Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

"Dalmak" zorunlu mu?

4 Mesajlar
4 Üyeler
9 Beğeniler
1,438 Görüntüleme
Mesajlar: 1
Konuyu Başlatan
(@hakim)
Yeni Üye
Katılım : 3 sene önce

Herkese merhaba,

forumda yeniyim. Konulara da bir göz gezdirdim fakat soracağım soruya dair bir başlık göremedim.

2 sene önce dalışa merak sardım, bu spor beni çok heyecanlandırdı, yüzlerce belki binlerce zıpkınla balık avı izledim ve izlemeye de devam ediyorum. Son 2 yazdır da bir arkadaşımla veya yalnız olarak Ayvalık'ta zıpkınla balık avına çıkıyoruz. Onlarca kez çıkmış olmama rağmen yalnızca bir kez ege kefali vurdum onun dışında sadece göz yanılmasıyla büyük zannettiğim fakat vurduktan sonra avcumun içi kadar olduğunu gördüğüm 1-2 balık vurdum.

Evet, onlarca kez çıktık, erken saatte de geç saatte de, sessizce su yüzeyinde yatay şekilde ve yavaş hareket ederek merayı dolandığımızda da gördüğüm vurulmaya değer balık sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Halbuki çevrede oturanlardan ve dahi internetten de gördüğümüz duyduğumuz kadarıyla aynı konumlarda zıpkınla çıkan ve kilolarca balıkla dönen birçok kişi var. Yani aslında merayla alakalı bir problem yok gibi.

Çıktığımızda fazla balık da görmeyince örneğin 1.5 - 2m dibe dalıp bekleme olayını yapmadım. Sizce çok az balık görmüş olmam meranın bereketsizliğinden mi kaynaklanıyordur yoksa bu işte ister aşağıda balık gör ister görme dalıp beklemek zorunlu mu?

Yanıt
3 Adet Yanıt Var
3 Adet Yanıt Var
Wolfenstein
(@wolfenstein)
Katılım : 4 sene önce

Üye
Mesajlar: 293

@hakim Kesinlikle dalmak zorunlu değil. Ayrıca bu spora yeni başlayan hemen herkes öncesinde serbest dalış tecrübesi yok ise zaten balık avına kıyılarda ve baskın avı yöntemi ile başlar. Öte yandan en keyifli av yöntemi de budur kanımca. Ve fakat maalesef o videolarda gördüğümüz derinlerde ve agoşonla yapılan trofe avları böyle balıkların sadece derinlerde vurulabildiği izlenimi yaratmaktadır. Bu sporu yıllardır yaparım ve öğrendiğim en önemli şey daha derine dalmaktan ziyade doğru zamanda doğru yerde olmak gerektiğidir. Mevsimleri ve hava durumunu, balıkların göç yollarını ve zamanını çok iyi takip etmek gerekir ve bunları da sadece deneyim kazanmış avcılardan ya da bu konuda yazılmış kaynak kitaplardan öğrenebilirsiniz. En güzeli deneyimli bir dost edinmektir. Onun için de bizler ve bu forum emin olun yeterli olacaktır..

