Dalışın hayatımıza ...
 
Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Dalışın hayatımıza manevi etkisi

21 Mesajlar
6 Üyeler
38 Beğeniler
976 Görüntüleme
Cüneyt
(@levrek)
Mesajlar: 68
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

Arkadaşlar herkese selamlar. 

Ben henüz ortalama 1 buçuk senelik acemi bir zıpkıncı olarak birşey paylaşmak ve sizlerin yorumlarınıda merakla okumak isterim.

Yaptığımız bu spor gerçekten insanın vücudunu tanımasına, sınırlarını öğrenmesine çok yardımcı olabiliyor. Bunu ben bu kısa sürede bile hissedebildim. Resmen bazı dürtülerini terbiye etmeyi başarabiliyorsun ve insana kattıkları anlatmakla bitmez bence.

Yanlıızz...  insanı kendine biraz fazla hapseden bir spor değilmi sizcede. Yani ben birçok sporla acemi olarak ilgilendim ama futbol dahil bu kadar tutkulu olduğum bir spor olmadı. Günün büyük bölümünde hep dalış planları, trofe av hayalleri kuruyorum. Ailemle denizde vakit geçirmek bana boş gelmeye başladı. Yani denize girebiliyorsam bu şansı dalarak kullanmalıyım yoksa boş diye düşünüyorum hep istemeden.

Bu dengeyi çok iyi kurmalı tabii ama yoksa ben bu dengeyi kuramayanlardanmıyım? İtiraf edeyim dalış uğruna bazı sorumluluklarımı askıya aldığım oluyor. Yani benim gibilere bu spor manevi zararmı veriyor acaba? Daha öyle aman aman avım olmadığı halde bu kadar zihnimi meşgul ediyorsa, yarın büyük bir balık vurursam kendimi düşünmek bile istemiyorum.

Dediğim gibi sizlerin bu konu hakkındaki düşüncelerinizi merak ediyorum. Ve tavsiyelerinizi bekliyorum.

Herkese  sağlıklı dalışlar diliyorum. Şimdiden teşekkürler...

 
Gönderildi : 10/08/2020 21:56
Bullut, Hüseyin İmral, 2000watt and 1 people reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
 

@levrek öncelikle seni tekrar forumda aktif olarak görmekten dolayı çok mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Facebook un seni bizden çalmasına lütfen müsaade etme 🙂

Hazır zamanım bolken açmış olduğun bu konu ile ilgili detaylı bir şekilde fikrimi beyan etmek isterim. Zıpkına ilk başladığım yıllarda ben de çok kafaya takmıştım zıpkınla dalışı. Sürekli av videoları izliyor, facebooktaki zıpkıncı gruplarında takılıyor insanların av paylaşımlarına bakarak sürekli gaza geliyor ve her fırsat bulduğumda dalışa gidiyordum.

Ufaktan balık vurmaya, harcadığım emeğin karşılığını almaya başlamamla beraber bu zıpkınla dalış hobisi ile ilgili takıntım daha da artmaya başladı. Bu sefer de daha iri ya da her zaman vurduğum kefal-sargoz gibi türlerden ziyade daha havalı balık türlerine yönelmeye başladım. Amacıma ulaştıkça dizginlenmek yerine daha da olayı abartmaya başladım. Keyif almak için yaptığım zıpkınla dalış hobisi bende adeta bir bağımlılığa dönüşmüştü.

Hava bozukmuş, deniz kötüymüş, balık yokmuş demeden her boşlukta doğru dalışa ! Hatta şimdi aklıma geldi bu konu ile ilgili 2017 Yılının Ekim ayında sitenin Blog Bölümü için bir yazı hazırlamıştım. Okumak istersen buraya da ekliyorum. Zıpkınla Balık Avı Bağımlılık Yapar mı ?

O sıralar gözüm hep denizde tabi, deniz güzelken ilk önceliğim dalışa gitmek. Evde bir şey mi eksik daha sonra alınır, hastane randevusu dalışa göre planlanır, ailecek gezmek zaman geçirmek hep ikinci planda. Hani bir iki saat suya girip çıksam yine bir nebze. O zamanlar sabah gün ışırken suya girer öğlen çıkardım sudan.

