Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Primline Zıpkın Lastiği-14mm İç Delik Çapı Dar (Small Hole) ve 7 mm Şiş Kombinasyonu

27 Mesajlar
9 Üyeler
31 Beğeniler
3,489 Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

Herkese merhaba. Forumdaki "Zıpkın Lastikleri" isimli bölümün içerik bakımından çok zayıf olduğunu fark ettim ve tüfeğim için yeni bir çift lastik kombinasyonu hazırlamışken bu bölüm içerisinde lastik seçimimi ve hazırladığım kombinasyonu paylaşarak yeni bir konu açmak istedim.

Bu bölüm altında sizler de kullandığınız lastik markaları ve lastik kombinasyonları ile ilgili yeni konular açabilirsiniz. Bu şekilde özellikle zıpkınla balık avına yeni başlayanların kabusu olan lastik kombinasyonları için güzel bir kaynak yaratmış oluruz.

primline zıpkın lastiği hediye

Primline Delik Çapı Dar- Small Hole (Small id) Lastikler

Aslında bu lastikleri ilk kez kullanmıyorum. 2016 yada 2017 yılında bir sezon boyunca small hole lastik kullanmıştım ve çok hoşuma gitmişti. Daha sonraları piyasada satılan primline lastikler (ne kadar orijinal bilmiyorum) kime sorduysam small hole-small id tipi lastik bulamadım. Ellerinde hep iç delik çapı geniş olan normal primline lastikler vardı. Bu nedenle normal primline lastik kullanmaya devam ettim.

Small hole (small id) tip lastikleri günümüzde hemen hemen bilinen tüm markalarda bulabilmek mümkün. Bu lastik tipinin kullanım amacı ve sağladıkları faydalara gelecek olursak.

  • Yüksek katsayıda hazırlanmalarına rağmen lastikleri kurmak çocuk oyuncağı. Suda sizi yormuyor. Özellikle kol-omuz-bel rahatsızlıkları yaşayanlar için mükemmel.
  • İnce formu nedeniyle tüfek manevrasına olumlu katkı yaptığını söyleyebilirim.
  • Yüksek katsayı ile hazırlandıklarından dolayı lastik uzunluğu kısalıyor. Bir nevi lastikten tasarruf ediyoruz diyebiliriz 🙂
  • Atış sırasında çift 16 mm lastiklere göre daha az patlama yapıyor. Tepme ve vibrasyon daha az oluyor.

Benim deneyimlediğim tek olumsuz yanı bu lastikler biraz çabuk yıpranıyor. Ancak kullanım rahatlığı ve ortaya çıkan performans nedeniyle bu göz ardı edilebilir bir ayrıntı diye düşünüyorum.

Bu Sefer Nasıl Bir Kombinasyon Denedim ?

Öncelikle en güzel avlarımı yaptığım emektar tüfeğim Atisub-Deryabeyi ve 90 cm boyunda. Bu tüfekte 7 mm kalınlığında ve 125 cm boyunda Diverman şiş kullanıyorum.

Geçen sezon tüfeğimin üzerinde Orjinal Primline 16 mm (normal) lastikler vardı. Bu lastiklerden de çok memnun kaldım. Tüfeğim kütleli olduğundan dolayı 16 mm çift lastik kombinasyonlarını rahatlıkla uygulayabiliyor ve genellikle tercihim çift 16 mm lastik oluyordu. Bir sonraki yazımda çift Primline 16 mm lastik ve kullandığım kombinasyon ile ilgili yeni bir konu açarak detaylı bir bilgi paylaşımı yapacağım.

Tüfeğinde 7 mm şiş ve 16 mm çift lastik tercih etmemin nedeni nedir derseniz ? Hani bir gün olur ya Hatay'ın bulanık sularından muhteşem bir trofe gelir maksatım o trofeye mahçup olmamak 🙂 neresine atarsak atalım şiş girip çıksın gerekirse kemik kırsın vs 🙂 Ancak trofeler hep rüyalarıma misafir oluyor.

