Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

[Sabit] Dalış Elbisesi Kalınlık Seçimi Nasıl Yapılmalı ?

6 Mesajlar
2 Üyeler
3 Beğeniler
8,913 Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Herkese merhaba. Bu yazımda zıpkınla balık avı sporuna başlamak isteyenlerin kafasını karıştıran bir konu olan dalış elbisesi kalınlık seçimi ile ilgili bilgiler vermeye çalışacağım. Daha önce okumadıysanız Dalış elbisesi seçimi ve önemli konular isimli yazıma ve Neopren dalış elbisesi satın alırken yapılması gereken kontrolleri anlattığım bu yazıya göz atmanızı tavsiye ederim.
Zıpkınla balık avı yaparken neden dalış elbisesi kullanılması gerektiğini önceki yazılarda anlattığım için bu konuları atlayarak dalış elbise kalınlığı seçimi konusuna giriş yapıyoruz.
Deniz Suyu Sıcaklığı ve Elbise Kalınlığı
Dalış elbisesi, zıpkınla balık avı yaparken vücut ısımızı muhafaza eder. Dalış yapılacak meradaki deniz suyu sıcaklığına uygun dalış kıyafeti kullanmak hem sağlık açısından hem de dalış konforu bakımından çok büyük bir önem taşımaktadır. Bu nedenle elbise kalınlığı seçimi yaparken dikkat edilecek en önemli konu deniz suyu sıcaklığı olacaktır. Dalış yapacağınız bölgedeki deniz suyu sıcaklığını bu linkten takip edebilirsiniz. https://www.mgm.gov.tr/deniz/deniz-suyu-sicakligi.aspx
Dalış elbisesi alırken kalınlık seçimi ile ilgili kolaylık sağlaması açısından bir tablo oluşturdum. Bu tablodan faydalanarak alacağınız elbisenin kalınlığını kolaylıkla belirleyebilirsiniz.
dalış elbisesi kalınlıkları
Yukarıdaki tablo ortalama değerler baz alınarak bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Dalış elbisesi marka ve modeline ya da kişinin vücut yapısına göre değişiklikler olabilir.
Kışlık-Yazlık elbise gibi ifadeleri yazımda özellikle kullanmadım. Bence en güzeli mevsim farkı gözetmeden deniz suyu sıcaklığına uygun kıyafet kullanmak olacaktır. Örnek vermek gerekirse Temmuz ayında Hatay 'da 1 mm kıyafetle dalış yaparken, yaz tatili sırasında 1 mm dalış elbisesiyle Muğla-Marmaris'te adeta dondum 🙂 Neyse ki Marmaris'e kışın Hatay'da kullandığım biraz incelmiş olan 5 mm kıyafetimi getirmiştim. Sonuçta çözüm olarak üst 5 mm alt 1 mm giyerek çok rahat bir şekilde saatlerce dalış yaptım.

Tavsiyeler

  • Soğuk suya uygun kalınlıkta kıyafet kullanmayan bir dalıcı dalışa başladıktan bir süre sonra üşümeye başlar. Soğuk nedeniyle agaşon süresi kısalır, konsantrasyon bozulur. Soğuğa aldırış etmeyerek dalışa devam edilmesi halinde çeşitli sağlık problemleri ile karşılaşılması muhtemeldir.
  • Dalış kıyafetleri genel manada soğuktan korunmak için kullanılıyor. Ancak su sıcaklığının yükseldiği ve elbise kalınlığının inceltilmesi gerektiği yaz aylarında kalın kıyafet kullanmak aşırı su kaybına ve çeşitli sağlık problemlerine ve hatta suda bayılmaya bile neden olabilir.
  • Yaz aylarında deniz suyu sıcaklıklarının çok yüksek olduğu özellikle Doğu Akdeniz'de 3 mm kalınlığında dalış kıyafeti bile kullanılamazken, aynı mevsimde Ege, Marmara ve Karadeniz de daha kalın kıyafetler kullanılabilmektedir. Özellikle tatile çıktığınızda dalış yapacağınız bölgenin su sıcaklıklarını kontrol ederek yanınıza uygun kalınlıkta kıyafet almanız iyi olacaktır.
  • Neopren dalış elbiseleri, kullanım sıklığına bağlı olarak bir süre sonra incelmektedir. Bu sebeple ikinci el elbise alırken ne kadar süre kullanıldığını ve elbisede incelme olup olmadığını mutlaka sorarak alın.
Bir yazının daha sonuna geldik. Yazıda anlattığım konular ile ilgili aklınıza takılan bir şey olursa soru sormaktan çekinmeyin. Forum kullanımı ile ilgili bir sorun yaşarsanız özel mesaj yoluyla benimle iletişime geçebilirsiniz. Dalın sağlıcakla.

