Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Karbon Palet Seçimi Hakkında

19 Mesajlar
7 Üyeler
18 Beğeniler
7,551 Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
karbon palet seçimi hakkında

Bu Yazı Selim Bulut'a Aittir.

Herkese merhaba. Bu yazımda serbest dalış ve zıpkınla balık avında hayati önem arz eden bir husustan bahsetmek istiyorum. Neden hayati önem arz ettiğine değinecek olursak;

Derin dalış yaptığınızı ve tahmini 20m (Ya da 10 metre) dolaylarında avlandığınızı varsayalım.Bir düşünsenize ayağınızda taşıdığınız ve çok güvendiğiniz o karbon paletin kırıldığını ?

İşin aslı bana göre şöyle;

Biz zıpkınla balık avlamaya çalışıyoruz ve amacımız balık vurmak olmalı.Ve gelişen teknoloji ile birlikte teknolojinin getirdiği yeni araçları kullanmak bizleri bu amaçta daha avantajlı duruma getirebiliyor.Suya girdiğimizde ve yer değiştirmek yada su altına inebilmek ve çıkabilmek  için bu paletlere muhtaç olduğumuz aşikar bildiğiniz üzre.O yüzden bu malzemenin doğru kullanımı çok önemli.Ayağınızı sıkan yada çok sert yapıda olan herhangi bir palet size konfordan çok ızdırap verebilir.

Kendimden örnek vererek yazıma devam etmek istiyorum.

Dalışa ilk başladığımda aldığım ilk paletler SEAC FUGA marka yekpare silikondan üretilmiş paletlerdi.En nihayetinde çok derinlere dalmayacak ve kara kıyı av yapacaktım.( o zamanki aklımla) Eğer bu işi beceremeyecek olursam çok fazla para harcamadan bu işin içinden sıyrılabilecektim.Zaman geçtikçe ve yüzdüğüm mesafeler arttıkça bu paletlerin benim için yetersiz olduğunu ve bacaklarıma giren kramplara sebep olan şeyin bu paletler olduğunu anlamaya başladım. Çok zarar etmeden sattım ve yerine Decathlondan (Bu arada Decathlon gerçekten iyi bir firma) OMER EAGLERAY değiştirilebilir plastik palalı palet aldım.Bu paletleri kullanmaya başladığımda ise artık 5-6 metre derinliklerde avlanmaya başlamıştım. Eski paletlerime göre  nispeten daha iyi itiş gücüne sahiplerdi ve daha fazla konfor sunuyorlardı.Ancak kısa süre sonra tanıştığım benden çok daha tecrübeli olan dalış badim bu paletlerin beni itmediğini,benim için yetersiz olduğunu söyledi.Sonrasında yine bir dalış günümde ayak numarası benimle aynı olan arkadaşımın karbon paletlerini giydim ve inanamadım.Harika bir konfor ve kat be kat daha fazla itiş gücü!!!

OOO gelsin artık balıklar demi 🙂

Sonrasında kendi bütçeme uygun bir karbon palet arayışına girdim.

O an ki vücut özelliklerim şöyleydi; 190 cm 91 Kg. İlk karbon paletlerimi alırken yaptığım hata aslında ekonomik oluşunun arkasına sığınıyor olmamdı.Yani piyasa fiyatının yarısının da altına karbon palete sahip olacaktım.Kötü deneyimler yaşadığım palaların ve ayaklıkların markasını belirtmek istemiyorum.Yaşadığım sorunlar şunlardı;

1-Palaların MH sertliğe sahip olması beni yoruyordu.Yani ,kiloma uygun olduğu düşünülüyor olmasına rağmen bileklerim ve bacaklarım dalış esnasında ve sonrasında çok ağrıyordu.

2.Kullandığım ayaklıklar( Bu hususta ilerleyen kısımda çok detaylı bahsedeceğim) çok sert yapıdaydı.Yani aslında ayak yapımdan kaynaklanan bir durumdu ve ayaklarımın taraklı olması olayı daha da çekilmez bir çileye dönüştürüyordu.Dalışın ilk saatinde ayaklarım resmen uyuşuyordu.Sonrasında saç kurutma makinası ile ısıtarak ayaklıkları biraz daha büyütmeye çalıştım ve bir miktar başarılı olabildim.Ama yinede palet ayaklıkları dalış esnasında '' Ben buradayım ve ayaklarını sıkıcam birazdan '' diyordu.Yani tam anlamı ile rahatlamış değildim.Bir kez daha ayaklıkların üst kısmını genişletmeyi denediğimde bu kez diğer kısımlarında büyümeye başladığını ve ayaklıkların ayaklarıma büyük geleceğini hissetmeye başladım.Ve hala tüm bunların yanı sıra palalar benim için sertti.

