Alışverişte zıpkınc...
 
Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Alışverişte zıpkıncılık takıntısı olanlar kulübü

22 Mesajlar
11 Üyeler
52 Beğeniler
1,911 Görüntüleme
SonKefalBukucu
(@sonkefalbukucu)
Mesajlar: 4
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

Herkese selam. Başlığı kısa tutmaya çalıştığım için tam açıklayamadım ancak şimdi daha doğru bir şekilde ifade edeyim. 🙂

Kendime herhangi bir şey alırken hemen bu güzel hobi ile ilgili malzemeler aklıma geliyor ve bir kıyaslama başlıyor zihnimde. Sonuç olarak bir çok şeyi almaktan vazgeçiyorum. Mesala bir fotoğraf makinesi alayım diyorum sonra onu alacağıma karbon palet alırım diyip vazgeçiyorum. Ya da bir arkadaş şu saat güzel sana yakışır dediğinde bunun yerine dalış saati alırım diyip dalış saati araştırmaya başlıyorum. Uzun lafın kısası zıpkınla ilgili malzemeler alabilmek için bütçe oluşturmaya çalışıyorum. Bu durum bir yandan da gereksiz bir sürü alışveriş yapmamı da engelliyor 😆

Evet dostlar var mıdır bu kulübe benim gibi üye olan?

 
Gönderildi : 19/07/2020 00:46
zencuk
(@zencuk)
Mesajlar: 777
Yönetici Forum Yönetimi
 

Genelde dalamayınca malzemeye sarardık. Dizgimizden ihtiyaç uydururduk fakat döviz kurları öyle artıki elimizden gelse lastikleride yamayarak kullanıcaz artık 🤣

 
Gönderildi : 19/07/2020 01:03
Safak, Caner ALTINTAŞ, Barracuda and 2 people reacted
Zek
 Zek
(@zek)
Mesajlar: 125
Yeni Üye
 

Şimdi kendinize sormanız gereken sorular var. 
1 mesela dalış saati için ihtiyaç araştırması yapılmalı. 
dalış saati almak için riskli dalışlar yapıyor olmanız 10-15 metrelerde ısınma turları için iniyor ol olmanız lazım. Dalıştan endişe duymanız için 20m’nin altına iniyor olmanız lazım. 
2 kabon palet için tekneniz olması ya da hemen hemen her dalışınızı tekneden yapabilecek olanağınız olmalı.

3 karbon ya da ahşap 2-3-4 bin TL lik Zıpkın almak için her dalışınızda balık pazarına gidip aldığınızda 200-300 TL vermeden alamayacağınız balıkları vuruyor olmanız lazım. 
Gibi mekanizmalar geliştirmeniz gerekiyor. 
Bir taraftan da bu uğraş içinde can güvenliğinizi de yaşıyor. Yani evde oturup puzzle yapmak gibi değil. 
Canınızı da kaliteli, doğru tasarlanmış, güvenli malzemelere emanet edin. 300 tllik Zıpkın ile risk almamak lazım , market paletiyle dalmamak lazım, kakınç, makara gibi aslında hayati ama başlarken demirbaş sayılmayan malzemeleri mutlaka almalısınız. 
yani mantıklı para harcamak en iyisi.

 
Gönderildi : 20/07/2020 00:09
tmutlu70 and Ozbaltus reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
 

@zek merhaba. Öncelikle forumda açılan konuların çoğuna vakit ayırıp mesaj yazdığınız, yeni başlayan arkadaşlara yardımcı olmak için çabaladığınız ve forum aktivitesine katkıda bulunduğunuz için teşekkürler.

Bu konu altına yazdığınız mesaj içeriğindeki katılmadığım birkaç konu ile ilgili naçizane fikrimi belirtmek istedim.

Gönderen: @zek

dalış saati almak için riskli dalışlar yapıyor olmanız 10-15 metrelerde ısınma turları için iniyor ol olmanız lazım. Dalıştan endişe duymanız için 20m’nin altına iniyor olmanız lazım.

