Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Aslan Balığı (Pterois) Nasıl Avlanır ? Nasıl Temizlenir ? Tüm Detaylar

10 Mesajlar
3 Üyeler
11 Beğeniler
4,672 Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
aslan balığı

Aslan Balığı Genel Bilgiler

  • Bilimsel Adı : Pterois
  • Yöresel Adları : Aslan Balığı
  • İngilizce Adı : Lion Fish

Deniz sevdalısı zıpkıncı dostlarım hepinize merhaba. Bu yazımda sizlere Aslan Balığı (Pterois) ile ilgili tecrübelerimi ve yaptığım araştırmalar sonucu edindiğim bilgileri aktarmaya çalışacağım. Zıpkınla avlanabilen diğer balık türleri ile ilgili hazırladığım önceki yazıları Balık Türleri isimli bölüm içerisinde bulabilirsiniz.

Tipinden de anlaşılacağı üzere kendisi Kızıldenizden göç etmiş avcı (etçil) ve istilacı bir balık türüdür. Dünya genelinde bilinen 12 tür aslan balığı olduğu söyleniyor.

Müren, mavi benekli kornet balığı ve kaplan orfozu (çok iri bireyleri) olarak bilinen balık türlerinin aslan balığı avladıklarına yönelik yurt dışı kaynaklı bilgiler bulunmakta. Ülkemiz sularında yaşayan deniz canlıları arasında aslan balığını avlayabilen bir tür olup olmadığı bilinmiyor. Bu rahatlıkla denizlerimizde aşırı hızda çoğalıp yayılıyorlar. Özellikle kaya balığı türlerinin yuvalandıkları oyuklara çöreklenip yerli balıklarımızın yerleşmesini engelledikleri bilinmektedir.

Aslan Balığı Zehirli Bir Balık Türüdür !

Aslan balığı ile ilgili en önemli konuyu ilk sıraya alarak başlamak istedim. Aslan balığının dikenlerinde zehir bulunmaktadır. Bu zehir özellikle alerjik bünyelerde çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor aman dikkat.

zehirli aslan baligi

Aslan balığının dikenlerine temas ettikten sonra temas eden bölgede ağrı, kızarıklık, şişme, kişiden kişiye değişmekle birlikte kusma, baş dönmesi nefes darlığı gibi etkilere yol açtığı bilinmektedir. 

Aslan Balığı Zehirlenmesi İçin Doğru Müdahale Nasıl Yapılır?

Aslan balığı zehirlenmelerinde dikenin temas ettiği bölge en az yarım saat boyunca (ağrı geçene kadar) 40-45 derece sıcaklığındaki suda bekletilmelidir. Aslan balığının zehri yüksek ısı karşısında etkisini yitirmektedir.

Aşağıdaki resim Antalyalı bir zıpkıncı arkadaşımıza ait. Vurduğu aslan balığını karaya çıkartıyor. Şişten kayarak ayağına düşen aslan balığı yüzünden ayağı bu hale gelmiş. Gerçi bu abimizin ayağının bu hale gelmesinin bir nedeni de yanlış müdahale!

ayagina dusen aslan baligi olduruyordu 643731 1

Zıpkınla Aslan Balığı Avı

Zıpkınla aslan balığı avı yaparken çok dikkatli olmak gerekiyor. Güvenli şekilde aslan balığı avı yapmak için ben şamandırada makas taşıyorum. Aslan balığını vurduktan sonra balığı şişten çıkarmadan dikenlerini makasla kesiyorum ve balığı hemen söndürüyorum. Aşağıdaki videoda detaylı bir anlatım yaptım.

Aslan Balığı Nasıl Tüketilir

Aslan balığı beyaz etli yağlı ve lezzetli bir balık türü. 500-600 gr civarında olanlar ızgara için ideal oluyor. Aslan balığını ben ızgarada pişirdim. Ailecek tadına bayıldık. Aslan balığının tavası da güzel olur kanaatindeyim.

Aslan Balığı Av Yasağı ve Limitler

Aslan balığı için yasal mevzuatta boy, adet ve zaman limiti yoktur. Günlük 5 kg olan avlanabilir balık miktarı dahilinde av yapılabilir.

 
Gönderildi : 01/12/2020 09:54
dgn, Metehan, kaanc and 4 people reacted
ozansefer
(@ozansefer)
Mesajlar: 90
Yeni Üye
 

Harika anlatmışsınız bende iri boyları avlıyorum hiç dokunmadan kanodaki balık kabına koyup kıyıya çıkınca kargaburunla tutarak makasla dikenlerini kesip dikkatlice fleto çıkarıyorum. Lezzetli bir balık fırında ve buğulamasını yapıyorum bende çok leziz.

