Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

[Çözüldü] Ağırlık Ayarı Problemi

15 Mesajlar
6 Üyeler
32 Beğeniler
1,820 Görüntüleme
Cozer
Mesajlar: 17
Konuyu Başlatan
(@cozer78)
Yeni Üye
Katılım : 4 sene önce

dostlar selam, agirligim 79 kg, apnea octopus evolution 5mm neopren elbise kullaniyorum, izmir cesmede 6m civari meralarda daliyorum, agason oncesi cigerleri tam kapasite dolduruyor daliyorum fakat sitemizdeki agirlik hesaplamasina gore 8kg kemer yeterli gorulurken, 12 kglik kemer dahi beni dipte tutmuyor ancak 1kg ayak bilek agirligi, 10kg kemer, 2.5kg da yelek agirligi toplam 13.5kg ile dipte sabitlenebiliyorum... ki paletler 1kg bilek agirligina ragmen dizden yuzeye dogru bukulme emaresi gosteriyorlar. sizce neyi dogru yapmiyorum, yardimci olur musunuz? tsk

Yanıt
14 Adet Yanıt Var
5 Adet Yanıt Var
moguzcan
(@moguzcan)
Katılım : 4 sene önce

Üye
Mesajlar: 361

@cozer78 kilonuza göre o ağırlık Allah muhafaza ...

Şimdi elbiseyi bilmiyorum , nezamandır bu şekilde dalıyorsunuz bilmiyorum. Fakat anlatımınıza göre söyleyeyim . Ağırlık bizi direkt batmamıza etken değildir . Özellikle 1-3 metrelerde bu sorunu yaşayabilirsiniz, fakat 6 metrelerde batamamanız tekniksel sorunlarla alakalıdır. 3-5 dalıştan sonra elbise üzerinize tam oturduktan sonra eğer 1-2 metrelerde levrek vb. için agaşon yapmayacaksanız . sırt/bilek ağırlığını kullanmayın. Ve kademeli olarak sadece 8 kg kemer ağırlığını dengeli olarak takın ve aşırı sıkmayın. Elbisenin içine su hava kalmasın tam olarak otursun . Patikler ince olsun. Ve dengeli şekilde dibe süzülün , dibe indikçe hareket ve batış kolaylaşacaktır. Bir taşa tutunun ve burada içgüdülerle bile vücudu kontrol edebiliyorsunuz  . Paletleri hafif yan vererek dibe batırın .Aslında ben 7 mm ile bile bazen toplam 8 kg ile rahat batıyorum .

Yanıt
Barracuda
Yönetici
(@can)
Katılım : 7 sene önce

Mesajlar: 2723

@cozer78

Normalde 6 metre derinlikte, 79 kg ağırlığında ve 5 mm elbise kullanan bir zıpkıncı için 6-7 kg yeterli olmalı. 13.5 kg sizin için bence çok fazla. Bu şekilde yüzeyde nefeslenirken su üzerinde çaba sarf etmeden durabiliyor musunuz merak ettim.

Ağırlık probleminizle alakalı aklıma gelen bazı şeyler :

Dalış elbisenizin neopren kumaşından kaynaklı olarak ekstra yüzerlik ortaya çıkıyor olabilir. Elbise biraz bolsa içerisinde hava kalıyor olabilir. Dalış yaptığınız derinlik size 6-7 metre gibi geliyor olabilir ancak 2-3 metre gibi çok sığ yerler olabilir. Ayrıca Aşırı gaz durumları vs olabilir 🙂

Elbiseden kaynaklı bir durum varsa elbise değişikliği haricinde yapabilecek pek bir şey yok. Ancak elbiseden kaynaklı da olsa oynayacağı 1-2 kilodur diyelim. 13.5 kilo ile bu sporu yapmak sizi çok yorar. Eğer zıpkınla balık avına yeni başladıysanız tecrübe kazandıkça kilolardan kurtulursunuz.

Yanıt
Cozer
(@cozer78)
Katılım : 4 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 17

@can evet kiyafet ve agirlik ile dalista yeni sayilirim, tabii 13.5 kg ile suyun ustunde rahat nefeslenmek ve yuzmek kismen sorun oluyor, nefes aldigimda sorun yok fakat verirken batmaya basliyorum o yuzden palet ile one hareket halindeyken nefes veriyorum ki su ustunde kalabileyim, yelegi cikarttim zaman 11kg ile hic batamiyorum, dibe gidiyorum dipten beni su direk yukariya atiyor tasa tutunmak zorunda kaliyorum dip nefes surem azaliyor. derinlik 6 metre dibe boyumun yaklasik 3 katinda ulastigima gore min 5.4m var, gaz durumu varsa da farkinda degilim, fakat konu gaz degil ciger kapasitem sanirim cunku nefesi verdim mi 7kg ile bile batabilirim, resmen dibe yatip hareketsiz kalmak icin 13kg agirlik ile bile cirpiniyorum nasil istir bu cozemedim... 12kg sadece kemer denedim o da yeterli gelmedi... bir enteresanlik var, cozmeme yardimci olabilirseniz cok sevinecegim