Dalış saati edinmek için bence derin ya da riskli dalışlar yapmaya gerek yok. Derinlik mefhumu olmadan Serbest dalan herkesin bence mutlaka bir dalış saati alması gerek. Dalış saatinin biz zıpkıncılar için en önemli artısı iki dalış arasındaki yüzey-nefeslenme zamanını hesaplaması. Benim en önemsediğim ve sürekli faydalandığım özelliklerin başında yüzeydeki nefeslenme zamanı geliyor. Çünkü bu özellik yeterli süre nefeslenmeden ardı ardına dalışlar yapmamızı engeller. Ayrıca dalış yapılan yerin derinliğini bilmek ve yapılan dip sürelerini görebilmek insanın gelişimine katkı sunar diye düşünüyorum.

Gönderen: @zek

kabon palet için tekneniz olması ya da hemen hemen her dalışınızı tekneden yapabilecek olanağınız olmalı.

Karbon palet için tekne-bot gibi bir deniz taşıtı olmasına bence gerek yok. Ben 0-10 metrelerde kara kıyı avlanan bir zıpkıncıyım. Derin dalış yapmıyorum. Meraya kıyıdan giriyorum avlanıp kıyıdan çıkıyorum. Neden karbon palet kullanıyor bu adam diye merak eden olursa. Forumdaki "Dalış Paletleri" bölümünde karbon palet maceramı okuyabilir.

Gönderen: @zek

karbon ya da ahşap 2-3-4 bin TL lik Zıpkın almak için her dalışınızda balık pazarına gidip aldığınızda 200-300 TL vermeden alamayacağınız balıkları vuruyor olmanız lazım.

Karbon ya da ahşap tüfek almak için her dalışta 200-300 tl lik balık vurmak gibi bir kıyaslama bence doğru değil. Özellikle tüfek seçiminde göz önünde bulundurulması gereken (tecrübe durumu, av tekniği, hedef tür, mera durumu vb) temel koşullar dururken av miktarı ya da maddi değeri bu konuların biraz dışında kalıyor gibi.

Gerçi @sonkefalbukucu arkadaşımız malzeme seçimi ile ilgili bir konu açmamış ancak onun konusunu da çok dağıtmadan bazı noktalarda düşündüklerimi belirtmek istedim. İyi forumlar. 

 
Gönderildi : 20/07/2020 01:11
Haktan N. and Safak reacted
Zek
 Zek
(@zek)
Mesajlar: 125
Yeni Üye
 

@can Bence durumdan vazife çıkarıp gereksiz harcama bahanesi üretmişsiniz. 
Dalış saati 10 m de dalıyorsanız yüzey zamanını gösterse elbette iyi olur ama 10 m de nefes alma ihtiyacı hissetseniz, eksik yüzey zamanı yapsanız zaten çıkılacak yüzey 5-6 saniye yukarıda. 
Palet içinde aynı şey kıyıdan girerken çizilmesi çatlaması riski var çok büyük bir masraf değil ama karbondan tekrar termo palete geçen gördüm. 
Teknem olmasına rağmen karbon kullanmıyorum çünkü dalış çantansında 8 kg lik kemer her şeyi kurabilecek güçte. Tekneye binip inerken çok atılıyor.

Tüm bunlarda kimseye almayın demiyorum bütçeniz yoksa zorlamayın diyorum. Bütçesi olan tabiki alsın. İşimize de gelir alınması çünkü dükkanlarda ürün bulabiliriz. 
Bütçeyi zorlamayacak bir mantık çerçevesi çizdim yoksa isteyen tabiki alsın.

 
Gönderildi : 20/07/2020 10:35
Barracuda reacted
Buğra Batuhan
(@bbatuhan)
Mesajlar: 529
Kıdemli Üye
 

Ben masraf konusunda malesef kendimi tutamıyorum ve hep masraf hep masraf ne yapicam bilmiyorum valla sıkıntı büyük.

