Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

[Sabit] Zıpkınla Balık Avı Nefes Tutma Problemi Püf Noktalar

13 Mesajlar
6 Üyeler
23 Beğeniler
10 K Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

ZIPKINLA BALIK AVI PÜF NOKTALAR NEFES TUTMA PROBLEMİ

Deniz sevdalısı zıpkıncı dostlarım hepinize merhaba. Zıpkın Avı Türkiye Blog bölümü için uzun zamandır yazı yazmaya vakit bulamıyorum. Ramazan Ayı münasebetiyle denizden uzak kaldığım bu süre zarfında Zıpkınla balık avı püf noktalar isimli bir yazı dizisi hazırlamaya karar verdim. Birinci yazımın konusu zıpkınla balık avına yeni başlayan arkadaşların kafayı çok taktığı bir konu olan agaşon süresi ile ilgili olacak.

LÜTFEN BU VİDEOYU DİKKATLİCE SEYREDİN

Yukarıdaki video bana ait. Mendirek dalışı yaptığım bu akya-sarı kuyruk avında videonun 10. saniyesinde nefeslenip dalışa başlıyorum. Dalış derinliğim 5 metre civarı. Dibe varıp agaşon pozisyonu almam yaklaşık 20 saniye sürdü. Agaşona yattıktan tam 30 saniye sonra kuzu-sarı kuyruk geldi. Su bulanık olduğundan videoda görünmesi amacıyla birkaç saniye daha bekleyip balığı kendime iyice yakınlaştırıp atışımı yaptım.

Merada Balık Varsa 30-40 Saniye İçerisinde Geliyor Arkadaşlar !

Videodaki balığı avlamak için su altında nefessiz geçirdiğim toplam süre 1 dakikadan biraz fazla. Balığın gelmesi 30 saniye sürdü. Diğer av videolarımın çoğu bu şekilde. Dalış yaptığınız merada balık varsa, güzel bir ördek dalışı ve usulüne uygun bir agaşon ile 60 saniye içerisinde balığı vurup su üzerine çıkarsınız. Eğer merada balık yoksa su altında 5 dakika bile dursan nafile !

Serbest Dalış Sporcusu musun? Yoksa Zıpkınla Balık Avcısı mı ?

Zıpkınla balık avı yapabilmek için ne kadar nefes tutman lazım ? 1dk -2dk 4dk-10dk Peki balık vurabilmek için ne kadar derine dalmak gerekiyor? 5m-10m-15m-20m 🙂 Bu soruların cevabını videolu bir şekilde yukarıda verdim. Şunu iyi anlamak gerekiyor. Zıpkınla balık avı yapabilmek için uzun dip sürelerine ya da derin dalışlar yapmanıza gerek yok ! Lütfen bu konularda aceleci davranmayın.

Zıpkınla balık avına ilk başladığım zamanlarda su altında ne yaparsam yapayım ancak 20-25 saniye durabiliyordum. Uzun bir süre balık vuramadım ve bu durumdan dolayı canım çok sıkılıyordu. Bu durumu yenebilmek adına yerli yabacı ne kadar yazı varsa okudum araştırdım. Kendimi geliştirmek adına çok gayret ettim. Zamanla tecrübem arttıkça dip süremin de aynı oranda arttığını gördüm. Şu anda su altında kaldığım en fazla süre 1.30 Bu süre ile 0-15 metre derinliklerde av yapabiliyorum. İstersem bu süreyi daha da arttırabilirim ancak buna gerek yok ! Gelin nefes süresini etkileyen konulara bir göz atalım.

15-20 Saniyeden Fazla Nefes Tutamıyorum ! Diyenler İçin Muhtemel Sebepler 

Evde 2 dakika nefes tutarken dalışa gittiğimde yarım dakika bile nefes tutamıyorum diyenlerden misin? Zıpkınla balık avına yeni başlayan bir kişinin baş etmesi gereken bir takım zorluklar bulunmaktadır. Ayrıca aşağıda maddeler halinde yazdığım konuları tam olarak kavrayıp uygulayabilir seviyeye gelmeden yeterli dip sürelerine ulaşmak imkansıza yakındır. Bu konulara hakim olabilmek ise sürekli dalış yaparak tecrübe edinerek yapılır.