Bu yazıyı faydalı bulduysanız lütfen Zıpkın Avı Türkiye Forumu kişisel facebook sayfanızda ve üye olduğunuz gruplarda paylaşın. Böylelikle diğer zıpkıncı dostların forumdan haberdar olmasını sağlamış olursunuz.

Forumdaki Faydalı Konu Başlıkları

 
Gönderildi : 20/10/2019 14:45
Cüneyt
(@levrek)
Mesajlar: 68
Yeni Üye
 

@can

Hocam iyi akşamlar. Ben İzmirde yaşıyorum. 1 tk. elbisem var oda 5 mm. 2 gün önce yaptığım dalışta bayağı bir üşüdüm. Daha kalın bir elbise alma durumum şu aralar zor. İçlik diye birşey duydum. Bunu temin etsem ne derece faydası olur yada hiç kullandınızmı? Tabii ben ne kadar üşüdüm, içlik ne dereceye kadar korur, havalar daha soğuyacak falan bu etkenlerle net bir cevap beklemiyorum tabii ama içlik hakkında bilginiz varsa ricam olur.

 
Gönderildi : 21/11/2019 23:45
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@abckarahan

Cüneyt bey merhaba. Bende sizin yaşadığınız ikilemi yaşamıştım. Piyasada satılan iç yelekleri araştırdım. İç yelek kullananlarla görüştüm. İç yelekler genellikle 3mm kalınlığında. Alta 3mm yelek üste 5 mm kıyafet toplam 8 mm kalınlğa ulaşıyor. Hareket kabiliyeti, nefeslenme ve sudaki rahatlığınızı ne derece etkiler denemediğim için bilemiyorum. Yabancı markalarda 2mm smooth yelekler var çok yumuşak görünüyorlar ancak fiyatları yüksek. Ben çok soğuk sular için iç yelek kullanmak yerine 7 mm üst, 5 mm alt elbise olacak şekilde kendime bir çözüm geliştirdim.

 
Gönderildi : 22/11/2019 08:27
Cüneyt
(@levrek)
Mesajlar: 68
Yeni Üye
 

@can

Hocam günaydın.Çok teşekkür ederim. Aslında benimde gönlümden geçen dediğiniz gibi 5mm alt 7 mm üst. Üstü 2. el alayımmı sizce temiz bulursam. Birde 7 mm üst aradığımı burdanmı paylaşayım, gruptanmı yoksa her ikisindendemi? Tekrar teşekkür ederim sağolun.

 
Gönderildi : 22/11/2019 09:29
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

2. El temiz bir 7mm üst bulabilirseniz çok iyi olur. Foruma ziyaretçi gelmesi bakımından ilk önce forumda paylaşım yapıp forum konusunu facede paylaşabilirseniz memnun olurum. Konuyu açtıktan sonra konu altındaki bu butonu kullanarak facede paylaşım yapabilirsinz

20191122 095710

 
Gönderildi : 22/11/2019 09:57
Cüneyt
(@levrek)
Mesajlar: 68
Yeni Üye
 

Tamamdır hocam sağolun

 
Gönderildi : 23/11/2019 12:44
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account