yapıcaz yapacak bişey yok 🙂

@bilhanerden evet palamut denen parçadan bahsetmiştim. Dediğiniz gibi bir sorun yaşayıp henüz başlangıçta kötü başlamak istemiyorum. Bir yerde gördüm değiştirildiğini umarım yaptırabilirim.

Yanıt
Bilhanerden
(@bilhanerden)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 32
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@bilhanerden çok teşekkür ederim.

Yanıt
zencuk
Forum Yönetimi
(@zencuk)
Katılım : 4 sene önce

Yönetici
Mesajlar: 775

@barishizal

Bana sorarsanız bu şartlarda 3mm bir elbiseyle mayıs sonuna doğru başlamanız daha uygun olur. Elbise daha ince olduğundan daha fazla esniyeceğinden daha az rahatsız eder aynı zamanda 5mm'e göre daha az ağırlıkla dalmak demek tüm bunlarda alışma sürecinizin kısalmasına neden olur. Eylül sonuna kadar belki 5mm içinde bi bütçe yaratırsınız. Şuanda 2 aylık süreçte yapıcağınız toplam dalış sayısı muhtemelen yaz aylarında yapacağınızın altında kalıcaktır. Elbise sadece yalıtım değil aynı zamanda sizi uzun süre Güneş ışınlarına maruz kalmaktan, deniz anası, anemon, deniz kestanesi gibi canlılardan korur. Yazında şart yani.

Yanıt
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@zencuk teşekkürler tavsiyeniz için. Peki 3 mm bir elbise tavsiyeniz var mı? Birde nisan basında antalyaya gideceğim. Oraya gittiğimde ilk dalış denememi yapmak istiyorum. 3 mm ile mümkün olur mu bilgi verirseniz sevinirim.

Yanıt
Bilhanerden
(@bilhanerden)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 32

@zencuk hangi sıcaklıkta kaç mm elbise ile girmek uygun olur, bu konuda fikrin nedir?

Yanıt
zencuk
Forum Yönetimi
(@zencuk)
Katılım : 4 sene önce

Yönetici
Mesajlar: 775

@bilhanerden

https://www.spearfishingturkey.com/forum/zipkinla-balik-avi-genel-konular/denizlerimizin-mevsimlere-gore-deniz-suyu-sicakliklari/#post-1135

Bu başlığın içerisinde bir elbise-su sıcaklığı skalası çalışmamız var. Bu kişinin soğuk algısı eşiğine görede değişiyor biraz tabi. Ben 7 derece suda 5.5mm smooth elbise ile 3 saat durabiliyorum. Dolayısıyla 7mm giymişliğim yok.

@barishizal

Apnea elbiselerin dikişleriyle ilgili problem baya okuyorum bende de çoook eski bir legend var. Hakikaten tam efsane 😆 Ghost'un kumaşını bilmiyorum. Legend bildiğim kadarıyla sheico Evolution modeli yamamoto. Legend veya sheico kumaş kullanılan modeller yamamotaya göre daha sert, esnekliği daha az fakat daha sağlamdır. 3mm elbisede sheico kullanmak daha uygun fakat elbise kalınlaştıkca konforu artırmak adına daha esnek ve yumuşak neoprene sahip elbiseler tercih etmek lazım. Bütçe kısıtlı olduğu için yerinizde olsam yeni nesil Freesub veya Jak tercih ederdim. Sanırım 100-150tl gibi fark var ghost ile aralarında, eğerki sıkmasına bu kadar önem veriyorsanız bu iki markanın yamamoto olan modeline bakın. Beden seçiminde tabloya dikkat edin veya satıcıyla ayrıntılı görüşün. Jaklarda boğaz bölgesinin sıkmasından şikayet edende çok. Nisan ayında Antalyada 3mm elbise işinizi görecektir.

Su sıcaklığıyla ilgili şöyle bir konuda var. Mart ayındaki 8-9 derece suda dalmak ile kasım ayındaki 8-9 derece suda dalmak arasında fark var. Güneşin sizi ısıtması suda fark ettiriyor. Arada karaya çıkıp dinlenirken bile vücut ısınız değişiyor.