Zıpkınla Balık Avı Püf Noktalar-İdeal Ağırlık Ayarı

Gerektiğinden az miktarda ağırlık kullanan bir zıpkıncı dipte rahat bir şekilde sabit duramaz. Dibe tutunmaya çalışırken tüm kasları kasılır. Gereksiz yere efor sarf ederek nefesini tüketir. Fazla ağırlık kullanan biri ise su üzerinde palet vurmadan kalamaz. Su üzerinde nefeslenip dinlenmek yerine batmamak için sürekli palet vurur. Bu şekilde kişinin nabzı yavaşlamaz. Kısa sürede yorulur ve dip süresi kısa olur. Eğer sen de bu durumdaysan aşağıdaki yazıları okuyarak ideal ağırlık ayarını yapabilirsin.,

    Ağırlık Hesaplama Uygulamasına Gitmek İçin Tıklayın

1- Zıpkınla Balık Avı Püf Noktalar-Dalış ve Yüzerlik Kavramı ve İdeal Ağırlık Ayarı
2- Kaç Kilo Ağırlık Takmalıyım ? İdeal ağırlık Miktarı Nasıl Hesaplanır?

Zıpkınla Balık Avı Püf Noktalar-Doğru Nefeslenme

Yukarıda belirttiğim gibi biz serbest dalış sporcusu değiliz avcıyız ! 0-10 metrelerde ve ortalama 1 dk dip süresiyle vuramayacağımız balık yok ! Ancak en az 1 dk ve biraz üzeri dip süresine ulaşabilmek için doğru bir şekilde nefeslenmeniz, akciğeri tam kapasiteyle doldurmanız gerekiyor. Aşağıdaki videoda diyafram nefeslenmesi nasıl yapılır ? Diyafram kullanarak ciğerlerin tamamı nasıl doldurulur Milli Sporcumuz Şahika Ercümen Anlatıyor.

Diyafram nefesi

Zıpkınla Balık Avı Püf Noktalar -Tuttuğunuz Nefesi Gırtlakta Hapsedin !

Diyafram kullanarak akciğerinizin tamamını doldurdunuz. Peki bu havayı nasıl tutacağız? Yeni başlayan arkadaşlar bu havayı gırtlakta kilitlemeyi bilmezler ve akciğerdeki hava diyafram kası ile tutulur. Diyafram kasının kasılması oksijen tüketimini aşırı şekilde artırır. Bu şekilde tutulan nefesten pek hayır gelmez dip süresi kısalır. Bir elinizle burnunuzu kapatın. Derin bir nefes alın ve ağzınızdan vermeye başlayın. Nefes verirken "K" sesini çıkartmaya çalışın. Her denemenizde hava akışının kesildiğini fark edeceksiniz. Gargara yaparken siz farkında olmadan diliniz geriye doğru gelerek hava yolunu kapatır ve soluk borusuna su kaçmadan gargara yaparız. Bir bardak suyla alıştırma yaparak bu olayın farkına varın. Daha sonra nefes alın ağzınızdan nefes verirken soluk yolunu kapatıp geri açın. Bu yöntemi dalış yaparken kullanırsanız nefes sürenizi şimdikinden çok daha uzun bir süre tutabilirsiniz.

Zıpkınla Balık Avı Püf Noktalar -Dalıcı Memeli Refleksi

Su = Huzur. 9 ay boyunca anne karnında sıvı içerisinde yaşıyoruz. Duş almak, el yüz yıkamak yani bir şekilde su ile temas etmek insanı rahatlatan aktiviteler. Temel olarak hepimizde var olan, dalış yapanlarda daha çabuk ortaya çıkan bir savunma mekanizmasına sahibiz. Nefes tuttuğumuzda, kanımızdaki karbondioksit miktarıyla ve belirgin bir şekilde basınç değişimi yaşadığımızda bu refleks ortaya çıkıyor. El ve ayaklar gibi hayati olmayan organlara olan kan transferi azalıyor. Akciğer, beyin gibi hayati olan organlara kan transferi artıyor. Ayrıca kalp atış hızı oldukça yavaşlıyor. Bu sayede nefes tutma süremiz artıyor. Dalışa başlamadan deniz suyu ile yüzünüzü birkaç defa yıkayın! Özellikle burun delikleri ve göz çevresine su değmesine özen gösterin. Dalışın başında kendinizi çok zorlamadan ısınma dalışları yapın ve acele etmeyin. Kimse suya girer girmez tam performans gösteremez. Sürekli dalış yapan kişilerin bile dalış refleksini devreye sokmaları için biraz zaman geçmesi gerekiyor. Memeli dalış refleksini harekete geçirdikten sonra çok rahat bir şekilde su altında nefes tutabileceksiniz. Bu refleksin çabucak devreye girebilmesi ve her yazımda belirttiğim gibi su altına adapte olabilmek için bol bol dalış yapmanız gerekiyor. Bu konuyu iyi araştırmanızı ve bu refleksin farkında olmanızı tavsiye ediyorum.