Primline 14 mm Small Id-İç Delik Çapı Dar Lastikler ve Lastik Boyu Hesabı

Tüfeğimin üzerindeki 16 mm lastikler eskiyince elimdeki 14 mm kalınlığında ve iç delik çapları dar olan lastiklere geçiş yapmak istedim. Bu lastikler ile ilgili daha önce forumda videolarını paylaştığım Hamid Asım Ustayla yaptığımız bir görüşme sonucunda lastik katsayısının kaç olması gerektiğini tam olarak tespit ettim ve işe koyuldum. Lastikleri 3.5 katsayıya göre hazırlamaya karar verdim.

Bu seferki kombinasyonumda lastik boylarını hesaplarken farklı bir yöntem kullandım. Eskiden tüfeğin kafasındaki lastik deliğinden fine olan mesafeyi ölçer, çıkan sonucu 2 ile çarpar ve katsayıya bölerdim. Bu sefer kafadan fine olan mesafeden yani germe mesafesinden 5 cm çıkardıktan sonra 2 ile çarpıp çıkan sonucu katsayıya böldüm.

Primline 14 mm lastik ve 7 mm şiş kombinasyonu

Bunu neden yaptığımı merak edenler için hemen kısa bir açıklama yapayım. Hamid Bey bu konuyu videosunda da anlatmış. Bir lastiği gerip palamudu fine taktığınızda ip palamut < şekilde durmakta. Yani demek istediğim lastiğin boğum yerinden başlayarak kasa bağı ve palamut ipi, finden kafaya doğru yaklaşık 5 cm uzunluğuna etkisiz bir alan yaratmakta. Kısaca germe mesafesini yaklaşık olarak 5 cm kadar düşürmektedir. Aşağıdaki resimde ne anlatmak istediğimi açıkça görebilirsiniz.

zipkin lastik hesabı

Germe mesafelerini ölçtüğümde kısa lastik için germe mesafesi 86 cm, Uzun lastik için germe mesafesi 89 cm geldi. Germe mesafelerinden 5 er cm düştükten sonra

Kısa lastik   : 86-5=81*2/3.5+2 (boğma payı)=48 cm

Uzun lastik  : 89-5=84*2/3.5+2(boğma payı)=50 cm

Lastikleri 48 cm ve 50 cm olarak kestim.

Kasa Bağı Hazırlama ve Lastik Boğma İşlemi

Small id lastiklerin delik çapları dar olduğundan dolayı kasa bağı olarak palamut ipi kullanmıyorum. Makaramda kullanmış olduğum 1.4-1.5 mm makara ipinden keserek kasa olarak hazırlıyorum. Kasa ipimin uzunluğu bitmiş halde 3 cm geliyor. Bir cm lastiğin içerisinde kalıyor 2 cm lastik dışında. Kasa bağını hazırlarken standart bir düğüm atıyorum. Bu şekilde yıllardır en ufak sorun yaşamadım. Kasa bağı hazırlamayı bilmeyenler aşağıdaki videoyu izleyebilirler.

Palamut ipi olarak Atilla Yılmaz dan aldığım beyaz renkli ve çok sağlam 2mm kalınlığındaki ipi kullanıyorum ip boyu konusu biraz karışık. İp palamut boyunu, kasa iplerine bağlandıktan sonra toplamda 6-7 cm olacak şekilde ayarlıyorum.

Lastikleri boğduktan sonra mutlaka kasa bağını bir penseyle tutup diğer elimle lastiği boğum yerine yakın bir yerden tutar ve lastik incecik olacak şekilde gerdiririm. 14 mm lastikle bunu yapmak kol gücüne bağlı olarak diğer kalın lastiklere göre biraz daha kolay oluyor. Eğer boğma düğümü sağlam olmamışsa bu aşamada kesin ortaya çıkar.