Forumda İstanbul Marmara Avcıları diye konu olması lazım. Dalış planı yapılarak ordan bir organizasyon ayarlanabilinir. Arada bizlerde organize oluyoruz. Vakitler uyduğu sürece bende dahil olurum. Benide vurmazsanız tabi 😆 😆

Yanıt
Bilhanerden
(@bilhanerden)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 32

@zencuk işin ehli birileriyle de gitmeye tüm bilgi ve tecrubelerini sömürme arzusuyla tabi ki isterim. özellikle kamp yapmayı çok sevdiğim için umarım böyle bir organizasyon tez zamanda yapılır

Yanıt
zencuk
Forum Yönetimi
(@zencuk)
Katılım : 4 sene önce

Yönetici
Mesajlar: 775

@bilhanerden

Estafurullah abi ben yılların acemisiyim. Bildiğim birşey varsa paylaşırım. Dalışda balık peşine düşüp badiyi arkamda bırakmam. Pandemi süresince ve havalar şu durumdayken kamplı dalış zor. Kampa bende çok sık giderim. Fakat dalışla kamp birleşince oldukca yorucu oluyor.

Yanıt
Yusufselcukank
(@yusufselcukank)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 25

@barishizal youtube da selcukkosar ın cenk hoca ile yaptığı nefes teknikleri ile iilgili söyleşi var  orada elbise seçimi nasıl olmalı bahsediyor. Boya kiloya göre almaktan ziyade nefes açma teknikleri yapıp göğüs kafesini genşlettikten sonra deneyerek alın diyor boğazınıza baskı yapan kıyafeti almayın ..vs gibi bence o  videoyu seyret hem nefesleenme tekniklerini de öğrenmiş olursun .... linki aşağıda

Yanıt
Barracuda
Mesajlar: 2723
Yönetici
(@can)
Katılım : 6 sene önce

Elbise kalınlığı tercihi ile ilgili ana konu Su sıcaklıklarına göre dalış elbisesi kalınlık seçimi 

İsimli konuya ve altındaki yorumları okumanızı tavsiye ederim. Bu konu içerisindeki tablo en son hazırladığımız tablodur. Benim gibi çok üşüyen kişilere daha uygundur 🤣

Yanıt
ONR6NKOC
Mesajlar: 1202
Forum Yönetimi
(@onr6nkoc)
Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir....
Katılım : 4 sene önce

Merhaba aramıza hoşgeldin. Palet için farklı bir model önerelim. Subzero regnum  yerine imrozsub termoplastik yadsa labrax xboom falan bakin. Sizin baktığınız palette su kanallari olduğu icin palet çok sert olur. İlk dalış heyecanından belki hissetmezsiniz ama eve gittiğinizde bilekleriniz bunun acısını sizden çıkaracaktır. Sağlıcakla Dalin

Yanıt
2 Adet Yanıt Var
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@onr6nkoc labrax ı görmüştüm. teşekkürler öneriniz için kanal olması durumunu bilmiyordum.

Yanıt
Bilhanerden
(@bilhanerden)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 32

@onr6nkoc ben de bu bilgiyi not aldım. paletimi de yenileyecekken güzel bilgi oldu

Yanıt
ONR6NKOC
Mesajlar: 1202
Forum Yönetimi
(@onr6nkoc)
Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir....
Katılım : 4 sene önce

Yaralanmalara karsi yada şiş kaçırma olaylarına karşı en iyi önlem. Tetik düşürüp şişi mekanizma ya yerleştirdikten sonra lastiği germeden. Sisin ucundan tutup biraz sertçe çektikten sonra kaloma misinasini falan ayarlayıp lastiklerinizi öyle kurun.

