Serbest Dalış Rekor...
 
Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Serbest Dalış Rekorunun Bilinen İlk Sahibi-Giorgos Haggi Statti

2 Mesajlar
2 Üyeler
7 Beğeniler
1,360 Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

Dünyanın İlk Serbest Dalış Rekoru Nasıl Kırıldı ? Giorgos Haggi Statti’ nin İnanılmaz Hikayesi

Dünyanın  ilk serbest dalış rekoru ve bu rekoru kıran yunanistanlı Hagi Statti Giorgiosun etkileyici hikayesi için 1913 senesine gidiyoruz.

serbest dalis rekortmeni

Yıl 16 Temmuz 1913 İtalyan Gemisi “Regina Margherita”nın çapa demiri tam 77 metre derinlikte sıkışır ve bu çapayı kurtaracak bir dalgıç arayışına girerler. Tabi ki o zamanlar bu derinliğe inebilmek imkansıza yakın bir durum. Birçok deneme yapılsa da başarılı olunamamış. Taki yazımızın kahramanı ortaya çıkana dek 🙂

Geçimini denizden sünger çıkartarak sağlayan  Giorgios, biz kendisine yorgo diyelim :)) Bu derinliğe dalabilmesi için özel olarak geminin bulunduğu yere getirilmiştir. Bu kurtarma girişimini 60 ile 80 metre arası derinliğe birden fazla dalış yaparak tamamlamıştır.

2001 yılında ortaya çıkan Regina Margherita Gemisinin tıbbi kayıt defterinden ulaşılan bilgilere göre;

Dünyanın ilk serbest dalış rekoru

Hagi Statti Giorgios, Yunanistandaki Simi Adasında doğdu, sünger dalgıcı, 35 yaşında, evli ve dört çocuk sahibi, 1.70 boyunda ve 65 kilo ağırlığındadır. Göğüs çevresi 92 cm, maksimal nefeslenme sonrası 98 cm ve maksimal soluk verme sonrası 90 cm. Koyu tenli, ince, sıradan bir kas kütlesine sahiptir.

Fiziki göğüs muayenesinde belirgin bir akciğer anfizemi* (akciğer rahatsızlığı) ortaya çıkmış olmasına rağmen, göğüsün üst kısmında henüz büyük bir boyuta ulaşmamıştır, kalp atışları düzenli. Nabız oranı 80-90 ve solunum oranı 20-22’dir. Sinir sisteminde anormal bir şey gözlenmemiştir. Göz kontrolü normal.

Bir kulağındaki kulak zarının tamamen yok olması, diğer kulağındaki kalıntılar nedeniyle işitme fonksiyonlarında sorun olduğu görülmüştür. Ameliyattan sonra iyileşen bir trahom(göz hastalığı) haricinde, hiçbir rahatsızlık geçirmemiş. Sadece tolore ettiği bir sırt ağrısı olduğunu bildirmiştir.

Burası çok önemli 🙂

Kayıtlara göre nefesini sıradan ortamlarda (karada) tutması istendiğinde Hagi Statti Giorgios, suyun altında yapılmadığı için bu testin hiçbir değeri yok !! Diyerek bunu reddetti. Ancak ısrar edilmesi üzerine  nefes tutuma denemesini kabul etti ve yapılan deneme sonucu enteresan bir şekilde nefes tutma kapasitesinin sadece 40 saniyelik olduğu görüldü. Ancak kurtarma operasyonlarında 40 ila 60 metre ve hatta 80 metreye kadar değişen derinliklere daldı, 1.30-2.25 dakika su altında kaldı.

Kayıtlara göre kahramanımız daha önce 110 metre derine daldığını ve 7 dakikaya varan sürelerde  dalış yapabileceğini iddia etmiş. Sonuç olarak Statti, kendisinden istenen tüm dalışları sağlıklı bir şekilde tamamlamıştır.

*Anfizem : akciğerlerdeki hava keseciklerinin (alveol) gerilip genişlemesi neticesinde bu hava keseciklerini birbirinden ayıran ince duvarların yırtılması ve buna bağlı olarak da akciğerlerin esnekliğini kaybetmesiyle oluşan ve solunum yetmezliğine yol açan yaygın bir kronik akciğer rahatsızlığıdır. Hava kesecikleri arasındaki bağlar yırtıldığı için nefes almak için genişleyen ciğerler sönmez ve içlerinde hava kalır. Bunun sonucunda da akciğerlerin içindeki hava girişi ve oksijen dengesi bozulur.

spearfishing turkey

ZIPKIN AVI TÜRKİYE YOUTUBE KANALIMIZ

Youtube Kanalımıza abone olarak yeni yayınladığımız videolardan anında haberdar olabilirsiniz. Zıpkınla balık avına yeni başlayan arkadaşlar için birbirinden faydalı içerikler yayınlamaya gayret ediyoruz.Kanalımıza abone olmak için linki tıklayabilirsiniz. Zıpkın Avı Türkiye Youtube Kanalına Abone Ol

Forumdaki İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları

 
Gönderildi : 26/12/2020 23:48
maya, moguzcan, Rıdvan (scotchsoda) and 3 people reacted
Rıdvan (scotchsoda)
(@ridvan)
Mesajlar: 1116
Sığ su avcisi Forum Yönetimi
 

Yorgoda bende 40 saniye tutuyoruz farkimiz yok oda 1.70 bende kiloda sikintim var bi kac ay icinde 5 kg aldim :))

 
Gönderildi : 27/12/2020 12:18
Barracuda reacted
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account