Zıpkınla Balık Avı Püf Noktalar-Doğru ve Sessiz Bir Ördek Dalışı

Doğru şekilde yapılan bir ördek dalışıyla ilk metreleri fazla efor sarf etmeden geçerek oksijen tasarrufu sağlarsın. Ayrıca sessiz bir şekilde dalışa başlar çevredeki balıkları ürkütmeden dibe varabilirsin. Aşağıdaki videoyu seyrederek doğru şekilde ördek dalışı nasıl yapılır daha iyi anlayabilirsin.

Zıpkınla balık avı püf noktalar- Ördek dalışı

3-4 Metreye Bile Dalarken Kulaklarımda Ağrı Oluyor Diyenler-Kulak Eşitleme (Çok Önemli )

Dalış yaparken sinüsler ve kulaklarım ağrıyor diyorsan kulak eşitleme sorunu yaşıyorsun demektir. Zıpkınla balık avı yapanlar için ortalama derinlik 0-10 metre. Bu metreler için ise ileri seviye kulak eşitleme tekniklerini kullanmak zorunda değilsin. Bir elinle burnunu tutup aşırı zorlamadan kademeli şekilde hava vererek (sümkürür gibi) kulaklarını rahatlıkla eşitleyebilirsin. Kulak eşitlerken dikkat etmen gereken kulaklara hava verirken aşırı zorlama. Dalışa başlar başlamaz eşitleme yap ayrıca eşitleme yapmakta gecikme. Frenzel tekniği gibi ileri seviye teknikler uzun dip süreleri isteyenlerin yapması gereken ve tavsiye edilen tekniklerdir. Ancak 25-30 saniyelerden 1 dakika civarına dip süresine çıkmak isteyen 0-10 metrelerde avlanan bir zıpkıncı için olmazsa olmaz değildir.

Dalış Öncesi Beslenme-Mide Rahatsızlıkları

Tok karnına dalışa gidersen nefes tutamazsın. Ben o hatayı bir kere yaptım aman siz yapmayın 🙂 Özellikle dalıştan en az 2-3 saat önce hafif bir şeyler atıştırıp dalışa gitmek en güzeli. Eğer reflü-gastrit-ülser vb. mide rahatsızlığın varsa bir hekime danışarak dalış öncesi yada dalış sırasında kullanabileceğin ilaçlar mevcut. Ben her dalışta mide yanmasını engellemek amacıyla yanıma 1 adet talcid hap almak zorunda kalıyorum.

Su Altı Psikolojisi-Dalış Adaptasyonu-Kullanılan Malzemelere Uyum Sağlamak

Su altında nefes tutmak için fizyolojik durum ne kadar önemliyse, dalgıcın psikolojisi de o kadar önemlidir. Dalış sırasında tedirgin, gergin ya da bir şekilde rahat değilsen uzun dip süresi ve başarılı bir agaşon yapman mümkün değildir. Denize uyum sağlayabilmenin süresi kişiden kişiye farklılık gösterir. Dalıştayken rahat olmak, gereksiz heyecan ve korkulardan uzak durmak, su altı dünyasına adapte olabilmek bu sporun olmazsa olmazıdır.

Uzun agaşon sürelerine kafayı takmak yerine dalış yaptığınız merayı iyi tanımaya çalışın. Balıkların göç mevsimlerini hangi balığın ne zaman av verdiğini takip edin. Bol bol av videoları seyredin. 2 metre suda yapılan ya da 1 dakika civarı sürelerde yapılan o kadar fazla av videosu var ki. Zıpkınla balık avlayabilmek için çok derine dalmak ya da çok uzun dip sürelerine gerek yok. Dip süresini etkileyen aklıma gelen tüm konuları bu yazıda anlattım. Eğer sizin de eklemek istediğiniz konular varsa lütfen aşağıdaki yorum bölümünün kullanın. Dalın sağlıcakla.