@bilhanerden

Yanıt
Ali S.
Mesajlar: 78
(@zipkinci-ali)
Yeni Üye
Katılım : 4 sene önce

kardesim aramiza hos geldin

Ben sana kendimden ornek vereyim Oncelikle benim dalısla ılgılı cok fazla butcem yoktu oyle direk elbise bıcak filan almadım ilk aldıgım sey snorkel ve maske oldu 30/40 tl lik cuzzi birseydi o zamanlar  simdi orta seviye fiyatları 200 tl civarindadır butcene baglı Ben dalısa  paletsiz ekipmansız basladım dalıs yaptım suyu sevip sevmedigimi anladım  ondan sonra palet aldım boyle dalıs yaparken 60 lık en ucuzundan apnea ile basladım balık yakalrmıyım ne olur ne olmaz deneme yanılma ile devam ettim sonra bahce eldiveni ve eski kıslık corapla meyve bıcagı cuval palaska ... dalısa devam ettim bu dalıslar 1/2 saat suruyordu ilk balıgı yakalayınca devam edip etmeyecegını anlıyorsun zaten sonra elbise aldım zıpkın yetmeyince 82 lik pandelli aldım filan derken dalıs  takımım kendiliginden tamamlandı gibi ama her zamn biseyler eksik kalıyor. En mantıklısı kendin tecrube ederek eksiklerini gorerek alım yap yoksa cok var 1/2 kere kullandım bırdaha kullanamadım satılık dalıs ekıpmanı ya da yıllarca evde bos bekler aldıkların. Cok butcen yoksa ıkıncı el kategorisine bak ya da yurt dısı fiyatlarını karsılastır ama imkanın varsa yavas yavas eksiklerini gorerek al belli markalar iyi onlarıda forumdan ogrenirsin

Yanıt
1 Yanıt
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@zipkinci-ali yazları her denize girdiğimde her yerde satılan gözlük ve şnorkeller ve ucuz bir paletle sürekli dalıyorum. Sizinde dediğiniz gibi. Ve çok keyif alıyorum. Bu yaza girerkende artık daha ciddiye alarak dalmayı istedim daha uzun suda kalabilmeyi ve işi zıpkın avına kadar ilerletmeyi. Dediğiniz gibi aslında zamanla eksik fark ettikçe sanırım herşey oturur. Tavsiyeniz için çok teşekkür ederim.

Yanıt
sezerenturk
Mesajlar: 122
(@sezerenturk)
Üye Palazı
Katılım : 4 sene önce

Aramıza hoş geldin, en önemli konu sizin için elbisenin sıkması sanırım oradan başlayayım, elbise doğru seçilince varlığını bile çişten çişe hissediyorsunuz 😂

Benim bütçem kısıtlıydı, başta amatör eşyalar aldım sürekli, ucuz maske şnorkel, ucuz palet, kıyafet yerine shorty, sonra baktım bir yere kadar gidiyorum, daha fazla geliştiremiyorum kendimi.

Alkolü azalttım, abur cubutu azalttım ekipmanı yavaş yavaş profestönele çıkarttım. Ekipman geliştik ben de gelişmeye başladım.

Yanıt
9 Adet Yanıt Var
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@sezerenturk dün apnea ghost kıyafet aldım denediğimde üzerime tam oturdu ve hiç rahatsız etmedi. Bu konuda içim cok rahatladı. Şimdi ise kıyafeti çıkarırken zarar vermekten korkuyorum 🙂 parmak yada tırnakla çekmeden youtubeda gördüğüm bi videoda ki gibi çıkardım ancak net bir şekilde anlatan olursa cok sevinirim. Zarar veririm diye içim gidiyo 🙂

Kemer ile ilgili tavsiyeniz için teşekkürler. Bir yerde daha kemeri gerektiğinde bırakmam gerektiğini görmüştüm buna dikkat edeceğim. Dalış bıçağını da bu sebeple kolu a takmayı düşünüyorum. Bunun bir eksisi olur mu? Fikrinizi söylerseniz sevinirim.

Yanıt
zencuk
Forum Yönetimi
(@zencuk)
Katılım : 4 sene önce

Yönetici
Mesajlar: 775

@barishizal

Kemeri marsilya tokalı ve kaucuk alın. Kıstırmalı olanlar sürekli aynı yerden kıstırıldığından ordan kopuyor. Örgü olanlarda esnemiyor.

