Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz
Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için spearfishingturkey@gmail.com e-posta adresi üzerinden bize ulaşabilirsiniz.
Şimdi gençler bildiğimiz üzere bir çok kafa çeşidi var, En son yükselen trend Roller ve inverter.
Trend sistemler halkında Bilgi bulmak kolay fakat üste gördüğünüz iple çevirme kafa (ismi bile sabit değil) sistemin avantajları dezavantajları ve diğer sistemlerden güç farkı var mı? Kullanım kolaylığı var mi?
kullananlardan veya bu konuda Bilgi, kaynak bulabilenler varsa ve paylaşırsa süper olur.
Malum satıcıdan sadece çevirme lastiklerin yaralanma sorunu, üst üste gelince kafada yarattığı kalınlık sorunu ve çekerken sağ sol bant arasında uzunluk eşitliği avantajlarından bahsetti.
Çevirme lastikler sağda veya sol tarafta daha uzun, ortalanmamış olursa atışları bozuyor. Bu kafada ortalama sorunu neredeyse yok.
ekstra Bilgi ve kaynaklar bulursanız ekleyelim.
O fotoğraftaki tüfeğin üstündeki lastik parasına zıpkın alırsın😂😂
@zek 1bucuk yıldır ,bahsettiğiniz kafa şeklinin marotech Master rope serisini kullanıyorum . Tecrübelerim doğrultusunda söylemem gerekirse , avantajları;
-Lastiklerin tamamını kullanma performansını yakalıyoruz .
-çevirme lastiklere oranla yaklaşık 4 cm fazladan lastiklerden fayda sağlıyoruz.
-Şişi çok daha dengeli sürüyor.
-Lastikler milimetrik olarak hesaplı olduğu için ve birbirine temas etmediği için daha stabil ve sessiz atış yapıyor.
- Bu tüfekle agaşonlarım çok isabetli .Nokta atışı diyebilirim .( kombinasyonu kendim hazırladım)
Dezavantajları ;
- lastik 4 yerden boğum olduğu için zamanla oluşan çatlaklar 4 yerdende çatlamaya başlıyor .
- yeni kombinasyon hazırlarken, lastikleri kesme boğma işlemleri daha teferruatlı geçiyor. Ve hesaplama işlemleri milimetrik olması gerekiyor .
-
@moguzcan eskime konusunda çok da dezavantaj yok, çevirme lastikler değiştir beni dediğinde çevirme yerlerinden de yaralanmaya başlıyor.
Ama 4 yerden ip, boğum ve bağlantı olduğundan biraz kopma, yarı yolda kalma ihtimali artıyor.
aynı elden, benzer dalışlarda deneme amaçlı yapılmış videolar izledim çok ikna edici bir sonuca vardım. Atışları kesinlikle sade, şiş çok rahat, patlama düşük.
roler teferruatından uzak çevirme lastik kadar pratik ama inverter kadar sessiz gibi geliyor .
Bu gün siparişi verdim. Dyneema head diyor üretici. Umutluyum bu zıpkından. Bakalım aradığım sonuç çıkacak mı? Zaten ahşabı merak ediyordum. Karbon kullandım, lazer pro fakat kütleli olmadığından atışlar çok konforsuzdu. MR Carbon gibi kütleliler ne yapar bilemem.
İlk video dyneema head, lastikler oldukça düzgün gidiyor. Uçta birbirine ve daha önemlisi ikiye katlanıp kendi ile çarpışmıyor.
https://www.facebook.com/100015556690013/videos/749675972227619/?extid=uDPKsF4TScaqc0gV
İkinci videoda klasik çevirme lastik, güçlü fakat gürültülü, uçta katlanıp kendine, kafaya ve şişe vuruyor. Özellikle çevirme lastik şişin en son noktasına vurup titremeye sebep oluyor. Belki atışı bozmuyor ama meradaki balıklar bu titreşimleri avcı olarak algılayıp topukluyorlar. Bu şiş titreşimi frekans olarak orkinos, baraküda, palamut, lambuka titreşimine çok yakın olduğu konusunda sabit fikirlerim var.
https://m.facebook.com/permalink.php?story_fbid=775310279664188&id=100015556690013
Zıpkın üreticisi bir arkadaşımla bu konuyu konuştuğumuz bir çay muhabbetinde kendisinin verdiği cevap; "lastiklerin şişe daha paralel uzanmasını durumu var bu da şişi biraz daha düzgün sürmesini sağlıyor, ama ciddi fark yaratan bir durum değil şahsen ben kullanmıyorum" demişti.
