Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Smooth elbise hakkında.

11 Mesajlar
6 Üyeler
12 Beğeniler
4,472 Görüntüleme
Selim BULUT
(@selimbulut)
Mesajlar: 47
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

Herkese merhaba;

Uzun süredir jarse ve smooth dalış elbiseleri hakkında yazılıp çizilenleri takip ettim.Aradaki fark nedir ? Ne gibi avantajları ve dezavantajları var bunu öğrenmeye çalıştım.Yakın çevremde dalış yapan arkadaşlarım ve tecrübesine güvendiğim ustalarımın sözlerine istinaden bende bir smooth elbise satın aldım ve yaşadığım deneyimleri sizlerle paylaşmak istedim.

Öncelikle jarse elbise ile giriş yapmak istiyorum.

Dalışa başladığım ilk günden bu yana sürekli olarak jarse elbise ile dalış yaptım.Denediğim bir kaç marka oldu ve bu markalarında aralarındaki farklılıkları da neredeyse en ince detayına kadar araştırdım ve deneyimledim.

Başlangıç olarak sanırım hepimiz ilk başta sığ sularda avlanmış ve bu elbiseleri giyip çıkartırken oldukça zorlanmışızdır.Bence gayet normal bir durum ve jarse başlangıç için çok doğru bir tercih.Jarse elbisenin avantajı yine hepnizin tahmin edeceği üzere daha mukavemetli olması ve kolay kolay yırtılmaması.Eğer kullandığınız ekipmanları doğru şekilde kullanır ve bakımlarını doğru yaparsanız emin olun uzun süre sizlere hizmet edecektir.İlk başlarda jarse elbisemi giyerken şampuan ve su kullanarak giyinirdim.Sonrasında tekniğim geliştikçe şampuan kullanmadan sadece deniz suyu kullanarak giymeye başladım.Tabi eminim bu elbise jarse değil smooth olsaydı defalarca kez parçalardım.Bunun sebebi; yani jarsenin sağlam olmasının sebebi az öncede belirttiğim gibi neopren malzemenin jarse tür kumaşla lamine edilmiş olması.Bu sebepten dolayı elbisenin dış kısmı dalış esnasında herhangi bir taş yada kaya gibi bir cisme dokunduğunuzda yada takıldığınızda zarar görmüyor.Dahası şöyle söyleyelim 🙂 daha az zarar görüyor.

Genelleme yapacak olursak neopren malzemeyi bir arada tuttuğu için ve az da olsa extra koruma sağladığı için jarse elbiselere biraz daha gaddar demek sanırım yanlış olmaz.

Özellikle kış dalışlarında sudan çıktığım anda bir an evvel üzerimdeki tüm ıslak malzemeleri çıkartıp kurulanmak ve bir an önce ısınmak isterim.Çünkü elbise jarse kumaş ile kaplı olduğu için bir süre daha üzeride su tutuyor ve bu su üstüne rüzgar da yediği zaman extra üşümenize sebep oluyor.

Jarse elbiseyi giymesi ve çıkarması daha kolaydır.Aslında değişen bir sey yok.Her iki elbisede aynı şekilde giyilip çıkartılıyor ama jarse bu konuda biraz daha avantaj sağlayabiliyor.Mesela elbiseyi giyerken nasıl ki tüm beden ve elbise ıslakken giyip çıkarmak o kadar kolay ise çıkarırkende aynı durum geçerli.Yani elbisenizi çıkarmadan önce içine su alırsanız çok daha kolay çıkardığınızı göreceksiniz.Ama belirttiğim gibi kış dalışlarında sudan çıktığım anda bir an evvel çıkarmak için ne gerekiyorsa hızlı bir şekilde yapmak istiyorum.O yüzden zaten üşüyen bedenimi daha da üşütmeden(yani içine su almadan) resmen pijama çıkarır gibi alt elbisemi de çıkarabiliryorum.Çünkü mukavemet oranı daha yüksek;)

Avlanma esnasında taş altı av yaparken yada agaşona yatarken yer seçme konusunda pek hassas olmaya gerek kalmıyor.Zira elbisenin kolay kolay yırtılmayacağını bildiğiniz için su altında biraz daha cüretkar hareket edebiliyorsunuz.

Bot ile avlanırken mera değiştirme esnasında yada kıyıya çıktığınızda dinlenirken jarse üzerinde su tuttuğu için daha fazla üşümeye başlarsınız.(rüzgardan dolayı)Bu soğuk dalışlarda hiç istenmeyen bir durumdur.