Bıçak bence kemere takılır her iki kollada uzanabilirsiniz Kolunuz çapariz olduğunda bıçağa ulaşamayabilirsiniz. Bu konuyu başka bir başlıkda çok tartıştık uzlaşamadık 😆 En guzeli çift bıçak taşımak sanırım. Bknz. Şener Şen-Kabadayı 😋

Yukarıda maske yakma entry'sine edit yaptım. Aynalı camlıysa yakmayın onu belirtmeyi unutmuşum.

Elbiseniz hayırlı olsun. Üzerinize uymasına sevindim. Giyip çıkartırken tırnaklarınız jarseye gelicek şekilde tutarsanız yırtılmaz. Giyerken iyi sabunlandığına emin olun, kuru giymeye çalışılmadıkdan sonra problem olmaz. Kalınlık seçiminiz nasıl oldu?

Yanıt
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@zencuk 5mm aldım. Giysinin içinde bir noktada neopren ezilmiş gibi çatlak yada yırtık değil. Bu benden mi kaynaklanıyor yoksa olabilen birşey mi?

Yanıt
ONR6NKOC
Forum Yönetimi
(@onr6nkoc)
Katılım : 4 sene önce

Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir....
Mesajlar: 1202
Gönderen: @barishizal

@zencuk 5mm aldım. Giysinin içinde bir noktada neopren ezilmiş gibi çatlak yada yırtık değil. Bu benden mi kaynaklanıyor yoksa olabilen birşey mi?

Güle güle kullanın. O ezik ya kat izidir. Yada askı izidir. Sıkıntı yaratmaz. Foto çekip yükleyebilirsiniz.

Yanıt
zencuk
Forum Yönetimi
(@zencuk)
Katılım : 4 sene önce

Yönetici
Mesajlar: 775
Gönderen: @barishizal

@zencuk 5mm aldım. Giysinin içinde bir noktada neopren ezilmiş gibi çatlak yada yırtık değil. Bu benden mi kaynaklanıyor yoksa olabilen birşey mi?

Üzerine ağır birşey konulmuş olabilir. Fotoğraf ekleyin isterseniz. İnternetten mi aldınız?

Yanıt
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@zencuk sportcity den mağazadan kutusunda aldım. Fotoğrafını birazdan atarım ama belli olmayabilir fotoğrafta 3 4 cm kadar. Bir zararı olur mu yoksa önemsiz bişey mi?

Yanıt
zencuk
Forum Yönetimi
(@zencuk)
Katılım : 4 sene önce

Yönetici
Mesajlar: 775

@barishizal

Sadece ezikse birşey olmaz. Zamanla düzelebilir bile. Yırtık olmadıkdan sonra sorun olmaz. Zamanla tırnak izi yaparsın zaten veya midye kesiği oda problem değil neopren yapıştırıcısıyla onarırsın. Şuan yeni bayramlık gibi kıymetli 🙂

Yanıt
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@zencuk valla alınca çocukken bayramlık aldıklarında yaşadığımla aynı sevinci yaşadım 🙂 ilk dalışa kadar bayramlık gibi saklıyorum 🙂

Yanıt
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@zencuk evet evet kabadayı filmini örnek alsak iyi olacak sanırım 🙂

Yanıt
sezerenturk
Mesajlar: 122
(@sezerenturk)
Üye Palazı
Katılım : 4 sene önce

En önemli tavsiyem de kemeri atmaktan çekinmeyin. Hatta geri alabileceğiniz derinlikte bir iki defa deneyin, pimi çekince ne oluyor, ne kadar rahat atılıyor, atarken sorun oluyor mu.

Yanıt
sezerenturk
Mesajlar: 122
(@sezerenturk)
Üye Palazı
Katılım : 4 sene önce

Hocam maskeyi yakmayın. En azından önce benim yöntemi bir deneyin.