Aşağıdaki resimde de görüldüğü üzere 4 adet boğma işleminin 3 ü sağlam 1 tanesi test sırasında patladı:) Düğüm lastiğin üzerinde duruyor ancak kasa ipi içerisinde çıktı 😀 Hemen tekrar boğdum ve test ettim sorunsuz bir şekilde tüfeğime taktım.

zıpkın lastik hazırlama

Primline Small Hole (Small id) Lastikleri Test Ettim 

Öncelikle belirtmek isterim ki normal çift 16 mm lastiklere göre kurulum oldukça rahat. çift 16 mm lastikle sırf tüfeği geri kurmamak için riskli atışlardan kaçınırken çift 14 mm lastiklerle uçana kaçana verdim şişi 😀 Atışlar stabil ve tepme çok azdı. Gerçi zaten ahşap tüfek kullanıyorum ancak ben oldum olası atış sırasında tepen coşan yada bunlara zemin hazırlayan sert kombinasyonları sevmedim. Sırf bu sebepten ahşap tüfek kullanmama rağmen  kalın lastikleri hep olabildiğince en düşük katsayılarla hazırlamayı tercih etmişimdir.

Her attığımı vurdum diyebilirim. Sular bulanık, görüş az olduğundan olayı maalesef menzil olarak bir değerlendirme yapamayacağım çünkü yeri geldi tüfeği olabildiğince geri çekerek agaşonda bekledim ve çoğu atışı tüfeği uzatıp nişan almadan yaptım.

Uzun zamandır suların bulanık olması nedeniyle yanıma kamera almıyorum. Sular düzeldikten sonra lastiklerin performansı ile ilgili av videoları da çekerek sizlerle paylaşacağım.

Zipkinla balik avi nasil yapilir

Primline markası ile bir bağım yoktur 🙂 (keşke olsa 😀 foruma sponsor falan olsalar ne güzel olurdu. Bu yazıyla beleşten tanıtımlarını yaptık) Sadece primline değil diğer markaların da small id lastikleri var alınıp kullanılabilir. Ben uzun zamandır sadece primline lastik kullanıyorum ve çok memnunum.

Yazının sonuna gelmişken. Zıpkın Avı Türkiye Forum Ailesi olarak üye sayımız 1.500 'ü geçti bu hiçte azımsanmayacak bir sayı. Ülkemiz su altı avcılığı için güncel bir bilgi kaynağı ve seviyeli bir platform-topluluk olma yolunda forum içerisinde yeni konu açan, açılan konulara mesaj yazan böylelikle forum aktivitesine katkıda bulunan tüm üyelerimize teşekkür ederim. 

 
Gönderildi : 17/10/2020 13:42
SurviveBaba, Alper, Caner ALTINTAŞ and 8 people reacted
moguzcan
(@moguzcan)
Mesajlar: 361
Üye
 

Çok açıklayıcı ve güzel bir yazı olmuş .Bende daha öncede bahsettim , özellikle çok derin yapmıyorsak . Çift 14mm (iç çapı 1mm olan ) bilindik markalardan hangisi olursa olsun 7 mm şiş ile çok dengeli ve menzilli atışlar yakalıyorum . Zaten suda epey efor sarfediyoruz . Yeri geliyor el kol hareketlerimizi bile kısıtlıyoruz . Oksijen dengeli harcamak için bu lastiklerle offf şimdi Zıpkını baştan kuracağım derdi ortadan kalkıyor.😊

 
Gönderildi : 18/10/2020 14:14
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@moguzcan Teşekkür ederim. Gerçekten tüfek kurma konusu özellikle 16 mm sert lastiklerle dalışın bir yerinden sonra tam bir eziyet. Çift 14 mm small id lastiklerle bu sorun ortadan kalkmış görünüyor. Bundan sonra bu kombinasyonu sabitledim zaten lastikler yerli tüfek fiyatına dayanmış durumda 😀

 
Gönderildi : 18/10/2020 14:24
Ganos reacted
Haktan N.
(@dreamdiver)
Mesajlar: 792
Trofe Üye
 
Gönderen: @can

Primline markası ile bir bağım yoktur 🙂 (keşke olsa 😀 foruma sponsor falan olsalar ne güzel olurdu beleşten tanıtımlarını yaptık) diğer markaların da small id lastikleri var alınıp kullanılabilir. Ben uzun zamandır sadece primline lastik kullanıyorum ve çok memnunum.