Forumdaki İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları

 
Gönderildi : 05/11/2019 07:55
ermankara, OSMAN BELEK, dincer and 10 people reacted
(@birolmania)
Mesajlar: 14
Yeni Üye
 

Çok güzel bir paylaşım. Süpper.. emeğine yüreğine sağlık

 
Gönderildi : 06/11/2019 23:43
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @birolmania

Çok güzel bir paylaşım. Süpper.. emeğine yüreğine sağlık

Çok teşekkür ederim 👍

 
Gönderildi : 15/03/2020 15:04
(@demir-kayaci)
Mesajlar: 22
Yeni Üye
 

Harika ve çok faydalı bir paylaşım olmuş, teşekkür ederim. Büyük balık vurmanın dipte uzun süre kalmakla doğru orantılı olduğunu zanneden benim için çok aydınlatıcı.

 
Gönderildi : 03/06/2020 23:51
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@demir-kayaci faydalı olmasına sevindim teşekkürler

 
Gönderildi : 04/06/2020 07:37
gkhnkck1990
(@gkhnkck1990)
Mesajlar: 329
Üye Palazı
 

bu spora yeni başlamayı düşünüyorum ve yazdıklarınızı okuyarak bilinçleniyorum . çok teşekkürler üstadım.

 
Gönderildi : 27/07/2020 16:10
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@gkhnkck1990 estgf. Yazdıklarım faydalı olmasına sevindim. Aklınıza takılan konularda forumda yeni konu açarak yardım isteyebilirsiniz. Biz buradayız 👍

 
Gönderildi : 27/07/2020 16:21
gkhnkck1990
(@gkhnkck1990)
Mesajlar: 329
Üye Palazı
 
Gönderen: @can

@gkhnkck1990 estgf. Yazdıklarım faydalı olmasına sevindim. Aklınıza takılan konularda forumda yeni konu açarak yardım isteyebilirsiniz. Biz buradayız 👍

çok teşekkür ederim. şimdilik yazılanları okumak daha iyi olur sanırım . çünkü yaşayacağım / yapmam gerekenler hepsi açıkça yazılmış . şuan aklımdaki tek sorun bunları öğrenmek ve hangi malzemeleri alacağımı öğrenmek 🙂 çok teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 27/07/2020 16:38
Barracuda reacted
Fatihh
(@airr35)
Mesajlar: 16
Yeni Üye
 

@can peki  karada nefeslenme çalışırken nefesimizi diyaframımız kasıldığında bırakmamız mı gerekiyor yoksa zorlamak mı

 
Gönderildi : 05/12/2020 17:22
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @airr35

@can peki  karada nefeslenme çalışırken nefesimizi diyaframımız kasıldığında bırakmamız mı gerekiyor yoksa zorlamak mı

Nefeslenme antrenmanlarının amacı zaten (antrenmanın türüne göre) karbondioksit dayanımını arttırmak, diyafram esnetmek vs yani bir şekilde apnea süremizi arttırmak. Karada antrenman yaparken diyafram kasılmasıyla nefes tutmayı bırakırsanız antrenmanın bence bir anlamı kalmaz 🙂

Forumdaki Nefeslenme Teknikleri isimli bölümde 3 kısım halinde nefeslenme konusunu tüm detaylarıyla incelemeye çalıştım. Eğer göz atmadıysanız bakmanızı tavsiye ederim.

 
Gönderildi : 05/12/2020 20:17
gkhnkck1990 and Fatihh reacted
ozansefer
(@ozansefer)
Mesajlar: 90
Yeni Üye
 

Elinize sağlık sokağa çıkma yasağının olduğu bu günlerde statik ve dinamik apnea antremanları yapabiliriz. co2 ve o2 antremanlarında benim sevdiğim bir yöntem var onu sizinle paylaşmak istiyorum. Çok işe yarıyor düzenli yaparsanız.

Birinci Seviye

Nefes tutma çalışmaları altı tur üzerinden düzenlenmiştir. Çalışmanın ilk günü nefes altmış saniye  sabit tutulurken dinlenme her seferinde on’ar saniye artırılır. Çalışma gün içinde en az üç ayrı zamanda tekrarlanmalıdır.