Sonrasında bu paletleri satmaya karar verdim.Ve yine aldığım fiyatın altında sattım. (Al-sat yapan adamlar gibi oldum bu arada farkındayım:) )

Ve asıl olay bundan sonra başladı.Araştırmaya ve sormaya başladım.Karbon nedir ? nasıl üretilir ? nedir bu ayaklıkların sırrı gibi soruları sormaya başladım.Bir çok karbon pala ve ayaklık üreticisi ile irtibata geçerek konuştum ve çok kıymetli bilgiler aldım.Bir çoğu işinin ehli ve işlerinde usta insanlar.Ancak onlar kadar olamayan ve piyasada tutunmaya çalışanlarda var elbet.

Sonrasında yine bir arkadaşım sayesinde çok kıymetli birisi ile tanıştım.adı Umut Emrah YENİCE.Kendisi eğitimci bir birey.Yanlış anlamayın yani zıpkınla eğitimden bahsetmiyorum.Kendisi öğretmen ve zıpkınla balık avı konusunda oldukça başarılı birisi.Ve bir o kadar da mütevazidir.

Daha öncesinden doğrusunu yanlışını az çok öğrenmeye çalıştığım ayaklık ve karbon macerasını bir de ondan dinledim uzun uzun.Nedir ağırlığın kat sayısı? nedir ayaklıktaki esnemesi gereken noktalar gibi...

Kendisinin eğitimci olması ve benimde bilgiye aç olmam müthiş bir atmosfer oluşturdu aramızda. Abi kardeş gibi saatlerce sohbet ettik.Kendi markasını çıkardı piyasaya ve eminim çok güzel işler çıkaracak.Markanın adı SFT (Spearfisihg thecnology)Henüz kendisini arayıp rızasını almadığım için ismini paylaşmak istemiyorum.

En kısa zamanda diğer ürünleride deneyimleyerek sizlerle paylaşacağım.Bana elindeki farklı markalarda olan bir çok ürün gösterdi.Arkadaşlarından emanet alıp deneyebileceğimiz paletler dahi ayarlamaya çalıştı gerisini siz düşünün.Onun elindeki ayaklıkları giydiğimde ayağımın üst kısmını sıktığını fark ettim ve farklı markaları başka yerlerde araştırmaya koyuldum. İzmirde bir çok firmayı dolaştım,sohbet ettim.Sağ olsunlar çok kıymetli bilgileri paylaştılar benimle.Hepsini ziyaret etmemdeki amaç PATHOS marka ayaklıkları denemekti.

Ancak Gezdiğim 3 firmada da denediğim pathos ayaklıklar çok sert yapıdalardı.Sebebini anlayamadım ancak hepsinde böyle olması biraz tuhaf gibiydi.Daha önce arkadaşlarımın kullandığı PATHOS ayaklıkları incelediğimde bu kadar sert olmadıkları geldi aklıma.Tam bir karmaşa içine düşmüştüm.Yani Başka marka bir ayaklık giyiyorum ayağıma üst kısmı 10 birim sıkıyor ise,PATHOS giydiğimde & birim sıkıyordu.Normalde 46-48 numara ayaklıkarın işimi görmesi gerektiğini düşünürken bu bir türlü olmuyor ve şöyle önerilerle karşılaşıyordum''Abi biz sana 48-50 vereceğiz. Bide 5 mm çorap giydin mi tamamdır bu iş!''

Dedim ki ''Eyvallah. Peki 5mm patik giyince yüzen ayakları batırmak için ne yapacağız? yaz kış sürekli bu patikleri giyerek bir de üzerine bilek ağırlığımı bağlayacağız?''

Cevap : E yani ehö ühü miheeğğüüüü falan filan...

Canım çok sıkılmaya başlamıştı.

Bir an önce bir ayaklık almak ve derin maviye kavuşma isteği vardı içimde. Ancak acele ettiğimi fark ettim ve ' DUR ' dedim kendime.Kafanı topla ve sakinleş,Dünya para dökeceksin yoksa yine boş yere dedim ve bir kaç gün kendimi palet olayından uzaklaştırdım.Sonrasında yine çok değer verdiğim bir kardeşimle konuşurken konusu açıldı ve bu ayaklıkların hepsinin aynı sertlikte üretilmediğini,soft medium ve hard yapıda olduklarını öğrendim.Onun büyük desteği ile ayağıma uygun olan ayaklığın yumuşak(soft) olan tipinden sipariş ettik.

