Zıpkınla Avlanılabi...
 
Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

[Sabit] Zıpkınla Avlanılabilir Balık Türleri Boy-Adet-Kilo-Zaman Limitleri

3 Mesajlar
3 Üyeler
7 Beğeniler
7,743 Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

DENİZLERDE AVLANABİLECEK TÜRLER VE LİMİTLER 

zıpkınla balık avı limitleri

Herkese merhaba Zıpkın Avı Mevzuatı isimli konu başlığı altında zıpkınla balık avı ile ilgili uyulması gereken yasal mevzuatı incelemeye devam ediyoruz. Eğer zıpkınla balık avına yeni başladıysanız İl-İlçe Tarım Müdürlüğü ve ya Sahil Güvenlik görevlileri ile problem yaşamamak için  Daha önce hazırladığım yasaklar ve güncel para cezaları isimli yazıya bakmanızı tavsiye ederim.

zıpkınla balık avı limitler

fotoğrafı büyütmek için resmin üzerine tıklayınız.

Yukarıdaki listede avlanabilir asgari boy ve alıkonulabilir miktar bilgileri belirtilen su ürünlerinden daha küçüklerinin ve belirtilen miktardan fazlasının avlanılarak alıkonulmaları yasaktır. Tarih aralığı verilerek zaman yasağı belirtilen türlerin yasak dönemde avcılığı yapılamaz!

Peki yukarıdaki listede yer alan limitler nasıl uygulanır ?

  • Çizelgede boy limitleri belirtilen türlerde % 5 küçük boylara istisna tanınır.
  • Adet cinsinden limit verilen türlerde kg cinsinden limitlere bakılmaz.
  • Kg cinsinden limit verilen türlerde, avlanılan tür tek veya karışık olsun 5 kg’ı  geçemez.
  • Kg cinsinden sınırlama getirilen türlerde, tek bireyin 5 kg’ı geçmesi halinde, bu birey yasal limitler dâhilinde kabul edilir. Avlanan balıklardan en büyüğünün hariç tutulduğu durumda, geri kalan balıkların toplam ağırlığının 4 kg’ı geçmemesi halinde, avlanan balıklar alıkonulabilir miktar dâhiline kabul edilir.
  • Alıkonulabilir miktar, her türün ayrı ayrı alıkonulacağı miktar olmayıp, av günü sayısına bakılmaksızın bir amatör balıkçının beraberinde götürebileceği toplam balık miktarıdır.
  • Adet sınırlamasına tabi birden fazla türün avlandığı durumda, avlanılan balıklar tek tür gibi kabul edilir. Bu durumda alıkonulacak toplam balık sayısı, avlanan türlerden hiçbirinin izin verilen sayıdan fazla olmaması şartıyla 3’ü geçemez.
  • Sayı ve ağırlık sınırlamasına tabi türlerin karışık olarak avlandığı durumda, sayı sınırlamasına tabi türün alıkonulabilecek adetten fazla olmaması şartıyla, avlanan en büyük balık hariç tutularak geri kalan balıkların toplam ağırlığı 4 kg’ı

Dalış yaptığınız sırada Sahil Güvenlik personeli bot ile yanınıza gelerek avladığınız balıkların yukarıdaki listede yer alan limitlere uygun olup olmadığını denetlemeye yetkilidir. Ayrıca sadece sahil güvenlik değil siz kıyıya çıkarken olta ile balık avlar gibi görünen ancak aslında denetleme yapan il-ilçe tarım müdürlüğü görevlileri tarafından balık dizginizde bulunan avlar incelenmeye başlanabilir (bu yaşanmış bir örnektir)

4/2 numaralı amatör amaçlı su ürünleri tebliğde görevlilerin bu denetimleri ne şekilde yapacakları da yazmaktadır. Aşağıdaki hususlar doğrultusunda yapılan bu denetimler sonucunda listede bulunan limitlere uymadığınız tespit edilirse idari para cezası ile karşılaşabilirsiniz. Para cezaları denetleme yapan görevlilerin sizi amatör  ya da ticari avcı olarak değerlendirmesine göre değişmektedir. Bu değerlendirme avlanılan balık miktarı, kullanılan av araç gereçleri ve karar vermeye etki edebilecek diğer hususlar göz önünde bulundurarak tespit edilmektedir. 2019 yılı için en düşük idari para cezası 480 Tl dir.

avlanabilir balik asgari limitleri

Bu yazıyı faydalı bulduysanız lütfen Zıpkın Avı Türkiye Forumu kişisel facebook sayfanızda ve üye olduğunuz gruplarda paylaşın. Böylelikle diğer zıpkıncı dostların forumdan haberdar olmasını sağlamış olursunuz.

Forumdaki Faydalı Konu Başlıkları

 
Gönderildi : 27/11/2019 22:44
zencuk
(@zencuk)
Mesajlar: 775
Yönetici Forum Yönetimi
 

Selamlar,

Bir anımdan bahsederek başlığı hortlatayım dedim. Genel olarak yasak türlerden herkesin haberi vardır. Özellikle orfoz balığı sayesinde spora yeni başlayanlar dahi her önüne gelen balığı avlayamayacağını yolun başında öğreniyorlar. Fakat birde belirli zamanlarda yasak olan türler varki pekde bilgimiz olmuyor.