Sadece dalışa gitmek değil bunun birde dalış sonrası var. Dalış sonrası yorgunluk ve uykusuzlukla birlikte çocuklarla ilgilenmek, ailemle kaliteli zaman geçirmek çok zor bir hale gelmeye başlamıştı. Eşim bu durumdan şikayet ediyordu haliyle. Çünkü önceliğim dalış olmuştu. Her muhabbet dalışa, zıpkına çıkıyor ve bu durum gerçekten sıkıntılı bir hale dönüşüyordu.

Benim için dönüm noktası, ben dalışta iken ailemin bana ihtiyaç duyacağı önemli bir hadise yaşanması ve bana saatlerce ulaşılamaması ve bu durumdan dolayı dalıştan eve döndüğümde hissettiğim o kötü ruh hali ve vicdan azabı oldu. O zamanlar yaşı ufak olan oğlumla ilgili sonucu Allah a şükür kötü bitmeyen bu hadise beni kendime getirmişti. Eğer bu hadise olmasa zaten eşim beni kısa zamanda oklavayla gerekli kıvama sokacaktı 😀

O günden sonra içinde bulunduğum durumu çok net bir şekilde anladım ve zıpkınla dalışı 2. ve hatta 3. plana attım. İzin günlerimde artık öncelik her zaman aileme ait. Eşimin rızasını alıp dalışa öyle gidiyorum. Eğer çocuklarımla ilgilenmem gerekiyorsa (çok önemsiz ve sonra da yapılabilecek şeyler olsa bile) dalışı erteliyorum.

Sosyal medyadaki (Facebook) zıpkıncı gruplarının çoğundan çıktım diğer grupların da bildirimlerini iptal ettim. Zıpkın Avı Türkiye Facebook sayfası ve facebook grubuna bile sadece forum gönderisi paylaşıp çıkıyorum Ayrıca her gün dalışa giden, her Allah ın günü arşivden ya da güncel av paylaşımı yapan facebook arkadaşlarımın çoğunu takipten çıkardım. Artık her vurdukları balık için bildirim almıyorum 🙂 Bunların yanı sıra zaten yıllardır kara-kıyı avlarda vurulan neredeyse her tür balığı vurdum pişirip yedim. Avladığım balıklarla Ailem ve akrabalarımla sayısız sofralar kurdum. Aklımda kalan sadece xxl bir trofem olmadı şimdiye kadar. O da varsın olmasın.

Her şey tadında,kararında güzel. Öncelik her zaman insanın ailesi olmalı. Eğer iki seçenek varsa ben dalışı değil diğerini seçer oldum. Eşimin ailemin rızasıyla dalışa gidince avın bereketi de bol oluyor 🙂 Vicdanen rahat bir şekilde dalışa gidince dalışın da tadı bir başka oluyor.

Şimdilerde sabah giriyorum suya max 2-3 saat avlanıp çıkıyorum. Uzun saatler boyunca dalış yapmadığım için çok fazla yorulmuyorum. Ayda max 2 ya da 3 dalışım var 🙂 Uzak meralara gitmiyorum. Evimle mera arası 5 dk. Sudan çıkınca doğru duşa, malzeme yıkayıp kahvaltı sofrasına oturmam 20 dk.

Bu vesileyle kafayı zıpkınla dalışa, su altı avına takan hobidaşlara Allahtan şifa diliyorum 🙂 Bi hobi ya da uğraşın kendinizden ya da sevdiklerinizden çaldığı konusunda vicdanen rahatsız hissediyorsanız o hobi ya da uğraşı kısıtlamaya çalışmak gerekir diye düşünüyorum. İnsanın dalış hevesini öldüren bir yazı oldu kusura bakmayın. Benim zıpkıncılık serüvenim de bu şekilde 🙂

 
Gönderildi : 10/08/2020 23:18
Bullut, 2000watt and Cüneyt reacted
ONR6NKOC
(@onr6nkoc)
Mesajlar: 1228
Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir.... Forum Yönetimi
 

Kendimden örnek vermek gerekirse.  2 saat boş vakit bulduğumda kendini suya atanlardanim eşimde çalışıyor. O yokken yapacak birşey olmadığı İçin izin günlerimde 5 saat kadar dalış yapıyorum. Yaptığım bir sürü ekstra iş var ama kendime fırsat ayırmaya çalışıyorum.  Dalış olmazsa olmazim. İlk zamanlar izin günlerini iple çekerdim dalisa gideceğim zaman. Gece uyku tutmazdi limana inderdim gece saat 3.  Oltacilarla muhabbet sohbet Hava aydınlansın diye beklerdim. 10 yil gecti hala aynı tutku var. Ama artık evde uyuyup daha iyi dinlenip daha dinamik gidiyorum dalisa. Bu işin zehrini alan bir daha birakamaz.