 
Gönderildi : 20/07/2020 11:03
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
 
Gönderen: @zek

Bence durumdan vazife çıkarıp gereksiz harcama bahanesi üretmişsiniz. 

Durumdan vazife çıkarmak değil de sizin çok keskin şekilde yorumladığınız bazı konular için katılmadığım yönleri ortaya koymak istedim.

Herkes kendi bütçesine göre önceliklerini elbette belirleyecektir. Maddi açıdan rahat olan herkese dalış derinliği vs bakmadan dalış saati almalarını tavsiye ederim.

Karbon palet yine aynı şekilde bence dalış derinliği ya da tekne bot gibi şartlara bağlanmamalı. Özellikle kilolu olan, uzun mesafeler yüzen, biraz tecrübe kazanmış herkese karbon kullanmalarını tavsiye ederim.

Tecrübenize ve yorumlarınıza saygı duyuyorum. Forumda karşılıklı fikir alışverişi yapılmasını çok değerli buluyorum. İyi forumlar

 
Gönderildi : 20/07/2020 13:17
Haktan N., Safak and zencuk reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
 

@sonkefalbukucu öncellikle kullanıcı adınız ve profil fotoğrafınız süper olmuş 🙂

Bende bu klübe üyeyim 🙂 aslında hayat pahalılığının bir hayli artmış olduğu bu günlerde insanı gereksiz şeyler almaktan koruyan bir faydası da yok değil.

 
Gönderildi : 20/07/2020 13:36
Mehmet Reyhanoğlu
(@sarimehmet)
Mesajlar: 326
Üye
 

@sonkefalbukucu

3gün önce bir siteden palamut alacam diye girdim 300tl para ödeyip palamutu almayı unuttum

 
Gönderildi : 20/07/2020 15:10
tefo, SonKefalBukucu, ONR6NKOC and 3 people reacted
ONR6NKOC
(@onr6nkoc)
Mesajlar: 1228
Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir.... Forum Yönetimi
 

@zek

kendi adıma konuşayım. Saat ve karbon palet. Bir zipkincinin olmazsa olmazı saat kullanmak için illa 15 metrelere dalmaniza gerek yok. Saat sizin dalışta  kendinizi tanımanızi sağlar. Daldigimiz derinlikler apnea süreleriniz takip edebilirsiniz. Yada  dinlenne sürelerinizi tahmini olarak değilde saate bakarak daha sağlıklı dalışlar yapabilirsiniz.

Karbon palet olayına gelince. 15 nisan- 30 kasim dalislarimin yüzde 80 i tekne ile. 30 kasim -15 Nisan arasida kıyıdan girerek daliyorum. Her ikisinde de karbon palet kullaniyorum.  Bugüne kadar sıkıntı yaşamadım. Karbon palet dalış konforu  bütçe ve uzun saat dalış ile alakalı. Ben izinli günümde ortalama 6 saat kadar dalıyorum.  Dalislarima 13 metrelerde başlayıp 6 metreler de bitiriyorum. Bu kadar süre dalışta termoplastik yada kompozit palet kullansam bu performansı yakalamam mümkün değil.

Şu anda kullandığım 1 çift İmrozsub fuse 1 çift meduza karbon palet var. Şu anda da C4 volare yada pathos pro ultimate arasında kaldım karar vermeye çalışıyorum. İlla dalışa gidip 300 TL balık vurmak is değil . Konforlu dalış yapip bu sporun keyfini çıkarmak.  Sağlıcakla dalın..

 
Gönderildi : 21/07/2020 16:20
Ozbaltus, Haktan N., SonKefalBukucu and 2 people reacted
Zek
 Zek
(@zek)
Mesajlar: 125
Yeni Üye
 

Ya arkadaşlar ben bunların alımına falan karşı değilim. Arkadaşlar masraf oluyor tutamıyorum kendimi dediği için bu açıklamaları yaptım. Bu malzemeleri almaya olduğu kadar almamaya da nedenler var. Dolayısıyla alın yada almayın kendi bütçeniz. Doğru karar verin.

