Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Yeni Başlıyana Ekipman Önerileri

13 Mesajlar
5 Üyeler
7 Beğeniler
1,446 Görüntüleme
RealOmer
Mesajlar: 8
Konuyu Başlatan
(@realomer)
Yeni Üye
Katılım : 3 sene önce

Merhabalar arkadaşlar, yaza doğru zıpkınla ava çıkmak istiyorum onun için ekipman arayışına girdim, ilk defa başlıyacağım için en uygun fiyatla bu işi yapmak istiyorum suda çok üşüyeceğimi zannetmiyorum genelde kuzey ege, marmara ve çanakkale civarlarında  maksimum 5 metre belki 7-8 metre olucak şekilde ava çıkmayı düşünüyorum o yüzden alt parçayı çok kalın almak istemiyorum ya da ince bir tabaka olucak şekilde korusun yeter gibi düşünüyorum.

Zıpkın olarak diverman düşünüyorum, sizce iyi bir seçim olur mu ?

Maske olarak decathlonda olanlar maskeler iyi midir ?

Eldiven olarak bu forumda önerilen iş eldiveni gördüm onu tercih edicem muhtemelen, patik olarak yine decathlondan bakmayı düşünüyorum.

Dalış elbisesi olarak bir fikrim yok açıkçası uygun fiyatlı bir tavsiye edebilirseniz teşekkür ederim.

Palet olarakta pek fikrim yok yine decathlondaki yorumlar iyi gibi duruyor orta uzunlukta bir palet bakıyorum.

Maske de decathlondaki maskelerin yorumları iyi gibiydi eğer kullandığınız uygun fiyatlı bir maske varsa önerirseniz sevinirim snorkel olarak ta decathlondaki 100tl civarındaki snorkeller iyi gibi duruyordu bir O.M.E.R markaydı.

Diğer ekipmanlar olarak en uygun fiyatlı ne alabilirim bilmiyorum ya da ne alacağım hakkında bir fikrim yok diğer ekipmanlar hakkında fikir verirseniz sevinirim.

Yanıt
12 Adet Yanıt Var
Buğra Batuhan
Mesajlar: 529
(@bbatuhan)
Kıdemli Üye
Katılım : 5 sene önce

Merhaba öncelikle aramıza hoş geldin.

Ekipman almadan önce iyice araştırın derim.bilindik zaten belli firmalar var onları tercih edin.

Mertsub,İmroz,poyrazsub gibi bir kaç firma daha var ama benim en çok alışveriş yaptığım yerler bunlar.

Siz bu hobiye başlamadan önce eğitim almanızı tavsiye ederim ciddi ve hayatı riskleri olan bir spor egoya veya dikkatsizliği talafisi yok.

Ekipman alıp 3-4 dalış yapıp baz gecerseniz verdiğiniz malzemelere verdiğiniz paranın yarısını bile çıkaramaz siniz.

Decatlonda çok ucuz deil bu arada.

Bende cookk kaziklandim ve çok malzeme aldım her türlü konuda soru sorabilirsin az malzeme öz malzeme her zaman iyidir diyeceğim ama ev dolup taştı.

Malzeme konusu tabi bütçeylede çok alakalı bir durum.

EGİTİM,ELBİSE,MASKE-SNORKEL,PALET,KAUCUK BELKEMERİ,KİLOYA UYGUN AGİRLİK,DALİS BİCAGİ,dalış şamandıralı.

BUNLARİ ALİP DALARSİNİZ baktınız oldu.

Bundan sonra Bütçeye uygun zıpkın,balık dizgisi,dalış çantası,fener (isteğe bağlı).

Bunlarida aldım tamamdir.

Daha sonra alacaklarınız zaten hep fantazi işler.

Yanıt
2 Adet Yanıt Var
RealOmer
(@realomer)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 8

@bbatuhan Yapmış olduğun cevap için teşekkürler 5 yaşından beri yüzüyorum hem açık deniz hem havuz olarak boğaz yarışlarına katılıyorum genelse sığ sularda takılacağım için eğitim o kadar gerekli mi bilmiyorum şahsen nefes tekniklerim ve yüzme tekniğim iyi sayılacak derecededir durmadan 1.5km falan yüzebiliyordum boğazlara hazırlanırken.

