Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Dalış Malzemeleri Pahalı Mı Geldi ?

1 Mesajlar
1 Üyeler
5 Beğeniler
2,308 Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

Yazı Caner Fuat Kurt'a aittir.

Herkese merhaba, zıpkınla balık avı sporu maalesef malzeme ücretleri açısından her zaman maliyetli bir spor olmuştur. Fakat sizin de bildiğiniz gibi yabancı markaların, dolar/euro üzerinden alınması sebebiyle malzemeler son aylarda uçuşa geçti. Yerli markalarımız da AR-GE’ye, kopyacılıktan daha az zaman ayırdıkları için, çoğu ürüne hem ön yargılı yaklaşıyoruz hem de kullanıcılardan güzel yorumlar alamıyoruz. Özellikle, eldiven, patik, bıçak, şiş, lastik, palamut, ip gibi daha kısa ömürlü malzemeleri uygun fiyata bulabilmek iş haline geldi. Bu sebeple malzeme bakımı konusunda birkaç hususta kendi tecrübelerimi paylaşmak istedim, daha faydalı işlerin de paylaşılmasına vesile oluruz belki;

Eldiven/Patik: Bu malzemeleri alır almaz ilk yapacağınız iş, patiklerin tabanını, eldivenin de taşı en çok tutan eliniz (genelde sol el) siyah mastikle (dayson) kaplamaktır. Bu işlemi eski bir diş fırçası yardımıyla, minimum şekilde sadece yüzeyi kapatacak ve kalınlık oluşturmayacak şekilde yapmak önemli. Benim kendi eldivenimin ömrü bu şekilde belki 1 yıl uzadı. Bildiğiniz gibi taş tutan eldiven hemen deforme olur özellikle ilk 3 parmak. Bu parmakları boydan boya, sadece iç yüzünü kaplamanız ömrünü çok uzatacaktır. Patik ise meralarada terliksiz yürürken yırtılır ya da yıpranır, aynı işlem patiğin de taban ömrünü uzatacaktır. Ayrıca patiiğin iç kısmındaki neoprenin de ayak parmaklarının ucunun geldiği yerlerde zamanla aşınma olacağından o bölgeleri alır almaz neoprenle güçlendirmek patiğin uçlarını koruyacaktır.

Bıçak; kılıfından çıkarılarak yıkanmalı ve o şekilde muhafaza edilmeli, WD 40 gibi pas çözücülerle temizlenmeli, hemen her dalış öncesi keskinliği kontrol edilmeli ve sıklıkla bileylenmelidir.

Lastik: En hızlı tükenen sarf malzemesidir, öncelikle alırken, şişin ölçülerine uygun alınmalı, satıcı firmaların önerdiği ölçülerde boğularak kullanılmalıdır. Lastiğim daha sert olsun, daha uzağa atsın diye kısa almak ya da ihtiyaç olmaksızın kısaltmak tamamen yanlıştır. Lastikler bir ya da birkaç defa kısaltılarak kullanılabilir, bunlar lastiği uzun ömürlü kullanmamızı sağlar fakat şişin suda titreşerek gitmesine, yönünün bozulmasına da sebep olabilir. Lastikler öncelikle boğum yerlerinden aşınmaya başlar ve bu haliyle birçok lastik uzun dalışlar kullanılabilir fakat nokta nokta olan bu aşınmalar derinleşmeye başlar başlamaz, bu yıpranan noktanın hemen arkasından lastik yeniden boğulabilir. Boğma işlemi sabun kullanılarak ya da mumlu iple yapılırsa lastiğin boğma esnasında kesilmesi önlenir. Her dalış sonrası mutlaka defalarca yıkanması gereken lastiklerin, palamutlarda biriken tuzlu suyun zamanla akmasıyla, ya da zıpkını lastikler aşağı bakacak şekilde koyduğumuzda, yine zıpkın kabzasında biriken suyun aşağı akmasıyla tuza maruz kalması mümkündür. Bu sebeple lastikler muhafaza edilirken, palamutların çok iyi yıkandığından emin olmalıyız, bununla birlikte lastiklerin palamut birleşim yerleri eğer zıpkını uzun süre kullanmayacaksak vazelinlenebilir daha uzun aralarda ise pudralanarak karanlık bir yerde muhafaza edilebilir. Yedek lastikleri ise boğmaksızın, pudralı halde, ilk katman bez 2. katman poşet olacak şekilde serin ve kuru yerde muhafaza etmek sağlıklı olacaktır. Lastiklerin, kafayla en çok temas ettikleri orta noktaları da ara ara kontrol edilmeli, olası bir yarık durumunda size tehlike oluşturacak şekilde kopabilecekleri unutulmamalıdır. Böyle bir durumda lastiği derhal değiştirmenizi tavsiye ederim.