 
Gönderildi : 21/07/2020 17:42
Safak
(@safak)
Mesajlar: 50
Yeni Üye
 

@onr6nkoc  agzina saglik " İlla dalışa gidip 300 TL balık vurmak is değil . Konforlu dalış yapip bu sporun keyfini çıkarmak.  Sağlıcakla dalın" herseyin cevabi bu iste.

 
Gönderildi : 21/07/2020 17:45
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
 
Gönderen: @bbatuhan

Ben masraf konusunda malesef kendimi tutamıyorum ve hep masraf hep masraf ne yapicam bilmiyorum valla sıkıntı büyük.

Malzeme sirkülasyonu biz zıpkıncılar için hiç bitmiyor 🙂 maddi imkanlar doğrultusunda yeni malzemeler hep sırada bekliyor. Mesela karbon paletimden dalış saatime kadar malzemelerim tamam derken, sırf şamandırada yedek olsun diye kendime yeni bir tüfek aldım 😂 bakalım daha neler var sırada.

Tüm zıpkıncı arkadaşlarıma maddi açıdan esenlikler dilerim 🙏 🙂

 
Gönderildi : 21/07/2020 20:32
Buğra Batuhan
(@bbatuhan)
Mesajlar: 529
Kıdemli Üye
 

@can ustam bende plamu samandra aldım vardı ama şu anahtarlari vs şeyleri taşımak için aldım .şimdi bir elbise daha yaptıracağım.

 
Gönderildi : 21/07/2020 22:07
Barracuda and Safak reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
 

@bbatuhan yeni şamandıran hayırlı olsun keyifli dalışlarda kullanman dileğiyle. Elbise işi kışlık ve yazlık olarak en az iki takım, maddiyat yetiyorsa 3-4 takıma kadar gidiyor 😂 Doğu akdeniz için yazlık en sıcak zamanlarda kullanmak için 1 mm olsun, baharlık 3mm, kışlık 5 mm kışın en soğuk döneminde sırf üst (ceket) 7 mm olsun (4-5 saatlik dalışlarda kullanmalık hemen üşütmesin) diye bir takım da 7 mm aldın mı işlem tamam Benim elbise serim tamamlandı. 😂

 
Gönderildi : 22/07/2020 00:17
zencuk
(@zencuk)
Mesajlar: 777
Yönetici Forum Yönetimi
 

@can

Bi tayine bakar gardırobu tekrar yenilemek 🤣 🤣

 
Gönderildi : 22/07/2020 02:10
Barracuda reacted
Haktan N.
(@dreamdiver)
Mesajlar: 792
Trofe Üye
 

Arkadaşlar siz ne diyosunuz bende bu hastalık yıllardır var ve ne yazıkki 😊 ben hem SCUBA hem APNEA hemde tekne hastasıyım. Yani bende masraf x3 be birde benim  gibi bir kızım var, halinize şükredin. En son eşimle karar verdik benim bu malzemelrden bıktı evi satıp Karaburun'dan arsa alıp bir normal ev birde benim Dalış/Deniz hobimi rahatça giderebileceğim tekne ve botu koyabileceğim bağımsız bir bina yapmaya karar verdik. Dünyanın en güzel şeyi dalmak ve dalamadığın zamanlarda da malzemelerine bakmak, videolarını seyretmek ve dost sofralarında hobidaşlarınızla anılarınızı paylaşmak. İmkanınız varsa bırakın abuk subuk şeylere para vermek yerine malzeme almanız, eğitim almanız yada kapalı salonlarda yapacağınız zorlama GYM yerine dalmanız en iyi ve sağlıklısı. Sağlıcakla ve mavide k(d)alın...

