Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Şiş bakımı hakkında..

7 Mesajlar
4 Üyeler
10 Beğeniler
1,664 Görüntüleme
Wolfenstein
(@wolfenstein)
Mesajlar: 297
Üye
Konuyu Başlatan
 

Evet kıymetli dostlar, şişin de bakımı mı oluyormuş diyenleri duyar gibiyim. Elbette dalış esnasında kullandığınız diğer bütün ekipmanlarda olduğu gibi şişlerin de bakımları vardır ve yolda kalmamak adına bu bakımlar zamanında yapılmalıdır.

Bugün ben sizlere şişlerle ilgili, özellikle metal sektöründe olmayan ve daha evvel bu tarz işlerle haşır neşir olmamış dostlar için bir kaç mühim bilgi vermek istiyorum. Bu nedenle konuyu açtım.

Sizler de bilirsiniz, şişlerin uç kısımları kullandıkça aşınır ve taşlara çarpa çarpa kütleşirler. Bu durum gerçekleştiğinde şişinizi bu şekilde kullanmaya devam ederseniz vurduğunuz balıkların yırtıp kaçmaları ihtimali artacak,yırtmasalar bile vurduğunuz balığın eti yüksek ihtimalle parçalanacaktır. Bu durum hem avına saygısı olan bir avcı açısından bakıldığında istenmeyen bir durumdur, hem de parçalanmış bir balıkla güzel bir sofra kuramaz ve güzel bir sunum hazırlayamazsınız. Ayrıca da hayvanı bir an evvel ve can çekiştirmeden söndürmek esasken böyle acı çektirmek de yersizdir.

Yukarıda bahsettiğim nedenlerden ötürü şişinizi ucu bozuldukça sivrileştirmeniz gerekmektedir. Bu işlem çeşitli yöntemler kullanılarak yapılabilir fakat burada esas olan şişin ucunu sivriltme işlemi esnasında uç kısmı ısıya maruz bırakarak sertliğini kaybetmesine neden olmadan yapmaktır. En düzgün ucu elde etmenin doğru yöntemi şişi belirli bir devirde döndürürken taşa ya da eğeye veya uygun kalınlıkta bir zımparaya tutmaktır. Bunu torna imkanı olmayanlar için anlatıyorum, eğer yakınlarda bir tornacı var ise götürüp burada yaptırırsanız tadından yenmez. Torna işlemini soğutma sıvısı eşliğinde yapması gerektiğini de belirteyim. Eğer evde basit bir matkap yardımıyla yapacaksanız şişinizi matkabın mandrenine bağladıktan sonra mutlaka kelebeği bantlamanız gerekecektir çünkü dönerken açılıp elinize çarpabilir. Ayrıca matkabı tutacak ve çalıştıracak biri olması da yerinde olacaktır. Şiş dönerken uç kısma eğe ile hafif hafif basmak ve ara ara da su püskürterek ısınmasına mani olmak gerekir çünkü ısı ile sertlik kaybolacaktır.

Sivriltme işlemi bittikten sonra ben genellikle her ihtimale karşı yine su veriyorum. Bundan da kısaca bahsedeyim. Güzelce sivrilttiğim ucu mutfak ocağında sadece uç kısmından kırmızı bir renk alacak şekilde ısıttıktan sonra önceden hazırladığım bir tas suya hemen sokuyor ve ısının hızla suya geçmesini sağlıyorum. Bu ısıttığımız metal uç kısmın hızla soğuyarak sertleşmesini sağlıyor ve şişin ucu çok daha uzun süreler bozulmadan dayanabiliyor. Bu yöntem metal sertleştirmeden en çok kullanılan yöntemdir.

Şişimin ucunu sivrilttikten ve ısıl işlem uyguladıktan sonra ortaya çıkan görseli de ekliyorum.

20210721 123923
20210721 123936

Şişlerde ilgili bilinmesi gereken bir diğer konu da kalama misinasının bağlandığı deliklerin çapaklardan arındırılmış, shark fin ya da gül diken olarak tabir edilen, palamut ipini geçirdiğimiz çentiklerinde ipi kesmemesi için iyi yuvarlatılmış olması gerektiğidir. Bu konulara da dikkat ediniz ve zaman zaman hem ipleri hem de misinanızı değiştiriniz. Böylece av esnasında sorunlar yaşamayacaksınız.

 
Gönderildi : 25/07/2021 08:44
kaanc, Passiontripmaster, gkhnkck1990 and 1 people reacted
(@bnym55)
Mesajlar: 44
Yeni Üye
 

@wolfenstein hocam yeni şiş aldım ds hunter 130cm 6.5mm lik . aldıgın sayfada açık ve kafalara uygundur yazıyor ama apnea mokana takamıyorum. kitlenme yerinde tutmuyor. nasıl yapıcaz

 
Gönderildi : 30/07/2021 00:10
Wolfenstein reacted
Wolfenstein
(@wolfenstein)
Mesajlar: 297
Üye
Konuyu Başlatan
 

@bnym55 Bu durum şişin boşluğunun tetik mekanizması ile uyumsuz olmasından kaynaklanıyor. Boşluk mekanizmaya göre ileride kalıyor olabilir. Başka hiç bir alternatif kalmamış ise mekanizma sökülerek yeri işaretlenir ve şiş taşlanarak alıştırılabilir. Şu aşamada sizin için en doğru çözüm şişi değiştirmeniz olacaktır.Zaten kullanmamışsınız, aldığınız yere zıpkınınız ile giderek uyumlu şişi deneyerek alabilirsiniz.

 
Gönderildi : 30/07/2021 07:54
bnym55 reacted
gkhnkck1990
(@gkhnkck1990)
Mesajlar: 335
Üye Palazı
 

@wolfenstein güzel bi yazı olmuş abi eline sağlık. kaldı ki bu sporu yapanların hepsinin yaşayacağı bir şey teşekkürler

 
Gönderildi : 30/07/2021 12:13
Wolfenstein reacted
Wolfenstein
(@wolfenstein)
Mesajlar: 297
Üye
Konuyu Başlatan
 

@gkhnkck1990 Sağ ol dostum

 
Gönderildi : 30/07/2021 15:50
gkhnkck1990 reacted
Passiontripmaster
(@sonertas)
Mesajlar: 178
Zıpkıncı Forum Yönetimi
 

Faydalı bilgi için teşekkürler lakin su verme işleminde ve menevislemede ısı önemlidir gereğinden fazla veya az ısıtmak daha çok bozabilir. Bu yüzden sisin çelik özelliğini bilip Ona gore ısı vermek gerekir. Dediğiniz gibi en temizi ege ile yavaşça ısınmadan sivriltmek. kaş yaparken göz çıkarmamak lazım

 
Gönderildi : 30/07/2021 18:31
Wolfenstein reacted
(@bnym55)
Mesajlar: 44
Yeni Üye
 

@wolfenstein aldığım yerde taşlamadan bahsetdi ama o kadar pay yok. resimler bunlar. şiş yüzünden başıma gelen kalmadı . fazla kurcalamadan geri vereceğim

WhatsApp Image 2021 07 30 at 23.24.41
WhatsApp Image 2021 07 30 at 23.25.05
WhatsApp Image 2021 07 30 at 23.24.52

 
Gönderildi : 30/07/2021 23:31
Wolfenstein reacted
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account