Yanıt
moguzcan
(@moguzcan)
Katılım : 4 sene önce

Üye
Mesajlar: 361

@hakim bu sporu yapan hemen hemen herkes , seninde bahsettiğin gibi çocukluğunda olsun bu spora merak sardığında olsun saatlerde hatta sabahtan akşama kadar buruşuncaya kadar su yüzeyinde gezmiştir. Burada asıl mesele bu aşamadan sonra iyi bir eğitimle bilinçli bir insanla istişare etmek eğitim görmek. Elbette su yüzeyinde gezerek kayda değer balıklar , taş balıkları vs görülebilir. Yada aniden altında devasa bi liça vb de belirebilir. Fakat unutmayalım ki bulunduğumuz alan bize ait değil aksine balıklara ait bir dünyaya giriyoruz. Buradaki meselede burada başlıyor . ( onların yaşam alanına göre kamufle olmak , hangi balıkların hangi zamanlarda (günlerde , aylarda ) dahi nasıl tavır sergilediğini bilmek . nereden hangi balıklar geçer bilmek . Dalış için gerekli tecrübeyle agaşonalr yapmak . Ve zamanla gelişmekle oluşur .hadi ben suya girdim 2-3 kilo balık vurayım  demek şanstan öte geçmez. Ki günümüzde balık popülasyonunun çok düştüğü aşikar . Aslında çoğu şey zamanla oluşan tecrübeyle oluşur . Basit bir örnek barakuda balığı avlamak istersek . Ya sabah gün doğumundan önceki yarım saat , yada güneş battıktan sonraki yarım saat genel açıdan daha verimli geçer. Profesyonel anlamda gelişmiş bir Avcı bunu bilerek gardını ona göre alır ve bu şekilde avlanır . Ve bu örnekler bu şekilde devam eder.

Yanıt
Barracuda
Yönetici
(@can)
Katılım : 7 sene önce

Mesajlar: 2723

Merhaba @hakim öncelikle foruma hoş geldiniz.

Gönderen: @hakim

Çıktığımızda fazla balık da görmeyince örneğin 1.5 - 2m dibe dalıp bekleme olayını yapmadım. Sizce çok az balık görmüş olmam meranın bereketsizliğinden mi kaynaklanıyordur yoksa bu işte ister aşağıda balık gör ister görme dalıp beklemek zorunlu mu?

Hobidaşlardan güzel yanıtlar gelmiş. Bende kendi açımdan naçizane birkaç kelam etmek istedim. Aslında dibe dalıp nefes tutarak beklemek zıpkınla balık vurabilmek için şart değil. Meranız müsaitse deniz yüzeyi ile irtibatı kesmeden dalış yapmadan da balık vurmak mümkün. Benim mendireklerde avlanarak fark ettiğim ve güzel avlar da yaptığım bir tarzı sizinle paylaşmak isterim ancak bu şekilde avlanmak için bence ileri yaşları bekleyin 🙂 Nasılsa yaş kemale erince mecburen bu şakilde avlanacaksınız 😀

Zıpkınla Balık Avı Pusu Tekniği

Bir alternatif sunduktan sonra benim size asıl tavsiye etmek istediğim şey anlatımlarınıza göre uzun zamandır dalış yapıyor olmanıza rağmen sualtı avcılığının en temel tekniği olan "agaşonu" ihmal etmişsiniz. 1 metre derinlikte de olsanız uygun ağırlık kuşanarak, dibe yatıp nefes tutarak beklemek bu makus talihinizi tersine çevirebilecek avları yapmanıza imkan verecektir. 2 senedir onlarca kez deneyip sonuç alamadığınız bu stili bırakıp agaşon tekniğine odaklanmanızı öneririm.

Forumdaki Serbest Dalış ve Zıpkınla Balık Avı Teknikleri isimli başlık içerisinde nefeslenme tekniklerini anlatan yazılar var. Ayrıca aynı bölümde agaşon tekniği için ayrı bir bölüm göreceksiniz. Bu bölümde agaşon avının incelikleri yazılı ve videolu şekilde anlatılıyor. Agaşon tekniğini çözdükten sonra o merada (anlattığınız gibi aynı merada başka zıpkıncılar kilo kilo balık çıkarıyorsa) güzel avlar yapabileceğinize inanıyorum.

Agaşon tekniği gözünüzü korkutmasın öyle 2-3 dk nefes tutmanıza gerek yok. Sığ sularda agaşonu hakkıyla yaparsanız ortalama 60 sn dip süresi işinizi görecektir. Youtube kanalımdaki av videolarının %90 ı sığ sularda ve 60-75 saniyelik agaşonlardan ibarettir. Örnek bir videoyu aşağıya ekliyorum.

Yanıt
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account