Yazının sonuna gelmişken. Zıpkın Avı Türkiye Forum Ailesi olarak üye sayımız 1.500 'ü geçti bu hiçte azımsanmayacak bir sayı. Ülkemiz su altı avcılığı için güncel bir bilgi kaynağı ve seviyeli bir platform-topluluk olma yolunda forum içerisinde yeni konu açan, açılan konulara mesaj yazan böylelikle forum aktivitesine katkıda bulunan tüm üyelerimize teşekkür ederim. 

Bundan sonra sponsor olmayanın markasını kötüleyelim 😅 iyi yazıyoruz tık yok, kötü yazarsak belki o zaman iyi yazalım diye sponsor olurlar. 😁 Kendi cebimizden nereye kadar ürün inceleyeceğiz.

Asıl biz sen ve ekibine bu forumu kazandırdığın için biz dalıcılara, teşekkür ederiz 👍🏻

 
Gönderildi : 18/10/2020 15:45
ONR6NKOC and Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @dreamdiver

Bundan sonra sponsor olmayanın markasını kötüleyelim 😅 iyi yazıyoruz tık yok, kötü yazarsak belki o zaman iyi yazalım diye sponsor olurlar. 😁 Kendi cebimizden nereye kadar ürün inceleyeceğiz.

Asıl biz sen ve ekibine bu forumu kazandırdığın için biz dalıcılara, teşekkür ederiz 👍🏻

Aslında yazdıklarınız çok mantıklı 😀 Derdimiz serbest dalış ve su altı avcılığı ile ilgili bilgi-tecrübe paylaşımı olduğundan dolayı önce malzemeyi parasıyla satın alıyoruz 🙂 Aynı ürünü alma niyeti olan bir zıpkıncı arkadaşımız ürünü google'da aratırken karşılaşıp faydalansın diyerek oturup fotoğraflı-videolu yazılar yazıp forumda yeni konular açıyoruz. Bu da yetmezmiş gibi açılan bu konuları forumun sosyal medya hesaplarında paylaşıyoruz ki daha çok insana ulaşsın 😀

İnsanları bir şekilde bilgilendirmeye çalışırken aslında incelemesini yaptığımız ürün için inanılmaz bir reklam yapmış oluyoruz. Ne diyelim hayırlısı olsun 🙂 Forum olarak bilgi paylaşımları ve yardımlaşmaya devam diyerek konuyu kapatalım 😀

@dreamdiver Güzel yorumunuz için teşekkürler. Forumdaki aktiviteniz için özellikle ben size teşekkür etmek isterim.

 
Gönderildi : 18/10/2020 16:51
Haktan N. reacted
Samet K.
(@akdenizli)
Mesajlar: 103
Yeni Üye
 

Ben de  diverman zıpkınlarla verilen yeşil renkli 14 mm primline lastikleri kullanıyorum.Aynı lastik mi acaba.

 
Gönderildi : 18/10/2020 17:47
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@akdenizli benim kullandığım bu lastiği amerikadan arkadaşım getirmişti. Sizin lastiğin de orjinal olduğunu tahmin ediyorum. Ancak small id mi ? yoksa iç delik çapı normal olan lastiklerden midir?  bir bakmak lazım

 
Gönderildi : 18/10/2020 17:52
Samet K.
(@akdenizli)
Mesajlar: 103
Yeni Üye
 

@can Boğulmuş bir şekilde elime ulaştığı için iç delik çapını bilemiyorum, yumuşak ve etkili bir lastik;boğma yerlerinde hafif yıpranma izleri oluştu ama bir sorun olacağını sanmıyorum.

 
Gönderildi : 18/10/2020 18:34
Barracuda reacted
sohayli
(@sohayli)
Mesajlar: 96
Yeni Üye
 

@can kaplamasız mı bu lastikler?

 
Gönderildi : 19/10/2020 16:15
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@sohayli dışında siyah bir katman var.

