Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Zıpkınla Balık Avı Doğru Nefeslenme Bölüm 2 -Dalış Öncesi Nefeslenme-Diyafram Nefesi-Rahatlama Nefeslenmesi

24 Mesajlar
10 Üyeler
24 Beğeniler
5,660 Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

Herkese merhaba. Dalış öncesi nefeslenme bilgileri içeren doğru nefeslenme yazı dizisinin 2. bölümü ile devam ediyorum. Bir önceki yazımda solunum yoluyla edindiğimiz oksijenin vücudumuzdaki yolculuğundan, uzun süreler nefes tutabilmenizi sağlayan dalış refleksinden ve çok tehlikeli bir nefeslenme yolu olan hiperventilasyondan bahsetmiştim. Eğer okumadıysanız Doğru Nefeslenme Bölüm 1 isimli yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.

Dalış Öncesi Nefeslenme Nasıl Yapılmalı ?

Hayati bir öneme sahip olan bu sorunun cevabını facebook yorumları arasında aramak için uğraşmayın çünkü bulamazsınız 🙂 Şimdi size dalış öncesinde benim uyguladığım nefeslenme tipinden bahsedeceğim.

Dalış öncesinde rahatlayarak dalışa konsantre olabilmek bence çok önemli. Bu nefeslenme çeşidinde rahatlayarak kalp atış hızınız yavaşlatırsınız. Kaslarınızı gevşeterek fazladan oksijen kullanımını engellemiş olursunuz. Su altında en büyük silahımız olan dalış refleksi zaten bize yardımcı olacak. Ancak rahatlamak ve nabzı düşürmek her zaman için bize ekstra avantaj sağlamaktadır. Ayrıca psikolojik olarak rahatlamak ve odaklanmak büyük önem taşımaktadır.

Bu nedenle dalış öncesinde normal olarak nefeslendiğim sürenin haricinde dalıştan hemen önce yaklaşık 1 dakika süren rahatlama nefeslenmesi yapıyorum. Rahatlama nefeslenmesi yaparken diyafram kullanarak nefes alıp veriyorum. Öncelikle bu diyafram nefesi nasıl alınıyor bir göz atalım.

Diyafram Nefesi Nedir?

Diyafram nefesi nasıl alınır bilmiyorsanız kısaca anlatayım. Normal zamanda en doğru nefeslenmeyi bebekler yapar. Sırt üstü yatan bir bebeği izlediğinizde nefes alıp verirken göbeğinin inip kalktığını görürsünüz. Bu nefeslenme tipi maalesef zamanla unutulur ve  yetişkinler gün içerisinde nefes alıp verirken akciğerin üst kısımını kullanırlar. Aklımızda yer edinmesi gereken bir püf nokta vücudumuz en güzel oksijenlenmeyi akciğerin alt bölümünü kullanarak yani diyaframdan nefes alıp vererek elde eder.  Şimdi diyafram nefesini uygulamaya çalışalım.

Dik bir şekilde oturun ve  sağ elinizi göbeğinizin üzerine koyun, sol eliniz ise göğsünüzde olsun. Nefes alırken göbeğinizi dışarı doğru şişirerek nefes alın. Ancak sol elinizin olduğu üst göğüs bölgesi hareket etmesin. Diyafram nefesi tam olarak bu.

Dalış Öncesi Nefeslenme -Rahatlama Nefeslenmesi

Şu meşhur horlama efektini bilmeyen yoktur 3 saniye süren bir horlama sesiyle nefes aldıktan sonra 1-2 saniye duraklayıp ıslık sesine yakın bir sesle aldığı nefesin yaklaşık iki katı uzunluğunda nefes veren,  genelde çizgi filmlerde kullanılan "uyuyan adam" efektinden bahsediyorum. Ne kadar anlatabildim bilmiyorum 😀 Çizgi filmlerdeki uyuyan adamın çıkardığı, nefes alırken hafif horlar gibi nefes verirken de ıslık çalar gibi uzatarak çıkardığı sesi hayal etmeye çalışın.

Satıhta hareketsiz şekilde yüz üstü yatık vaziyette beklerken diyafram kullanarak ve içinizden bir-iki-üç diyerek yaklaşık 3 saniye uzunluğunda bir nefes alın (tüm ciğerleri doldurmuyorsunuz sadece akciğerin alt bölümü) 1 saniye duraklama ve aldığınız nefesi zorlamadan içinizden (bir-iki-üç-dört-beş-altı ) diyerek yaklaşık 6 saniyede verin duraklama ve ikinci tekrara başlayın bu döngüyü en az 1 dk devam ettirin.

