Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

[Sabit] Zıpkınla Balık Avı İçin Kaç Kg Ağırlık Takmak Gerekir

3 Mesajlar
2 Üyeler
4 Beğeniler
5,027 Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

 

Herkese merhaba bu yazıda zıpkınla balık avına yeni başlayan ve ideal ağırlık ayarını yapmakta zorlanan arkadaşlara yardımcı olabilecek bilgiler vermeye çalışacağım. Öncelikle dalış ağırlığı ayarı konusunda genel bilgilendirme amacıyla forum için hazırladığım bu yazıları okumanızı rica ediyorum.

Ağırlık Ayarı Temel Konular-Yüzerlik ve Basınç Kavramları : https://www.spearfishingturkey.com/ideal-agirlik-hesabi-nasil-yapilir/

İdeal Ağırlık Ayarı Püf Noktalar : https://www.spearfishingturkey.com/dalis-ve-agirlik-ayari-ile-ilgili-her-sey/

Sonra aşağıdaki linkte bulunan otomatik ağırlık hesaplama tablosunu kullanarak vücut ağırlığınız ve kullandığınız elbisenin kalınlığı gibi bilgileri tabloya girerek ortalama bir ağırlık belirleyiniz.

Ağırlık Ayarı Tablosu (Otomatik) : https://www.spearfishingturkey.com/zipkinla-balik-avi-agirlik-hesabi-uygulamasi/

TABLODA ÇIKAN SONUÇ NASIL DEĞERLENDİRİLMELİ

Tablonun size belirttiği ağırlık miktarı %100 doğru olmayacaktır. Çünkü ağırlık ayarı kişiden kişiye değişir. Bunları yukarıdaki paylaştığım yazılarda anlattığım için detaya inmeden devam edeceğim. 

Otomatik ağırlık hesaplama tablosunda kendi bilgilerimi girerek bir deneme yaptım. Tablonun verdiği sonuç 100 kg ağırlık ve 5 mm kıyafetle 0-7 metre için 9 kg takmam gerektiği şeklindedir. Ben şu anda sığ sular için 5 mm kıyafet ile 8 kg kullanmaktayım.

Burada dikkat edilmesi gereken şey 0-7 metre (sığ sular) için çıkan sonuç 1-2-3 metre derinlikler yani çok sığ sular için işe yaramamaktadır. 2-3 metre derinlikte av yapabilmek için çıkan sonuca uygun ağırlık miktarına ulaşana kadar ağırlık eklemeniz gerekmektedir.

-Vücut yapısı (yağ-kas oranı) ağırlık ayarına etki etmektedir. Kilolu ve yağ oranı yüksek bir zıpkıncının atletik bir zıpkıncıya oranla özellikle sığ sularda bir iki kilo fazla ağırlık kullanması gerekebilir.
-Elbise kalınlık durumu kullanılacak ağırlık miktarına doğrudan etki eder. Elbiseler kullanıldıkça incelirler. Yeni elbise ile eski (incelmiş) bir elbisenin yüzerliği bir değildir. Bu nedenle incelmiş bir elbiseyle daha az ağırlık kullanılabilir.
-Tecrübe ağırlık ayarını etkileyen bir faktördür. Zıpkınla balık avına yeni başlayan bir kişi suda rahat değildir. Hatalı ördek dalışı, hatalı ağırlık ayarı, çok sığ sularda avlanmak, dipteyken dizleri kırmak kendini kasmak vb. durumlar yüzünden fazladan ağırlık kullanmak zorunda kalınmaktadır.
-0-3 metre (çok sığ sular) için bir iki kilo fazladan ağırlık kullanmak mecburidir diyebiliriz. Genellikle güvenlik kaygısıyla facebook yorumlarında fazla ağırlık kullanmaktan kaçınılması gerektiğinden bahsedilir. Yorumlar sanki yeni başlayanlar derin dalışlar yapıyormuş gibi düşünülerek yapılmaktadır. Ancak 2 metre suda agaşon yapmaya çalışan birisi için normalden bir iki kilo fazla ağırlık kullanmaktan başka çare yoktur. Bu nedenle özellikle çok sığ sularda yeterli ağırlığa ulaşana kadar birer kg ağırlık arttırarak denemeler yapmak gerekmektedir.
-Sırt-bilek ağırlıkları kullanılarak ağırlık eşit şekilde vücuda dağıtılabilir.