Yanıt
Barracuda
Yönetici
(@can)
Katılım : 7 sene önce

Mesajlar: 2723

@cozer78 Bazı insanların akciğer kapasitesi normalden daha fazla olabiliyor. Eğer bu konu ile ilgili test-ölçüm yapılabiliyorsa bence akciğer hacminizi ölçtürün. Eğer bahsettiğiniz gibi akciğer kapasiteniz fazlaysa yüzerlik farkı olacaktır. Ancak ben hala 13.5 kg ağırlık kullanmanızı gerektirecek kadar olacağını düşünmüyorum 🙂

Gönderen: @cozer78

tabii 13.5 kg ile suyun ustunde rahat nefeslenmek ve yuzmek kismen sorun oluyor, nefes aldigimda sorun yok fakat verirken batmaya basliyorum o yuzden palet ile one hareket halindeyken nefes veriyorum ki su ustunde kalabileyim,

Bu durum ağırlığınızın fazla olduğunu gösteriyor. Bu şekilde su üzerinde yeterince nefeslenemezsiniz. Su üzerindeyken yeterince nefeslenip dinlenemez ve rahatlayamazsanız agaşon süreniz kısalır. Yeri geliyor sığ sularda az ağırlık taktığımdan dolayı bende taşlara tutunuyorum.

Bence tecrübelendikçe hem paletlerin havaya kalkması hemde fazladan ağırlık kullanımınız yavaş yavaş ortadan kalkacaktır. Ağırlık azaltarak bol bol dalış yapmanızı tavsiye ederim.

Yanıt
Cozer
(@cozer78)
Katılım : 4 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 17

@can

Gönderen: @can

Bence tecrübelendikçe hem paletlerin havaya kalkması hemde fazladan ağırlık kullanımınız yavaş yavaş ortadan kalkacaktır. Ağırlık azaltarak bol bol dalış yapmanızı tavsiye ederim.

tamamdir gelismelerden haberdar edecegim

Yanıt
Haktan N.
Mesajlar: 792
(@dreamdiver)
Trofe Üye
Katılım : 4 sene önce

VKİ (Vücut Kitle İndeksi) doğru orantılı kişilerde vücut ağırlığının %10 u kadar ağırlık 5 mm elbise için yeterli olmasına rağmen;

A. 80 kg olmanız önemli değil boyunuz kaç, eğer yağ oranınız fazla ise bu etkiler

B. Neopren elbiseler imalatında içinde kalan hava boşlukları ekstra yüzerlilik sağlar, ısı yalıtımı için iyi olmasına rağmen yüzerlilik için negatif faktördür.

C. Daldığınız derinliği bir dalış saati bilgisayarı yardımıyla ölçün belkide 6 m değil 2 m ye dalıyorsunuz. İlk metreler de yüzerlilik fazladır.

D. Sığ su dalışlarında kemer yerine yelek kullanın ve paletlerin yüzerliliğini unutmayın kaliteli palet kullanın.

E. 13,5 kg ne olursa olsun çok fazla sizi gerek su üstünde gerekse çıkışta yorar ve tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bazı firmalar 650 gr yada 750 gr (KM Dive gibi) ağırlıklar yapar buna dikkat edin ve bir tartıda ağırlıklarınızı tartarak kontrol edin.

Unutmayın ağırlık kullanımı tecrübe arttıkça azalır.

Derin dalışlarda (50-70 metre arası) 90 kg olmama rağmen 5 kg ile dalıyorum. Her 10 metrede üzerinize +1 BAR (ATM) basınç biner. 10 metre altına inmeye çalışın sizi rahatlatacaktır .

6.5 yada 5 mm patik yerine 2.5 yada 3 mm patik kullanın.

Yanıt
Gokmen Elgun
Mesajlar: 76
(@gkmn)
Yeni Üye
Katılım : 5 sene önce

79 kg ve 13,5 kg ???? ben 1,88 boy ve 108 kg ağırlığıma rağmen 10 bazen 11 takarken sizin 13,5 ile dalamamanız tez konusu olur valla. 13 kg ile ben 1 mt suda levrek için sabit yatabiliyorum. 6 mt de kalamamanız çok ilginç. Bu durumun ciger kapasıtesi ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. Bu sonucu doğuracak bir ciğer kapasitesi size çok çok rahat 4-5 dk dip süresini sağlaması lazım. Bilmiyorum dip süreniz bu kadar mı? ya bir şeyi çok ama çok yanlış yapıyorsunuz ya da bmi ile ilgili bir durum var.

