Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Sigara, alkol vb. Madde kullanımları

11 Mesajlar
7 Üyeler
17 Beğeniler
1,456 Görüntüleme
Hasn35
Mesajlar: 21
Konuyu Başlatan
(@hasn35)
Yeni Üye
Katılım : 4 sene önce

Merhaba herkese.
Forumda bugün ilk günüm ve hemen hemen tüm günümü okuyarak değerlendirdim ve çok yararlı paylaşımlar var. Benimde merak ettiğim Bi konu var.  Sigara ve alkol kullanıyomusunuz? Eğer kullanıyorsanız dalışlarınızda yan etkileri varmı ne gibi sorunlar ile karşılaşıyorsunuz?

Yanıt
10 Adet Yanıt Var
6 Adet Yanıt Var
İlker İnal
(@devrencik)
Katılım : 4 sene önce

Üye Palazı
Mesajlar: 130

@hasn35 yakın bir zaman önce, sigarayı bıraktım. Bırakmamda dalışın da büyük etkisi oldu, her dalışta ciğerlerimden çıkan katranı gördükçe moralim bozuluyordu. Şu an çok daha enerjik hissediyorum dalışlarda.Dip süremi de yavaş yavaş artırıyorum. Alkol konusunda ise zaten çok fazla kullanmıyorum. Ama dalış öncesinde(24 saat) kullanmamaya dikkat ediyorum.

Yanıt
Mehmet Reyhanoğlu
(@sarimehmet)
Katılım : 4 sene önce

Üye
Mesajlar: 326

@hasn35

3 gün önce başımdan geçenleri paylaşayım sabah herzamanki gibi işe gitmek için kalktım programımda gün içerisinde dalış yapmakta vardı bu günlerde normalde yediğime ve içtiğimde dikkat eden biriyim fakat o gün herşeyi saldım saat 9 neskafe 12 de asla içmediğim fanta saat 2.30da tekrar neskafe bu arada sabah kahvaltısında peynir ve reçel yemiştim saat 3 te meraya gitmek üzere yola koyuldum ve badim le beraber saat 4 30 da meradaydım  daha bir kaç dalış yapmıştımki midem ekşimeye aşırı asit üretmeye başladı her dalışımı biraz daha azdırap verici hale geldi heralde anca 10 dalış yaptım ki asit midemi şiddetli bir şekilde rahatsız ediyor boğazıma acı sular geliyordu bir kaç istifadan sonra midemden zannediyorum kan gelmeye başladı ve kendimi karaya zor attım bunları bana yapan muhtemelen hiç içmediğim fanta yaptı gerisini siz düşünün

Yanıt
İlker İnal
(@devrencik)
Katılım : 4 sene önce

Üye Palazı
Mesajlar: 130

@sarimehmet abi büyük geçmiş olsun. Resmen mide kanaması geçirmişsin. Daha iyisindir umarım. Bir sıkıntı yoktur inşallah.

Yanıt
Mehmet Reyhanoğlu
(@sarimehmet)
Katılım : 4 sene önce

Üye
Mesajlar: 326

@devrencik

Teşekkür ederim bugün dalabilecek kadar iyiydim😇 bu Arada çok fazla mercan var

Yanıt
Barracuda
Yönetici
(@can)
Katılım : 6 sene önce

Mesajlar: 2723

@sarimehmet çok geçmiş olsun abi iyi bilirim dalışta mide yanmasını. Ancak mideden kan gelecek kadar aşırısını hiç yaşamamıştım.

Yanıt
Barracuda
Yönetici
(@can)
Katılım : 6 sene önce

Mesajlar: 2723

@hasn35 merhaba daha önce vakit bulamadığımdan açmış olduğunuz konuya detaylı bir cevap yazamamıştım. Hazır vakit bulmuşken alkol ve dalış ile ilgili araştırma yaptım ve özellikle "google arama motoru" üzerinden foruma gelen ziyaretçiler ve forumdaki yeni başlayan arkadaşlar için detaylı bir cevap hazırlamak istedim.

Alkol ve Serbest Dalış 

Dalış öncesi akşam arkadaşlarla kurulan bir çilingir sofrası ve muhabbet ile yudumlanan buğulu kadehler 🙂 biraz özendirici bir giriş oldu biliyorum ancak (alınan alkol miktarına ve kişiye göre değişen) ertesi gün yaşanılan baş ağrısı, allak bullak bir mide, yorgun ve bitkin bir vücut ile akşamki büyülü ortam yerini sıkıntılı bir hale bırakır gider...

Motosiklet sürücüleri için 2007’de Avustralya trafik kurumunun yaptığı bir araştırmada çıkan sonuç şöyle: “Kanında 0.50 promil alkol bulunan motosiklet sürücüsünün, kanında “0” alkol bulunan motosiklet sürücüsüne göre kaza yapma olasılığı 40 kat daha fazla.”

Zıpkınla balık avı nefes tutarak yapılan, ekstrem bir sportif avcılık faaliyeti olduğundan dolayı fiziksel ve mental olarak en üst seviyelerde olmamızı gerektirir. Su altı avcılığında anlık atışlar (refleks atışları), yargılama ve hızlı karar verebilme yetisi, konsantrasyon ve adaptasyon olmazsa olmazlar listesinde üst sıralarda yerini alıyor.

Bunların yanı sıra dalış güvenliği açısından bakıldığında Alkol, merkezi sinir sistemini doğrudan olumsuz yönde etkilediğinden gereksiz riskler alarak ya da tehlikeli davranışlar sonucu dalış kazası yaşanmasına, bu etkiler ile birlikte diğer olumsuz fizyolojik etkileri nedeniyle senkop (sığ su bayılması) yaşama riskini de oldukça artırır.