Yanıt
Buğra Batuhan
(@bbatuhan)
Katılım : 5 sene önce

Kıdemli Üye
Mesajlar: 529

@realomer yuzmeniz süper bende çok iyi yuzerim hatta masallahim var desem yeridir ama dalmak bambaşka birseymis en azından benim için.

Eğitimde aslında sadece suyun dibine nasıl  gidilir diye bir eğitim değil sudan daldiktan sonra nasıl çıkılır dersinde veriliyor.

Yani sadece dalış değil bir çok konu var.

Yanıt
moguzcan
Mesajlar: 361
(@moguzcan)
Üye
Katılım : 4 sene önce

Ortalama bir elbise : 1000 TL

Ortalama bir maske /şnorkel/palet/dizgi/kemer/bıçak/saat(kronometre)/ 1000-1500 TL

Ortalama çorap + eldiven : 150-200 TL

Ortalama Zıpkın : 750-1000 TL

Ortalama 10 kg ağırlık : 300 TL

Ortalama bir şamandıra : 150 TL

ortalama yeni başlayan biri en az  3000-3500 TL ye ortalama ürünler alıp uzun süre iyi bakımla kullanabilir Zira yıllık bi spor salonuna bile bukadar ödeme yapılıyor .

Not: ben turizm ve otel yönetimindeyim ve sıradan 2 yabancı misafir otele 5-6 günlük tatil için bile 8-9 bin TL ödeme yapıyor . Bizim bir hobimiz olacak ve dünyanın (en güzel ve özel hobisi )en az 1-2 yıl kullanacağımız ürünler için bile günlerce aylarca düşünmek zorunda olmak ne acı , ne acı paramızın alım gücünün bu kadar kötü durumda olmasına .

Yanıt
ONR6NKOC
Mesajlar: 1231
Forum Yönetimi
(@onr6nkoc)
Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir....
Katılım : 4 sene önce

@realomer oncelikle aramiza hoşgeldin. iyi bir yüzücü olman deniz açısından faydali.

arkadaslara katiliyorum.  @bbatuhan ve @moguzcan gerekli aciklamalari yapmiş. malum ülkemizde igneden ipliğe hersey döviz kuruna bagli oldugu için malzeme secerkende ince eleyip sık dokumak gerekiyor. 

decathlonda su anda subea maske var sanirim  lastik kismi biraz serttir. o maskenin pek memnun kalacagini zannetmiyorum.

maske olarak apnea spearo/ yada apex diye gecer. 5 yildir kullaniyorum bu yaz bir tanede yedek olarak her ihtimale karşi tekneyede koydum bir tane.  bu satirlari yazarken fiyatina baktim keske bakmasaydim. fiyati 250 tl civarinda.

maskenin resmi asağida.

image

palet konusunda gelince. kisa yada orta  boy paletten ziyade.  serbest dalişta zaman zaman uzun mesafeler yüzmen gerekecek yada bir kac saat daha fazla suda vakit gecirmek isteyeceksin. bu yüzden iki kez masraf etmemek için uzun palali bir palet tercih etmelisin.  değiştirebilir palali thermoplastik  paletler işini görecektir.

 eldiveni yazin insaat eldiveni kullanabilirsin. maliyet önemli.

snorkel tercih ederken hava tahliyeli olan snorkellerden almayin. bazen satici arkadaslar tam bilgi sahibi olmadiği için tahliyeli snorkeller önerebiliyor. bulabilirseni ayni fiyatlara silikon snorkeller var onlari tercih edebilirsiniz. ist sn36 marka snorkel  bütcenizden biraz fazla (20-30 tl kadar) ama bulabilirseniz ilk tercih edeceğiniz snorkel arasina ekleyebilirsiniz.Sn36 siyah elastik şnorkel

 akliniza takilan soru olursa biz buradayiz.

Yanıt
4 Adet Yanıt Var
RealOmer
(@realomer)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 8

@onr6nkoc Merhabalar genellikle kuzey ege ve marmarada yazın dalış yapacağım için sadece üst olarak 5mm alt olarak sıcaklık koruyucu olmayan ama kesilmelere karşı bir kıyafet giysem sizce nasıl olur, fazla soğuk olur mu acaba ? Sığ sular için soruyorum.

