Zıpkınla Balık Avı-...
 
Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

[Sabit] Zıpkınla Balık Avı-Dalış Öncesi Deniz Durumuna Nasıl Bakılır ?

19 Mesajlar
11 Üyeler
34 Beğeniler
4,086 Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

Zıpkın Avı Türkiye Forum sakinleri hepinize merhaba. Zaman buldukça Serbest dalış ve zıpkınla balık avı ile ilgili faydalı konular açmaya ve yazılar hazırlamaya gayret ediyorum. Aramıza yeni katılan hobidaşlarımızla birlikte üye sayımız 1,165 e ulaşmış bulunmakta.

Facebook ortamında mantar gibi çoğalan birçok zıpkıncı grubundan fazla üye sayısı, canlı aktivitesi ve güncel bilgi paylaşımlarıyla platformumuz sizlerin de destekleriyle daha da büyüyecektir. Üye olan, forumda konu açan ve ya açılan konulara mesaj yazarak forum aktivitesine katkı sunan herkese teşekkürler. Bu arada "Hava ve Deniz Tahminleri" isimli yeni bölümümüz hayırlı olsun. Bu bölüm içerisindeki ilk konuyu ben açmış oldum 🙂

Dalış Öncesi Hava ve Deniz Durumuna Nasıl Bakılır ?

Hava ve deniz durumunu gösteren çeşitli platformlar ve uygulamalar mevcut. Ben yerli malı yurdun malı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Deniz Tahmin Sistemi üzerinden konuyu detaylandıracağım. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak deniz tahmin sistemine ulaşabilirsiniz.

Link : Deniz Tahmin Sistemi

Açılan sayfada Marina Tahminleri bölümünden dalış yapacağım bölgelere en yakın yeri seçiyorum. Aşağıdaki resimden adım adım görebilirsiniz.

zıpkınla balık avı deniz durumu

Uygun lokasyonu seçtikten sonra rüzgar yönü, rüzgar şiddeti ve dalga boyu gibi sonuçları değerlendiriyorum.

Zıpkınla Balık Avı deniz tahmini

Yukarıdaki resimde sağ kısımda bulunan tabloda yazan bilgilerden bize en lazım olanı rüzgar hızı bölümüdür. Burada iki tür rakamsal bilgi mevcut knot ve bofor. Bu bölümlerde yazan rakamsal değerlerin esen rüzgar açısından karşılıklarını belirten bir tablo paylaşacağım. Bu tabloya bakarak rüzgar hızını ve denize olan etkilerini çok rahat bir şekilde değerlendirebileceksiniz.

BoforTanımıHızıKaradaDenizde
0Sakin (calm)0 knotDumanlar dikine yükselir.Deniz yüzeyi ayna gibidir
1Hafif Rüzgar
(light air)
1-3 knotDumanlar meyilli yükselir.Deniz yüzeyi buruşmaya başlar.
2Hafif Meltem
(light breeze)
4-6 knotRüzgar yüzde hissedilir, yapraklar sallanır, hışırdar.Deniz yüzeyi tamamen buruşmuştur.
3

Mutedil
(gentle breeze)

7-10 knotYapraklar ve bayraklar devamlı sallanır.Denisde küçük dalgalar oluşur.
4Sakin Meltem (moderate breeze)11-16 knotBayraklar düzleşir, baca dumanları yere paralel bir hal alır.Dalgaların uçları beyazlaşır.
5Fırışka
(fresh breeze)
17-21 knotDallar sallanır. Bayraklar düzleşir.Dalgaların uçları kıvrılarak kırılmaya başlar.
6Kuvvetli Rüzgar (strong breeze)22-27 knotBüyük dallar sallanır. Şemsiye tutmak güçleşir.Dalgaların uçları koparak uçmaya başlar.
7Sert Rüzgar
(near gale)
28-33 knotBütün ağaçlar sallanır. Rüzgara karşı güçlükle yürünür.Dalgalar büyür. Rüzhar halatlarda, çarmık ve istralyalarda ıslık çalar.
8Çok Sert Rüzgar (gale)34-40 knotAğaçların dalları kırılır. Rüzgara karşı yürümek imkansızdır.Büyük gemiler yalpaya düşer. Güvertede çok zor yürünür.
9Fırtına
(strong gale)
41-47 knotBazı binalarda hasar olur. Baca kapakları sökülür, çatılar uçar.Gemilerin yalpası büyür. Bordaya çarpan sular güverteye çıkar.
10Büyük Fırtına (storm)48-55 knotAğaçlar köklerinden sökülür, binalarda ciddi hasarlar oluşur.Dalgalar çok büyür. Ağır tonajlı gemiler denizler içinde büyük yalpalar yapar.
11Bora
(violent storm)
56-63 knotGeniş çaplı hasar yaratır.Büyük gemiler bile zorlukla mücadele eder.
12Kasırga (hurricane)64-71 knotBüyük ve müthiş tahribat yapar.Denizlerde büyük zararlara yol açar.