Bir kaç sene önce henüz dalışın başında uygun derinliklere kadar palet vurmuş yeni yeni ısınma turları atıyorken altımda bir sürü fark ettim. Marmarada bulunmasına rağmen şimdiye kadar hiç sarpa sürüsüyle karşılaşmadım. Su bulanıktı ve oldukça iri bireylerden oluşan (halbuki tahmin ettiğimden çok daha iri bireylermiş) sarpa sürüsü altımda hareket ediyor sandım. Aşağı doğru sakince inişe geçtiğimde merada ilk kez torik sürüsüyle karşılaştığımı fark ettim. Balıklar anlık pikeler yapıyor fakat sakinliklerinide koruyorlardı. O kadar kalabalıklar ve beni hazırlıksız yakalamışlardıki hangisine hedef alacağımı şaşırmıştım. O hengamenin içinde birini seçip tetik düşürdüm. Makara yanar diye düşünüyordum fakat balık titreyerek ancak bir kaç metre ip aldı. Şafak abiye seslendim belki sürüden bir tanede o yakalar dedim ama sürü dağılarak mavinin içinde kayboldu gitti. Sonrasında uzun bir dalış boyunca belimde gezdi. O gün baya güzel çeşit yaptık.

Sudan çıktıkdan sonra arabanın yanındaki küçük bir yeşil alanda fotoğraf merasimini tamamlar, giyinir ve yolumuza koyuluruz diyorduk. Ancak su ürünleri çalışanı olduğunu öğrendiğimiz kişiler toriğin avlanması yasak tür olduğunu belirttiler. Ufak bir tartışma sonunda keyfimizde kaçmış olarak dönüş yoluna koyulduk. Keyifler kaçınca fotoğraflarda yalan oldu tabi. Sonrasında internetten araştırdığımda bu kişilerin haklı olduklarını ve toriğin yasak olduğunu gördüm. Gözden kaçırdığıma da baya şaşırdım tabi.

O yüzden yukardaki tabloyu dikkatli incelemekte fayda var. Yasakları bilelim artık gerisi kendi tercihimiz olsun.

 
Gönderildi : 25/04/2020 00:08
Rıdvan (scotchsoda)
(@ridvan)
Mesajlar: 1116
Sığ su avcisi Forum Yönetimi
 

Herşey çok güzel bir yere kadar tabi kanuna boynumuz kıldan ince amma velakin konunun eksik tarafları var bence bu spor tehlikeli vede bu tehlikeli sporu ehliyeti olmayan yani herhangi bir belgeye eğitime dahi sahip olmayan insanlar yapıyor ama kıyıda oltayla balık tutan adam gibi takılıp size su ürünlerinin personeliyim deyip ceza kesmeside bana ters geliyor kanun bir yerde çok katı bir yerde içi bomboş.

1-Bu spor belgesiz yapılmamalı

2-Kanun koyucular bu sporu yapan insanlardan olmalıki sorunlarımızıda bilmeliler

3-Bu kaliteli sporu yapanlar kendi başlarına bırakılmış gibiler

4-Var olan dernekler ya  çok yetersiz veya çabaları az veya hiç bir çabası yok zira ben şimdiye kadar hiç bir aktiviteleriyle karşılaşmadım ..

5-Bence bu dernekler çok çalışmalı gruplara ilanlar vermeli bilgilendirme yapılmalı yasaklara değil eğitime başvurulmalı iyiye daha güzele başarıya nasıl ulaşılabilir onun derdine düşmeli.

Su altı yaşamı sadece yasaklar koruyamaz .Balıkların yaşam alanı genişletilmeli yuvalandırma çalışmaları olmalı çorak alanlarda çalışmalar yapılmalı dip yapısına göre batıklar yapılmalı anaç veya yavru balık yetiştirilip bırakılmalıki popülasyona katkısı olsun .Bazı balık türlerinin etkisine göre çare aranmalı  balon balığı gibi balıkların meradaki etkisine göre avı yapılmalı

vs vs gider ..Adb dağıtıldı sadece belli bir adete ulaşmk için denizle ilgisi bilgisi olmayan bırakın tekne vs süpürge makinası kullanmasını bile bilmeyen insanlara belge dagıtıldı .Benim bile  bilgim var derslere kitaptan  çalıştım ama tekne kullanmasını bilmiyorum bu nasıl ehliyet ?Senelerini buna veren kaptanlara denizcilere haksızlık değilmi ?.Yani kanunu niçin koyuyorsunuz ? amaç ceza kesmekmi yada sınırlandırmakmı balıkları korumakmı bana ilk seçenek gibi geliyor bence bu olmamalı...

 
Gönderildi : 25/04/2020 00:39
2000watt and Barracuda reacted
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account