Rahatlama nefesi "al-ver" süreleri kişiden kişiye değişmekle birlikte ben " 3sn al- 6sn ver " şeklinde rahat ediyorum. Siz " 4sn al-8sn ver " şeklinde nefes alıp verebilirsiniz.  Evdeyken hangi sürelerin size uygun olduğunu deneme yaparak anlamaya çalışın. Yeterli süre bu şekilde nefeslendikten sonra, zihninizi boşaltıp rahatladığınızı hissedecek, nabız hızınızın yavaşladığını göreceksiniz. Evde nefes tutma antrenmanı yapıyorsanız. Önce normal bir şekilde nefeslenerek bir deneme yapın. Sonra yukarıda anlatılan şekilde 1 dakika nefeslendikten sonra nefes tutma denemesi yapın. Arada bir fark görürseniz bu yazının altına yorum olarak eklemeyi ihmal etmeyin.

Bu nefeslenmeyi yaparken zihninizi boşaltarak tüm kaslarınızı rahatlatmaya gayret edin. Dalış öncesinde palet vurmadan ve hareket etmeden yaklaşık olarak 1 dk bu şekilde nefeslenmekteyim.

Unutmayın! Merada balık arayarak, yer değiştirirken palet vurarak rahatlama nefeslenmesi yapamazsınız! Ayrıca rahatlama nefeslenmesi normal bir şekilde nefeslendikten sonra dalış öncesi rahatlamak, nabzı yavaşlatmak ve konsantrasyonu sağlamak amacıyla yapılmaktadır.

ÖNEMLİ ! 1.5-2 dakikadan uzun olan rahatlama nefesleri hiperventilasyon riski taşıyabilir ve kalp atışını yükseltebilir. Bu sebeple süre 2 dakikayı geçmemeli.

Önemli : Rahatlama nefeslenmesi dalışa başlamadan hemen önce yaklaşık 1 dk süren ve dalışa hazırlık için rahatlamamızı sağlayan bir nefeslenme türüdür. Rahatlama nefeslenmesi bilerek ya da bilmeyerek dalıştan hemen önce hiperventilasyon yapmanızı engeller. Ancak rahatlama nefeslenmesi ile İki dalış arasında yapılması gereken toplam nefeslenme süresi karıştırılmamalıdır.

Örnek vermek gerekirse iki dalış arasında 3 dakika nefeslenmeniz gerekiyorsa 3 dakika nefeslenin. İkinci dalışa geçmeden önce rahatlamak ve konsantre olmak amacıyla ekstra 1 dk rahatlama nefeslenmesi yapabilirsiniz. Böylelikle toplam 4 dakika nefeslenmiş olursunuz.

Akciğeri Doldurup Dalışa Geçiyoruz ! Rahatlama Nefeslenmesi Sonrasındaki Büyük Nefes

Dalış öncesinde rahatlamak, nabzımızı yavaşlatmak ve konsantre olmak için yaklaşık 1 dk süresince rahatlama nefeslenmesi uyguladık. Dalışa geçmek için yapılması gereken artık akciğeri tam kapasite ile doldurup dalışa geçmek olacaktır.

Rahatlama nefesini uyguladıktan hemen sonra, nefes verip peşi sıra diyaframdan başlayarak duraklamadan ve nefes alırken "A" sesi çıkarmaya çalışır vaziyette büyük bir nefes ile tüm ciğeri (alt-üst) dolduruyoruz. Büyük nefes alırken, havayı ciğerlerin en uç noktalarına ulaştırabilecek derecede bir kuvvet oluşması önemlidir. Sonra havayı gırtlakta kitleyerek dalışa başlıyoruz. Rahatlama nefeslenmesi yaptıktan sonra dalışa geçmeden hemen önce nefes tutmak için bu şekilde nefes alıyorum ve nefes tutup dalışa başlıyorum.

Tavsiyeler

Çoğunlukla 0-10 metre derinliklerde avlanan yiyeceği balığın peşinde olan avcılarız. Bu nedenle zıpkınla balık avı yaparken rekor dip sürelerine ihtiyacımız yok. Youtube videolarından etkilenip Paketleme (Ciğerleri tam olarak doldurduktan sonra yutkunarak hava basmak) yapmanıza ya da ciğerlerinizi patlarcasına doldurmaya çalışmanıza asla gerek yok.