Gelelim yazımın sonuç bölümüne. Normalde hava tahminlerine sürekli göz atıyorum. Bu bende bir alışkanlık haline geldi. Mesela dalışa gitmeden önceki gece sabah erken saatlerde rüzgar hızı en fazla 4 knot iken öğlen saatlerinden sonra rüzgar hızı 17-18 knot görünüyorsa hava patlayacak diye düşünürüm. İllaki dalış yapacaksam kısa bir sabah suyu yapar çıkarım. Bu şekilde bir çok kez deniz patlamadan kıyıya çıkmışlığım var ve her seferinde de güzel balık almışımdır 🙂

Hava Tahmini İle Denizdeki Görüş Durumunu Anlayabilir miyiz ?

Hava tahminlerine bakarak denizdeki görüş iyidir yada kötüdür demek için merayı iyi bilmek gerekiyor. Görüş durumunu etkileyen birçok etken bulunmakla birlikte. Mesela İskenderun Körfezinde yazları denizden esen rüzgarlar denizi bozuyor. Denizden esen rüzgar şiddetli olursa dalga boyu artıyor ve dalış yapılamaz hale geliyor. Ancak kışın dağ tarafından esen rüzgarda görüş güzel oluyor. Dağdan esen rüzgar çok şiddetli olsa bile deniz dalgalanmıyor ve görüş bozulmuyor.

Mera dip yapısı da görüş durumunu doğrudan etkileyebiliyor. Mesela dibi geniş palakalar, taşlıklar olan bir merada deniz bozuk olsa bile en azından avlanacak görüş oluyor. Ancak dip yüzeyi ince kumlu yada balçık olan meralar en ufak harekette bulanıyor.

Konu hakkında bilgim dahilinde olan her şeyi yazdım. Eksik veya yanlış olan hususlar varsa mesaj olarak konu altına ekleme yapmaktan çekinmeyin. İyi forumlar.

 
Gönderildi : 28/07/2020 23:07
OSMAN BELEK, dgn, Metehan and 9 people reacted
ONR6NKOC
(@onr6nkoc)
Mesajlar: 1202
Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir.... Forum Yönetimi
 

Telefon için guzel uygulamalarda mevcut. Mobil uygulamalarida kullanabilirsiniz.

Şu anda en iyi sonuç veren uygulama Windy dir.

Bir çok hava olayini. Saatlik olarak yaklaşık 12 gün sonrasına kadar gösteriyor. Rüzgar, yağmur, kar , sis, nem, dalga boyu gibi olayları takip edebilirsiniz. Ücretsiz güvenli bir uygulamadır

Screenshot 20200729 210734 com.windyty.android

 
Gönderildi : 29/07/2020 21:10
Atmaca210 and Barracuda reacted
İlker İnal
(@devrencik)
Mesajlar: 130
Üye Palazı
 

@can

@onr6nkoc

Hem mgm hem de Windy aktif olarak takip ettiğim uygulamalar. Özellikle denize uzak olan,dalış planı yapıp önemli mesafeler kateden arkadaşlar için oldukça önemli bir konu. Sayısal modelleme oldukları için hata ihtimalleri mutlaka var ama genel itibariyle doğru çalıştıklarını söyleyebilirim. Özellikle uzak mesafe giden, denize yakın olmayan arkadaşlar mutlaka takip etsinler.

 
Gönderildi : 29/07/2020 21:28
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@onr6nkoc windy uygulamasını ben de kullanıyorum. Çok faydasını gördüm. Yukarıda paylaştığım tabloyu çözen herkes için bu uygulamaları okumak artık çok kalay olacaktır. 

