Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Zıpkınla Balık Avı Palet Seçimi Nasıl Yapılır-Önemli Bilgiler

9 Mesajlar
4 Üyeler
14 Beğeniler
10.3 K Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
zıpkınla balık avı palet seçimi

Herkese merhaba. Zıpkınla balık avına yeni başlayanların dikkat etmesi gereken bir konu olan dalış paleti seçimi ve palet çeşitleri ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Serbest Dalış ve Zıpkın Avı Malzemeleri Bölümünde diğer zıpkın avı malzemeleri ile ilgili faydalı bilgiler bulabilirsiniz. Eğer zıpkınla balık avına yeni başlıyorsanız Zıpkınla Balık Avı Nasıl Yapılır ? konulu yazıya göz atmayı unutmayın.

Dalış Paleti Nedir ?

Paletler, sudayken hareket etmemiz için gerekli itiş kuvvetini bize sağlayan malzemelerdir. Bu nedenle palet seçimi çok önemli bir konudur. Kullanım alanı ve yapıldıkları malzeme çeşitleri bakımından farklı boy ve türlerde paletler bulunmaktadır. Serbest dalış ve zıpkınla balık avı yaparken sürekli olarak bacak kaslarımızı kullanmak durumunda olduğumuz için, palet seçimini amacına uygun yapmadığımız takdirde bu spor bizim için tam bir eziyete dönüşebilir.

Konumuz serbest dalış ve zıpkınla balık avı olduğuna göre scuba (tüplü dalış) yada sadece yüzme amaçlı kullanılan palet çeşitlerini atlayarak direkt bizi ilgilendiren palet türlerine göz atalım.

Palet Çeşitleri Nelerdir? 

palet seçimi değiştrilebilir palalı palet

Yukarıdaki resimde zıpkın avında kullanılan bir paletin parçalarını görmektesiniz. Paletler, ayaklık ve pala olmak üzere iki parçadan oluşmaktadır.  Palası değişebilen yada değişemeyen olarak iki tür palet bulunmaktadır.

Palası Değişebilen Paletler

Bu tip paletlerde ayaklık ve pala kısımları birbirinden ayrılabilir. İlerleyen zamanlarda palalarda kırılma yada çatlak meydana gelirse, yeni paletler almak yerine sadece değişmesi gereken palayı değiştirerek fazla masraf etmekten kurtulabilirsiniz. Aynı şey ayaklıklar için de geçerli. Palası değişmeyen paletlere göre fiyat olarak biraz pahalıdır.

Palası Değişmeyen Paletler

Bu paletler piyasada en çok bulunan ve fiyat olarak uygun paletlerdir. Pala yada ayaklık kısımları birbirinden ayrılmadıkları için, palalarında çatlak yada kırık oluşması durumunda yeni palet almak zorunda kalırsınız. Ayrıca tecrübe kazandıkça derinlik miktarı ve av stilinize uygun palalar alıp, plastik palalarla değiştirmek isteyebilirsiniz ancak palaları sabit olan bu paletler buna izin vermez. Bu sebeplerle palası değişmeyen paletleri tavsiye etmiyorum.

Pala Türlerine Göre Palet Çeşitleri

Piyasada bulabileceğiniz, yapıldıkları malzeme bakımından üç farklı pala türü bulunmaktadır. Termoplastik, Kompozit, Karbon Palalar.

Termoplastik Palalı Paletler

termoplastik palet

Pala kısımları termoplastik malzemeden imal edilmiş paletlerdir; başlangıç aşamasında hor kullanıma müsait, meraya kıyıdan girenler, taşa kayaya basanlar için uygun paletlerdir. Fiyat olarak uygun, çeşidi bol olmalarının yanı sıra kara kıyı avlarda, 0-10 metre derinlikler için rahatlıkla kullanılabilirler. Benim kullandığım paletin markası Omer Eagleray, 0-15 metre derinliklerde  2 senedir kullanıyorum. Ayaklıkları biraz rahatsız ancak, kuma taşa her yere basıyorum bugüne kadar en ufak bir sıkıntı yaşamadım. Başlangıç aşamasında bu tür bir palet almanızı tavsiye ediyorum.

Kompozit Palalı Palet

kompozit palalı palet

Termoplastik palalı paletlere göre biraz daha pahalı ancak bide iniş ve çıkışlarda daha performanslı paletlerdir. Karbondan daha dirayetli oluşu hem kıyıdan girerek yapılan dalışlarda kullanılmasını, performans olarak karbona yakın oluşu da derin sulara yapılan dalışlar için tercih edilebilir olmasını sağlar. Bütçeniz uygunsa başlangıç aşamasında alınabilir. Eğer ekonomik çözümler arıyorsanız termoplastik paletleri tavsiye ederim.

