Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

[Sabit] İdeal Ağırlık Ayarı Temel Konular-Basınç ve Yüzerlik Kavramları

1 Mesajlar
1 Üyeler
2 Beğeniler
10.1 K Görüntüleme
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
Konuyu Başlatan
 

Herkese merhaba. Zıpkınla balık avına yeni başlayan arkadaşların en çok kafa karışıklığı yaşadığı konulardan birisi olan Kaç kilo ağırlık kullanmam gerek ? sorusuna cevap aramaya başlamadan önce bilinmesi gereken bazı konulara değinmek istiyorum. İdeal ağırlık hesabı ve yüzerlik, serbest dalış ve zıpkınla balık avı yapabilmek için bilinmesi gereken önemli konuların başında gelmektedir. Gelin bu konuları en ince detaylarına varana kadar masaya yatıralım.

YÜZERLİK NEDİR ?

Çocukken hepimiz  havuz, deniz tabanına dalıp taş yada dipteki bir nesneyi çıkarmaya çalışmışızdır. O zamanları aklınıza getirin. Derin bir nefes alır, ciğerlerimizi doldurur ve dalışa başlardık. Kimimiz dibe bile varamadan, yarı yolda duba misali su yüzüne çıkarken, kimileri ise rahatlıkla dibe inip taşları yukarı çıkartabilirdi. Dalış yapabilen ve yapamayan arasındaki fark nedir?

Bu fark; havuza dalmaya çalışan çocuğun ördek dalışı yapabilme kabiliyeti, vücut yapısı (yağ oranı) ve ciğerlerimize hapsettiğimiz hava miktarından dolayı oluşan yüzerlik farkından kaynaklanmaktadır. Yüzerlik meselesini iyi kavrayabilmek için biraz daha detaya inmekte fayda var.

İdeal ağırlık hesabı yapmadan önce iyi bilmeniz gereken bir konu olan yüzerliğe bir göz atmakta fayda var. Plastik bir futbol topunu suya batırmaya çalıştığınızı düşünelim. Uyguladığınız kuvvete bağlı olarak futbol topunu bir süre su içerisinde tutsanız bile bıraktığınız an hızlı bir şekilde su yüzüne çıkacaktır. Bunun sebebi suyun kaldırma kuvveti ile futbol topunun içerisinde bulunan hava sebebiyle oluşan yüzerliktir. Üç farklı türü vardır. Pozitif, negatif  ve nötr yüzerlik.

Pozitif Yüzerlik : Batmadan su üzerinde kalma haline denir. Futbol topunun doğal hali pozitif yüzerliktedir. Bu sebeple futbol topu, bir kuvvet uygulanmadığı sürece su üzerinde kalır. Vücudumuz da kısmen bir yüzerliğe sahiptir. Yüzerliğimize etki eden en büyük faktör akciğerlerimizdeki havadır. Derin bir nefes alıp ciğerlerimizi hava ile doldurursak yüzerliğimiz pozitif olur ve su üzerinde kalırız.

Negatif Yüzerlik :  İçi hava dolu olan futbol topunun havasını indirip suya bırakırsanız. Su üzerinde duramaz ve batmaya başlar. Çünkü içerisindeki hava miktarı azaldığından yüzerliği azalmıştır. Aynı şey vücudumuz için de geçerlidir. Nasıl ki derin bir nefes alıp ciğerleri doldurunca su üzerinde kalıyorsak nefes verince de batmaya başlarız.

Nötr Yüzerlik :  Dalış derinliğinin genellikle yarısına varınca mesela 10 metre derinliğe dalınacaksa 5 metredeyken gerçekleşmesi beklenen, herhangi bir çaba sarf etmeden orta suda adeta asılı kalma durumuna nötr yüzerlik denir.

YÜZERLİK VE BASINÇ İLİŞKİSİ-NE İÇİN AĞIRLIK KULLANIYORUZ

Basınç arttıkça gazların hacimleri küçülür. Yüzerlik kavramını incelerken bir futbol topunun suya batmaya karşı nasıl direnç gösterdiğini hatırlayın. Bu topu metrelerce derine batırabilecek bir kuvvet uyguladığınızı düşünün. Futbol topu deniz yüzeyinden derine doğru itildikçe içerisindeki havanın hacmi derinlik artışına bağlı olarak küçülmeye başlar. Top yeterli derinliğe indirildiğinde artık topun yüzerliği ortadan kalkmış olur. Topun yüzerliği nötr ise orta suda asılı kalır. Eğer topun yüzerliği negatif ise top kendiliğinden dibe doğru düşmeye başlar.