Aşırı ağırlık ile dipten çıkışınız rahat oluyor mu merak ettim? ciddi sıkıntılar doğurabilecek bir husus.

Yanıt
1 Yanıt
Cozer
(@cozer78)
Katılım : 4 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 17

@gkmn @dreamdiver 1.81 boyundayim, yag oranim %20nin altinda, apnea storm short palet kullaniyorum, agirliklarin olcumunu yaptim, hesap dogru, apnea 3mm amara eldiven ve de 3mm apnea corap kullaniyorum, 3dk 30sn - 4dk static apnea, 2dkya yakin dinamik apnea, fakat su da 13.5kg yuzeyde iyi nefeslenmeme izin vermedigi icin yaklasik 1dk - 1 dk 20sn gibi bir dip surem var... cikis ile ilgili yattigim yerden sadece yukari hareketlenirken hafif efor sarfediyorum fakat devaminda rahatlikla cikabiliyorum yuzeye, tezi artik kim yazacaksa yazsin da su sorunumuz cozulsun 🙂

Yanıt
Gokmen Elgun
Mesajlar: 76
(@gkmn)
Yeni Üye
Katılım : 5 sene önce

Valla bu isin icinde cikmaz zor 🙂 benim mantik almiyor. Gormeden fikir yurutemiyorum. Hersey normal ama sonuc anormal. Kilo boy orani cok iyi, ben 10 la dalarken ( ki benim coraplar 5mm yaz kış) sizin 13.5 la dalmaniz coook ama coook acayip. Elbisede hava kaliyor desem her seferinde olmasi mumkum degil illaki dalarken cikar.  Aklima birsey gelmiyor, merakla takipteyim basligi.

Yanıt
Mesajlar: 17
(@19md90)
Yeni Üye
Katılım : 4 sene önce

Herkese Merhaba;

Çağlar Beyin yaşadığı problemin aynısını ben de yaşıyorum. Ben özellikle paletlerin havaya kalkmasından çok şikayetçiyim. bilek agırlıgı kullanmama ragmen paletler agaşonda her iki bacagın dizden yukaru dogru kırılmasına neden olmakla birlikte ekstra efor sarf etmeye neden oluyor ve dip süremi kısaltıyor. Bu konuda önerdiğiniz teknik var mı? Agaşonda hiçbir yere tutunmadan dipte düz nasıl sabit durabiliriz?

Yanıt
4 Adet Yanıt Var
Barracuda
Yönetici
(@can)
Katılım : 7 sene önce

Mesajlar: 2723

@19md90 Bu konu altına yazılan mesajları kendinize göre yorumlayarak bence problemi çözebilirsiniz. İşin püf noktası kendinize özgü olan ince ağırlık ayarını tespit etmek. Konu içerisinde olmayan bir şeyden bahsederek paletlerin havaya kalkması problemi ile ilgili size yardımcı olmaya çalışayım.

Bilek ağırlığı kullanmanıza rağmen paletler neden havaya kalkar ?

Çok kalın neopren bir çorap kullanmıyorsanız. Dalış tecrübeniz nedir bilmiyorum ancak aklıma gelen ilk şey dipte yatarken istemsiz şekilde kaslarınızı kasıp dizlerinizi kırıyor olabilirsiniz. İlk dalışa başladığım zamanlar dibe yattığımda ben dizlerimi kırardım ve paletler havaya kalkardı. Ayrıca yine dipte yatarken bacak ve kalça kaslarımı istemsizce kastığımı fark etmiştim.

Denizin dibine sanki yatağıma yüz üstü uzanmış gibi rahat bir şekilde yatıp bacaklarımı serbest bıraktığımda paletlerin kendiliğinden dibe çöktüğünü gördüm. Bu şekilde hem dip sürem arttı hemde paletlerin kalkmasından kurtuldum.

Ayrıca Ağırlık ayarınızın dalış yaptığınız derinliğe (muhtemelen çok sığ bir derinlik) uygun olmamasından kaynaklı olabilir. Bir kilo ağırlık arttırıp deneme yapmanızı tavsiye ederim.

Ayrıca çok kullanışlı bir teknikten size bahsetmek istiyorum.

Dibe yattığınızda bir taşı tutun dibe uzandıktan sonra kendinizi ileri doğru çekin, taşı tuttuğunuz eliniz karın bölgenizin altına gelecek şekilde hizalanmış olacak. Bu şekilde agaşondayken paletlerin havaya kalmasını engellersiniz.

