Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

[Sabit] Grida-İstire-İstirya-Çizgili Lahoz (Epinephelus Costae) Grida Balığı Faydalı Bilgiler

4 Mesajlar
2 Üyeler
8 Beğeniler
13.2 K Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

Grida (Epinephelus Costae)

Grida İstire Epinephelus costae

   Photo by Dieter Achtelstetter

  • Bilimsel Adı : Epinephelus Costae
  • Yöresel Adları : Grida, Plaka Gridası, İstire, İstirya, Çizgili Lahoz 
  • İngilizce Adı : Goldblotch Grouper

Deniz sevdalısı zıpkıncı dostlarım hepinize merhaba. Bu yazımda sizlere Grida (Plaka Gridası, İstire, Çizgili Lahoz) balığı  ile ilgili tecrübelerimi ve yaptığım araştırmalar sonucu edindiğim bilgileri aktarmaya çalışacağım. Yazı içerisinde bu balıktan Grida olarak bahsedeceğim.

Her zamanki gibi öncelikle Grida balığı ve avlanması yasak bir tür olan Orfoz balığını karıştıran arkadaşlar için resimli bir karşılaştırma yapmak istiyorum. Bu paylaşımdan sonra forum içerisinde ya da sosyal medya platformlarında orfoz, grida, taş hanisi vb türlerin artık birbirleri ile karıştırılmayacağını umuyorum 🙂

grida

GENEL ÖZELLİKLER

Grida - Epinephelus costae, ağzı büyük, çenesi sivri ve oval gövdelidir. Sırt yüzgecinin alt kısmında gövdede belirgin sarı leke bulunan kahverengi veya grimsi kahverengidir. Genç bireylerde kafadan kuyruğa doğru uzanan belirgin şeritler vardır. 4 metreden 160 metrelere kadar taşlık, kayalık, özellikle yatay kaya ve oyukların bulunduğu kaya kümelerinde küçük gruplar halinde yaşarlar. En büyükleri 120 cm uzunluğa ve 25 kilo ağırlığa ulaşabilir. Taş Hanisi (Çakal-Şeytan-İzbir) gibi Orfoz balığı ile çok sık karıştırılır. Genellikle taş altı avı yapan avcıların sık avladığı bir balık türüdür.

grida istire çizgili lahoz

Akdeniz'in tümüne dağılmış bir balık türüdür. Doğu Akdeniz'de daha az görülmekle birlikte Batı Akdeniz ve Güney Ege de yaygındır. Büyük bireyler ortalama 15-20 metre ve daha derinlerde yaşarlar. Ufak (genç) olanları kıyı bölgelerde yaşamlarını sürdürürler. 2-3 yaşlarında cinsel olgunluğa erişirlerken hermafroditlik (çift cinsiyet) özelliği de taşırlar.

AV YASAĞI VE LİMİTLER

Grida - Epinephelus costae için yasal mevzuatta boy, adet ve zaman limiti yoktur. Günlük toplam 5 kg (avlanabilir balık miktarı) dahilinde av yapılabilir.

 
Gönderildi : 28/10/2019 00:05
Ali S., Alper, osman turfanda and 1 people reacted
yigit.demir.07
(@yigit-07)
Mesajlar: 13
Yeni Üye
 

Can bey, 2019 sonundaki yazınızda Grida için boy -adet zaman limiti yok demişsiniz ancak, sonraki tebliğde lahoz (lagos,lahos) için 50 cm boy, 1 adet alıkonulabilir limit, 1 Haziran-31 Ağustos arası av yasağı belirtilmekte. Aslında tebliğde Epinephelus aeneus olarak açıkça belirtmiş Grida (epinephelus costae) da lahoz da epinephelus cinsinden ve bunlara sizin de belirttiğiniz üzere çizgili lahoz da deniliyor bu durumda beslenme, bulunma sıklığı, yaşam alanı vb. benzer olan (orfoz ve haniyi ayrı tutuyorum) epinephelus cinsi balıkların tümünün yasak ve limit kapsamında olması gerekmez mi? Yoksa bahse konu grida olunca herhangi bir denetime takılmadan vicdan sınırlarında istediğimiz gibi at koşturabilir miyiz?

Grida için herhangi bir boy limiti olmamasını çok tuhaf buluyorum. (benim vicdanım 40 cm civarı :))

 
Gönderildi : 30/03/2022 15:13
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@yigit-07 balıklara yasak-limit koyarken  nelere bakıyorlar çok net bilgim yok ancak tek bildiğim ticari balık avcılarına sıkı denetimler getirilmezse biz amatör avcılara getirilen bu limitlerle pek bir sonuç elde edilebileceğini düşünmüyorum.

tabiki en güzeli kişisel olarak bilinçlenmek ufak balık avlamamak ya da ihtiyacımız kadarı ile yetinmeyi bilmek balıklara en az bir kez üreme şansı vermek.

 
Gönderildi : 02/04/2022 21:57
ONR6NKOC and Alper reacted
yigit.demir.07
(@yigit-07)
Mesajlar: 13
Yeni Üye
 

Tamamen katılıyorum ve artırıyorum ki en doğrusu amatör avcılıkta uygulanan boy ve adet başına kilo limitlerini ticari balıkçılıkta da uygulamak(!) limit altı ölü ele geçen balıkları da denize iade etmek. hatta en güzeli ticari balıkçılığı yasaklamak gülü seven dikenine katlansın 😀 (bkz. Palau)

 
Gönderildi : 07/04/2022 10:39
Barracuda reacted
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account