 
Gönderildi : 19/10/2020 16:56
Rıdvan (scotchsoda)
(@ridvan)
Mesajlar: 1116
Sığ su avcisi Forum Yönetimi
 

hiç kafam almaz ver kadir abiye yapsın mdoundayım halen 😀

 
Gönderildi : 20/10/2020 10:07
ONR6NKOC and Haktan N. reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@ridvan herkesin bir kadir abisi yok 😀 iş başa düşünce mecburi olarak uğraşıyoruz abi

 
Gönderildi : 20/10/2020 13:40
Haktan N.
(@dreamdiver)
Mesajlar: 792
Trofe Üye
 

@ridvan Seninki yine iyi en son ben Hakan ve Kadir'e zıpkın siparişi verdiğimde aynen şöyle demiştim: "Zıpkını gönderdiğinde kutuyu açtığımda tetiğe basacak şekilde gönder, hatta ucuna mümkünse hafta sonu avından kalan Kofana filan varsa onu da takıver. 😉 "

 
Gönderildi : 22/10/2020 15:03
Samet K.
(@akdenizli)
Mesajlar: 103
Yeni Üye
 

Merhaba,14mm Diverman zıpkınla beraber gelen yeşil renkli lastikleri ilk birkaç kullanımdan sonra performans açısındanzayıf olduğunu düşünerek  kısaltmak istedim. lastikleri kesince iç delik çapının epey geniş olduğunu fark ettim.3,5 katsayıya göre hesapladığımda da zaten biraz uzun olduğunu gördüm.Şunu sormak istiyorum zıpkın avına çok nadir gidebildiğim için bir de lastik dolayısıyla sıkıntı yaşamak istemiyorum.Sizce yeni bir lastik almalı mıyım yoksa kısaltarak iş görebilecek bir lastik mi?Teşekkürler.

Aşağıda da başka bir markanın

IMG 20201026 WA0045

marka 14,5 mm lastiğin iç çapıyla karşılaştırdım.

IMG 20201026 WA0044

 
Gönderildi : 26/10/2020 15:13
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @akdenizli

Merhaba,14mm Diverman zıpkınla beraber gelen yeşil renkli lastikleri ilk birkaç kullanımdan sonra performans açısındanzayıf olduğunu düşünerek  kısaltmak istedim.

Lastikler hangi katsayı ile hazırlanmıştı bilmek lazım. Eğer zaten yüksek katsayı ile hazırlanmamışsa (3.5 vb) lastikleri daha da kısaltıp kullanmak hiç mantıklı değil.

Gönderen: @akdenizli

Şunu sormak istiyorum zıpkın avına çok nadir gidebildiğim için bir de lastik dolayısıyla sıkıntı yaşamak istemiyorum.Sizce yeni bir lastik almalı mıyım yoksa kısaltarak iş görebilecek bir lastik mi?Teşekkürler.

Lastiğin karakterini ve uzunluğunu bilmediğimden kesin bir yorum yapmak istemiyorum. Ben genelde bu tip konularda suda sıkıntı yaşamak istemem en garanti yolu seçerim 🙂

Bu arada bu konu primline small id (small hole) lastikler için oluşturuldu. Konuyu dağıtmamak için değişik lastik tür ve kombinasyonları ile ilgili "Soru-Cevap Başlığı" içerisindeki "Lastik Kombinasyonları" isimli bölümü kullanabilirseniz sevinirim. İyi forumlar.

 
Gönderildi : 27/10/2020 20:25
Samet K. reacted
Rıdvan (scotchsoda)
(@ridvan)
Mesajlar: 1116
Sığ su avcisi Forum Yönetimi
 