Karbon Palalı Paletler

karbon palet

Karbon malzemeden imal edilen paletlerdir, derin dalış performansı en iyi palet türüdür. Fiyat olarak en pahalı paletler karbon paletlerdir. Diğer türdeki paletlere göre daha hafif olduklarından ayak yormazlar. Hassas bir malzemeden yapıldığı için kıyıdan meraya girenler, taşa kayaya basanlar ve derin dalış yapmayanlar için bu tür paletler önerilmez. Fakat tekne veya bot yardımı ile açıklara gitme imkanınız varsa, 15 metre ve üzeri derinliklere iniyorsanız karbon palalı paletler ilk tercihiniz olmalıdır. Başlangıç aşamasındakiler için önermiyorum. Benim maddi durumum yerinde ve bu sporu konforlu bir şekilde yapmak isterim diyenler tabi ki alıp kullanabilirler.

BAŞLANGIÇ AŞAMASINDA HANGİ PALETİ TERCİH ETMELİYİM ?

Yazı içerisindeki resimlere dikkat ettiyseniz hep uzun palalı paletler olduğunu görmüşsünüzdür. Serbest dalış ve zıpkınla balık avı yapanlar palet seçimi olarak hep uzun palalı paletleri tercih ederler. Bunun sebebi az efor sarf ederek hızlı bir şeklide dibe inip çıkmak bu sayede dip süresini arttırmaktır. Uzun pala yüzerken kontrol etmezi zor, ayağı çabuk yoran bir pala türü olsa da dibe inip çıkarken hız ve itiş kuvveti olarak bize fayda sağlarlar.

Zıpkınla balık avına yeni başlayan biri genelde kara kıyı ve çok derin olmayan sularda avlanacaktır. İlk başlarda rahatlık arıyorsanız orta uzunluğa sahip palaları olan bir palet tercih edebilirsiniz. Bu tür bir palet 0-10 metrede sizi idare edecektir. Ayrıca uzun yüzüşler sırasında sizi yormayacaktır. Ben bu spora başladığımda hem uzun tüfek hemde uzun palalı bir palet ile başladım. Şunu belirtmekte fayda görüyorum. Tecrübe artışı ile birlikte dalış derinliği de artmaya başlayacaktır. Bu sebeple uzun pala palete geçmek isteyeceksiniz. Fazla masraf etmek istemiyorum derseniz uzun pala, ayaklığı hafif ve rahat termoplastik bir palet tercih edin.

Paletlerde Beden Seçimi

Palet ayaklık numaraları markalarına göre çift veya tek sayılar olmak üzere ikiye ayrılır. Ör : 40-42 yada 41-43 gibi. Kişinin ayak numarası ve kullanılacak çorabın kalınlığı palet seçimi için çok önemlidir. Diyelim ki ayak numaranız 40 ve 3mm kalınlığında bir çorabınız var. 43 numara bir palet tercih etmeniz doğru olacaktır.

Palet denemeden alınmaz!

Marka ve model çeşitlerine göre paletlerin ayaklıkları farklılık gösterir. Alacağınız paleti belirledikten sonra kullanılacak çorapla birlikte herhangi bir mağazaya gidilerek paletin denenmesi gerekir. Paletin tekini çorapla giydikten sonra ayağınızı havaya kaldırıp yukarı aşağıya doğru sallayın. Palet çorapla giyildiğinde tatlı sıkı bir kıvamda olmalıdır. Palet ayağınıza tam oturmalı, sanki ayağınızın devamıymış gibi olmalıdır. Ayağınızı çok sıkan bir palet yüzerken kan akışını yavaşlatır ve ayağınıza kramp girmesine neden olabilir. Çok bol bir palet ise ayaktan kolaylıkla çıkar ve size rahat vermez. Bu yöntemle kolay bir şekilde palet seçimi yapabilirsiniz.

Toparlayacak olursak; başlangıç aşamasında; palası değişen, orta boy, termoplastik palalı bir palet başlangıç için en ideal ve ekonomik çözüm olacaktır.

Bu yazıyı faydalı bulduysanız lütfen Zıpkın Avı Türkiye Forumu kişisel facebook sayfanızda ve üye olduğunuz gruplarda paylaşın. Böylelikle diğer zıpkıncı dostların forumdan haberdar olmasını sağlamış olursunuz.

Forumdaki İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları

 
Gönderildi : 03/12/2019 19:17
Metehan and kaanc reacted
Metehan
(@metehan)
Mesajlar: 13
Yeni Üye
 

Çok faydalı bir yazı , internette palet seçimi konusunda pek yazı bulunmuyor . Bu sebeple bu kıymetli bilgileri paylaştığınız için teşekkürler.

Ben de orta sertlikte , termoplastik ve değiştirilebilir palalı palet arıyorum. max 1000 tl bütçe ayırmayı düşünüyorum. Bu özelliklerde, tecrübe ettiği marka modelde paleti paylaşan olursa sevinirim.

 
Gönderildi : 07/08/2021 23:39
Barracuda and ONR6NKOC reacted
ONR6NKOC
(@onr6nkoc)
Mesajlar: 1228
Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir.... Forum Yönetimi
 
Gönderen: @metehan

Çok faydalı bir yazı , internette palet seçimi konusunda pek yazı bulunmuyor . Bu sebeple bu kıymetli bilgileri paylaştığınız için teşekkürler.