Aynı zamanda jarse elbiselerin bazı modellerinde diz ve dirsek korumasıda mevcut.(sanırım kevlar ismi verilen bir malzeme ile kaplanıyor)Bu kaplamalar pantolon ve üst ceketin deformasyon süresini uzatabiliyor.Yani sizi kestane ve keskin kayalardan koruyabiliyor.Ancak şunu unutmamakta fayda var.Bu kullanılan malzemeler elbisedeki esnekliği azaltıyor ve BANA GÖRE elbisede konforu azaltıyor.Yani dalış için her konuda olduğu gibi bir yandan fayda sağlarken bir yandan farklı durumların ortaya çıkmasına sebep oluyor.Bu değerlendirmeyi kendiniz yaparak hangisinin size daha fazla avantaj sağlayacağına yine siz karar vereceksiniz.

Kullandığım hiç bir jarse elbisenin kol ,dirsek ve yüz bölgesinde conta sistemi yoktu.Biliyorum bazı modellerde bu mevcut ancak exrta ödeme yapmanız gerekebiliyor.Eğer elbiseniz contaya sahip değil ise özellikle yüz kısmından su almaya başlıyor ve bu da ayrıca ısı kaybına sebep olabiliyor.(özellikle satıhta yüzerken başınızı suyun içinde sağa sola çevirince)

Jarse elbise ile ilgili olarak yaşadığım tecrübeleri aktarmaya çalıştım ve sıra şimdi smooth elbisede.

Öncelikle elbisenin extra hiç bir koruyucuya sahip olmadığını ve herhangi bir asılma yada çekiştirmede kolayca yırtılabileceğini kesinlikle aklınızdan çıkarmayın.Ben hala elbiseyi giyerken şampuanlı su kullanmayı tercih ediyorum.Böylelikle çok kolay bir şekilde giyebiliyorum.Aslında sıralama şöyle;

Aracımın arkasında bulundurduğum su şişesi ile öncelikle elbisenin içini güzelce ıslatıp iyice suyu çekmesini sağlıyorum.Ve sonrasında yine evden getirdiğim sıcak su termosunun içindeki suyu şampuanla karıştırıp elbisemi böyle giyiyorum.Böylece anlık ısınmanın verdiği ufak mutluluk suya girmeden önce motivasyonu biraz daha artırıyor.Unutmayın kesinlikle ve kesinlikle elbisenizin çok iyi ıslanmış olması gerekiyor.Ve elbisenizi giyerken asla çekiştirmeyin.Sonra bir bakarsınız ki ' A A A Bu ne ya elimde kalıverdi' Yaa öyle kalır işte 🙂

Elbisenizi giyerken çekiştirmek yerine avuç içlerinizle sıvazlayarak vücudunuza tam olarak oturmasını sağlayın.Bu şekilde elbiseyi giyerken zorlanmazsınız.

Elbiseyi giydikten sonra jarse elbiseye nispeten daha esnek ve ısı yalıtımı konusunda sizi daha iyi tatmin edecek olan bir ekipmanla suya girmenin verdiği güven sizi bekliyor olacak bundan emin olun.

Isı izolasyonundan bahsetmişken;

Yaz mevsimi dahil olmak üzere su sıcaklığı 19 santigrat derece olduğunda ve 3 saat sonrasında üşümeye başlıyordum.

Yahu arkadaş 19 derece suda üşüyorsan bırak sen bu işi git evinde otur muhallebi çocuğu diyen kardeşlerimizi buradan saygı ile selamlıyorum:)

Bu şekilde dalış yapan ve 20-21 derece suda dahi üşüyen arkadaşlarım var.Unutmamalıyız ki evrendeki en karmaşık biyolojiye sahip olan organizmaya yani insan bedenine sahibiz.Bu ap ayrı bir konu ve her metabolizma her farklı sıcaklıkta farklı reaksiyonlar göstererek insanı şaşırtabilir.O yüzden işin kimyasını bir tarafa bırakıp gerçek veriler üzerinden konuşmaya devam edeceğim.

Dediğim gibi 19 derecede 3 saat sonra üşümeye başlıyordum.Bu durumu engellemek için extra 3mm iç yelek giymek çözüm olarak gösterilebilir ama bu yeleği giyip çıkarmak bana ölüm gibi geliyordu.Yok efendim onuda ıslat elbiseyide ıslat giyerken sürtünecek falan filan... extra ağırlık ...