Kana karışan alkol kandaki ph dengesini bozar. Aldığımız nefes içerisindeki oksijenin hücrelere taşınma süreçlerini olumsuz yönde etkiler. Kana karışan alkol kalp atımını hızlandırır. Alkolün mide asidini arttırdığını ve dalış sırasında ortaya çıkabilecek mide yanması gibi mide problemlerinden yol açabildiğini biliyoruz. Alkol alımı vücutta su kaybına neden olur. Zıpkınla balık avı yaparken özellikle yaz aylarında yaşadığımız aşırı su kaybının yanında bir de alkol nedeniyle oluşan su kaybı eklendiğinde böbreklerin ne hale geleceğini az çok tahmin edebiliriz. Alkol alımından sonra Kan şekeri seviyesinde dalgalanmalar olur ve zayıflık, yorgunluk hissi ortaya çıkar.

Sağlıklı, yetişkin insanlar üstünde yapılan deneyler sonucunda kandaki alkol derişimi %0.04’e çıkan dalıcılarda merkezi sinir sisteminin yüksek oranda yavaşladığı tespit edilmiştir. 

Yetişkin bir birey 33cl birayı 1 saat içinde içtiğinde kanındaki alkol derişimi %0.04’e çıkmaktadır. Her 33cl biranın metabolizmadan atılması için yaklaşık olarak 1 saat beklenmesi gerekmektedir. DAN(Diver’s Alert Network) ise kandaki alkol derişimi %0.1’e çıktığında 8 saat boyunca dalış yapılmaması gerektiğini kurallaştırmıştır. Bu uçak pilotları için FAA (Federal Aviation Administration) tarafından belirlenen süreyle birebir aynıdır.

Yukarıda bahsedilen olumsuz etkiler en basit şekilde nefes tutma süremizi olumsuz yönde etkiler. Ancak daha ciddi olaylara yol açabileceği (senkop ve çeşitli dalış kazaları) unutulmamalıdır. 

Sigara Kullanımı ve Serbest Dalış

Çevremde sigara kullanan ve sürekli dalış yapan zıpkıncılar mevcut. Hatta bota ya da karaya dinlenmek için çıkıp sigara yakanları bile gördüm 🙂 Uzun süre sigara içtim ve zıpkınla balık avı sayesinde sigarayı bıraktım. Sigaranın sağlığımıza olan zararlarını herkes biliyor. Sigaranın nabzı hızlandırdığı, akciğerlerde yapmış olduğu tahribat ve ciğer kapasitesindeki gerileme, balgamı, aksırığı, öksürüğü vs.

Sigarayı bıraktıktan sonra yaşadığım en önemli değişiklik kondisyon artışıydı. Ayrıca dalış sonrası nefeslenirken daha çabuk toparlanmaya başladım ve daha uzun mesafeler yüzmeye ve daha dinamik dalışlar yapmaya başladım. Sigarayı bırakanlar "Sigarayı bıraktıktan sonra merdivenleri ikişer ikişer çıkmaya başladım" şeklinde konuşurlar ya işte bahsettiğim şey buna benziyor.

Başlarda nefes tutma sürelerimde ani bir değişiklik olmadı. Aslında sigarayı bıraktıktan ortalama 1-1.5 ay gibi bir sürede dip süremde kısmen bir azalma oldu diyebilirm 🙂 Ancak bu durum sonradan değişti. Ayrıca daha sonraları özellikle dalış öncesi ciğerlerimi doldurdururken eskisine göre daha rahat olduğumu fark ettim.

Serbest dalış yapan, zıpkınla avlanan herkese sigarayı bir an evvel bırakmalarını tavsiye ederim. Biraz uzun bir cevap oldu. Umarım birilerine faydalı olur. İyi forumlar.

Yanıt
Buğra Batuhan
Mesajlar: 529
(@bbatuhan)
Kıdemli Üye
Katılım : 5 sene önce

Bende hiç biri yok yani kullanmiyorum.faydasi yada zararını bu yuzden kiyasliyamam ama alkol kullanımı sonrası dalış hiç tafsiye edilen bir durum değilmiş.

Eğitimde bu bir ders konusuydu .

Yanıt
ONR6NKOC
Mesajlar: 1202
Forum Yönetimi
(@onr6nkoc)
Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir....
Katılım : 4 sene önce

@sarimehmet abi çok geçmiş olsun.

Alkol kahve çay kafeinli içecekler nabzı hizlilandirir. Bizim dalislarla nabzimizi yavaslatmamiz gerekir.  Dalış planı yapılıyorsa mümkünse dalış planı yaptıysanız 24 saat önceden alkol kahve kafeinli icecekler, enerji içecekleri sporcu içecekleri tüketmeyin..

Sağlıcakla dalın.

Yanıt
1 Yanıt
Mehmet Reyhanoğlu
(@sarimehmet)
Katılım : 4 sene önce

Üye
Mesajlar: 326

@onr6nkoc

Zaten sıkıntı bu zarar göreceğimi bile bile yapmamam gereken herşyi yaptım

Yanıt
Zek
Mesajlar: 125
 Zek
(@zek)
Yeni Üye
Katılım : 4 sene önce

Dalışı geç bunların hepsi hayatı olumsuz etkiler. Mesela alkol scuba dalışta kesinlikle derinlik sarhoşluğunu tetikler.

Sigara ciğer kapasitesini düşürür. Ciğerlerde biriken katran yerine 0.5 ml daha hava alabilirken bunu alamayıp dipte kalışı kısaltırsınız. 
Dalıştan önce alacağınız derin nefesler kesinlikle öksürüğe sürükleyecektir. Sigara içenlerin efor altında daha çok balgam çıkardıkları aşikar. 15 m de agaşon yaparken öksürük geldiğinde tüm tadı kaçar işin.

Yanıt
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account