Ben meraya varınca ilk önce maskeyi suru suyla Üzerindeki tozu temizliyorum. Kıyafeti, ekipmanı giydim giyeceğim derken maske tükürüklü şekilde 10dk kadar bekliyor. Cama iyice yayılmış şekilde tabiki. Sonra suya girmeye hazır olunca, maskeyi cama dalga çarpmadan suyla bir duruluyorum.

Yüzümü deniz suyuyla yıkıyorum, maskeyle bir daha tükürük, sonra dalga çarptırmaan deniz suyuyla yıkama ve takıyorum. Bu sırada eliniz cama hiç değmesin. Sadece arabadan ilk inince toUnu alırken değsin. 4 saat avlanıp hiç maskeyle dokunmuyorum ben bu şekilde. Ne buğu oluyor, ne başka bir sorun.

Bıçak tavsiyem de şöyle, ben kendim kemere kullanıyorum ama 2. Bıçağı mutlaka alacağım. Elim çok alışmış ben balık ağı falan gördüğümde direk bıçağı eline alanlardanım. Elimde olsa zıpkının altına bile bir tane bıçak takarım. 1kere lazım olur, hayatını kurtarır.

Çıkartırken de tırnağına çok dikkat et varsa kes, sakla da aynı şekilde. Bıyık olursa maske su alır

Yanıt
8 Adet Yanıt Var
gkhnkck1990
(@gkhnkck1990)
Katılım : 4 sene önce

Üye Palazı
Mesajlar: 329

@sezerenturk hocam neden dalgalı deniz suyuna maske değmesin, çok merak ettim doğrusu, teşekkür ederim

Yanıt
sezerenturk
(@sezerenturk)
Katılım : 4 sene önce

Üye Palazı
Mesajlar: 122
Gönderen: @gkhnkck1990

@sezerenturk hocam neden dalgalı deniz suyuna maske değmesin, çok merak ettim doğrusu, teşekkür ederim

Hocam dalga cama vurunca köpük baloncuk falan oluyor, ısı farkı çıkıyor ortaya. İyice yıkamıyor. Dalgaya karşı tutup suyla silme şekilde yıkayınca tertemiz oluyor. Su izi falan da kalmıyor, buğu da yapmıyor.

Yanıt
gkhnkck1990
(@gkhnkck1990)
Katılım : 4 sene önce

Üye Palazı
Mesajlar: 329

@sezerenturk gayet mantıklı geldi hocam , bilgi için teşekkürler bundan sonra bende dikkat edeceğim 😉 👍

Yanıt
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@sezerenturk teşekkürler tavsiyeniz için.

Daha önce el zıpkını kullanan var ise nasıl avlarda kullanmak uygundur biraz açıklarsa sevinirim.

Yanıt
zencuk
Forum Yönetimi
(@zencuk)
Katılım : 4 sene önce

Yönetici
Mesajlar: 775

@barishizal

El zıpkını nedir? Pole Spear mı?

Yanıt
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@zencuk evet evet şimdi baktım pole spear mış:)

Yanıt
zencuk
Forum Yönetimi
(@zencuk)
Katılım : 4 sene önce

Yönetici
Mesajlar: 775

@barishizal

Genelde okyanusda resifde avlanıyorlar. Aslan balığı gibi çok fazla kaçmayan balıklarda kullanıyorlar. Youtubeda yunan bir zıpkıncıda kullanıyor. Levrek ve kofana vuruyor fakat bulanık suda onu kullanıyor. Marmaranın uyanık balıkları üzerinde pek etkili olacağını sanmam. Bazen bende 1 tane alıp mırmırlar üzerinde denesem mi diyorum ama o sırada 4-5 kg levrek görüp arkasından el sallamakda var. Yine kalkan, pisi, dil balığı, kırlangıç gibi kaçmayan avlarda da kullanılabilinir ama karşına farklı bir balık çıkmayacağının garantisi yok.

Yanıt
barishizal
(@barishizal)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 42

@zencuk anladım teşekkürler.

Yanıt
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account