60 saniye  nefes tutma           10 saniye dinlenme
60 saniye  nefes tutma           20 saniye dinlenme
60 saniye  nefes tutma           30 saniye dinlenme
60 saniye  nefes tutma           40 saniye dinlenme
60 saniye  nefes tutma           50 saniye dinlenme
60 saniye  nefes tutma           60 saniye dinlenme
 
Bu defa nefes tutma sürelerini on’ar saniye düşürürken, dinlenme sürelerini otuz saniye olarak sabit tutacağız.
 
60 saniye nefes tutma,           30 saniye dinlenme
50 saniye nefes tutma            30 saniye dinlenme
40 saniye nefes tutma            30 saniye dinlenme
30 saniye nefes tutma            30 saniye dinlenme
20 saniye nefes tutma            30 saniye dinlenme
10 saniye nefes tutma            30 saniye dinlenme
 
İkinci Seviye

Çalışmanın ikinci seviyesinde altı adet nefes tutma süreleri altmış saniye sabit olarak tutulurken dinlenme süreleri her seferinde on’ar saniye azaltılmalıdır. Çalışma gün içinde en az üç ayrı zamanda tekrarlanmalıdır. (Sabah öğle akşam)

60 saniye nefes tutma          60 saniye dinlenme,
60 saniye nefes tutma          50 saniye dinlenme,
60 saniye nefes tutma          40 saniye dinlenme,
60 saniye nefes tutma          30 saniye dinlenme,
60 saniye nefes tutma          20 saniye dinlenme,
60 saniye nefes tutma          10 saniye dinlenme,
 
Bu defa nefes tutma sürelerini on’ar saniye artırırken, dinlenme sürelerini otuz saniye olarak sabit tutacağız.
         
 10 saniye nefes tutma          30 saniye dinlenme
 20 saniye nefes tutma          30 saniye dinlenme
 30 saniye nefes tutma          30 saniye dinlenme
 40 saniye nefes tutma          30 saniye dinlenme
 50 saniye nefes tutma          30 saniye dinlenme 
 60 saniye nefes tutma          30 saniye dinlenme
 
Üçüncü Seviye
 
Çalışmanın üçüncü seviyesinde nefes doksan saniye sabit olarak tutulurken dinlenme süreleri her seferinde on beşer saniye artırılmalıdır. Çalışma gün içinde en az üç ayrı zamanda tekrarlanmalıdır. (Örn. Sabah, öğle, akşam)
 
90 saniye nefes tutma           15 saniye dinlenme
90 saniye nefes tutma           30 saniye dinlenme
90 saniye nefes tutma           45 saniye dinlenme
90 saniye nefes tutma           60 saniye dinlenme
90 saniye nefes tutma           75 saniye dinlenme
90 saniye nefes tutma           90 saniye dinlenme
 
Bu seviyenin ikinci çalışması olarak bu defa nefes tutma sürelerini her seferinde onbe’er saniye düşürürken, dinlenme sürelerini kırkbeş saniye olarak sabit tutacağız.

90 saniye nefes tutma           45 saniye dinlenme
75 saniye nefes tutma           45 saniye dinlenme
60 saniye nefes tutma           45 saniye dinlenme
45 saniye nefes tutma           45 saniye dinlenme
30 saniye nefes tutma           45 saniye dinlenme
15 saniye nefes tutma           45 saniye dinlenme
 
Dördüncü Seviye
 
Çalışmanın dördüncü  seviyesinde altı adet nefes tutma süreleri 90 saniye sabit olarak tutulurken dinlenme süreleri her seferinde on beş ‘er saniye azaltılmalıdır. Çalışma gün içinde en az üç ayrı zamanda tekrarlanmalıdır. ( Örn. Sabah öğle akşam )
 
90 saniye nefes tutma            90 saniye dinlenme,
90 saniye nefes tutma            75 saniye dinlenme,
90 saniye nefes tutma            60 saniye dinlenme,
90 saniye nefes tutma            45 saniye dinlenme,
90 saniye nefes tutma            30 saniye dinlenme,
90 saniye nefes tutma            15 saniye dinlenme,
      
Bu seviyenin ikinci çalışması olarak bu defa nefes tut-ma sürelerini her seferinde onbeş saniye artırırken dinlenme surelerini kırkbeş saniye olarak sabit tutacağız.