Sağlıcakla dalin

 
Gönderildi : 11/08/2020 00:27
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
 

@onr6nkoc sen bu muhabbetin dışında kalan şanslı azınlıktansın dostum 🙂 Yenge çalıştığı için dalış yapabileceğin sadece kendine ait boş zamanların var ne güzel 👍

Seninde dediğin gibi Sualtı avı bir kere damara girdimi artık yapacak birşey kalmıyor 😁 

Zıpkın avı ve aile hayatını bir şekilde dengede tutmaktan başka bir çözüm göremiyorum 👍

 
Gönderildi : 11/08/2020 19:11
ONR6NKOC and Cüneyt reacted
Mustafa Erol
(@mustafa-erol)
Mesajlar: 47
Yeni Üye
 

Bağımlılık diyince ben de aynıyım .Yıllarca olta avcılığı yaptım iyi balıklar aldım .Öğretmen arkadaşlarla ortak teknemizde var 😃yıllar önce heveslenip başlamadığım bu spora 1,5 yıl önce başladım .Olta avındada çok zevk alırdım .Ama Zıpkın avından alınan zevk bambaşkaymış .Şimdilik kara kıyı takılıyorum .İri olmasa da güzel balıklar aldım .Genelde snorkelling avlanıyorum .Bazen baskın veya kule için iniyorum sığ yerlere .Şimdiye kadar yaptığım en iyi avı yüklüyorum fotoğraf olarak 😂Ama denizden boş çıksamda fazla üzülmüyorum .Sadece ıska çok olursa 😂😂😂

40F72A8B E005 4215 ADFC F47D45C1A8A2

 
Gönderildi : 11/08/2020 22:05
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
 

@mustafa-erol avcılığın her türü bağımlılık potansiyeli taşıyor ancak bu dalış olayı gerçekten bambaşka 🙂 bu arada avlar süper nefesinize sağlık 👏👏👍

 
Gönderildi : 11/08/2020 22:39
Cüneyt reacted
Cüneyt
(@levrek)
Mesajlar: 68
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

@can kardeşim..

 Öncelikle şunu itiraf edeyim forumu yaşatmak için verdiğin çabayı taktir ettiğim için, açıkçası sana destek olmak için fazla katılım gösteriyordum. Şimdi bu yolda çok başarılı olduğunu görünce o sorumluluk üzerimden kalkmış gibi oldu😊. Bu, sadece destek sağlamak için katıldığım anlamına gelmesin. Dünya kadar bilgi edindim burada. Çokta keyifli yazılar okudum. Zaten takip ettiğim bu tip başka platform yok. Senden ve buradan çok şey öğrendiğimi her zaman herkese söylerim.

 Açtığım konuya karşı yazdıkların inanılmaz derecede beni anlatıyor. Demek bunları tek ben yaşamıyormuşum diye rahatladım. Şimdi bende daha bilinçli bir şekilde önce sorumluluklarıma yönlendirmeye çalışıyorum kendimi. Dediğim gibi iyiki uzun uzun yazmışsın. Çok iyi geldi bana. Kendimi yönlendirmeme yardımcı oldun yine. Teşekkür ederim. Selamlar saygılar🙏

 
Gönderildi : 11/08/2020 23:06
Barracuda reacted
Cüneyt
(@levrek)
Mesajlar: 68
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

@onr6nkoc demek bazı şeylerin oturması için biraz zaman ve tecrübe gerekiyor. Sizde kazasız belasız sağlıcakla dalın🙏

 
Gönderildi : 11/08/2020 23:10
Cüneyt
(@levrek)
Mesajlar: 68
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

@mustafa-erol sizinle aynı devreyiz tertip😊 birçok kez birbirimize yorum yapmıştık. Hatta ilk trofe levreğimi kutlayan sizdiniz😊🙏 bu arada resimdeki av da süppermiş. Daha güzelleri nasip olur inşallah. Saygılar...

 
Gönderildi : 11/08/2020 23:14
ONR6NKOC and Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
 

@levrek desteğin için teşekkürler abi. Forumdaki bilgilerden istifade edebilmen beni çok mutlu etti.