Ayaklık geldiğinde inceledim ve özellikle üst kısmının başlangıç ve bitiş noktalarının  inanılmaz derecede yumuşak olduğunu gördüm. Sonrasında daha önce bahsettiğim öğretmen arkadaşımla görüşerek MS sertlikteki palaların montajını yaptık.Dikkat edin ! MS Diyorum.Yani sıralama şöyle gidiyor aslında;

S-MS-M-MH-H

Yani ; soft-medium soft-medium-medium hard-hard

Medium hard sertlikten MS sertliğe geçiyordum ve oldukça tedirgindim.Burada arkadaşımın önerisi ve hesaplamaları çizgisinde yolumuza devam ettik ve ertesi gün dalışımın ilk dakikalarında palet vurmaya başladığımda aşağıya eğilip baktım ve 'Acaba ayağımdan mı çıktı' diye düşündüm.O derece hafif ve hissedilmez yapıdaydı hesabını siz yapın 🙂

İşin özü şu arkadaşlar.Bir malzeme almadan önce iyi araştırın ve güvenebileceğiniz arkadaşlar edinin.

PATHOS ayaklığı sormadan alsaydım sert olacaktı ve yine ayağımı sıkacaktı.Eğer palaları araştırmasaydım belki bu kez cam elyafı doldurulmuş ve üzeri karbonla kaplanmış olan palaları alacaktım.O yüzden okuyun arkadaşlar.Okuyun ve iyi dinleyin.İyi araştırın 🙂

Bu yada buna benzer konularda sorun yaşadığınız takdirde elimden gelen tüm desteği sağlamaya hazırım arkadaşlar.

Kazasız belasız hayırlı dalışlar 🙂

Yazar : Selim Bulut

 
Gönderildi : 03/03/2020 22:37
Mustafa Erol
(@mustafa-erol)
Mesajlar: 47
Yeni Üye
 

Üstad güzel yazı olmuş .Bu ayaklıkların sertlik derecesi olduğunu ilk sizden duydum burda .Yurt içi ve dışı satış sitelerinde hiç böyle bir olaya rastlamadım .Palayı biliyoruz ama ayaklık sertliği çok ilginç oldu benim için .

 
Gönderildi : 16/07/2020 23:15
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@mustafa-erol bende bu yazıyı ilk okuduğumda ayaklık için sertlik derecesi olduğunu ilk defa öğrenmiş oldum. Selim ve birkaç arkadaşımızın "blog" bölümündeki eski yazılarını fırsat buldukça forum içine taşıyorum. Ayrıca @selimbulut a bu yazı için tekrar teşekür ederim. Tecrubelerimizi yazıya dökerek paylaşmak çok kıymetli.

 
Gönderildi : 16/07/2020 23:27
Selim BULUT
(@selimbulut)
Mesajlar: 47
Yeni Üye
 

@mustafa-erol çok sevindim sizin icin faydali olmasina.Bende cok sasirmistim ilk duydugumda ve guvenilir bir firmadan alinca insanin kafasi rahat ediyor.

Tekrar tesekkur ederim degerli yorumunuz icin.

 
Gönderildi : 18/07/2020 15:51
Selim BULUT
(@selimbulut)
Mesajlar: 47
Yeni Üye
 

@can

kardesim tesekkur ederim ilgine.elimden geldigince tecrubelerimi paylasmak bana keyif veriyor.Seninde ilgili olup gundemde tutman cok hoş.

Daha guzel tecrubelerde bulusmak uzere 🙂

 
Gönderildi : 18/07/2020 15:53
Barracuda reacted
Zek
 Zek
(@zek)
Mesajlar: 125
Yeni Üye
 

Ayaklıklar standarttır. Soft, medium, hard şeklinde palaların özelliği olduğunu biliyordum. Yani yanlışım olabilir ama pathos ayaklık ile meister ayaklık arasında yumuşaklık falı olabilir ama Bir mekanın ayaklığı sadece tek sertliktedir.  
Karbon palaların sertlikleri de keyfe göre değil kiloya göre olduğu bir çok yabancı kaynakta bahsediliyor. Yanlış bilgim varsa düzeltin lütfen.

802275A0 B708 48C0 8295 27B87280D3E0

 
Gönderildi : 18/07/2020 21:11
Selim BULUT
(@selimbulut)
Mesajlar: 47
Yeni Üye
 

@zek

image

Dilerseniz buradan detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Burayada link atıyorum.

https://www.pathossub.com/en/productDetails/54/pathos-foot-pocket

Bende sizin gibi düşünüyordum ancak çok detaylı bir araştırma yaptım.Yunan,ispanyol,portekizli bir çok dalgıçla irtibata geçtim ve sertlik farklılıkları olduğunu öğrendim

Saygılarımla.