PALETLERİN HAVAYA KALKMASI
Zıpkınla balık avına yeni başlayan arkadaşların kullandığı uzun palalı termoplastik paletler ağır paletlerdir. Bu paletlerin havaya kalkması normal şartlarda çok zor 🙂 Belki 5 mm kalınlığında bir çorap giyiyorsanız neopren çorabın bir etkisi olabilir. Bunu da bilek ağırlığı kullanarak çözebilirsiniz. Aksi taktirde ağırlık ayarı doğru yapılmış birinin paletleri havaya kalkmaz.

Sığ suda dibe yattığınızda bir taşa tutunup beklerken eğer ağırlık ayarınız yeterli değilse vücudun önce arka kısmı havaya kalkmaya başlar. Bunu engellemek için vücut kasılır doğal olarak bacak kasları da kasılır dizler kırılır paletler havaya kalkar vs.

Paletlerin havaya kalkmaması için bence öncelikle ağırlık miktarını iyi ayarlamak gerekiyor. Ağırlık ayarınız iyi yapılmış, dipteyken rahat ve dizlerinizi kırmadan beklediğiniz halde paletleriniz havaya kalkıyorsa bilek ağırlığı kullanmayı deneyebilirsiniz.

Dibe yattığınızda paletleri batırmaya çalışmak yerine ayaklarınızı serbest bırakın. Paletlerin kendiliğinden dibe doğru çöktüğünü fark edeceksiniz.

Bu yazıyı faydalı bulduysanız lütfen Zıpkın Avı Türkiye Forumu kişisel facebook sayfanızda ve üye olduğunuz gruplarda paylaşın. Böylelikle diğer zıpkıncı dostların forumdan haberdar olmasını sağlamış olursunuz.

Forumdaki Faydalı Konu Başlıkları

 
Gönderildi : 20/11/2019 12:47
(@birolmania)
Mesajlar: 14
Yeni Üye
 

Çok güzel emeğinize sağlık teşekkür ederim. Sadece kafama takılan bahsedilen paletlerden mi kullandığım bilmiyorum ama suya attığımda yüzüyor bendeki palet. Apnea Storm. Hemde bayağı güzel yüzüyor

 
Gönderildi : 21/11/2019 11:13
Barracuda reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

@birolmania

Paletinizin çok hafif olduğunu sanmıyorum. Sonuçta palet ağırlığına oranla su üzerindeyken fazla bir alan kaplıyor. Bu durum yüzmesine neden olabilir. Dalış derinliğine uygun miktarda ağırlık kullanırsanız ve dizlerinizi kırmamaya çalışır dipteyken kaslarınızı rahat bırakırsanız emin olun o paletler havaya kaldıramazsınız 🙂

Ayrıca ufak bir tüyo vereyim mesela dipte bir taşa tutundunuz diyelim. Taşa tutunduğunuz eliniz vücudunuzun ilerisinde değil de kemer bölgenize yakın konumda olsun. Dibe vardınız bir taşa tutundunuz, taşı bırakmadan vücudunuzu ileri doğru hareket ettirin. Taşı tuttuğunuz eliniz göbeğinizin altında kalmış olur. Bu şekilde paletlerin havaya kalmasını bir nebze önleyebilirsiniz. Ancak dediğim gibi dalış derinliğine göre ağırlık yetersizse ne yaparsanız yapın sonuç olumsuz olacaktır

 
Gönderildi : 21/11/2019 12:43
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account