Tamam çözüm müdür evet mutlaka avantaj sağlayacaktır izolasyon konusunda ,ancak konfor azalacağı için yine optimal faydadan bahsetmek zorunda kalacağız...

Aklıma gelen bir durum daha var.Satıhta yüzerken sırtımız açıkta kalır.Yani suyun üzerinde rüzgar ile direkt temas halindedir.Bu yüzden ıslak olan jarse kumaşa temas eden rüzgar ilk önce sırtımın üşümesine sebep olurdu.Bundan kesinlikle eminim.Hatta bir video bile kaydetmiştik.Orada gözümüze çarpınca üstüne eğildik ve bu karara vardık.Ancak smooth elbise giydiğinizde suyun tutunabileceği herhangi bir yüzey olmadığı için su akıp gidecek ve rüzgar sadece elbisenin üstüne vurup gidecektir.

Smooth elbiseyi giydiğimde aklımdaki tek soru esneklik ve sağlamlıktan ziyade ısı izolasyonuydu.Ve sonuç olarak şuraya vardık.

16 derece suda 6 saat! .Evet elbise kalınlığı tıpkı jarsede olduğu gibi yine 5 mm idi ve soğuğu kesinlikle hissetmedim.o yüzden izolasyon konusunda bir kaç gömlek daha ötede diyebilirim.

İzolasyonun yanı sıra çok daha esnek olması ve hareketleri kısıtlamıyor olması da extra olarak bir çok örnekle sıralanabilir.

Yüz , el ve dirsek contaları elbisenin içine çok daha az su girmesini sağlıyor ve bu durum izolasyonun çok daha ileri seviyelere taşınmasını sağlıyor.

Esneklik ve konfor için söylenecek çok şey var ancak inanın bana kullanmadan bunu anlatabilmek biraz güç.

yinede söyleyebileceğim şey şu olabilir.Smooth elbisede konfor jarse elbiseye göre bir kaç adım daha ötede.

Smooth elbisenizi avlanma esnasında da , giyip çıkartırkende çok dikkatli kullanmalısınız.

Hakeza zıpkını kurarken de genel olarak yapılan bir yanlış var ve yırtılan elbiseleri incelediğinizde bunu mutlaka fark edersiniz.Genellikle göğüs pedi ve pantolonun üst kısmı yırtılır.

Elbisenin üst kısmındaki zıpkın dayama pedine zıpkını doğru yerleştirmezseniz ve zıpkını kurarken karın boşluğunuza doğru elbisenin gerilmesine olanak sağlarsınız mutlaka elbiseyi yırtarsınız.O yüzden sakin bir şekilde zıpkın kabzesini doğru yere yaslayarak tekniğine uygun olarak kurmalısınız.

Gelelim elbiseyi çıkarmaya;

Smooth elbiseyi çıkarırken mutlaka ama mutlaka elbisenin içinide ıslatmalısınız.Kısaca anlatacağım.Eğer ıslatmazsanız mutlaka yırtılır.Yine kendimden örnek vereceğim.

Başlangıçta kullandığım sıcak sudan arda kalan ve ılımış olan suyu öncelikle boynumdan içeri dökmeye başlıyorum sonrasında bileklerimden de takviye ederek elbisenin iç kısmını tamamen sıcak su ile ıslatıp rahat bir şekilde çıkarabiliyorum.Aynı şekilde pantolon içerisine de sıcak suyunuzu döküp kolayca çıkarmak için mantıklı bir harekette bulunabilirsiniz.Bu esnada üstünüzde bornozunuz varsa sizi rüzgardan da koruyarak üşümenizi engelleyecektir.

Bu ve buna benzer dalış konforunu artıracak parametreleri artırmak elbette mümkün ve bunun için suda zaman geçirmek gerekli sanırım.

Elimden gelen tüm detayları ile sizlerle elbise konusunda bilgi paylaşımında bulunmaya çalıştım.Umarım faydalı bilgileri sizlere aktarabilmişimdir.Eksik olduğunu yada yanlış olduğunu düşündüğünüz tüm fikirlerinizi benimle yorum kısmında paylaşabilirsiniz.

Herkese kazasız sağlıklı dalışlar.

Selim BULUT

15/02/2020- İZMİR

 
Gönderildi : 15/02/2020 05:53
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
 
Gönderen: @selimbulut2360

Smooth elbiseyi giydiğimde aklımdaki tek soru esneklik ve sağlamlıktan ziyade ısı izolasyonuydu.Ve sonuç olarak şuraya vardık.