 
Gönderildi : 19/07/2020 11:30
Barracuda reacted
Zek
 Zek
(@zek)
Mesajlar: 125
Yeni Üye
 

@selimbulut burada sadece renkler var, onlarda estetik olarak renkli. Ortadaki paragrafta da 3 faklı lastik karışımı kullandıklarını, parmak uçlarına yumuşak, yanlara orta sert, tabana da sert şeklinde enjekte ediliyor. Yani tüm ayaklıklarda 3 farklı malzeme kullanılıyor ama tüm renkler ve ayaklılar aynı sertlikten. Sertlik derecesi ayak ucu, yanlar ve tabanlarda birbirinden faklı ki zaten dayanıklı olması için şart.

 
Gönderildi : 19/07/2020 21:16
Haktan N. and Barracuda reacted
Hüseyin İmral
(@huseyin-imral)
Mesajlar: 28
Yeni Üye
 

@selimbulut

Ürün Açıklaması

Pathos footpockets

Pathos footpockets üst konfor, mükemmel duygu, büyük istikrar ve en düşük ağırlık sağlamak için tasarlanmıştır.

Yunanistan'daki Pathos fabrikasında özel olarak tasarlanmış kauçuk enjeksiyon makineleri tarafından vulkanize edilen saf lateksten ibarat edilmiştir. Çevreyegöre patos lar sadece A sınıfı geri dönüştürülmüş veya/ve geri dönüştürülebilir malzemeler kullanır.

Bu ayak cebi saf lateks üç farklı karışımları tarafından sırayla ayak ve topuk yumuşak olmak için yapılır, yan sinirler orta bıçak serbestçe ve sert metatarsallar ve istikrar için ayak alt hareket sağlar.

Her cep, dünya çapında stoklama ve nakliye öncesinde birden fazla kontrol geçer.

Tüm karbon bıçakları birkaç damla süper yapıştırıcı ile minimum çaba ile kolayca kurulabilir.

Pathos footpockets bıçak için sert sinirler ile kullanılabilir esas olarak ucu veya Yumuşak sinirler bıçak uzunluğu boyunca hareket etmek için izin vermek için.

 
Gönderildi : 19/07/2020 21:19
Haktan N. and Barracuda reacted
Zek
 Zek
(@zek)
Mesajlar: 125
Yeni Üye
 

Pathos footpockets are available with Hard nerves for the blade to use mainly its tip or Soft nerves to allow the blade to move all along its length.

sanki burada yanlardaki uçların sert ve yumuşak iki çeşitli olduğu ima edilmiş. Ama en azından Türkiye’de böyle bir opsiyon sunularak sarıldığını sanmıyorum.

 
Gönderildi : 19/07/2020 22:25
Haktan N. reacted
Selim BULUT
(@selimbulut)
Mesajlar: 47
Yeni Üye
 

@zek

türkiyede böyle bir opsiyonun olmamasi konusunda kesinlikle haklisiniz.Kime sorsam " al kardeşim, bak bu soft ayaklik " diye önüme koydu ürünü. ama olayin aslı şu.Ayağin üst kisminin ve parmak uçlarinin ust kismina denk gelen urunlerde sertlik farkliliklari var.

Bunu anlayayabilmek icin kesinlikle ve kesinlikle dokunarak ayni anda karsilastirmak lazim.yada guvenilir bir satici bulmak lazim.

 
Gönderildi : 20/07/2020 06:36
Barracuda reacted
Haktan N.
(@dreamdiver)
Mesajlar: 792
Trofe Üye
 

@can Carbon paletin kolay kırıldığına dair cevap XT Diving'in sahibi Thassos dan videonun 4:25'ci saniyesinde geliyor 🙂

 
Gönderildi : 08/10/2020 12:18
ONR6NKOC reacted
mccebi
(@mccebi)
Mesajlar: 22
Yeni Üye
 

image 123923953 (2)

merhaba, 2011 yılında aldığım apne carbon paletim geçen ay dalış esnasında kırıldı. herhangi bir yere sıkışma veya çarpma olmadı. satıhta yüzerken birden  sağ bacağımda itiş kaybı yaşayınca kırıldığını anladım.