Hiç kullanmadım ama fotoğraflara bakarak tüfek kafa kısmındaki boğum yüzünden 1-1,5 cm gibi bir germe mesafesi kaybı var gibi geliyor. Çevirme lastikte lastiğin her milimini kullanırken kafada, bu ipli sistemde boğum mesafesi kayıp gibi sanki.
@zek videoda çok açık , 3 lastik olmasına rağmen , denge ön planda . Eğer lastikleri hazırlarken dikkat ederseniz iç sorun olmayacaktır . Önceki kombinasyonu 1 yıl kullandım kafadaki ipi bile değiştirmedim . Zedeleme dahi olmadı düşün .rope deliklerini öle özenli yapmış ki usta , keskin bir hat yok oval ve delikler tam olması gerektiği gibi şekillendirilmiş. Sizin tüfeğinizdede muhtemelen öle olacaktır .
@zek buradan yapmış olduğum bir avı izleyebilirsiniz .
@gkmn tam aksine lastiği kafadan geçen lastiklerde 1-2 cm lastik kaybı yaşanır . İp kafada doğru germe mesafesi hesaplandığında lastiğinin tamamının performansı elde edilir.
@gkmn işin Aslı o değil. Kafada kalan kısım ve köşelerde biriken kuvvet lastiği dışarı doğru açıyor ve lastik kafada katlanarak kendine çarpıyor. Şişe hiç yararı olmayan kafa kısmı 1 cm, köşeleri de 1 er cm alırsan en az 3 cm kayıp var.
Videolar bu farkı ortaya koymak için çekilmemiş olmasına rağmen çok iyi gösteriyor.
Üretici hesaplamalarda bu parçanın düştüğünü cm’si 20 TL olan lastikte en az 60 TL kar ettiğini söyledi. 3 cm daha az lastik alıp aynı gücü ve gerilme mesafesini sağlıyorsunuz. Lastiğin uzunluğuna ip gibi bakmayın. Lastiğin kat sayısı var. 3.2 kat sayısı olan lastiği 3.2 kat uzattığınızda 1-3 cm kayıp olsa bile sürtünme ve kafada oluşan dalgalanma bu farkı ortadan kaldırabilir.
@gkmn tam aksine lastiği kafadan geçen lastiklerde 1-2 cm lastik kaybı yaşanır . İp kafada doğru germe mesafesi hesaplandığında lastiğinin tamamının performansı elde edilir.
Kafadan gecen kisimda elbette dediginiz gibi kayip var ama lastik zipkina paralel dondukten sonra germe kuvvetini aliyoruz. Bu ipli sistemde bogma mesafesi kayip gibi geliyor ama dedigim gibi fikir yurutuyorum, kullanmadigim icin net bir sey soyleyemem belki de yanlis dusunuyorum.
daire içine aldığım bölümde 3 saniye arayla burayı oynatın anlayacaksınız.
oynat Uğurcum!
işte bu katlanma patlamaya sebep oluyor. Kara kıyı problem değil ama denizin ortasında kıyıya 2-3 km uzak bir merada patlayan lastik sesiz bir reefte balıkların saklanmasına yetiyor.
@gkmn işin Aslı o değil. Kafada kalan kısım ve köşelerde biriken kuvvet lastiği dışarı doğru açıyor ve lastik kafada katlanarak kendine çarpıyor. Şişe hiç yararı olmayan kafa kısmı 1 cm, köşeleri de 1 er cm alırsan en az 3 cm kayıp var.
Videolar bu farkı ortaya koymak için çekilmemiş olmasına rağmen çok iyi gösteriyor.
Üretici hesaplamalarda bu parçanın düştüğünü cm’si 20 TL olan lastikte en az 60 TL kar ettiğini söyledi. 3 cm daha az lastik alıp aynı gücü ve gerilme mesafesini sağlıyorsunuz. Lastiğin uzunluğuna ip gibi bakmayın. Lastiğin kat sayısı var. 3.2 kat sayısı olan lastiği 3.2 kat uzattığınızda 1-3 cm kayıp olsa bile sürtünme ve kafada oluşan dalgalanma bu farkı ortadan kaldırabilir.