16 derece suda 6 saat! .Evet elbise kalınlığı tıpkı jarsede olduğu gibi yine 5 mm idi ve soğuğu kesinlikle hissetmedim.o yüzden izolasyon konusunda bir kaç gömlek daha ötede diyebilirim.

En merak ettiğim nokta buydu sayende teceübe etmiş kadar oldum. Emeğine kalemine sağlık kardeşim 👍👏👏

 
Gönderildi : 15/02/2020 22:39
Selim BULUT
(@selimbulut)
Mesajlar: 47
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

@can

Faydali olmasi beni cok mutlu etti.Umarim bi cok kisi faydalanabilir

 

 
Gönderildi : 16/02/2020 10:29
Barracuda reacted
Cüneyt
(@levrek)
Mesajlar: 68
Yeni Üye
 

Çok güzel anlatmışsın kardeşim. Emeğine sağlık. Birgün smoot elbise alırsam yazdıkların harfiyen aklımda olacak. Uğraşın için teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 16/02/2020 21:55
Barracuda reacted
Selim BULUT
(@selimbulut)
Mesajlar: 47
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

@levrek

o kadar çok sevindim ki anlatamam.

Bir kişiye daha faydalı olabilmiş olmak harika bir his.Umarım satın alacağınız zaman işinize yarayacak bilgiler paylaşabilmişimdir.

Şimdiden hayırlı olsun diyelim.

 
Gönderildi : 17/02/2020 05:43
Cüneyt and Barracuda reacted
(@zipkin33)
Mesajlar: 11
Yeni Üye
 

@selimbulut teşekkür  ederiz yazınız için ellerinize sağlık.

Peki smooth elbise ile agasona  yatarken  nasil olacak o taşlara vs illa sürtunecek bu ne kadar problem  yaratır.  Bizim deniz kestaneli var bir de burada koşarak yattığınız yere gelip sokuyorlar

 
Gönderildi : 18/02/2021 21:11
Selim BULUT reacted
Selim BULUT
(@selimbulut)
Mesajlar: 47
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

@zipkin33

Jarse elbise kadar dayanıklı değil malesef.O yüzden dikkatli olmak lazım.Ben taş altı av yaparken de , kaya yada taş üzerinde agaşon yaparken de pek sorun yaşamadım.Biraz dikkatli olduktan sonra çok fazla sorun yaşayacağınızı sanmıyorum

 
Gönderildi : 21/02/2021 07:52
(@muratsoner)
Mesajlar: 1
Yeni Üye
 

@selimbulut Merhaba Bu yazınız benim için faydalı oldu. teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 10/09/2023 11:26
Selim BULUT reacted
Selim BULUT
(@selimbulut)
Mesajlar: 47
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

@muratsoner Çok sevindim faydalı olmasına. Rica ederim 🙂

 
Gönderildi : 16/10/2023 17:29
tuncay
(@tuncay)
Mesajlar: 26
Yeni Üye
 

Ben geçen yaz Fatih Sevük hoca ile SSI 2 kursu alırken, onun Hydra'ya yaptırdığı çok başarılı bir elbise gördüm kendisinde. Elbise 3mm, dışı smooth, içi kumaştı. Dolayısıyla kuru giymeyi de oldukça hızlı ve rahatlıkla yapabiliyordu. Tek kelimeyle bayıldım. Bu kadar rahat giyilip çıkarılan, sıcak su, şampuan..vs. hiç bir şeye gerek kalmayan ve smooth rahatlığı veren bir elbise.

Bir sonraki elbisem kesinlikle böyle olacak. Sizlere de bunu bir araştırmanızı tavsiye ederim. Haa bu arada zıpkınla balık avından ziyade, tamamen serbest dalış için hazırlanmış bir elbiseydi. Zıpkınla dalış için kevlar ekletmek veya buna göre Hydra'ya sipariş vermek gerekebilir.

 
Gönderildi : 17/10/2023 15:11
Selim BULUT reacted
Selim BULUT
(@selimbulut)
Mesajlar: 47
Yeni Üye
Konuyu Başlatan
 

@tuncay Av için kullanılan elbiselerde içi havlu tip olan elbiseler pek tercih edilmiyor.İzolasyon konusunda pek başarılı olmadığını düşünüyor olabilir insanlar. O yüzden genellikle içi açık hücreli olan direkt neopren temaslı elbiseler daha fazla tercih ediliyor

 
Gönderildi : 18/10/2023 00:05
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account