 
Gönderildi : 01/12/2020 14:36
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@ozansefer teşekkürler. Bu tip konuları forumda zaman buldukça açmaya gayret ediyorum ki konu altına sizinki gibi yorumlar yapılsın ve faydalı bilgiler biriktirelim. Sizin balık kabı nasıl bir şey bir fotoğrafı varsa paylaşabilir misiniz?

 
Gönderildi : 01/12/2020 15:18
ozansefer
(@ozansefer)
Mesajlar: 90
Yeni Üye
 

@can ben kano ile daldığım için 10lt lik bir kova taşıyorum yanımda. Kapağını kapatıyorum balığı güneşten beni de balıktan koruyor 🙂

 
Gönderildi : 02/12/2020 17:29
Barracuda reacted
ozansefer
(@ozansefer)
Mesajlar: 90
Yeni Üye
 

Bu arada youtube dada görüyorum bilgilendirici paylaşımlarınız için herkez adına teşekkür ederim.

 
Gönderildi : 02/12/2020 17:30
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 
Gönderen: @ozansefer

@can ben kano ile daldığım için 10lt lik bir kova taşıyorum yanımda. Kapağını kapatıyorum balığı güneşten beni de balıktan koruyor 🙂

Anladım 🙂 özel üretilmiş bir ürün zannettim ondan sordum.

Gönderen: @ozansefer

Bu arada youtube dada görüyorum bilgilendirici paylaşımlarınız için herkez adına teşekkür ederim.

Güzel yorumunuz için ben teşekkür ederim. İyi forumlar 👍

 
Gönderildi : 02/12/2020 21:35
kindi
(@kindi)
Mesajlar: 50
Yeni Üye
 

@ozansefer Kanonuzu ve kanoyla avlanma konusunu merak ettim doğrusu.

 
Gönderildi : 14/12/2020 09:55
ozansefer
(@ozansefer)
Mesajlar: 90
Yeni Üye
 

@kindi Avlandığım merada yüzme mesafeleri fazla olduğu için ilk bir arkadaşım aldı kanoyu uzun süre onu kullandık. Sonra o yıpranınca ben aldım. Standart 2 kişilik bir kano bizimkisi.Almayı düşünürseniz mutlaka su tahliyeli modellere bakın. Kanonun avantajı hava patlasada esede her türlü havada dalgada kullanırsınız. Ben 1.5 kg lık bir çapa bağladım akıntı varsa onu taşıyarak akıntı yoksa şamandıra gibi yanımda yüzdürerek kullanıyorum.Suyumu malzemeerimi taşımak, ve yorulduğumda çıkıp dinlenmek için çok ideal. Bazen uyuduğum dahi oldu üzerine yatıp akıntı kıya

atmış kayalara sürtmemle zıplamam bir oldu 🙂 Bir kaç fotoğraf ekliyorum. Kanoyu arabanın üstüne tek başıma atıp indirebiliyorum merada büyük kolaylık. Meranız uygunsa bottan çok daha rahat oluyor.

552926 3598563937123 1824979214 n
GOPR0112
2013 03 23 13 05 27 712
IMG 3026
IMG 2908
GOPR0093

 
Gönderildi : 14/12/2020 10:40
kaanc and Barracuda reacted
kindi
(@kindi)
Mesajlar: 50
Yeni Üye
 

@ozansefer Çok teşekkürler. Ben de epey hevesleniyorum böyle bir şeye. Nereden ve kaç liraya aldığınızı öğrenebilir miyim? 2 kişi olarak mı açılıyorsunuz

 
Gönderildi : 14/12/2020 10:47
ozansefer
(@ozansefer)
Mesajlar: 90
Yeni Üye
 

Ben 6 yıl önce pepsa plastikten 850 tl ye almıştım. Pepsa vb yerli markaları önermiyorum benim arkadaki kapakta yuva hatası olduğu için kapak yamuk oturuyor ve içine su alıyor. Her dalışın ardından bezle içindeki suyu almak zorunda kalıyorum. Bir de oturduğunuz kısımlarda delikli olan modeller daha iyi olur. Bizimkinde su tahliye deliği olmadığı için dalgalı havalarda oturduğumuz kısım full su doluyor. Winier rtm hobie bic vb. Markalardan alırsanız evladiyelik olur.

 
Gönderildi : 14/12/2020 12:12
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account