 
Gönderildi : 27/09/2020 14:47
Gokmen Elgun
(@gkmn)
Mesajlar: 76
Yeni Üye
 
Gönderen: @zek

Şimdi kendinize sormanız gereken sorular var. 
1 mesela dalış saati için ihtiyaç araştırması yapılmalı. 
dalış saati almak için riskli dalışlar yapıyor olmanız 10-15 metrelerde ısınma turları için iniyor ol olmanız lazım. Dalıştan endişe duymanız için 20m’nin altına iniyor olmanız lazım. 
2 kabon palet için tekneniz olması ya da hemen hemen her dalışınızı tekneden yapabilecek olanağınız olmalı.

3 karbon ya da ahşap 2-3-4 bin TL lik Zıpkın almak için her dalışınızda balık pazarına gidip aldığınızda 200-300 TL vermeden alamayacağınız balıkları vuruyor olmanız lazım. 
Gibi mekanizmalar geliştirmeniz gerekiyor. 
Bir taraftan da bu uğraş içinde can güvenliğinizi de yaşıyor. Yani evde oturup puzzle yapmak gibi değil. 
Canınızı da kaliteli, doğru tasarlanmış, güvenli malzemelere emanet edin. 300 tllik Zıpkın ile risk almamak lazım , market paletiyle dalmamak lazım, kakınç, makara gibi aslında hayati ama başlarken demirbaş sayılmayan malzemeleri mutlaka almalısınız. 
yani mantıklı para harcamak en iyisi.

 - "Dalıştan endişe etmek için 20 mt altına inmek lazım" gibi bir yaklaşımı umarım yeni başlayan biri okuyup da benimsemez. 10 mt yi geçtiğin her dalış için yüzey süreni takip etmek gerekli. Bu, güvenlik unsurunun yanında dipteki performansını da etkileyen bir faktör. Ayrıca senkop 20 den sonra olur diye bir kaide yok. 2 saat boyunca 22 metredeki yuvaya in çık yaptığım dalışta 16 mtdeki çooook rahat geçen bir agaşondan sonra senkop geçirdim çok kısa süreli de olsa. demekki senkop için 20nin altına inmeye gerek yokmuş. anteman yaparken 2-3 mtlik havuzda boğulan rekortmen insanları hatırlayalım....

 - karbon palet bilakis kara kıyı için gerekli. neden mi? senelerce kırarım diye karbon palet almadım, "ben böyle iyiyim yaa istediğim gibi kayaya basıyorum kıyıya çıkıyorum" diye al diyen arkadaşlarıma cevap verdim. en sonunda alim bari deyip 1,5 sene önce karbon palet aldım. teknem yok. dalışlarımın %80i kıyıdan. Her dalışımda en az 3-4 km meraya git gel yüzüyorum. plastik palet varken dalışın sonunda bileklerimi hissetmezdim, karbon palette bilek agrısı 1,5 yıldır hissetmedim. benim gibi meraya gitmek için kıyıdan girip uzun yüzüşler yapan karakıyıcılara karbon gerekli. ha mendireklerde takılırım diyen boşa para vermesin bence de.

- Zıpkın işi iyisiyle kötüsüyle tatmin işi. İyi zıpkın almak için 200-300 TL lik balık vurmaya gerek yok. Ha satıyorsan başka.... Fayda/maliyet hesabına girer o, işin zevkinde olan adamın yapacağı bir hesap değil.

6700 TL lik zıpkınla kiloluk karagöz vurunca da tatmin oluyor insan, 1000 TL lik zıpkınla vurunca da. Şart mı? Hayır değil. Bir şeye sahip olmanın verdiği haz önemli burada. İmkanı olan ya da olmayıp zor da olsa yaratan kişi alır zevkle kullanır.

En önemli şey konforlu olmak. Elbise, palet, saat, kemer vs.vs. bunların hepsi konfora hitap edecek ki dalıştan zevk alınsın.

