Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Zıpkınla Balık Avı Teknikleri-Agaşon-Baskın-Kule-Taş Altı

5 Mesajlar
4 Üyeler
3 Beğeniler
4,269 Görüntüleme
(@derin-mavi-ibrahim-tagar)
Mesajlar: 5
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

zıpkınla balık avı teknikleri

ZIPKINLA BALIK AVI TEKNİKLERİ

Arkadaşlar bilindiği üzere belli başlı zıpkınla avlanma teknikleri var. Agaşon tekniği, kule tekniği, baskın avı tekniği ve taş altı avı teknikleri gibi... Şimdi avcı olarak en çok kullanılan balık avı teknikleri ne göz atalım. Bu zıpkın avı teknikleri bildiği üzere bölgeye göre meraya göre ve kişiye göre değişiklik arz etmektedir.

Agaşon Tekniği

Zıpkınla balık avı teknikleri arasında genellikle en çok kullanılan tekniktir. Balığı bir sütre gerisinden gizlenerek çeşitli araç ve gırtlak sesiyle balığı cezbedici sesler çıkararak avlanma tekniğidir. Agaşonda asıl olan ses disiplinini ve hareket disiplinini sağlamaktır. Aşırı ses çıkartan donanımlar sağlamlaştırmalıdır.

Kule Tekniği

Bu  av tekniği iyi bir teknik ve disiplin gerektiren en doğal avlanma şeklidir. Kule tekniğinde avcı, avının bulunduğu mera da su üstünde nötr şekilde olmalıdır. İyi bir diyafram nefeslenmesi avcıya başarı getirecek en faydalı davranıştır.

Satıhta güzel bir dinlenme iyi bir nefeslenme, avcı için önem arz etmektedir. Avcı meraya doğru harekete geçtiğinizde,  kule tekniğiyle meraya ulaşma süresi daha uzun süreceği için (belli bir derinlikte nötr olunacağından ) belli bir derinliğe ulaşıldığında nötr hale gelmesi gerektiği için satıhtaki nefeslenme çok önemlidir.

Meraya ulaşmak için yaklaşık 10 metrelik bir derinliği ele alırsak 5-6 metrelerde palet vurmayı kesmeliyiz. Paletleri sadece küçük hareketlerle yön vermek için kullanılabilir. Bunun için ağırılık seçimine önem verilmelidir. Avcı kendi ağırlığını iyi ayarlamalıdır.

Avcı ava yaklaşırken balığın en iyi görüş açısını yakalayacak şekilde kendisine yön vermelidir. Çünkü meradaki tek bir balığın bile tedirgin olması, tüm balıklara etki edeceği unutulmamalıdır. Ava yaklaşırken sessizlik çok önemli rol oynar. Gerekmedikçe hiç bir şekilde ses çıkartılmamalıdır.

Dibe İnerken Tüfek Nasıl Taşınmalı ?

Avcı iyi bir ördek dalışı ile meraya doğru hareketlendiğinde, tüfeği tam dik bir şekilde iniş fayda gösterse de, bazen dezavantaj olarak da görülebilir. Avcı meraya doğru inerken tüfeğini vücuduna yapıştırıp, kabzadan geriye doğru tutup vücudundan çok fazla öne çıkmaması avcıya başarı sağlar. Çünkü avcı ve diğer malzemeleri balıkların doğal ortamına uygun olmayan malzemeler olduğu için balıklarda tedirginlik yaratır. Kule tekniğinde uzun tüfek kullanmak avantaj sağlar. En az 100cm. lik bir tüfek kullanılmalıdır.

Atık balığa yaklaşılma anına geldiğinizde yavaş hareketlerle atış pozisyonu alınmalı, tüfeği yavaşça öne doğru uzatılmalıdır. Avınız hala rahat ve tedirgin değilse iyi bir atış yapabilirsiniz.

BASKIN AVI TEKNİĞİ

Bu teknik çok iyi bir kamuflaj ve ses disiplini ister. Baskın avı kayalık, taşlık, barınak veya kaya kıyı avlarında başarı ile uygulanır.

Balığı gafil avlamak için kıyafet seçimi çok önemlidir.Balığın doğal ortamına en iyi şekilde adapte olunması başarıyı yakalamaya çok yardımcı olacaktır. Balığı yemlenirken ve ya yuva önünde dikkatsiz olduğu anda bütün yukarıda yazdığımız kurallara uyarak yapılacak iyi bir atış, balığı dizgiye takmanızı sağlayacaktır.

Balığı doğal ortamında ürkütmeden yaklaşmak esas kuraldır. Hedefe kilitlendiğiniz balığa yaklaşırken sade o balığa odaklanmak doğru değildir. Etrafta dolaşan başı boş en küçük balığın ürkmesi tüm avı tehlikeye sokar.Balığı merasında çok iyi gözetlemek gerekir. Balığın hareketini iyi takip edip, en savunmasız anında iyi bir atış yapılmalıdır.

TAŞ ALTI TEKNİĞİ

Zıpkınla balık avı teknikleri arasında yapılması en eğlenceli olan av şeklidir. Bu av tekniğinde bazı kurallar vardır.Birincisi malzeme seçimi, mera seçimi ve balığa veya yuvaya hangi açıdan bakılacağı.