15 saniye nefes tutma             45 saniye dinlenme
30 saniye nefes tutma             45 saniye dinlenme
45 saniye nefes tutma             45 saniye dinlenme
60 saniye nefes tutma             45 saniye dinlenme
75 saniye nefes tutma             45 saniye dinlenme
90 saniye nefes tutma             45 saniye dinlenme
 
Beşinci Seviye
 
Çalışmanın beşinci seviyesinde nefes iki dakika sabit olarak tutulurken dinlenme süreleri her seferinde yirmişer saniye artırılmalıdır. Çalışma gün içinde en az üç ayrı za-manda tekrarlanmalıdır. ( Örn. Sabah, öğle, akşam )
 
120 saniye nefes tutma             20 saniye dinlenme
120 saniye nefes tutma             40 saniye dinlenme
120 saniye nefes tutma             65 saniye dinlenme
120 saniye nefes tutma             80 saniye dinlenme
120 saniye nefes tutma           100 saniye dinlenme
120 saniye nefes tutma           120 saniye dinlenme
 
Bu seviyenin ikinci çalışması olarak bu defa nefes tutma sürelerini her seferinde yirmişer saniye düşürürken, din-lenme sürelerini bir dakika olarak sabit tutacağız.
 
 120  saniye nefes tutma            60 saniye dinlenme
 100  saniye nefes tutma            60 saniye dinlenme
   80  saniye nefes tutma            60 saniye dinlenme
   60  saniye nefes tutma            60 saniye dinlenme
   40  saniye nefes tutma            60 saniye dinlenme
   20  saniye nefes tutma            60 saniye dinlenme
 
Altıncı Seviye
 
Çalışmanın altıncı seviyesinde nefes tutma süreleri yüz yirmi saniye sabit olarak tutulurken dinlenme süreleri her seferinde yirmişer saniye azaltılmalıdır. Çalışma gün içinde en az üç ayrı zamanda tekrarlanmalıdır. (Örn. Sabah, öğle, akşam )
 
120 saniye nefes tutma           120 saniye dinlenme,
120 saniye nefes tutma           100 saniye dinlenme,
120 saniye nefes tutma             80 saniye dinlenme,
120 saniye nefes tutma             60 saniye dinlenme,
120 saniye nefes tutma             40 saniye dinlenme,
120 saniye nefes tutma             20 saniye dinlenme,
 
Çalışmanın altıncı seviyesinde yapılacak nefes tutma süreleri altmış saniye sabit tutulurken dinlenme süreleri her seferinde yirmişer saniye çoğaltılmalıdır. Çalışma gün içinde en az üç ayrı zamanda tekrarlanmalıdır. (Örn. Sabah, öğle, akşam)
   
   20 saniye nefes tutma             60 saniye dinlenme
   40 saniye nefes tutma             60 saniye dinlenme
   60 saniye nefes tutma             60 saniye dinlenme
   80 saniye nefes tutma             60 saniye dinlenme
 100 saniye nefes tutma             60 saniye dinlenme
 120 saniye nefes tutma             60 saniye dinlenme

 Yedinci Seviye
 
Yedinci seviyede nefes iki dakika otuz saniye sabit olarak tutulurken dinlenme süreleri her seferinde otuz saniye artırılmalıdır. Çalışma gün içinde en az üç ayrı zamanda tekrarlanmalıdır. ( Örn. Sabah, öğle, akşam )

150 saniye nefes tutma            30 saniye dinlenme
150 saniye nefes tutma            60 saniye dinlenme
150 saniye nefes tutma            90 saniye dinlenme
150 saniye nefes tutma          120 saniye dinlenme
150 saniye nefes tutma          150 saniye dinlenme

Bu seviyenin ikinci çalışması olarak bu defa nefes tutma sürelerini her seferinde otuz saniye  düşürürken, dinlenme sürelerini yetmiş beş saniye olarak sabit tutacağız.
 