Doğru bir ördek dalışı ile ilk metreleri kolayca geçebilir, 2 ya da 3 palet vuruşuyla orta suya ulaşıp sonrasında dibe kadar süzülebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken dalış sırasında ve agaşonda iken fazla oksijen tüketen bacak, kalça, boyun, diyafram vb kaslarınızı kasmadan evde kendi yatağına uzanır gibi rahat bir şekilde beklemeye gayret etmenizdir. Fazla hareket etmezseniz merada balık varsa 35-40 saniye içerisinde size kendini gösterecektir. Zıpkın Avı Türkiye Youtube kanalım bu tip videolarla dolu. Yeter ki sessiz bir ördek dalışı, nereye agaşona yatacağınızı ve nasıl balık çağıracağınızı öğrenin. Lütfen sevdiklerinizi aklınızdan çıkarmayın.  Uzun dip sürelerine kafayı yormak yerine avcılığınızı geliştirin Hiçbir balık insan hayatından önemli değil ! Herkese kazasız bol avlı dalışlar dilerim.

Üçüncü bölümde : Dalış sonrası doğru nefeslenme nasıl yapılır? Yüzeye ulaştığınız an yapılması gereken ve yapılmaması gereken şeyler nelerdir? Toparlanma nefeslenmesi, samba- kontrol kaybı, senkop gibi konulardan korunma yolları nelerdir?

Bu yazıyı faydalı bulduysanız lütfen okuyup geçmeyin. Türkiye'nin en modern zıpkıncı forumuna kayıt olup aramıza katılın. Zıpkın Avı Türkiye Foruma tüm zıpkıncı dostları bekliyorum.

Forumdaki İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları

 
Gönderildi : 15/10/2019 22:50
Metehan, Alper, kaanc and 5 people reacted
Cüneyt
(@levrek)
Mesajlar: 68
Yeni Üye
 

Evde nefes çalışması yaparken, rahatlama nefesi yaptığımda inanılmaz farkediyor. Harfiyen anlattıklarınızı yapıyorum çok faydalı oluyor. Teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 18/10/2019 20:01
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @abckarahan

Evde nefes çalışması yaparken, rahatlama nefesi yaptığımda inanılmaz farkediyor. Harfiyen anlattıklarınızı yapıyorum çok faydalı oluyor. Teşekkür ederim.

Faydalı olmasına sevindim. Dalış öncesi hiperventilasyon yapmayı önleyen, insanı rahatlatan ve konsantrasyonu arttıran bir nefeslenme tipidir. Dikkat edilmesi gereken şey fazla uzatmamaktır. Ben dalış önceleri max 1 dk rahatlama nefeslenmesi yapıyorum.

 
Gönderildi : 19/10/2019 17:06
Cüneyt
(@levrek)
Mesajlar: 68
Yeni Üye
 

@can

Kolumda dalış saati olmadığı için rahatlama nefeslenmesini 3 al 2 bekle 6 ver şeklinde 10 kez tekrarlıyorum buda takriben 66 saniyeye tekavül ediyor. Normal değilmi hocam?

 
Gönderildi : 20/10/2019 22:11
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@levrek

Aslında saate bakmaya gerekyok. İçinden bir-iki-üç şeklinde saydığın süre zarfı yeterli. Aynı şekilde birden altıya kadar sayarken ki sürede nefes vermek hepsi bu. Aradaki duraklamaların da uzunluğu bir sn kadar. Buradaki amaç hiperventilasyon yapmayı engellemek, dalış öncesi nabzı düşürmek ve rahatlamayı sağlamak.

 
Gönderildi : 20/10/2019 23:16
Cüneyt
(@levrek)
Mesajlar: 68
Yeni Üye
 

Hocam merhabalar. Bir konuda fikrinizi rica edicem. Çok küçük yaşlarda yaşadığım akciğer hastalığından kalma ciğerlerdeki o döneme ait lekeler, aradan 36 yıl geçmesine rağmen rontgenlerde halâ görünüyor. Sanırım bu yüzden nefes süremi antrenman yapmama rağmen artıramıyorum. Ama Şahika Evcümen'in bir videosunda diyafram kasını esneterek daha fazla nefes alınabileceğini gördüm. Birkaç gündür sırtüstü yatıp, göbeğimin üstüne ağır bir kitap koyup göbekten nefes alıp veriyorum 150 200 kez falan. Sizin bununla ilgili bir fikriniz varmı acaba. Doğru yada yanlış, yada şu şekilde yapılması daha doğru falan diye bana bir fikir verebilirmisiniz? Şimdiden teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 11/12/2019 10:22
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @abckarahan

Hocam merhabalar. Bir konuda fikrinizi rica edicem. Çok küçük yaşlarda yaşadığım akciğer hastalığından kalma ciğerlerdeki o döneme ait lekeler, aradan 36 yıl geçmesine rağmen rontgenlerde halâ görünüyor. Sanırım bu yüzden nefes süremi antrenman yapmama rağmen artıramıyorum. Ama Şahika Evcümen'in bir videosunda diyafram kasını esneterek daha fazla nefes alınabileceğini gördüm. Birkaç gündür sırtüstü yatıp, göbeğimin üstüne ağır bir kitap koyup göbekten nefes alıp veriyorum 150 200 kez falan. Sizin bununla ilgili bir fikriniz varmı acaba. Doğru yada yanlış, yada şu şekilde yapılması daha doğru falan diye bana bir fikir verebilirmisiniz? Şimdiden teşekkür ederim.