 
Gönderildi : 27/09/2020 20:37
Cnytzgr1, Haktan N., Barracuda and 2 people reacted
moguzcan
(@moguzcan)
Mesajlar: 361
Üye
 

@gkmn güzel bilgilendirme 🙏🏼

 
Gönderildi : 28/09/2020 00:51
Zek
 Zek
(@zek)
Mesajlar: 125
Yeni Üye
 

Herkez yazdıklarımdan böyle bir şey çıkarıyor. Aslında olan benim yazdıklarım almamak para harcamamak için neden yaratmak. Yoksa aldım var hepsi. Sanki kendine Karşı koyamıyor da takıntılı şekilde alıyor olduğunu düşündüren bir başlık. Eğer durduramıyorsanız benim sebeplerimi kullanabilirsiniz. Eğer zaten dalıyorsanız, helali hoş olsun. Çok zıpkıncı gördüm 120 lik ahşabı duvarına asıp seyreden. Dalış saati alıp çekemecede pili biten, dalış feneri alıp 1 kere daldıktan sonra kenara atan ve açma kapama düğmesinin tuzdan yapıştıran. Çok gördüm. 1 milyon Zıpkın varda düzenli suya giren 100 bindir.

 
Gönderildi : 28/09/2020 13:26
Barracuda reacted
Gokmen Elgun
(@gkmn)
Mesajlar: 76
Yeni Üye
 
Gönderen: @zek

Herkez yazdıklarımdan böyle bir şey çıkarıyor. Aslında olan benim yazdıklarım almamak para harcamamak için neden yaratmak. Yoksa aldım var hepsi. Sanki kendine Karşı koyamıyor da takıntılı şekilde alıyor olduğunu düşündüren bir başlık. Eğer durduramıyorsanız benim sebeplerimi kullanabilirsiniz. Eğer zaten dalıyorsanız, helali hoş olsun. Çok zıpkıncı gördüm 120 lik ahşabı duvarına asıp seyreden. Dalış saati alıp çekemecede pili biten, dalış feneri alıp 1 kere daldıktan sonra kenara atan ve açma kapama düğmesinin tuzdan yapıştıran. Çok gördüm. 1 milyon Zıpkın varda düzenli suya giren 100 bindir.

 Dediğiniz bu açıdan doğru, verdiğim cevapta "maksat bir şeye sahip olmanın verdiği haz" dan kastım aynen dediğiniz alışverişi durduramamaya çıkıyor bir nevi. Bende zıpkın takıntısı var mesela. 3 sene içinde bir çok zıpkın aldım, beğenmedim sattım, başkasını da deneyim dedim sattım, durduramıyorum valla 🙂 sürekli kullandığım ve hiç satılmayacak 1 tane cressim var onun dışında ihtiyaç da yok ama şu an bir zıpkın var radarda misal, alsam beğenmeyip de satarsam alacak çıkar mı diye korktuğum için almıyorum uykum kaçıyor resmen. Gerekliliği sorgulanacak bir durum değil tamamen benim de olsun mantığı işte, gerekli mi? asla değil. Kişisel tatmin diyelim.

 
Gönderildi : 29/09/2020 23:08
Haktan N. reacted
Zek
 Zek
(@zek)
Mesajlar: 125
Yeni Üye
 

@gkmn öyle oluyor uykular kaçıyorsa onu almışsındır sadece daha ödeme yapmamışsındır. Fena mı biraz bütçesi düşük olan insalar sayende daha pahalı ürünlere indirimli sahip olmuş oluyor 🤣

Ama ben yine sınırlar koyuyorum. Mesela suyun içinde  3-4 kg üstü sinarit görene kadar ahşap almayacağım dedim geçen hafta gördüm bu hafta siparişi verdim. 
mesela saati de 15 metrelerde rahat rahat takılınca alacağım demiştim, 15 m de 1.10 ları görünce gittim aldım. 
Zevkli olan bu, bilgisayar oyunları da bu sisteme dayanır. Yavaş yavaş yükselir araba çalarsın sonra kartel olur sonra şehrin efendileri olursun.

 
Gönderildi : 29/09/2020 23:50
Gokmen Elgun reacted
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account