Birinci kural meraya göre kullanılacak malzeme seçimi önemlidir. Her taş altı avına aynı malzeme ve teçhizatla av yapılmaz. Meranın ağız yapısı, şekli ve iç yapısı önemlidir. Genellikle 45 lik e 82 lik tüfekler kullanır. Meranın küçük ve dar oluşu daha küçük tüfeklere gereksinim  duyar.

Mera seçimi: Ta altı avcılı için doğal yada yapay meralar seçilebilir. Kara kıyı meraları yada derin sularda  taş altı avcılığı yapılabilir.Ancak her yuvada balık olacak diye bir kural yoktur.

Meraya Yaklaşma: Avcı seçtiği meraya yaklaşırken meraya baş aşağı yaklaşmalıdır.

Mera baş aşağı bakılmalıdır. Mağaranın yada taş yuvaların ağzına karşıdan yada yandan yaklaşmak yuva içerisindeki balıkların ürkmesine ve kaçmasına sebep olacaktır. Yuvanın ağzına karşıdan da yaklaşılabilir  ancak bu bazı durumlarda olabilir .Birincisi, baş aşağı yaklaşılması mümkün olmayan arazi durumunda olabilir. Taş altı avcılığında genelde ürken balılar kendilerini güvende hissettikleri için yuvalarında saklanmayı tercih ederler. Bu da avcılar için avantaj sağlar. Ancak her yuvada balık olacak diye bir kural yoktur.  Yuvanın ağzına gelindiğinde öncelikle doğal ışık koşullarında görüş var ise doğal ışık kullanılır.Yuva çok karanlık ve derin ise Taş altında kullanılan su altı feneri kullanılır. Fener ışığı çok parlak olmayacak şekilde seçilmelidir. Mümkünse doğal ışık kaynağına yakın renkte ışık veren fener seçilmelidir. Atış yapılacak mesafe iyi hesaplanmalı, atış yaptıktan sonra balığa manevra şansı bırakılmamalıdır. bu da daha önce bahsettiğim gibi iyi bir tüfek seçimi ile gerçekleşir. Korkmayın ilk zamanlar hedefe ulaşmak zor olabilir, zamanla bu konuda  tecrübe kazanılacaktır.

Umarım yukarıda bahsettiğim bilgiler sizlere yardımcı olmuştur. Arkadaşlar dalış işi zor ve meşekaatlı bir iştir. Lütfen badisiz dalmayın.

Taş altı avı ile ilgili daha detaylı bilgi ve videolu anlatım için taş altı avı tekniği isimli yazıya göz atabilirsiniz.

 

 
Gönderildi : 24/12/2017 18:47
Ferhat and Birol Baydar reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
 

Üstadım emeğine sağlık çok güzel bir yazı olmuş devamını bekliyoruz.

 
Gönderildi : 29/12/2017 17:09
(@birolmania)
Mesajlar: 14
Yeni Üye
 

@derin-mavi-ibrahim-tagar

dün Facebook da paylaştığım postu olduğu gibi koydum buraya, sanırım uygun konu başlığına yazdım

Arkadaşlar merhaba.
Ben yeniyim. Bu balıkları avlamam 5 saatimi aldı. Bulunduğum yerde bu boy balık pek yok. Bu boyda 4-5 tane daha gördüm onların da 2 sini yaralayıp kaçırdım. Vurduklarımı da 3-3,5 metre mesafeden vurabildim. Videolarda izliyorum balıklar resmen dibinize geliyor ve adeta bekliyor. Bense resmen bi arkalarından depar atmadığım kalıyor. Hatta 1-2 tanesini öyle vurdum. Bi barbun garibim kaçmıyor. Onda da şişe zarar gelmesin diye ben uzaktan atıyorum. Kımıldamadan duruyorum (tabi dipte değil) ama gördükleri anda hepsi topuk. Hele çupraya 4 metreden daha yakınına gelemedim. Vurduğuma bakmayın onu kaya oluğunda saklanırken vurdum. Sarpa da öyle. Sığlıkta yatıp bekliyorum taşa vuruyorum çağırayım diye ama balıklar uzaktan bakıp -aa safım yine burda der gibi bakıp hemen kısa metrajlı tüyaj.. :)) Nedir bu işin püf noktaları. Paylaşırsanız çok sevinirim.
Teşekkür ederim..
Zıpkın: Pathos - Sniper 105 , 6,5mm 140 shark fin
Kıyafet: Apnea - Legend
Palet: Apnea - Storm
Gözlük: Pathos
Şu sıra teke düşürdüm lastiği - daha isabetli oluyor sığ suda.
(Herkesin sadece yiyebileceği kadar avlaması dileğiyle)

 
Gönderildi : 28/10/2019 15:15
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
 

@birolmania

Yapmanız gereken tek şey "Agaşon Tekniği" bu teknik tek mesajda anlatılamayacak kadar geniş bir konu. Genel manada bilmeniz gereken Agaşon tekniği balığı çağırma tekniğidir. Dibe yatıp ritmik sesler çıkartarak uzaktaki balığı yakınlaştırmak ve vurmaktır. Forumda bu teknikle ilgili detaylı bilgiler mevcut. Aşağıdaki linkten gerekli bilgiye ulaşabilirsiniz.

https://www.spearfishingturkey.com/forum/agason-teknigi/

 
Gönderildi : 04/11/2019 03:33
berka
(@berka)
Mesajlar: 2
Yeni Üye
 

tesekkurler bilgiler icin

 
Gönderildi : 04/02/2020 11:18
Barracuda reacted
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account