 
Gönderildi : 29/07/2020 22:06
ONR6NKOC reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@devrencik mera yapısını bildikten sonra gerçekten bu tahminler çok faydalı. Senin de bahsettiğin gibi uzak mesafelerden dalış için gelen hobidaşlarımız için çok elzem bir konu

 
Gönderildi : 29/07/2020 22:10
(@akdoganalican)
Mesajlar: 5
Yeni Üye
 

Merhaba, bu değerli paylaşım için teşekkürler . Emeklerinize sağlık.

 
Gönderildi : 24/08/2020 18:48
Barracuda reacted
gkhnkck1990
(@gkhnkck1990)
Mesajlar: 329
Üye Palazı
 

paylaşım için teşekkürler Abi , sayende bir şey daha öğrenmiş olduk.. bu  foruma üye olduktan sonra mavi ile ilgili bilmediğim çok şey varmış bunu öğrendim. hatta daha da çok şey öğreneceğimi..

 
Gönderildi : 25/08/2020 09:48
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@akdoganalican @gkhnkck1990 Rica ederim. Forumu aktif olarak kullandığınız için ben sizlere teşekkür ederim. İyi forumlar.

 
Gönderildi : 25/08/2020 19:18
gkhnkck1990 reacted
(@311370tm)
Mesajlar: 17
Yeni Üye
 

@can bu bilgi için teşekkürler süper oldu çok pratik.

 
Gönderildi : 05/03/2021 00:59
Barracuda reacted
(@fthkydln)
Mesajlar: 63
Yeni Üye
 

@can abi güzelce açıklamışsın ama beni mazur gör ben anlayamadım bir türlü yani bizim için uygun olan hava şiddeti rüzgar yönü hangileri 😕

 
Gönderildi : 05/03/2021 02:18
Barracuda and ONR6NKOC reacted
ONR6NKOC
(@onr6nkoc)
Mesajlar: 1202
Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir.... Forum Yönetimi
 
Gönderen: @fthkydln

@can abi güzelce açıklamışsın ama beni mazur gör ben anlayamadım bir türlü yani bizim için uygun olan hava şiddeti rüzgar yönü hangileri 😕

Rüzgarı takip ederken kıyıdan denize doğru gitmesi önemli (anlaşılır dilde söylemek gerekirse.) Ege denizinde pek sikinti olmaz ama marmarada denizden kıyıya olduğunda sular bulanır göz gözü görmez.  Rüzgar kuvvetleri de denize ve meralara göre ayrı faktörler bunları meralarıni takip ederek öğrenebilirsin.

 
Gönderildi : 05/03/2021 03:54
(@fthkydln)
Mesajlar: 63
Yeni Üye
 

@onr6nkoc teşekkürler yani kısacası geze geze göre göre 😀

 
Gönderildi : 05/03/2021 05:06
ONR6NKOC reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @311370tm

@can bu bilgi için teşekkürler süper oldu çok pratik.

Rica ederim. İyi forumlar 👍

Gönderen: @fthkydln

@can abi güzelce açıklamışsın ama beni mazur gör ben anlayamadım bir türlü yani bizim için uygun olan hava şiddeti rüzgar yönü hangileri 😕

@onr6nkoc Gerekli bilgilendirmeyi yapmış. Tekrar etmek gerekirse genel olarak rüzgar yönü dağdan denize olacak. rüzgar şiddeti de tabloda açıkça belirtilmiş 🙂

 
Gönderildi : 05/03/2021 13:59
Ahmet Gürbüs
(@agrbs)
Mesajlar: 26
Yeni Üye
 

konuya ek olarak Türkiye fırtına cetveli ile fırtına günlerini de takip edebiliriz.

