Kaporta Üzerindeki ...
 
Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Kaporta Üzerindeki Sarı Lekeler- Araçtaki Pas Lekesi Nasıl Çıkartılır?

3 Mesajlar
2 Üyeler
0 Beğeniler
29.7 K Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

Herkese merhaba. Forum zıpkıncı forumu ancak bu bölümün ismi de Zıpkıncı Lokali 🙂 demem o ki bu bölümde her telden muhabbet çevirebiliriz. Bu nedenle arabası olan arkadaşlara faydalı olabilecek bir konuda paylaşım yapmak istedim.

Arabamın kaportası üzerinde sarı lekeler vardı özellikle beyaz renk otomobillerde aşırı derecede göze batan pas lekesine benzer sarı noktalar halindeki lekeler ile başım dertteydi. Normalde araba ile uğraşmayı sevmem. Ancak arabamı yıkadığımda bu sarı lekeler sebebiyle sanki hiç yıkanmamış gibi görünmesi iyice canımı sıkmaya başlamıştı.

Kaporta üzerindeki sarı lekeler
araba üzerindeki sarı pas lekeleri

İlk fikir aldığım kişi oto yıkamacısı oldu 🙂 Aracımın kaportasındaki sarı lekeleri gösterdiğimde "bu lekeler yıkamayla çıkmaz sen bu arabayı bir gün getir biz buna komple pasta-cila yapalım" dedi. Ancak ben önce bir araştırma yapmaya karar verdim.

Yaptığım uzun araştırmalar sonucunda özellikle sanayi bölgelerinde, fabrika yakınlarında bulunan araçların üzerine demir tozu yapışıyormuş. Kaporta üzerine yapışan bu demir tozları boya üzerine yerleşip kümeleniyor ve zamanla pas lekesine benzer sarı lekeler şeklinde kendilerini gösteriyor. Bu lekelerin nedenini öğrendikten sonra bir çözüm yolu aramaya başladım.

Pasta Cila Yaptırmayın !

Demir tozu lekesi olan araç sahiplerine bilip bilmeden bu ancak pasta-cila ile geçer diye akıl verenler nedeniyle birçok araç sahibi hemen pasta-cila uygulaması yaptırıyorlar. Ancak araştırdığım kadarıyla boya üzerindeki vernik tabakasına yerleşen bu demir tozlarını gidermek amacıyla yapılan pasta cila işlemi, normal pasta cila işlemine göre boyayı daha çok inceltiyor. Yani o sarı lekeler gitsin diye kaporta üzerinde daha yoğun bir pasta işlemi yapılıyor.

Bir de lekelenme kaybolsa bile pasta işlemi sonucunda bir miktar demir tozu kalıntısının iyice verniğe gömülmesi sorunu ortaya çıkar diyen ustalar mevcut.

Peki Ben Bu Problemi Nasıl Çözdüm ?

Aşağıdaki resimdeki demir tozu temizleme spreyini kullanarak aracımın boyasındaki sarı lekelerin hepsinden kurtuldum. İnternette demir tozu temizlemek için üretilen ithal kimyasallar vardı. Bunların fiyatları oldukça pahalı. Ben uygun fiyatlı olan yerli markayı tercih ettim.

demir tozu temizleme spreyi

Demir Tozu Temizleme Spreyi Nasıl Kullanılır?

Spreyi eldivensiz kullanmamanızı tavsiye ederim. Ayrıca spreyi uygularken ortaya çıkan kimyasal damlacıklardan yüzünüzü koruyun. Sonuçta kimyasal bir madde ile uğraşacaksınız gerekli önlemleri almak gerekli diye düşünüyorum.

Öncelikle arabamı yıkayarak demir tozu haricindeki kirlerden aracımı arındırdım. Benimki gibi sarı lekelerin iyice yerleştiği bir aracınız varsa işiniz biraz zor. Çünkü sprey sıktıktan sonra sünger yardımıyla lekeleri ovalayarak çıkartmanız gerekebilir. Ayrıca bu işlemi güneş altında yapmayın çünkü kimyasal maddenin hemen kurumaması lazım.

Bir kerede tüm aracı spreylemek yerine parça parça gitmenizde yarar var. Ben ilk önce bagaj kapağından başladım. Spreyi sıktıktan sonra 5-10 dk bekliyorsunuz. Demir tozları ile kimyasal madde reaksiyona girince spreyle sıktığınız sıvı mor renge dönüyor. Hafif düzeydeki demir tozları bu aşamada çözülüyor. Ancak iyice yerleşmiş ve büyük noktalar için ovalama yapmak şart.

demirtozuspreyi kullanımı
kaportadak pas lekesini temizleme

Mor renge dönen sıvı ile birlikte çözünen demir tozlarını temizlemek için kaportayı bol suyla yıkayın. Çıkmakta direnen iyice yerleşmiş sarı lekelerin üzerine biraz daha sıkıp 5 dk bekledikten sonra leke çıkana kadar süngerle ovalama yapın. En sonunda bol su ile kaportayı yıkayın.

araba boyası demir tozu sarı lekeler
Otomobil demir tozu

Bundan sonra zıpkıncı lokalinde değişik konularda paylaşımlar yapmaya devam edeceğim. Forumu canlı tutmak adına sizlerden de forumda aktif olmanızı canı gönülden istiyorum. Dalın sağlıcakla

Forumdaki İlginizi Çekebilecek Konu Başlıkları

 
Gönderildi : 24/03/2020 10:59
 nsrt
(@nsrt)
Mesajlar: 1
Yeni Üye
 

mrblar. konuya istinaden yazıyorum . aynı durum benim beyaz aracımda var. cif porçöz tarzı bikaç şeyle sildim. bi türlü gitmedi ? sizin dediğiniz kesin sonuç verdi mi

 
Gönderildi : 07/03/2023 16:32
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @nsrt

mrblar. konuya istinaden yazıyorum . aynı durum benim beyaz aracımda var. cif porçöz tarzı bikaç şeyle sildim. bi türlü gitmedi ? sizin dediğiniz kesin sonuç verdi mi

resimlerde de görüldüğü gibi iyi sonuç verdi ancak daha sonra tekrarladı.  pasta cila yaptırınca da geçiyor. illaki bu maddeyle uğraşmak zorunda değilsiniz. çünkü bu madde ile temizlemek zaman alıyor

 
Gönderildi : 07/03/2023 18:40
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account