paletten memnunum çünkü 9 yıl boyunca hiç özen göstermeden sığ suda, taşın, kayanın üzerine basarak kullandığım bir paletti. Ömrünü tamamladığını düşünüyorum. Aklımdaki tek soru: ya 15-20 metrelerde bu kırılma olsaydı ne olacaktı. hatanın  kendimde olduğunu düşünüyorum, belki de paleti çoktan emekliye ayırmalıydım.

image 123923953 (2)
image 123923953 (1)
 
Gönderildi : 08/10/2020 14:12
Zek
 Zek
(@zek)
Mesajlar: 125
Yeni Üye
 

@mccebi paleti inceleseydiniz kesinlikle belirti vermiştir. 
çizikler ve matlaşma bu belirtileri gizliyor. 9 yıl az değil. Evet çalışıyorsa atıp değiştirmek insanın içinden gelmiyor ama karbon özellikle prereg olamayan karbonlarda eskime böyle oluyor. İçten lifler makarnalaşıyor ve mikroskobik kopmalar oluyor. Yeterince lif koptuğunda geri kalan en ufak gücü taşımıyor. Yukarıdaki videoda yeni ürünü kırıyor. Tamam zor, tamam çok sağlam malzeme karbon ama sonuçta termoplastik Kırılmaz, en çok deforme olur olmadı yavaş yavaş yırtılarak sinyal verir.

Karbon paletlerinizi yaşı ne olursa olsun koruyun, temiz ve tuzsuz muhafaza edin. Güneş ve aşırı sıcak (araba içi) gibi yerlerde burakmayın. Ağırlıklarınıza dikkat edin. Karbon paletin en büyük düşmanı ağırlık kemeridir. Aynı zamanda paletlerle birlikte konulan çantalarda paletlerin ağılık taşımadığından emin olmaya çalışın. Uçak yolculuklarında sert valizlere koymaya çalışın.

Daha önce söylediğimde eleştirildim ama kara kıyı ve teknesiz dalışlarınız için bir çift termoplastik saklayın. Kara kırıcılar zaten karbon almasın derim ben. 
Dalın, ıslak kalın.

 
Gönderildi : 09/10/2020 01:20
mccebi reacted
mccebi
(@mccebi)
Mesajlar: 22
Yeni Üye
 

@zek tüm yazdıklarınıza katılmakla beraber sadece son paragrafınız için farklı düşünüyorum. Konforuna düşkün kara kıyıcılar karbon palet kullansınlar. Uzun yüzüşlerde büyük konfor sağlıyor. Tabii sığ suda  sadece bir noktada dalınıp uzun yüzüş yapılmayacaksa bence de karbon palete gerek yok.

 
Gönderildi : 09/10/2020 15:48
Zek
 Zek
(@zek)
Mesajlar: 125
Yeni Üye
 

@mccebi Uzun yürüyüş yapan zaten bir yere varmak için tapıyor genelde, koy değiştiriyor ya da açığa gidiyor olmadı mendirek dışına gidiyor. Elini tutacak halimiz yok tabiki parası olan alsın ama daha iyi bir Zıpkın, maske veya elbise yerine kötü bir elbise ile karbon palet sahibi olmak biraz yanlış geliyor.

 
Gönderildi : 09/10/2020 15:55
Haktan N. reacted
Haktan N.
(@dreamdiver)
Mesajlar: 792
Trofe Üye
 

@zek ilk yazdığın doğru, Pathos sitesinde bir anlam karmaşası olmuş sanki farklı sertlik opsiyonları varmış gibi ama Agagelos'a sordum (Pathos'un sahibi) ve olmadığını öğrendim. Orda kasdedilen 3 farklı sertlikteki kauçuk. Videoda da 55. saniyeden itibaren izlersen ne demek istediğimi anlarsın dedi. Yani boşuna kimse aramasın öyle bir opsiyonda üretimi yok Pathos'un.

 
Gönderildi : 12/10/2020 01:18
Barracuda reacted
Zek
 Zek
(@zek)
Mesajlar: 125
Yeni Üye
 

@dreamdiver olması da mantıklı değil çünkü yük taşıyan bir şeyi ayağa bağlıyorsunuz yumuşak esnek bağlamak mantıklı değil. Kilo ve kuvvet değişsede iş aynı. 
Sadece pathosta değil tüm ayak ceplerinde aynı zaten topuk kısmı esnek pala yatağı sert ve kamçılar orta sert esnek. Teknik olarak da çok zor değil zaten. Kauçuğa naylon kattıkça esnekliği azalır.

 
Gönderildi : 12/10/2020 08:36
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@dreamdiver ilk ağızdan bilgi alıp bize aktardığınız için teşekkürler. 👍

 
Gönderildi : 12/10/2020 09:48
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account