İnatla forum kültürüne devam diyorum 🙂 tek amacım ülkemiz zıpkıncıları için kategorilere ayrılmış güncel bir bilgi kaynağı oluşturmaktı. Son zamanlarda bu amacıma foruma gerek yeni konu açarak ürün incelemesi yapan, gerek açılan konulara yorum yazarak katkıda bulunan, senin gibi foruma destek olan hobidaşlarımız sayesinde yavaş yavaş ulaşmaya başladım.

Facebooktan uzaklaşma nedenlerimden birini de yukarıdaki uzun yazımda anlatmıştım 🙂 facebooktan gelen bitmek bilmeyen bildirimlerden yıldım usandım. Ayrıca facebook zıpkıncı gruplarının da hali içler acısı.

Neyse lafı fazla uzatmadan şu anda ortamımız çok güzel. Seviyemiz her anlamda sosyal medya ortamlarının bir hayli yukarısında ve el birliği ile daha da güzel olacak.

Yazdıklarım yaşadıklarımdı. İçten bir şekilde paylaşmak istedim. Çünkü paylaşımınla bir zamanlar senle aynı şeyleri yaşadığımızı hatta belki benim bir tık daha kendimi kaptırdığımı hatırlamış oldum.

Deniz, balık herzaman orada. Fazla hırs yapmadan, sosyal medyanın yada yakın çevrenin gazına gelmeden böyle devam diyelim 🙂 

 
Gönderildi : 11/08/2020 23:27
ONR6NKOC and Cüneyt reacted
ONR6NKOC
(@onr6nkoc)
Mesajlar: 1228
Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir.... Forum Yönetimi
 

Ben bu spora vakit ayırabilmek için ilk önce uykumdan feragat ediyorum. Şu anda işten çıktım eve gitmem saat 01.00. yatana kadar saat 02.00. yarın ve oburgun izinliyim (Çarşamba ve Perşembe. Eşimin izni pazartesi sabit. 6 haftada 2 kez izinlerimiz denk geliyor) dalista sabah sularını severim sabah kalkma saatim 05.30. oglen 14 e kadar dalış yaparım. Sonra köye babama yardima. Köyde tezgahimiz var ektiklerimizi satıyoruz karpuz kavun vb. Orada 4-5 saat takıliliyorum. Akşam eve gelmem saat 7. Eşim evde. Oluyor onada 1-2 saat vakit ayırıyorum. Saat oldu gece 22.00. Günün yorgunluğuda var zaten 24.00 a kadar da TV falan izleyip diğer izin gunu dalışı için yatiyorumm yine kalk saati aynı rutin. İzin gunlerim böyle.

Bu aralar minibüs muayenesi var onun eksiklerini tamamlamaya çalışıyorum ona koşturuyorum. Tarla ekip biciyoruz onlara koşturuyorum. Ama yine uykudan feragat edip dalisa gidiyorum.

Eşim dalisa gitmeme karışmaz mümkünse git diyor kendime ayirdigim vakit sadece dalış. Olduğu için karışmaz.

Çok yoğun bir tempo ile çalışıyorum babama yardım etme olaylarim olmasa haftalik yaklaşık 20 saat dalış performansini yakalarım istediğim bu.  Günlük 8 saat çalışıyorum. İzin günlerimde  7 saat dalış yapıyorum yaklaşık olarak gidiş gelişler dahil (tekne ile). Benim en iyi ilacım dalistir. Her derdime deva. Kendimi epey anlattım kusura bakmayın.

Şimdi gelelim tekrar manevi etkisine

Eğer Allah göstermesin bir hastalik olurda doktor bir daha dalamazsin derse diyeceğim 2 kelime var. Fişi cek. Tutku bu kadar ileride bende size garip gelebilir

----

Bir gün dalmazsam kör

İki gün dalmazsam kötürüm

Uc gün dalmazsam ölürüm.

Sağlıcakla Dalin.

 
Gönderildi : 12/08/2020 00:30
OSMAN BELEK, Cüneyt, İlker İnal and 1 people reacted
İlker İnal
(@devrencik)
Mesajlar: 130
Üye Palazı
 

Maneviyatı korumak için özellikle fiziksel  olarak fedakarlık yapmak zorunda kalıyorum.  @onr6nkoc gibi bende genellikle sabah suyunu tercih ediyorum. Burada amaç uykudan fedakarlık yapıp ev ahalisi kahvaltıya oturmadan geri evde olabilmek. Eşyaları  yıkama, kurutma, asma vs gibi işler tamamen bende.Ayrıca sonrasında banyonun toparlanmasını, temizliğini gene ben yapıyorum. Kahvaltı sonrasında günün geri kalanını da tüm yorgunluğuma rağmen aile ile birlikte geçiyorum. Sonuçta hafta sonları dalış günleri, dinlenmeyi bir kenara bırakın daha fazla yoruluyorum ama maneviyat konusunda sıkıntı yaşamıyorum.

