Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Zıpkınla Balık Avı ve Zıpkıncılar Arası İletişim Üzerine Yeni Başlayanlara Tavsiyeler

7 Mesajlar
3 Üyeler
12 Beğeniler
1,586 Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

MERALAR, ZIPKINLA BALIK AVI VE ZIPKINCILAR ARASI İLETİŞİM ÜZERİNE SPORA YENİ BAŞLAYANLARA TAVSİYELER

Yazar : Cansın Özden.

1994 ten beri zıpkınla balık avlıyorum ve üstlendiğim görevler nedeniyle ülkemizin en iyi bir çok sporcusuyla çalişma ve beraber dalışlar yapma şansı buldum. Hatalar yaptım, bu hatalardan kendimce dersler çıkardım. Neticede yaptığım gözlemleri ve çıkardığım dersleri sizlerle paylaşmak isterim.

Zıpkınla Balık Avının %20 si Serbest Dalış Performansı

Bunun bazı kişilerde doğuştan gelen yetenek oldugunu digerlerinde ise suda kendini rahat hissettikce ve antremanla ve "serbest dalis" egitmenlerince verilen egitimlerle ust seviyelere tasınabildigini gozlemledim.

Zıpkınla Balık Avının %20 si Balık Avı Teknigi

Bunun da bir kısmının yetenek ama buyuk kısmının da tatbikat ile elde edilen tecrube ile olustugunu degerlendiriyorum. Bu vasfı geliştirmek icin bol bol av videosu izlemek ve bazı püf noktaları bileninden öğrenmek gerektigini düşünüyorum. Ornegin torik ve akya gibi bazı avlarda orta suda orumcek taktigi de denilen balıga mumkun oldugunca hareketsiz bir sekilde ama goruntu vermek gerekirken sinarit gibi avlarda onunuze bir tasi siper alıp arkasına gizlenmeniz balıgı gorunce daha da pusup balıgın ilgisini uyandırmanız gerekir. Agasonda asagi inice tufegin kabzasını bir iki defa yere vurmak etraftaki avcı balıkların ilgisini cekebilmenizi sağlayabilir. Taşaltı avında zıpkınınızın ucunun mutlaka baktığınız taşın içine donuk olmasi gerekir gibi bazı teorik püf noktaları vardır bunları bilmeseniz performansınız ne kadar iyi olursa olsun balık vurmakta zorlanırsınız.

Zıpkınla Balık Avının %60'ı İse Balıgın Yerini Bilmektir

Hani diyorum ya "Her Horoz Kendi Çöplüğünde Ötüpduru" diye. İşte çöplüğün horozu olabilme hadisesi. Yılın hangi gununde, ay hangi evredeyken, ruzgar nereden eserken, dalga veya akıntı ne yone iken thermocline kac metrede iken, vsvs hangi balık nerede gezer bilebilmek. İşin püf noktası buradadır. Bu kıymetli bilgiye ya yıllarca dalış bölgelerini taş taş çalışarak ya da bir bileninden öğrenerek sahip olabilirsiniz. Bu da biraz zeka ama bolca da deneyim ve gözlem isidir. Forumlarda gördüğünüz "usta" dediginiz insanların en büyük özelliği budur. Ya kafalarında ya da defterlerinde hangi avi ne zaman nerede hangi koşullarda yaptıkları yazılıdır. Dalışlarının %20sini argeye ayırırlar. Dalışın argesi, dalmadigin yerlere dalmak ve yeni meralar belirlemektir. Bilirler ki sürekli aynı meralarda aynı yerlere dalarlarsa hem zamanla balığı tüketirler hem de avcılık yeteneklerini zayıflatırlar.
 
%20 performans, %20 teknik, %60 mera bilgisi özelliklerinin her birinden toplamda %70 i ve üzerini toparlayan kişi trofe avları vurur ve ustadır bana gore. Kiminin performansı cok iyidir teknigi zayıftır az biraz da yer bilgisi vardir balığı vurur. Kiminin performansı zayıftır teknigi idare ederdir ama yer bilgisi muzzamdır adeta okur balığı.. Onun avı da hic geri kalmaz. Kiminin performansı ve teknigi o kadar iyidir ki yer az bilse de ne yapar eder çıkarır balığı bir şekilde.
 
Ama işte bu %60lık dilimde kopar bütün fırtınalar. Biri digerinden mera ogrenmeye calisir, ondan ogrendigi meraya baskasini goturur veya ucuncu sahislara soyler. O onun gpsinden koordinat calar, beriki digerinin merasını patlatir. Once biri girmeye calisir meraya vs vs bizim camiamızdaki kavga gürültüler bundan kopar. Bu yüzden de bu spor bir halısahada futbol maci gibi veya bir havuzda yapılan sutopu macı gibi degildir. Meralar buyuk ugrasla bulunur ve bu isteki aslan payı merayı bilmektir.