Makara ipi/Kalama misinası: Kalama misinası şişin zıpkından daha hızlı ayrılmasına olanak tanıdığı için kullanılan, 80-150 kg ortalama çekere sahip, 4-6 mt uzunlukta özel misinalardır. Bu misinalar genellikle klipsle boğduğumuz yerlerden, şişe bağlantı noktasından kırılır. Bu kırılmaları önlemek mümkün değildir bu sebeple, işi şansa bırakmadan misinalar her yıprandığında değiştirmek, olası bir avın kaybını ya da şiş kaybını önlemek için önemlidir. Kalama misinalarını boğarken, klipsi tek noktadan aşırı sıkmak yerine 2 farklı ucun, ortaya doğru olan kısımlarından sıkmak daha uygun olacaktır. Klipsin tam ucundan sıkıldığında, klipsin keskin kenarı misinayı kesecektir, bunlar ilk dalışlarda göze batmasa da birkaç dalış sonra etkisini gösterir. Makara ipine gelecek olursak, çoğu zıpkıncının makarayı iyi yıkamamasından dolayı zamanla tahrip olan ya da midyeli aşırı kayalıklı yerlerde kullanılıyorsa, zaman içerisinde kesikler oluşan bu ipler, iri bir balıkla karşılaşıldığında bizlere sorun yaşatabilir. Bu sebeple av sonrasında kabza ve makarayı bir kova suda bekletmek çok faydalı olacaktır. Bu işlemden sonra kabza içine wd 40 ile birkaç fısfıs yapmak da kabzanın içini daha temiz tutacaktır.

Şiş: şiş kullanmak biraz sıfır arabaya binmeye benzer. ilk taşa sıktığında, ilk kazanı yapmış gibi için acır, sonrası hunharca gelir. Tabi burada önemli husus, taş altı av yapıyorsak kısa zıpkın kullanmakla ilgili; 82’lik bir zıpkından daha uzun zıpkınla taş altı yapmamak, yapıyorsa tek lastikle bu avı yapmak en doğrusu. Şişin her dalış sonrası finleri ve ucu kontrol edilmeli, özellikle güldiken şişler biraz daha dikkatli elden geçirilmelidir. Şişteki yamukluklar CNC tezgahlarda düzeltilse de benzer bir atış sonrası şiş aynı noktalardan yine yamulacaktır. Bunun önüne geçmenin tek yolu, av türüne uygun malzeme kullanmaktır. Geçen hafta 6.75’lik şişimi 1 kg’lık bir zübere attıktan sonra dönüp şişin ucuna baktım ve ucu çok hafif körelmesine karşın canım çok sıkıldı. Özellikle yukardan aşağı atışlarda balık çok iri değilse, böyle bir riske girmemek en mantıklısı, bazen avcı güdülerini zaptetmek önemli. Şişin bileme yöntemine gelecek olursak, tırpan taşı ya da ince ve sık bir demir eğesi bu iş için ideal araçlardır. Şişi ucundan aşağı doğru bilemek metalin uca doğru incelmesini önler. Bıçak bilemesinden anlayanlar bilir, bıçaklarda ağızdan sırta doğru bilenir fakat el alışkanlığı çoğu insan sırttan ağıza gider ki bu yanlıştır, şişte de aynı mantık geçerli.

Sorularınız ya da daha farklı önerileriniz olursa bizlerin de yararlanması adına bu başlık altında paylaşırsanız seviniriz. Sağlıcakla dalın.

Zıpkınla Balık Avlarımı aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz.

Caner Fuat Kurt Zıpkınla Balık Avları

 
Gönderildi : 03/03/2020 22:15
Vefa, Mcapkan, Samet K. and 2 people reacted
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account