Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Asansörlü Dalış Şamandırası

4 Mesajlar
3 Üyeler
5 Beğeniler
840 Görüntüleme
tuncay
Mesajlar: 26
Konuyu Başlatan
(@tuncay)
Yeni Üye
Katılım : 4 sene önce

Merhaba Sayın Üyeler,

Adım Tuncay Çelek. İstanbul Anadolu yakasında ikamet ediyorum. Yazları zaman buldukça Geyikli (Çanakkale) ve Burhaniye (Balıkesir) civarlarında dalış yapıyorum. Henüz çok acemiyim. Ancak dalış konusunda kendimi geliştirmek için SSI 1 sertifikası aldım, yetkili bir dalış merkezinden (Medfish). Olabildiğince, burada sizin konularınızı forum, facebook ve youtube üzerinden takip ediyorum. Zıpkıncılıktan daha ziyade, derin dalış konusuna meraklıyım, ancak bunlar eş sporlar olduğundan yazlıktayken bazen antrenman, bazen de zıpkınla dalış yapıyorum. Çoğunlukla kefal vurduğumdan, her ne kadar serbest dalış konusunda fena olmasam bile, zıpkıncılıkta oldukça acemi olduğumu anlayabilirsiniz 🙂

Sormak istediğim bir soru var :  Youtube'da video izlerken ilginç bir ekipman farkettim :

.

Burada zıpkıncı, dalışını gerçekleştirirken, şamandıraya bağlanmış asansör gibi bir kullanımı olan bir ağırlık kullanıyor. Bu ekipman hakkında bilgisi olan var mı? Varsa eğer, ekipmanın ismi, satışının yapıldığı yer..vs. gibi bilgiler varsa beni de bilgilendirebilir mi?

Şimdiden teşekkürler, bir an önce şu virüs illeti bitsin de hepimize bol dalışlı günler dileyelim.

Yanıt
3 Adet Yanıt Var
Passiontripmaster
Mesajlar: 178
Forum Yönetimi
(@sonertas)
Zıpkıncı
Katılım : 6 sene önce

Değişken ağırlık kullanmak için bayağı bir yol katetmek gerekli diye düşünüyorum aksi takdirde hızlı inişten dolayı kulaklara zarar verilebilir

Yanıt
Barracuda
Mesajlar: 2723
Yönetici
(@can)
Katılım : 7 sene önce

@tuncay merhaba. Ocak ayında foruma üye olmuşsunuz. Çok uzun bir takip süreci olmuş 🙂 Foruma konu açarak katılım sağladığınız için teşekkürler. Serbest dalış eğitimi alarak bu hobiye başlamış olmanız çok güzel. Eğitimli, bilinçli hobidaşlarımızın çoğunlukta olması bilgi paylaşımı açısından foruma katkı sağlar diye düşünüyorum.

Videodaki ekipman ile ilgili bir bilgim yok. Ancak konuyu takipteyim.

Videodan yola çıkarak zıpkınla balık avına yeni başlayan arkadaşlara yönelik olarak birkaç konudan bahsetmek istiyorum. Videodaki gibi bir dalış yapabilmek için iniş hızıyla senkronize şekilde kulak eşitleme yapılabilmeli. Bunun yanı sıra güçlü bir adaptasyon, kondisyon ve ileri seviyede tecrübe gerekmektedir.

Aslında tüm dalışlarda olmalı ancak derin dalışlarda daha da önem arz eden, güvenlik dalgıçlığı yapabilecek yani "senkop-sığ su bayılması" durumunda acil müdahale etmeyi bilen en az bir badi olmalı. Badi orta suda karşılayıp yukarı çıkarken bir aksilik olursa anında müdahale edebilmeli vs.

Bunların yanı sıra bazı ağır durumlarda klasik acil müdahale yöntemleri olan yüze üfleme, dokunma ve telkin verme yollarıyla zıpkıncı kendine gelemeyebilir. Ağır senkop geçiren birisine suni teneffüs yapma gereği ortaya çıkabilir. Böyle bir durum gerçekleşmesi halinde yanı başınızda bir tekne-bot mutlaka olmak zorundadır.

Derin sularda zıpkın avı yapmak hem teferruatlı hem de risklidir. Gerekli önlemleri almadan derin dalış yapmamaya özen gösterelim.

Yanıt
tuncay
Mesajlar: 26
Konuyu Başlatan
(@tuncay)
Yeni Üye
Katılım : 4 sene önce

Merhaba. Hepinizin teorik ve pratik olarak benden daha tecrübeli olduğunuzun farkındayım.

Fakat yine de kendimce iyi bir eğitim aldığımdan eğitimde öğrendiğim konulardan bahsetmek gerekirse : SSI 1 eğitiminde bize, dalış yaparken, inme işlemi sürdükçe "sürekli" ..mesela her 3 saniyede bir kulak eşitlememiz, "gerektiği" durumu beklemememiz ve kulak eşitleme periyodlarımızı zamanla kendi kendimize keşfetmemiz, keşfettiğimiz durumlarda bile asla basıncı kulaklarda hissetmeden eşitleme yapmamız gerektiği öğretilmişti.

Badisiz dalış yasak değildir. Ancak sanki yasak derecesinde önerilmez. Örneğin badisiz hiç bir dalışınızı kayıt altına alamazsınız. Sığ su bayılmasına karşı 10mt'den dalgıç çıkarma, ilk yardımda bulunma sertifika alabilme şartlarınızdandır.

Aslına bakarsanız Soner'in de belirttiği gibi bu merakım, tüm uygun şartlar sağlandığı durumlar için geçerli. Gerçi tüm uygun şartlar sağlansa bile +30 mt. dalışlar yine de çok tehlikelidir.

Ama ben bu ekipmanı, basit bir şekilde, dalgıça fayda sağladığı ve gerekli tüm şartların sağlandığı durumlarda faydalı bulduğum için merak ettim. Tüm uyarılarınıza ve önlem gereksinimlerinin haklılığına katılıyorum.

Yanıt
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account