Zıpkıncılar Arası İletişim

Yeni tanıştığınız kimse size şuraya dal şunu vurursun diye çok banko meraları söylemez. Bu paylaşımlar bizim sporumuzun en üst düzey paylaşımlarıdır, her mera kaşifi icin pırlanta degerindedir ve bu ancak karşılıklı iyi niyet, güven ve dostluklarla paylaşılır.

Size öğretilen bir merayı başkalarıyla paylaşmayacağınızı hatta size o merayı öğretene haber vermeden veya onun olurunu almadan tek başına bile gitmeyeceginizi vs göstermeniz gerekir. Size birseyler ogreten birine karşılığında sizin de birseyler ogretebiliyor veya verebiliyor olmaniz gerekir. Bu illa maddi birsey olmayabilir. Dostluk en buyuk armagandir. Hasta oldugunda ilgilenir tanıdıgınız bir doktora yonlendirirsiniz, baska bir derdini kendinize dert edinirsiniz veya hoş sohbetinizle insanların gönlünü kazanırsınız ve size bu sırlarını açarlar.

Ama unutmayın bu bilgiler bu ustaların size verebilecekleri en kıymetli hediyeleridir.. sonra sizi gözlerler bu pırlantayı taşıyıp taşıyamadiginiza bakarlar. Eger merayı baskalarına acık ettiyseniz vs bir daha da size yer soylemezler. Cunku bir meraya ne kadar az dalgıc dalıyorsa o mera o kadar zengin kalır. Bir kişinin bildigi bir nokta ile uc kisinin bildigi nokta arasında verim acisindan cok cok fark vardır.
 
Size bir tane mera soylemis olan kisi size her balıgı nerede vurdugunu anlatmak zorunda degildir. Sürekli nerede, ne zaman, kaç metrede vs diye sormak bu işin raconuna terstir. Ya terslenirsiniz ya da falanca yerde vurdum diye yalandan bir yere yonlendirilirsiniz.
 
Ha bir de bu sporda iki gunde usta olan sizden ogrendigi merayla teknikle size hava atmaya calisan tipler olur onlardan da cok haz edilmez. Ustalarınızı, sizinle bilgi paylasan insanları her meslekte oldugu gibi sevip sayarsanız dostluklarınız daha da pekişir. Bugun bunun teknesine yarın onun teknesine binip konsumatris gibi gezen agzında bakla ıslanmayan birinin sırrını başkasına anlatan adamlarla günün sonunda kimse dalışa gitmek birseyler paylasmak istemez.
 
Birinin botuna misafir oluyorsanız en azından yakıtı da sizin karşılamanız yakışık alır. Av sonunda beraber ava gittiğiniz kişi sizden az balık vurmuş, hatta hiç av yapamamış olsa bile onunla avı paylasmak, tek bir balığınız olsa bile bölüşerek pay etmek av dostluklarını pekiştirir.
 
Tutmayacağınız/tutamayacağınız sözler vermeyin. Dalgıçların çoğu romantik deniz adamlarıdır. Deniz gibi bir günü ötekini tutmaz bazen zariftir, sakindir bazen serttir, terstir. İstisnasiz biraz da delidir ustaların hepsi. Normal adam kolay kolay bulamazsınız. O yüzden de sağlam bir gemi gibi net olmanız lazım bu denizde yol alabilmek icin.
Rastgele.

 
Gönderildi : 12/08/2020 23:37
OSMAN BELEK, ozansefer, Haktan N. and 5 people reacted
Ferhat
(@ferhat)
Mesajlar: 272
Üye Palazı
 

@can abi birine mera sormayı bırak bu sene Akdeniz maalesef görüş olarak çok kötü hani artık ben insanlara görüş nerde iyidir diye soruyorum hani balıktan geçtim artk böle dalış yapıp bir kaç metre önümü görmek bile beni mutlu ediyor ☺️

 
Gönderildi : 13/08/2020 21:11
Spin and Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@ferhat iskenderun körfezi için keyifli dalışlar eylülden sonra başlar. Yaz bitimi değişen akıntılar ve rüzgar nedeniyle çoğu yerde görüş yakalayabilirsin. Yaz dönemi hepten sıkıntı 🙂

 
Gönderildi : 16/08/2020 20:30
Sefa Sevinc
(@sefa-sevinc)
Mesajlar: 12
Yeni Üye
 

Değerli bilgiler için teşekkürler.

 
Gönderildi : 16/08/2020 22:47
Ferhat
(@ferhat)
Mesajlar: 272
Üye Palazı
 

@can anladım abi Eylül u iple çekiyorum o zaman bu arada Eylül de 3 mm kıyafet ile dalış yapılır mı ? Ona göre 5mm arayışına geçim mi ben abi

 
Gönderildi : 16/08/2020 23:01
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@ferhat 3 mm ile rahat bir şekilde dalış yaparsın

 
Gönderildi : 16/08/2020 23:17
Ferhat reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

Böyle güzel konuları arada Hortttlatmak lazım 🙂

 
Gönderildi : 30/12/2020 18:33
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account