150 saniye nefes tutma            75 saniye dinlenme
120 saniye nefes tutma            75 saniye dinlenme
   90 saniye nefes tutma           75 saniye dinlenme
   60 saniye nefes tutma           75 saniye dinlenme
   30 saniye nefes tutma           75 saniye dinlenme

Sekizinci Seviye
 
Çalışmanın sekizinci  seviyesinde nefes tutma süreleri yüz elli saniye sabit olarak tutulurken dinlenme süreleri her seferinde otuz’ar saniye azaltılmalıdır. Çalışma gün içinde en az üç ayrı zamanda tekrarlanmalıdır. (Örn. Sabah, öğle, akşam)
 
150 saniye nefes tutma           150 saniye dinlenme,
150 saniye nefes tutma           120 saniye dinlenme,
150 saniye nefes tutma             90 saniye dinlenme,
150 saniye nefes tutma             60 saniye dinlenme,
150 saniye nefes tutma             30 saniye dinlenme,

Bu seviyenin ikinci çalışması olarak bu defa nefes tutma sürelerini her seferinde otuz saniye artırırken dinlenme sürelerini yetmiş beş saniye olarak sabit tutacağız.

 30 saniye nefes tutma          75  saniye dinlenme
 60 saniye nefes tutma          75  saniye dinlenme
 90 saniye nefes tutma          75  saniye dinlenme 
120 saniye nefes tutma         75  saniye dinlenme
150 saniye nefes tutma         75  saniye dinlenme

 Dokuzuncu Seviye
 
Dokuzuncu seviyede nefes üç dakika sabit olarak tutulurken dinlenme süreleri her seferinde 45 saniye artırılmalıdır. Çalışma gün içinde en az üç ayrı zamanda tekrarlanmalıdır. ( Örn. Sabah, öğle, akşam )
 
180 saniye nefes tutma             45 saniye dinlenme
180 saniye nefes tutma             90 saniye dinlenme
180 saniye nefes tutma           135 saniye dinlenme
180 saniye nefes tutma           180 saniye dinlenme
            
Bu seviyenin ikinci çalışması olarak bu defa nefes tutma sürelerini her seferinde kırkbeş saniye  düşürürken, dinlenme sürelerini doksan saniye olarak sabit tutacağız.
 
180  saniye nefes tutma             90 saniye dinlenme
135  saniye nefes tutma             90 saniye dinlenme
  90  saniye nefes tutma             90 saniye dinlenme
  45  saniye nefes tutma             90 saniye dinlenme
   
Onuncu Seviye
 
Çalışmanın onuncu seviyesinde nefes tutma süreleri yüz seksen saniye sabit olarak tutulurken dinlenme süreleri her seferinde kırk beş saniye azaltılmalıdır. Çalışma gün içinde en az üç ayrı zamanda tekrarlanmalıdır. ( Örn. Sabah, öğle, akşam)
 
180 saniye nefes tutma             180 saniye dinlenme,
180 saniye nefes tutma             135 saniye dinlenme,
180 saniye nefes tutma               90 saniye dinlenme,
180 saniye nefes tutma               45 saniye dinlenme,

Bu seviyenin ikinci çalışması olarak bu defa nefes tutma sürelerini her seferinde kırkbeş saniye artırırken dinlenme sürelerini doksan saniye olarak sabit tutacağız.
 
  45   saniye nefes tutma           90  saniye dinlenme
  90   saniye nefes tutma           90 saniye dinlenme
 135   saniye nefes tutma          90  saniye dinlenme
 180   saniye nefes tutma          90  saniye dinlenme
   
Programlardaki nefes tutma ve dinlenme süreleri görecelidir. Fizik kondisyonunuz, yaşınız ve deneyiminize bağlı olarak bu süreleri aşma zamanınız değişebilir. Bir seviye kolayca uygulanır hale gelmeden bir sonraki seviyeye geçilmemesi gerekir. Nefes tutma çalışmaları yaptığınız her zaman çalışma sonrasında mutlaka bir süre ateş nefesi (hızlı solunum) çalışmaları yaparak asit ve baz dengenizi korumanızı öneririm.

Mustafa Kartal'dan alıntıdır.
http://www.nefesteknikleri.com/221-makale-Nefes-Tutma-%C3%87alismalari.html
 
 
Gönderildi : 05/12/2020 20:33
OSMAN BELEK, gkhnkck1990, Fatihh and 1 people reacted
Fatihh
(@airr35)
Mesajlar: 16
Yeni Üye
 

@can teşekkürler bakacağım

 
Gönderildi : 06/12/2020 01:19
Fatihh
(@airr35)
Mesajlar: 16
Yeni Üye
 

@ozansefer bunu ilk defa gördüm musait bir zaman da başlamak gerekir bayağı uzun bi zaman alacağa benziyor teşekkürler paylaşım için

 
Gönderildi : 06/12/2020 01:33
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account