FIRTINA CETVELİ

OCAK

02 Ocak

Fırtına (3 gün)

10 Ocak

Zemheri Fırtınası

17 Ocak

Fırtına (2 gün)

23 Ocak

Fırtına

25 Ocak

Fırtına

28 Ocak

Ayandon Fırtınası

ŞUBAT

01 Şubat

Fırtına

04 Şubat

Fırtına(3 Gün)

07 Şubat

Fırtına(3 Gün)

10 Şubat

Fırtına(Soğuklar Artıyor)

13 Şubat

Fırtına

20 Şubat

1. Cemre Havaya

23 Şubat

Fırtına(2 Gün)

27 Şubat

2. Cemre Suya

MART

01 Mart

Fırtına

05 Mart

3. Cemre Toprağa

11 Mart

Kocakarı Soğuğu

12 Mart

Husum Fırtınası

15 Mart

Fırtına

21 Mart

Nevruz Bayramı

24 Mart

Koz Kavuran Fırtınası

26 Mart

Çaylak Fırtınası

29 Mart

Fırtına

NİSAN

07 Nisan

Kırlangıç Fırtınası

11 Nisan

Leylek Fırtınası

17 Nisan

Kuğu Fırtınası

21 Nisan

Sitte-i Sevir Fırtınası

29 Nisan

Fırtına(3 Gün)

MAYIS

02 Mayıs

Çiçek Fırtınası

06 Mayıs

Hıdırellez

07 Mayıs

Fırtına

13 Mayıs

Fırtına

16 Mayıs

Filizkıran Fırtınası

21 Mayıs

Kokulya Fırtınası

HAZİRAN

03 Haziran

Fırtına(3 Gün)

10 Haziran

Ülker Doğumu Fırtınası

19 Haziran

Gündönümü Fırtınası

27 Haziran

Kızılak Fırtınası

28 Haziran

Fırtına

TEMMUZ

01 Temmuz

Yaprak Fırtınası

09 Temmuz

Çarkdönümü Fırtınası

26 Temmuz

Karaerik Fırtınası

29 Temmuz

Kızılerik Fırtınası

AĞUSTOS

14 Ağustos

Fırtına

17 Ağustos

Fırtına

20 Ağustos

Fırtına(2 Gün)

24 Ağustos

Mihrican Fırtınası

EYLÜL

5 Eylül

Bıldırcın Geçimi Fırtınası

13 Eylül

Çaylak Fırtınası

25 Eylül

Kestane Karası Fırtınası

29 Eylül

Turna Geçimi Fırtınası

EKİM

03 Ekim

Koç Katımı Fırtınası

09 Ekim

Yaprak Dökümü Fırtınası

12 Ekim

Meryem Ana Fırtınası

17 Ekim

Kırlangıç Fırtınası

22 Ekim

Bağ Bozumu Fırtınası

26 Ekim

Balık Fırtınası

KASIM

05 Kasım

Kuş Geçimi Fırtınası

07 Kasım

Zemheri Fırtınası

29 Kasım

Ülker Dönümü Fırtınası

ARALIK

08 Aralık

Karakış Fırtınası

12 Aralık

Fırtına

19 Aralık

Fırtına

28 Aralık

Gün Dönümü Fırtınası

31 Aralık

Fırtına

ruzgar gulu
 
Gönderildi : 07/03/2021 23:06
2000watt
(@2000watt)
Mesajlar: 142
Üye Palazı
 

Windfinder kullanıyorum. Çoğunlukla tutuyor.

 
Gönderildi : 28/01/2022 19:11
ONR6NKOC reacted
(@harmadal81)
Mesajlar: 18
Yeni Üye
 

@can çok faydalı bilgiler hemşerim. Eline sağlık

 
Gönderildi : 03/06/2022 13:49
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @harmadal81

@can çok faydalı bilgiler hemşerim. Eline sağlık

Faydalı olmasına sevindim. İyi forumlar.

 
Gönderildi : 03/06/2022 20:17
ONR6NKOC reacted
gkhnkck1990
(@gkhnkck1990)
Mesajlar: 329
Üye Palazı
 

@onr6nkoc Onur ustam , bu konu ile ilgili bir şey sormak isterim. Kıyıdan denize doğru esen rüzgar da ok hangi yöne olur. aşağı mı yukarı mı ? (marmara için soruyorum )

teşekkürler

 
Gönderildi : 07/06/2022 11:14
Metehan
(@metehan)
Mesajlar: 13
Yeni Üye
 

Ben mgm piri reis ve windy kullanıyorum ama bu aralar en tutarlı tahmini google hava durumu olduğunu görüyorum ve teyit etmek için de mutlaka google bakıyorum. Geçmişte wunderground ve poseidon da kullanıyordum.

 
Gönderildi : 07/06/2022 22:33
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account