Tıbbi olarak herhangi birşey söylemem mümkün değil ancak diyafram esnetmek ile alakalı faydalı bir video paylaşıyorum. Ortalama 1 dk dip süresi çoğu av için yeterli olmaktadır. Eğer 60-70 sn civarında nefes tutabiliyorsanız çok rahat bir şekilde av yapabilirsiniz.

 
Gönderildi : 11/12/2019 17:21
Metehan and Cüneyt reacted
Cüneyt
(@levrek)
Mesajlar: 68
Yeni Üye
 

@can

Hemen hemen 1 dk tutabiliyorum 3-5 metrelerde. Ama hırs işte illaki üstüne çıkmak istiyor insan. Teşekkür ederim sağolun.

 
Gönderildi : 11/12/2019 18:04
Caner Fuat KURT
(@canerfuatkurt)
Mesajlar: 164
Üye Palazı
 

Eline sağlık Can, güzel bilgileri yine çok sade şekilde sunmuşsun.

 
Gönderildi : 03/02/2020 07:49
Xentospy and Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@canerfuatkurt

Teşekkür ederim dostum. Elimden geldiği kadarıyla Ülkemiz zıpkıncıları için faydalı içerikler üretmeye çalışıyorum. Hep birlikte güzel bir kaynak oluşturuyoruz. Senin hazırladığın youtube videolarını da forumdaki konu başlıkları altında paylaşabilirsen sevinirim 👍

 
Gönderildi : 03/02/2020 10:46
Rıdvan (scotchsoda)
(@ridvan)
Mesajlar: 1116
Sığ su avcisi Forum Yönetimi
 

Ben halen doğru nefeslenmeyi yapamayanlardanmım .aç karnına nefes antremanında 3 dakikayı gördüm suda 30-40 sanıyeyı geçememiştim şimdi hiç nefes çalışmıyorum bile ...Nasıl alışırsan öyle gider ya onu aşmak lazım doğru eğitim alırsan sıfırdan daha kolay yanlış bilineni tekrar etmek dah akolay zira öyle alışınca değiştirmek zaman alıyor...

 
Gönderildi : 03/02/2020 14:17
gkhnkck1990
(@gkhnkck1990)
Mesajlar: 329
Üye Palazı
 

@can

elleriniz dert görmesin hocam. hepsi birbirinden değerli cümle , kelime ve harfler çok sağ olunuz.

 
Gönderildi : 27/07/2020 16:21
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@gkhnkck1990 okuyup geçmek yerine konu altına yorum yaptığınız için ben teşekkür ederim. İyi forumlar.

 
Gönderildi : 27/07/2020 16:24
gkhnkck1990
(@gkhnkck1990)
Mesajlar: 329
Üye Palazı
 
Gönderen: @can

@gkhnkck1990 okuyup geçmek yerine konu altına yorum yaptığınız için ben teşekkür ederim. İyi forumlar.

o kadar emek verip yazmışsın , bir teşekkür edemeyeceksek grupta işimiz ne 🙂

 
Gönderildi : 27/07/2020 16:36
Barracuda reacted
(@oguzhan09)
Mesajlar: 6
Yeni Üye
 

Hocam ellerinize sağlık. Bugüne kadar baygınlık dozunda bile av yaptım. Kovalamalarla bile balık vurdum. Taş altlarında hırs yaptım. Gençliğe güvendim hep. Fakat işin aslını bilmiyordum. Zıpkını tetikleyip bayılma hissiyle de yüz üstü gökyüzüne bakmaya çalıştım çok zaman. Meğer hep sınırlarda gezmişim. Bugün adını anmamışsam bile minnettarım, sığ su bayılmaarı ve doğru nefes tekniklerini okudum. Zıpkıncılığı barajlarda çalışan tatlısu dalışları yapmış bir amcadan öğrendiğim ve yıllarca çok balık vurduğumdan, hem kendime hem badime güvendiğimden korkutucu şekilde bilinçsiz yapmışım. Diyaframimin ağır nefes talep eden vuruşlarını önemsemeyip beni geliştirir sanmıştım hep. Korkunç bir meydan okumaymış.Uzun zaman ciddi av yapmamıştım, şimdi geri dönmek istiyorum ve araştırmalarımı arttırıyorum. Hepinize sonsuz teşekkürler 👏 Admin bey iyi ki sizden zıpkın üzerine bilgi talep etmişim ve gruptan haberim olmuş, teşekkür ederim böyle bir alan oluşturduğun için. Umarım daha da geniş kitlelere ulaşabilirsin 👏