Ben de orta sertlikte , termoplastik ve değiştirilebilir palalı palet arıyorum. max 1000 tl bütçe ayırmayı düşünüyorum. Bu özelliklerde, tecrübe ettiği marka modelde paleti paylaşan olursa sevinirim.

Merhaba bütçenize göre alabileceğiniz değiştirebilir palalı palet olarak Mares razor alabilirsiniz. 3-4 yıldır hunharca kullanmış birisi olarak. Çok memnundum.

 
Gönderildi : 07/08/2021 23:43
Metehan and Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @metehan

Çok faydalı bir yazı , internette palet seçimi konusunda pek yazı bulunmuyor . Bu sebeple bu kıymetli bilgileri paylaştığınız için teşekkürler.

Ben de orta sertlikte , termoplastik ve değiştirilebilir palalı palet arıyorum. max 1000 tl bütçe ayırmayı düşünüyorum. Bu özelliklerde, tecrübe ettiği marka modelde paleti paylaşan olursa sevinirim.

Güzel yorumunuz için teşekkürler. Yazının faydalı olmasına sevindim. Benim önerim ayaklığını hala (karbon pala taktırarak) kullandığım Cressi Gara Modular palet olacaktır. Bu paletin ayaklıkları gerçekten çok hafif ve çok rahat. Ayrıca karbon pala montajına da uygun.

Cressi Gara Modular

Bu da yurt dışındaki sürekli alış veriş yaptığım bir mağazadaki link. Paletin yurtiçi fiyatının neredeyse yarısına denk geliyor.

Cressi Gara Modular Yurt Dışı Satış Linki

 
Gönderildi : 08/08/2021 04:54
Metehan and ONR6NKOC reacted
Metehan
(@metehan)
Mesajlar: 13
Yeni Üye
 

@can @onr6nkoc geri dönüşleriniz için teşekkür ederim. Bir süredir Gara Modular inceliyorum, Razor'u da araştıracağım. Yurtdışı için bu siteyi ben de incelemiştim ama güven konusunda emin değildim. Siz de alışveriş yaptıysanız sıkıntı yoktur anladığım. Linkteki palet için kaç numara sizce benim için uygun olur. Ayağım 42 numara, 3mm neoprene çorap kullanacağım.

 
Gönderildi : 08/08/2021 11:52
Metehan
(@metehan)
Mesajlar: 13
Yeni Üye
 

Bir de mares ve cressinin ayak cepleri sertlik derecesini öğrenebilir miyim. Ayaklarım taraklı olduğu için uzun vadede sert cepler ayak ağrısı yapıyor.

 
Gönderildi : 08/08/2021 15:28
ONR6NKOC reacted
ONR6NKOC
(@onr6nkoc)
Mesajlar: 1228
Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir.... Forum Yönetimi
 
Gönderen: @metehan

Bir de mares ve cressinin ayak cepleri sertlik derecesini öğrenebilir miyim. Ayaklarım taraklı olduğu için uzun vadede sert cepler ayak ağrısı yapıyor.

Razorlar standart. Ayak cep sertliği yok. Daha önce hangi marka palet kullandıgini bilmidigimden Mareslerin seni yormayacagini düşünüyorum.  Yaklaşık 4km  mesafe dalış yapmisligim var kullandığım zamanlarda Yine inceleyin biraz daha araştırın. Bana yumuşak gelen size sert gelebilir. Ayak kasları ile alakalı olarak .

Sağlıcakla Dalin

 
Gönderildi : 08/08/2021 18:09
Metehan and ozansefer reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @metehan

@can @onr6nkoc geri dönüşleriniz için teşekkür ederim. Bir süredir Gara Modular inceliyorum, Razor'u da araştıracağım. Yurtdışı için bu siteyi ben de incelemiştim ama güven konusunda emin değildim. Siz de alışveriş yaptıysanız sıkıntı yoktur anladığım. Linkteki palet için kaç numara sizce benim için uygun olur. Ayağım 42 numara, 3mm neoprene çorap kullanacağım.

Cressi Gara Modular Ayaklık için ayak numarası kaçsa o numarayı seçiyorsunuz. Size 42-43 olan ayak cebi 3 mm corapla uygundur.

 
Gönderildi : 09/08/2021 00:23
Metehan reacted
ozansefer
(@ozansefer)
Mesajlar: 90
Yeni Üye
 

Deneme şansınız varsa mutlaka deneyin Palette numara seçimi çok önemli. Ayağınıza iyi oturmalı hafif sıkmalıymış. Ayakta palet oynarsa ciddi manada performansı düşüyormuş Mehmet Arıkök dalış malzemeleriyle ilgili bir canlı yayın yapmıştı instagramda vardır. tabiki bizim için konforda önemli ancak karada ayağınıza rahat olan palet suda çok bol geliyor.

 
Gönderildi : 09/08/2021 11:27
Barracuda and Metehan reacted
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account