Yanıt
(@19md90)
Katılım : 4 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 17

@can teşekkürler

Yanıt
Cozer
(@cozer78)
Katılım : 4 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 17

@19md90 @can evet, son haftalarda bayagi bir calisma yaptim, bulgularimi paylasmak ayni sorunlari yasayan dostlarin isine yarayabilir belki, simdi gozumuzun nuru moderatorumuz Can beyin butun tavsiyeleri super ve cok yerinde, sayet agirlik dengesi vucuda sig 4metre altindaki derinliklerde dogru dagitilmamissa (agirlik yelegi ve bilek agirligi olsa bile), vucudun ust tarafinin kalkmasini engellemek icin istemsizce dizleri kirip ust vucudu asagiya bastirma refleksi olusuyor, bu da ust vucut dengelense bile sonradan yogun bir dizleri duzeltip paletleri yatirma eforu istiyor, baliklar ne yapiyor bu vatandas diye yaklasmadan izliyorlar, ve de dip suresi en az 15sn pozisyona girme 15sn de efor kisaltmasi olmak ile birlikte 30 sn azaliyor. Can beyin pratik cozumu tasa tutunup kendimizi one dogru cekmek ise yarayan bir yontem fakat eger bir kayanin arkasina saklandiysak one dogru da mesafe yoksa bunu geriye dogru yapmak daha cok efor istiyor, bu yontem yosunlara yatarken super isliyor.

gelelim isin can alici kismina, DIKKAT malzeme cok cok onemli, ne kadar dogru yatirim ve kaliteli malzeme o kadar az efor, bir dostum paletlerin 'suya biraktiginda yuzuyor mu batiyor mu?' dedi, denedim, paletleri batiriyorum 1 metreden cikmasi 2 sn surmuyor 🙄 oyle guclu bir yuzerligi var vesselam, apnea storm short palet, bilek agirliklarindan fazla yuzerligi olan paleti kim nasil uretir, anlamak mumkun degil... kiyafetim de apnea evolution octopus 5mm onun da yuzerligi cok fena (apnea legendin cok daha iyi oldugu soyleniyor bu arada), agirlik yelegi de apnea, tam bir tasarim harikasi!? sirtimda dansediyor 🤨 apnea eldivenler ve coraplar da kisa surede yirtildi, apneanin sahipleri cok iyi insanlar, tanistik sagolsunlar cok yardimci oldular ama malzemeler maalesef fosil, bu malzemelerin hepsini degistirecegim, bir tek apnea zipkinimdan memnunum, velhasil Mustafa bey lutfen bir paletleri suya birakip yuzerligini kontrol edin, bir de sonuca gore marka model paylasirsaniz belki paletler batiyorsa ben de onlardan tedarik etme yoluna gideyim.

Yanıt
Cozer
(@cozer78)
Katılım : 4 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 17

bazi duzeltmeler yapma zaruriyeti dogdu, malzeme evet onemli fakat birkac faktor daha sozkonusu

1) palet alternatifi arastirirken karbon degil plastik paletlerin markadan bagimsiz hepsinin yuzerligi oldugundan bahsedildi, konu palada midir yoksa ayaklikta midir veyahut ikisinde midir onu tam tespit edememek ile beraber once ayakliklari degistirerek denemeyi planliyorum fakat pathos ayakliklarin fiyatlari malumunuz.

2) ek kiyafet aldim ve fark etti, evolution octopusun yuzerliginden dolayi ayaklari kontrol edemiyordum, yeni kiyafet ile birlikte eski kiyafetin yuzerligi denklemden cikinca bilek agirliklari paletlerin yuzerligini karsiladi. eski kiyafeti de ara ara kullanmaya devam edip kullandikca neopren yapisina bagli yuzerliginin azalip azalmadigina bakacagim.

3) ciger kapasitesi ve dalis derinligi konulari da cok cok onemli, genellikle 5.5m ye kadar ortalama 4m derinlikte daldigim icin yuzerlik cok onem kazaniyor ve daha fazla hissediliyor, bir de ustune yuksek ciger kapasitem oldugunu farkettim, cunku tam dolu gogus ile normal nefeslenmis gogus arasinda da cok buyuk yuzerlik farki var, cok yuksek miktarda nefes alip depolayabiliyorum.

4) sunu da farkettim ki sirtimizin ustundeki kaslarimizi kullanma bicimimiz dalis tecrubesi ile birlikte gelisiyor ve dalarken yuzerlige olumlu etki ediyor, bu da ancak cok dalis ve agason pratigi gerektiriyor.

velhasil apnea markasindaki urun secimi konusunda bilincli, tecrubeli ve bilgi sahibi iseniz iyi urunleri de mevcut, sadece hangi kategoride apneanin hangi urununu alacaginizi artilarini ve eksilerini iyi bilmeli, ihtiyaclariniza gore secim yapabilmelisiniz. sunu da farkettim ki bazi urunlerde yabanci markalara gore apnea urunlerini cok makul fiyatlarken diger bazilarinda fiyatlari neredeyse yabanci muadilleri ile neredeyse benzer veya ayni, o yuzden malzeme almadan once ozellik ve fiyat arastirmasi da cok cok onemli.

Yanıt
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account