 
Gönderildi : 18/01/2021 02:05
Barracuda and ONR6NKOC reacted
ozkancab
(@ozkancab)
Mesajlar: 128
Yeni Üye
 

@can

Sahikayla tanıştığımda 17 yaşındaydım o da 18, bana serbest dalış yaptığını söylemişti ve bu işi yapan tanıdığım ilk kişiydi , kız tam olarak ne olduğunu açıklamak zorunda kalmıştı anlamam için.Sonra o bir şampiyon oldu, helal olsun, Şahika iyidir.

 
Gönderildi : 04/02/2021 22:21
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@oguzhan09 rica ederim. Forumdaki bilgilerin faydalı olmasına sevindim. Serbest dalış ve su altı avcılığı üzerine hep birlikte emek harcayarak çok kıymetli bilgiler, tecrübeler ve anılar içeren bir bilgi kaynağı sosyal medyadan bağımsız bir platform oluşturduk.

Foruma üye olan, forumda yeni konu açarak ya da konuların altına mesaj yazarak forum aktivitesine katkıda bulunan tüm hobidaşlara teşekkürler.

 
Gönderildi : 05/02/2021 17:11
(@ali1903)
Mesajlar: 2
Yeni Üye
 

@can 4 yaşımdan beri zevk için dalış yaparım.nefes konusunda hiç pratik olsun bilgi olsun bakmadım. Kendi bildiğimce ilk önce korkuyu yenmek gerekir. Her dalis yaptıktan sonra da çıkarken burundan nefesini boşaltmak bir daha ki dalisda nefes sureni uzatır.

 
Gönderildi : 12/05/2022 14:25
Barracuda reacted
gkhnkck1990
(@gkhnkck1990)
Mesajlar: 329
Üye Palazı
 

@ali1903  hocam maske varken mi burundan nefesi boşaltıyorsunuz. sorma nedenim ; maskeyi dalışta çıkarırsam bir sonraki dalışta yüzüme tam vakumlanmıyor. yani ben maskeyi bi kere takınca dalış bitene dek çıkarmamaya özen gösteriyorum..

 
Gönderildi : 13/05/2022 07:53
Barracuda reacted
(@ali1903)
Mesajlar: 2
Yeni Üye
 

@gkhnkck1990 evet her zaman olmasa bile arada yapmak bence önemli.Zaten yaptıktan sonra daha rahat dalacagini farkedeceksin.

 
Gönderildi : 13/05/2022 09:54
gkhnkck1990 reacted
Metehan
(@metehan)
Mesajlar: 13
Yeni Üye
 

@can Çok kıymetli bilgiler, paylaştığınız için teşekkür ederiz. Ben rahatlama nefesi uzun yapıldığında neden hiperventilasyon riski oluşacağını merak ettim. Bilgi için şimdiden teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 08/06/2022 11:21
 momo
(@momo)
Mesajlar: 78
Yeni Üye
 

ben de okudum, müthiş bilgiler.

 
Gönderildi : 08/06/2022 21:18
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @metehan

@can Çok kıymetli bilgiler, paylaştığınız için teşekkür ederiz. Ben rahatlama nefesi uzun yapıldığında neden hiperventilasyon riski oluşacağını merak ettim. Bilgi için şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba. Hiperventilasyon sadece nefes alış veriş hızı odaklı değil ayrıca normalden daha derin olan nefeslenmeden de kaynaklanabiliyor. Dikkat ederseniz rahatlama nefeslenmesi yaparken alınan 3 ya da 4 saniyelik nefes normal zamanda aldığımız nefesten daha derin.

Yazıda anlatılan rahatlama nefeslenmesi bizi sakinleştirir, ritmi yavaşlatır bizi dalışa hazırlar ancak hani derler ya her şeyin fazlası zarar diye 🙂 bu da benzer bir durum. Umarım sorunuza cevap olmuştur. iyi forumlar.

 
Gönderildi : 14/06/2022 19:25
Metehan and ONR6NKOC reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @momo

ben de okudum, müthiş bilgiler.

Teşekkürler. Faydalı olduysa ne mutlu.

 
Gönderildi : 14/06/2022 19:27
momo reacted
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account