Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Corona (Covid-19) ve Serbest Dalış

4 Mesajlar
4 Üyeler
11 Beğeniler
2,209 Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

Herkese merhaba. Uzun zamandır aklıma takılan bir konu olan korona enfeksiyonu ile ilgili internette gezerken bu paylaşımı gördüm ve sizler için forumda yeni konu açarak paylaştım. Lütfen sizlerde sosyal medyada ya da başka ortamlarda gördüğünüz faydalı olabilecek bilgileri forumda paylaşın.

COVID-19 ENFEKSİYONU VE DALIŞ

Avusturya'da bir meslektaşımızın Covid-19 a yakalanmış dalgıçların dalışa dönüşü ile ilgili https://www.wetnotes.eu/tauchen-nach-covid-19-erkrankung/ bağlantısında paylaşılan görüşleri, bir çok dile çevirilerek dalış camiasında hızla yayılmıştır.

İddia Covid-19 dan sonra akciğerlerde dalışa engel kalıcı hasar oluştuğu yönündedir. Konu ile ilgili durumu sorgulayan bir çok mesaj ve telefon aldığım için bu konu ile ilgili görüşlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

-Covid-19 un akciğerleri ciddi biçimde etkilediği doğrudur, ancak dalışa engel kalıcı hasarın oluşup oluşmadığını anlamak için yeterli zaman geçmemiştir.

-Akciğerleri Covid-19 veya başka bir etken tarafından ciddi biçimde etkilenmiş olan dalgıcın dalışını zaten 3-4 ay gibi bir süre ile yasaklamak, bu süre sonunda da tekrar değerlendirmek gerekir.

-Böyle bir hastalık geçtikten 3-4 ay sonra yapılacak değerlendirmede, dalgıcın efor kapasitesinde kısıtlama yapacak kalıcı bir sorun oluşup oluşmadığına, akciğerlerin elastikiyetinde solunum foksiyonlarını etkileyecek derecede bir kalıcı değişikliğin gelişip gelişmediğine ve akciğerlerde hava hapsine yol açarak, akciğer barotravmasına zemin oluşturacak kalıcı bir hasar oluşup oluşmadığına bakılması gerekir.

-Söz konusu makalede, Covid-19 sonrası geçen süre 6-8 hafta kadardır. Bu süre kalıcı hasar değerlendirmesi için yeterli değildir.

-Akciğer dokusu nispeten kendini tamir yeteneği yüksek olan bir organdır. Fotoğraftaki bilgisayarlı tomografi karelerinde, sol taraftaki lezyonun, yeterli süre sonunda nasıl iyileştiği görülmektedir. Önemli olan bu iyileşme sırasıda yukarıda sayılan durumlara yol açacak bir hal oluşmamasıdır.

Corona covid19 ve serbest dalış

Özetle şu anda Covid-19 enfeksiyonun dalış hayatını bitirebileceği yönünde karar vermek için erken, eldeki veriler de yetersizdir.

Kaynak : https://www.facebook.com/groups/2909405219080407/permalink/3083070005047260

 
Gönderildi : 29/04/2020 17:07
ONR6NKOC
(@onr6nkoc)
Mesajlar: 1231
Başımı o denizden çıkarayım desem! Balığım ya; nefesim kesilir.... Forum Yönetimi
 

Doktor yada bir saglikci değilim ama kendi dilimin döndüğünce bilimsel olmayan iki kelime ben yazayım.

Normal şartlarda grip falan olduğumuz da zaten dalış yapmıyoruz nefesimizi bedenimizi etkiliyor. Eğer bu illet bir zipkinciyi yakalamış ise. Çok aşırı bir etki göstereceğini zannetmiyorum. Bizim cigerlerimiz spor yapmayan yada diğer spor normal spor yapan insanlardan bir tık daha güçlüdür. Tabi bıde bünye meselesi. Kolay kolay etkileyeceğini zannetmiyorum.

  • Ama egerki bir insan covid 19 yakalanmissa zaten suya girmesin.
  • Ama iyileştikten evde nefes egzersizleri yaparak insan kendini test edebilir diye düşünüyorum..
  • Sağlıcakla Dalin...
 
Gönderildi : 29/04/2020 19:26
tmutlu70, Passiontripmaster, Ganos and 1 people reacted
Passiontripmaster
(@sonertas)
Mesajlar: 178
Zıpkıncı Forum Yönetimi
 

Bu paylaşımin tüplü dalisla alakalı olma ihtimali yüksek biz teknefes dalanlar zaten akcigerin ve diyaframin müsaade ettiği kadar dalabiliyoruz böyle bir hastalığı geçiren arkadaşlar olursa tahminimce ilk önce performansını ölcecek Ona göre dalisina devam edecektir..umarım eski limitleriyle denemek istemezler

 
Gönderildi : 01/05/2020 22:53
Barracuda and Samet K. reacted
sezerenturk
(@sezerenturk)
Mesajlar: 122
Üye Palazı
 

Arkadaşlar merhaba, covid 19 testi pozitif çıktı. Konuyu ABD de çalışan Türk profesör amcamla konuştuk ve alanında uzman profesörlerle konuştuk.

Sanıldığı gibi bizim ciğerlerimizin daha güçlü olması bizi kurtarmıyor, aksine daha zor duruma sokuyor. Kulak eşitleme ve öztaki borusu kullandığımız için ciğer zaten zorlanmış oluyor. Daha güçlü olması işe yaramıyor ancak bu zorlama ciğerin savunma duvarlarını indirmiş oluyor.

Aile genetiği olarak covid i ağır geçirmeye meyilli değiliz. Yaşım 27, zıpkın avında yeni olsam da 15senedir yüzüyorum, 2 senedir dalıyorum. Hastalığın bende beklenenden daha hızlı ilerlediğini gördük. Bir Prof un önerisi üzerine öncelikle bugün, sonra haftaya akciğer filmleri çekip yayılmayı kontrol edeceğiz.

Sağlığım el verirse süreç ilerledikçe daha detaylı bilgi de vereceğim. Filmlerle birlikte forumda paylaşacağım.

Kalıcı hasar bırakır mı konusunu düşünmeden önce ilk darbeyi yememeye çalışın.

Cuma günü yüzdüğüm derinlik 1.5m olmasına rağmen virüsle birleşince vücudu sağlam sarstı.

Kendinize dikkat edin. Önce sağlık.

 
Gönderildi : 29/11/2020 08:53
2000watt reacted
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account