Yanıt
ONR6NKOC
Forum Yönetimi
(@onr6nkoc)
Katılım : 4 sene önce

Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir....
Mesajlar: 1231
Gönderen: @realomer

@onr6nkoc Merhabalar genellikle kuzey ege ve marmarada yazın dalış yapacağım için sadece üst olarak 5mm alt olarak sıcaklık koruyucu olmayan ama kesilmelere karşı bir kıyafet giysem sizce nasıl olur, fazla soğuk olur mu acaba ? Sığ sular için soruyorum.

öncelikle dalişa baslayip bitireceğin aylarida söylersen daha iyi yardimci olabilirim. yazin marmarada üst 5mm ile sicakliaga dayanamazsin dalişa baslayip bitireceğin aylari 01 haziran- 15 eylül gibi varsayarsak. ege ve marmara için 3mm bir elbise işini rahatlikla görür. daha kalin elbiseye yönelmeni tavsiye etmem yazin marmarada sular yer yer 28 derecelere kadar cikiyor. kuzey ege saroz biraz daha isi olarak asağilarda kaliyor. 3mm den kalin bir elbise tavsiye etmem verdiğim tarihler arasinda.

Yanıt
RealOmer
(@realomer)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 8

@onr6nkoc sağ olun hocam.

Yanıt
ONR6NKOC
Forum Yönetimi
(@onr6nkoc)
Katılım : 4 sene önce

Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir....
Mesajlar: 1231
Gönderen: @realomer

@onr6nkoc sağ olun hocam.

malzeme ile ilgili  kafana takilan bir soru olursa biz buradayiz.

Yanıt
tuncay
Mesajlar: 26
(@tuncay)
Yeni Üye
Katılım : 4 sene önce

@realomer hayırlı olsun. umarım her istediğini zamanla, başarıyla yaparsın. çok çok güzel ve maalesef, türkiye'de hemen hemen her hobide olduğu gibi bir miktar pahalı bir hobi seçmişsin. Bu hobinin bazı üreticileri Türkiye'de ve işini çok iyi yapan insanlar var. Yurtdışı malzemelere göre nispeten daha ucuz malzemeyi, yüksek kalitede üretebiliyorlar. Örneğin dalış elbisesi. 

Bir kaç konuya dikkatini çekmek isterim.

Zıpkıncılık hobisinin en önemli basamağı, serbest dalış. Serbest dalışta da pek çok konu mevcut. Bu konular da yüzmeye göre farklılık gösteren konular. Örneğin nefeslenme teknikleri, yüzmeye göre farklı şekillerde yapılmakta. Dolayısıyla diğer arkadaşların dediği gibi serbest dalış konusunda, öncelikle güvenliğin için hipervantilasyon, nefeslenme teknikleri (dalış öncesi-sonrası), ördek dalışı, basınç eşitleme gibi konuları çok çok iyi araştırman ve yapmaya çalışman hayati önem arz ediyor. Tüm bunları iyice öğrendikten ve az da olsa biraz pratik yaptıktan sonra bir eğitim alman çok büyük rahatlık verecektir.

Malzeme konusunda da söylemek istediğim bir kaç nokta var.

Deniz gözlüğün senin uzun yıllar boyunca en iyi dostun olacak. Diğer arkadaşları bilmem ama, ben deniz gözlüğümü, gerçekten çok iyi korur, muhafaza eder ve bakımını asla aksatmam. İçindeki havanın az olması, suyun altında seni rahat ettirmesi, yüzüne oturması, nispeten az buğuya meyilli olması, silikonlarının dayanıklı ve yumuşak olması gibi konular çok kişisel şeyler. İyi seçilmiş ve kendi yüzüne tam oturan (pahalı demiyorum özellikle) bir deniz gözlüğü seçmek, başlangıçta insanı ileriye taşıyor.

