Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

[Sabit] Tral-Travilya-Trakun-Caranx Crysos Balığı İle İlgili Her Şey

1 Mesajlar
1 Üyeler
1 Beğeniler
24.3 K Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

Tral (Caranx Crysos)

tral trakun caranx blue runner

photo by Can Aktaş

  • Bilimsel Adı : Caranx crysos
  • Yöresel Adları : Tral,Trakun, Travilya,İstavrit Azmanı
  • İngilizce Adı : Blue Ruıner

Herkese merhaba. Balık çeşitleri isimli bölümün bu seferki konuğu Akdenizli zıpkın avcılarının yakından tanıdığı Tral-Trakun Balığı oldu. Zıpkınla balık avına yeni başlıyorsanız ya da balık türlerine hakim değilseniz özellikle birbirine karıştırılan türleri resimli anlatımlarla incelediğim yazılar için forumdaki Balık Türleri isimli bölüme göz atmanızı tavsiye ederim. 

Tral Balığı Genel Bilgiler 

Bilimsel adı Caranx Crysosİngilizce ismi ise Blue Runner dır. Ülkemizde Tral-Travilya-Trakun ya da İstavrit Bozması olarak biliniyor. Kızıl Denizden geldiği söylenen Tral balığı Akdeniz ve Ege’de bol miktarda bulunan bir türdür. Genellikle çok tez canlı, hareketli ve hızlı yüzen bir balıktır. Zıpkınla vurması zor ama bir o kadar keyiflidir. Genellikle porsiyonluk olarak tabir edilen boylarda ve sürü halinde, küçük balık sürülerinin çevresinde avlanırken rastlanır. Son dalışımda karşıma çıkan tral oldukça iriydi ayrıca tek başına avlanıyordu.

Av Yasağı ve Limitler 

Tral-Travilya-Trakun için yasal mevzuatta boy, adet ve zaman limiti yoktur. Günlük 5 kg olan avlanabilir balık miktarı dahilinde av yapılabilir.

Zıpkınla Tral Avı Videosu 

Su üzerinde zıplayan yavru balıkların telaşından 5-10 metre ileride bir avcı olduğunu anladım. Biraz yaklaştıktan sonra mendirek taşlarını takip ederek dibe vardım. Dibe varır varmaz yavru balıkların peşinde koşan şeyin iri bir tral olduğunu gördüm.  Normalde çok hızlı yüzen ve ani hareketler yapan tral, bu sefer ani bir dönüş yaptıktan sonra önümden yavaşlayarak geçti. Tralı kendime iyice yaklaştırdıktan sonra gecikmeden atışımı yaptım. Makara açmaya çalışsa da güzel yerinden vurduğumu bildiğim için makara açmadan balığı alıp söndürdüm.

Mera Seçimi

Mendirek taşlarında, tatlı suyun denize döküldüğü yerlerde tral balığı ve sürpriz avlarla  karşılaşmanız muhtemeldir. Özellikle yavru balık sürülerinin gezindiği noktalara dikkat edin.

Avda Kullanılan Zıpkın ve Kombinasyon

90 cm ahşap tüfek üzerin 130 cm 6.50mm sharkfin şiş, çift 16mm lastik (Kombinasyon daha iri avlar için yapılmıştır.)

Kamera 

Kullandığım kamera sjcam sj6 legend. Av normal video olarak 1080p 60 fps modunda kayıt altına alınmıştır.

tral trakun caranx blue runner travilia

Tral Balığının Pişirilmesi

Bu balığın eti yağsız ve sıkı, hafifi mayhoş olmakla birlikte, nar ekşili roka salatası ya da balık ekmek yapan yerlerin tarzında soğanlı bir salata ile ekmek arasında çok iyi gitmektedir. Büyük boy, eti yerinde olan trallar ortadan ikiye yaprak olarak açılıp, ızgarada hafif yağlayarak pişirilebilir ayrıca baharata gelen bir balıktır. Izgara öncesinde iç kısımlara toz biber ya da damak tadınıza göre sadece tuz atabilirsiniz. İkinci bir yol olarak tral balığı, tavada-kızartma olarak her zaman tercih edilebilir. Her iki yöntemle de lezzetli bir öğün olacağını söyleyebilirim.

Forumdaki İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları

 
Gönderildi : 01/12/2019 20:14
kaanc reacted
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account