 
Gönderildi : 12/08/2020 13:40
moguzcan
(@moguzcan)
Mesajlar: 361
Üye
 

ED390B69 0F7D 495B 8416 9E60CF127A6F

 Tutku duyduğumuz şeyi yapabiliyorsak en iyi mirası kapmışız demektir . Denizin yosununu tuzunu içimize çekmişiz bikere:) bazen daha önemli konuları bile geri plana attığımız olmuştur . Yalnız çok hızlı şekilde kendimizi dizginlememiz gerekiyor. Aile eş evlat ve iş ten (sonra) dalış. Bu disiplinle devam ettiğimiz sürece sorun olmayacaktır . Varsın on günde bir olsun . Sonuçta adı üstünde hobby ve denizin suyu çekilmedikçe , son balıkta denizlerde bitemedikçe bize yeterli olacaktır . Üst üste ardı ardına dalışa gidicez diye uğraşmayın Hem maneviyatınızı hem bedeninizi hemde sizi sevenleri yorarsınız.

 
Gönderildi : 13/08/2020 01:14
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
 

@moguzcan %100 katılıyorum 👍

 
Gönderildi : 13/08/2020 01:20
moguzcan reacted
Cüneyt
(@levrek)
Mesajlar: 68
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

@onr6nkoc evet bizden başka birşey istense "o saatte kalkıp yapamam çok yorgunum" diye tepki veririz muhtemelen ama olay dalış olunca insanın gözü yorgunluk yada uykusuzluk görmüyor. Saplanmışız bir kere bu aşkın dibine😊

 
Gönderildi : 13/08/2020 23:10
ONR6NKOC reacted
Cüneyt
(@levrek)
Mesajlar: 68
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

@devrencik yazdıklarınızı okudukça hemen hemen hepimizin aynı şeyleri yaşadığını görmek beni rahatlattı vallahi😊

 
Gönderildi : 13/08/2020 23:13
Cüneyt
(@levrek)
Mesajlar: 68
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

@moguzcan kısa ve öz. Budur. Teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 13/08/2020 23:14
moguzcan reacted
ONR6NKOC
(@onr6nkoc)
Mesajlar: 1228
Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir.... Forum Yönetimi
 

Benim baska hobim yok. futbolm hiç olmadi futboldan hiç anlamam. Hayatımda TV de maç açıp izlemiş insan değilim.  Sigaram yok. Kumar yok. Alkol yok denecek az. Sayısal oynamam.

benim için en iyi stres atma kafa dinleme işi dalış.  2 saat dalisa gideyim yeniden doğmuş gibiyim. Balık olup olmamasi onemli değil.  Dalış o yüzden benim için büyük bir tuku.

Bazen yeni bir hobi araştırıyorum kendime ama dalisin yerini alabilecek bir hobi degilde . Lodos havalarda yada güneş battıktan sonra yapılabilecek bir hobi. Benimde sevebileceğim. (Değişik hobi fikirlerinize açığım)

Sağlıcakla dalin

 
Gönderildi : 14/08/2020 07:14
Cüneyt and moguzcan reacted
moguzcan
(@moguzcan)
Mesajlar: 361
Üye
 

@onr6nkoc dağ bisikleti 👍😊

 
Gönderildi : 14/08/2020 09:32
Cüneyt
(@levrek)
Mesajlar: 68
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

@onr6nkoc dediğim gibi şimdiye dek birçok sporla ilgilendim ama hiçbirine dalış kadar tutkulu bağlanmadım. Yerini tutacak bir hobi de gelmiyor aklıma😊👍

 
Gönderildi : 19/08/2020 00:34
ONR6NKOC and Barracuda reacted
ONR6NKOC
(@onr6nkoc)
Mesajlar: 1228
Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir.... Forum Yönetimi
 
Gönderen: @moguzcan

@onr6nkoc dağ bisikleti 👍😊

Teşekkürler. İstanbul da mi ,😃😃😃

 
Gönderildi : 19/08/2020 07:56
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account