Lastigin cm si 20 degil de 2-3 tl olmasi. Metresi 2000 e gelir de o bakimdan 🙂 3 cm lastik goz ardi edilebilecek bir zarar TL olarak bence ama sistemin faydasi zarari uzerine bir sey diyemiyorum tabi. son cumlenize katilmiyorum. Lastgin orijinal katsayisiyla kesilen bir lastikte 3 cm lastik farki ciddi bir fark. Bu mesafe icin tetik mekanizmalari kabze sekilleri sis finleri vb degisirken bir dynema kafa bu cm farkini kapamaz bence. Tabi bu dediklerim cm olrak lastikte kayip oldugu varsayimi uzerine gecerli.
@gkmn 10 cm si olacak o. 3 cm x3 lastik 9 cm senede 2-3 kere değiştirsen ki en az 2 kere oluyor, özellikle soğukta dalıyorsanız lastikler çok çabuk çatlıyor. Toplamda 50-60 TL kar var yani.
@dreamdiver el grecoyu sevmiyor değilim, sevmediğim €. Ayrıca bu kafa elgreco dan önce de vardı yaklaşık 7-8 senedir var.
bizde de yapan var gayet güzel.
Yeni aldığım antika zıpkının kafası 🙂 Bilin bakalım hangi zıpkın 🙂
Eski malzemenin böyle özenerek yapılması çok güzel, Valerio Grassi abimizin imzası var zıpkında. Eskimiş lastikleri bunda değerlendiririm , kullanacağımı bilsem sıfır lastik takarım yoksa boşa masrafa gerek yok. Elime alınca heyecanlandıran bir zıpkın oldu tahmini 5-10 yıl kenarda yatmış (lastiklerden belli)
@ganos merakla bekliyoruz detaylı resimleri, ne marka hangi yıl yapılmış ?
İnceleme konusunu açacağım sonradan. Tarihini bilmiyorum ama kabze baya eski model.
Muhtemelen şuan birçok zıpkın daha iyidir ama beni de yeni karbonlardan, kalamar gövdelerden ziyade eski ama iş görür zıpkınlar heyecanlandırıyor (Marc valentin, eski model Rob Allen tarzı zıpkınlar )
Mekanizma değişik eğer iş görecekse muhtemelen toplayacağım. Suya sokup sephiyesine bakmam lazım sorun yoksa lastik arayışına geçerim.
@ganos hayır gerçekten antika değeri varsa hiç oynamayın derim, orjinalliğini bozmadan saklayın tabi hangi yıllara ait onu bilmek önemli. Kolleksiyon amaçlı bile saklanır.
O kadar antika değil esasında ama eski model. Aynı zıpkının yeni modelleri satılıyor ama kabze kafa filan farklı. Marka seatec modeli snake .. Üst versiyon geko tornado yu çok duymuştum eskiden , özellikle 2-3 lastik agason avlarında iyi performans veriyormuş .. Bunun da kafası değişik C4 de böyle kullanıyor galiba, kabzesine biraz baktım şimdiki tetiklerden baya farklı. Gövde alüminyum üzerine şamandıra gibi yüzüdürücü malzeme kaplı.. şiş gizli kelebek.. Üretim zamanını tam bulamadım ama 15 yılı biraz geçmiş olabilir .
bu kafalar da lastiğin gövdeye sürterek güç kaybetmesini engelliyor fakat yine gürültü şikayetleri var. Kullanmadım ama kalın tek lastiklerde verimli olabilir.
@ganos Sizin zıpkının Türkiye ithalatçısı OGS Marine, çok eski bir firmadır, eğer parça filan ihtiyacınız olursa onlarla iletişime geçebilirsiniz. Firma sahibi Halil Ogan ve Hüseyin Şevki Önal...
https://www.ogsmarine.com/kategori/zipkinlar
atış açısından kaydadeğer bir farkı yok. Sadece lastiğin kafada kapladığı yer olmadığı için kafa daha ince yapılabiliyor. O incelikte bir ahşapta 3 lastiğin sığabileceği bir delik açarsanız biraz kafayı genişletmek veya sağlamlığından ödün vermek zorunda kalırsınız.
Ben C4 de bu kullanıyorum ama C4 bile vazgeçti bu şişi paralel sürüyoruz muhabbetinden.Çevirme Kafaya geçti.