@can valla işim asıl o zaman zor 😀 yolda kalırım resmen

 
Gönderildi : 12/11/2020 10:18
ozansefer
(@ozansefer)
Mesajlar: 90
Yeni Üye
 

Merhaba Primeline small id 14 mm lastikleri 4 aydır kullanıyorum. 109-104 germe mesafesi 3.5 katsayı ile 7.25mm 130cm pathos şiş(412 gr) ve 111-107,5 ger mesafesi ile aynı lastiği 8mm 130cm akdenizsub şiş (509 gr) ile kullanıyorum. Lastikler gerçekten çok performanslı. 8 mm şişi bile çok güzel sürüyor makarayı gevşek kullanıyorum yoksa ıskalarda ipi koparacak kadar çekiyor. ince kısa lastik kullanımımda atışların daha isabetli ve tepmenin daha az olduğu. Daha kalın ve uzun lastik kombinasyonlarında ilk çıkışta yüksek güçle çektiği için şişe gerilme kuvvetini tam uygulayamıyor lastik çünkü şiş tetik basar basmaz uygulanan yüksek güçle bir ivme alıyor ama lastik topladıkça güç düştüğü için mesafe arttıkça şiş daha fazla hız kaybediyor. Kısa ince lastikte ise daha lineer bir güç aktarımı olduğu için şişi çok güzel sürüp lastikteki gerilme enerjisinin daha büyük bir kısmı şişe aktarılabiliyor özellikle mesafeli atışlarda 6 m deki balığa şişin ulaştığındaki hızı kısa ince lastikte belirgin biçimde daha yüksek kalıyor. Youtubeda abellanın da başkalarınında deneme videoları mevcut. Bir dezavantajı uzun kurulu kaldığında lastiklerin güç kaybına uğradığı ben 40-50 dakikada 1-2 dakika dinlendiriyorum lastiği. Birde kullanım ömrü 3-3.1 katsayıyla kısaltılmış daha kalın örneğin 16mm small id kadar uzun olmaz sanıyorum. Menzil sorarsanız 7 m den 10 kg civarı kuzuyu alabilirsiniz. bu kombinasyonla değil ama 7.5mm 130 mm zıpkının orjinal şişi ile 7m den 10 kiloluk kuzuya şiş geçdi kelebek açıldı arkasında, makaram bozuk olduğu için alamadım yumuşak yerine geldi sanırım çekiştirirken yırttı. Şu anki kombinasyon ile makarayı daha sert çekiyor. Menzili şöyle hesapladım çift kalama ip (110*4)+110(şişin üstündeki ip)+130cm şiş= 680 cm den sonra şiş makarayı pat diye açtı balığa öyle girdi. Makaramın freni bozuk olduğu için aniden fıldır fıldır bikaç tur attı ve ip makaraya dolanıp kilitlendi 🙁 ben yukarı balık aşağı bir süre mücadelenin ardından yırttı malesef balığada yazık oldu. Su bulanık olduğu için tam kestiremedim mesafeyi yoksa atmazdım.

 
Gönderildi : 11/12/2020 19:55
Buğra Batuhan
(@bbatuhan)
Mesajlar: 529
Kıdemli Üye
 

Peki orjinal small id alabileceğimiz bir yer varmı acaba tafsiye edebileceginiz.

 
Gönderildi : 12/12/2020 10:08
ozansefer
(@ozansefer)
Mesajlar: 90
Yeni Üye
 
Gönderen: @bbatuhan

Peki orjinal small id alabileceğimiz bir yer varmı acaba tafsiye edebileceginiz.

Ben Hamid Asım Çökren den aldım. Çok güzel boğup tıraşlayıp gönderdi. Lastiklerin performansına bakılırsa orjinal olmama ihtimali yok. Spearit ten alıyor oda yüksek metraj alıp kullanmadığını satıyor. linki ekliyorum çok ilgili birisi.

https://www.sahibinden.com/ilan/ikinci-el-ve-sifir-alisveris-spor-su-sporlari-primeline-small-id-14-mm-zipkin-lastigi-800055459/detay

 
Gönderildi : 12/12/2020 16:57
Buğra Batuhan
(@bbatuhan)
Mesajlar: 529
Kıdemli Üye
 

@ozansefer bende gördüm tamamdır sipariş verirsem burdanhemen sipariş verecegim

 
Gönderildi : 12/12/2020 21:17
white shark
(@djnree)
Mesajlar: 11
Yeni Üye
 

@ozansefer selamlar, budak jade 110 kullanıyorum germe mesafeleri 109 ve 104 cm, üzerinde 6.75mm 140cm pathos şiş var (388 gr)...14mm primeline small id lastikleri @3,6 dan boğdum 60cm ve 57 cm olarak...atışlarda menzil o kadar iyi değil, şiş düşerken şok lastiğinden alıyor biraz 🙂 acaba çift 16mm small id mi yapsam derken sizin yorumu okudum 🙂 sizin lastikler kaç cm? biy yerde hata mı yaptım ben acaba?