Görece olmakla birlikte Türkiye'de İzmir ve güneyinde oturmuyorsan, en az 5mm elbise ile başlamanı tavsiye ederim. Ben deniz suyunun en soğuk olduğu bölgelerde (akçay-çanakkale) civarlarında dalış yapıyorum. Yılın 9-10 ayında 5mm beni kurtarıyor. Bu biraz da kişisel bir konu. Ama 5mm elbise, başlangıç için ideal benim fikrim. Geri kalan malzemelerin kalitesi ve cinsi de senin tasarrufuna ve maddi olanaklarına kalmış biraz. Mutlaka bir dalış bıçağın olsun. Mutlaka kemerini marsilya toka bir kemer al ve ağırlıklarını dikkatli (tam kurallara göre) ayarla. Başlangıç için karbon palet almak biraz pahalı bir yatırım, ancak uzun yıllar bu sporu yapacaksan karbon palet iyi bir seçim. Fakat bil ki karbon paletler hassas olur, 1500-2000 lira vereceğin bir paleti gözün gibi koruman gerekecek. Kaldı ki, palet en çok hasarı alan teçhizattır genelde. Palet tamamen senin seçimin-maddiyatın. Örneğin ben palete o kadar para vermektense, iyi bir dalış bilgisayarı almayı tercih etmiştim ki, iyi bir dalış bilgisayarı 1500-2000 liralardan başlar, 15000 liralara kadar devam eder. Gerisi için, hava tahliyesiz, en basitinden yumuşak bir şnorkel, herhangi bir eldiven (ben en basit 2,5tl'lik inşaat eldiveni kullanıyorum), en ucuzundan bir dalış şamandırası (eğer maddi gücün varsa, daha iyi ve işlevsel bir şamandıra da olabilir, örneğin ben Beuchat'in bot tipi şamandırasını çok beğeniyorum ama parasına değmeyeceğini düşündüğümden apnea'nın en ucuz şamandırasından aldım) ve son olarak da zıpkın seçimi. Zıpkın seçimin de tamamen kendini ne tip bir zıpkıncı olarak gördüğüne bağlı olarak değişmelidir. Ayrıca zıpkın biraz otomobil seçmek gibidir. Herkes ferrari'ye binmek ister, ama ferrari'nin arazi vitesi yoktur. Ama olmasa bile param olsa ferrari alırdım :))). Zıpkın alırken de sıfır mağazadan almadan önce, biraz zıpkın satan hobidaşlarımızın ilanlarına göz atmanı şiddetle tavsiye ediyorum. Bir bakmışsın, yarı fiyatından daha düşüğe az kullanılmış bir ferrari almışsın. (Bende öyle olmuştu) Zor bir hobi olduğundan, bir hevesle alınan çok kaliteli malzemelerin, çok uygun fiyata satıldığı çok oluyor. Veya bu forumda gerçekten sürekli bir değiştirme-yükseltme piyasası olduğundan, buraya da pek çok malzeme, güzel fiyatlarla satışa çıkabiliyor.

Yanıt
1 Yanıt
RealOmer
(@realomer)
Katılım : 3 sene önce

Yeni Üye
Mesajlar: 8

@tuncay Hocam değerli yorumuzun için teşekkür ederim 2.el olarak zıpkında karar verdim yaza kadar bulursam diverman 82 lik bir zıpkın bakıyorum hem açık kafa olması hem de makaralı olması benim işime uygun gibi duruyor. Haziran ve Ağustos ayının sonlarına kadar maksimum dalış yapıcam genellikle gökçeada, gökçetepe ve erikli civarlarında dalış yapmayı düşünüyor yazın oralarda kamp yaptığım için güzel sadece erikli biraz daha soğuk o yüzden kaç mm dalış elbisese alıcağımdan karar veremedim 3mm uygun gibi duruyor biraz maliyetten kısmak için alt olarak daha düşük mm ya da sadece katman olup deniz tabanından korucak bir kıyafet giymeyi düşünüyordum.

Yanıt
tuncay
Mesajlar: 26
(@tuncay)
Yeni Üye
Katılım : 4 sene önce

Önümüzdeki 3-4 sene boyunca sürekli haziran-ağustos'da dalacaksan 3mm olabilir. Fakat şunu da unutma, deniz çeker :)) Bu işi biraz kıvırdığında bir bakmışsın, aylardan nisan, mayıs, kasım, aralık. İçin herhangi bir yerde balık beklentisi olmadan herhangi bir şekilde kendini suya atmak. :)) Ben son 1 senedir kuzey ege'deyim. Ocak ayı dışında her ay dalış yaptım. İstanbul'da olsaydı da, tercihim değişmezdi diye tahmin ediyorum ahehae. Geçen isa şahintürk'ü seyrettim youtube'da. Arkadaş fırtınalı havada atmış kendini suya maltepe'den. :))

Neyse dostum hayırlı olsun.

Yanıt
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account