 
Gönderildi : 22/07/2021 21:05
ozansefer
(@ozansefer)
Mesajlar: 90
Yeni Üye
 

@djnree 3.6 bence fazla güçlü olur kanısındayım benim 3.4 idi katsayı şiş değişince 2 şer cm arttı germe mesafelerim. Kullandığım şiş 130 cm 8 mm atışlar fazlasıyla güçlü. Kullandığınız lastiğin orjinal primeline olduğunu varsayarsak ben fazla güçten dolayı şişin parabol yapıp yaylanıp enerjisini kaybettiğini düşünüyorum 6.7 mm şiş için ya katsayıyı 3.2 lerede deneyebilirsiniz

 
Gönderildi : 22/07/2021 21:15
white shark reacted
sohayli
(@sohayli)
Mesajlar: 96
Yeni Üye
 

@djnree Merhaba. sorunuz ile ilgili birkaç durum var.

1- Pathos şişler diğer şişlere göre biraz daha hafif oluyor. Hamid bey 400 gr ın altındaki şişlere çift lastik önermez normalde. Pathos şişlerin hafif olduğunu öngörememiş olabilir.

2- 400 gr. ağırlığın altındaki şişlerde çift lastik kullanımı menzilinizi artırmaz. Şişin ilk çıkış hızını artırır. ve zıpkını daha rahat kurarsınız.

3- Primeline 14 mm small id. lastik çok güçlü ve sert bir lastiktir. 3,6 katsayı ile 6,75 pathos şişe fazla güçlü gelir.

4- Menzil artırmak istiyorsanız, aynı lastikler ile 7 mm veya üstü ağır bir şiş kullanın.

5- 6,75 şiş ile isabetli atış yapmak istiyorsanız ve yeni lastik almak istemiyorsanız ip palamutlarınızı uzun tutun ve sığ sularda ilk iki çentiğe lastikleri kurun.

6- 6,75 şiş için  yeni 16 mm lastik almak istiyorsanız, 15 mt derinliğe kadar  dunlop soft içi sarı dışı siyah lastiklerden alın.

7- Çift 16 mm primeline small id  lastikleri elinizdeki zıpkında kullanmayın çünkü mekanizması sertleşir ve gerçekten pek iyi bir  tetik mekanizması değildir ve arada bir bakım ister.

 
Gönderildi : 28/04/2022 09:43
white shark and ONR6NKOC reacted
Buğra Batuhan
(@bbatuhan)
Mesajlar: 529
Kıdemli Üye
 

@sohayli yeni bir zıpkın aldım 95 lik 6.5 135 cm sis çift 14 mm lastik var.

Kurmak çok rahat menzil daha deniyemedim bir defa siktim ama anlamadım.

Ama kurmak çok çok rahat daha önce Dunlop kullanmıştım ona göre baya rahat çekiliyor.

 
Gönderildi : 28/04/2022 15:45
ONR6NKOC reacted
sohayli
(@sohayli)
Mesajlar: 96
Yeni Üye
 

@bbatuhan dunlopa göre rahat çekiliyor ise muhtemelen primeline değildir. Zıpkın aluminyum ise lastiğin yumuşak olması bir avantaj.

 
Gönderildi : 28/04/2022 17:17
Buğra Batuhan
(@bbatuhan)
Mesajlar: 529
Kıdemli Üye
 

@sohayli orijinal small id dendi zıpkın ahşap başka bir 16 mm daha var Hamid beyden alınma oda Dunlop a göre (benim için) daha kolay esnetiyorum.

 
Gönderildi : 28/04/2022 18:11
ONR6NKOC reacted
sohayli
(@sohayli)
Mesajlar: 96
Yeni Üye
 

@bbatuhan Hamid Beyden aldıysanız orjinaldir.

 
Gönderildi : 02/05/2023 11:03
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account