Akciğerler vücudun şamandırasıdır. Bizlerin yüzerliğini arttıran en önemli faktör ciğerlerimizdeki havadır. Zıpkınla balık avı yapanlar pozitif olan yüzerliği dalış derinliğine ve tekniğine göre nötr ya da negatif olarak ayarlayabilmek için ağırlık kullanmak zorundadırlar.

Yüzeyde iken derin bir nefes alıp ciğerleri doldurduk diyelim. (Akciğerler kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık 4-6 litre hava alabiliyor) Yüzeyde iken 4 litre olan hava hacmi 10 metre derinliğe inilince 2 litreye düşecektir. Böylelikle akciğerimizdeki havanın yüzerliğimize olan etkisi 10 metre derinliğe inince yarı oranda azalmış oluyor.

Örnek : Üzerinizde sadece palet, maske ve şnorkel var. Derin bir nefes alıp dalışa başladınız. İlk metrelerde yüzerliğiniz pozitif yani fazla olduğundan dolayı bir süre palet vurarak dibe doğru ilerlemeniz gerekecektir. Bu arada derine inildikçe su üzerinde kalmanızı sağlayan ciğerlerinizdeki havanın hacmi küçülmeye başladı. Bu sayede yüzerlik durumunuz pozitiften negatife doğru değişiyor. Yeterli derinliğe indiğinizde yüzerliğiniz negatif olur ve artık palet vurmaya gerek olmadan düşmeye başlarsınız. Bizim asıl ulaşmak istediğimiz şey de bu. Çok derine inmeden yüzerliğimizi negatif olacak şekilde ayarlayabilmektir.

DALIŞ MALZEMELERİNİN YÜZERLİĞE OLAN ETKİLERİ

İnsan vücudunun yüzerliği olduğunu belirtmiştim. Bunun yanı sıra zıpkınla balık avı için kullandığımız bazı malzemeler de yüzerliğimizi etkiler. Örnek vermek gerekirse neopren malzemeden üretilmiş dalış kıyafetlerinin kumaşlarında hava kabarcıkları bulunur ve bu sebeple dalış kıyafeti bize ekstra yüzerlik sağlar. Bu demek oluyor ki bedenimizin zaten bir yüzerlik oranı var ve ekstra yüzerlik sağlayan dalış malzemeleri ile birlikte dibe dalıp orada kalmak imkansız bir hal alacaktır. Ağırlık kemerleri ise işte tam burada devreye giriyor.

AĞIRLIK HESABI NASIL YAPILIR ?

Sonuç olarak zıpkınla balık avı yapmak istediğiniz derinliğe göre uygun yüzerlikte olmanız için en ideal ağırlık miktarını ayarlamanız gerekiyor. Bu ayarlamayı kolay bir şekilde yapabilmeniz için Zıpkın Avı Türkiye Forum olarak Ağırlık Hesabı Tablosunu oluşturduk. Aşağıdaki linkten bu tabloya ulaşabilir. Vücut ağırlığınızı ve kullandığınız elbisenin kalınlık bilgisini tabloya girerek değişik derinliklere göre kullanmanız gereken ortalama ağırlık miktarını otomatik olarak hesaplayabilirsiniz.

Ağırlık Ayarı Tablosu (Otomatik) :

https://www.spearfishingturkey.com/zipkinla-balik-avi-agirlik-hesabi-uygulamasi/

Tablonun size belirttiği ağırlık miktarı %100 doğru olmayacaktır. Çünkü ideal ağırlık ayarı kişiden kişiye değişir. Otomatik ağırlık hesabı tablosunu nasıl yorumlayacağınızı aşağıdaki linkten detaylı bir şekilde öğrenebilir ve size uygun ağırlık ayarını yapabilirsiniz.

Kaç Kilo Ağırlık Kullanmam Gerek :

https://www.spearfishingturkey.com/forum/agirlik-ayari/zipkinla-balik-avi-icin-kac-kg-agirlik-takmak-gerekir

Bu yazıyı faydalı bulduysanız lütfen Zıpkın Avı Türkiye Forumu kişisel facebook sayfanızda ve üye olduğunuz gruplarda paylaşın. Böylelikle diğer zıpkıncı dostların forumdan haberdar olmasını sağlamış olursunuz.

Forumdaki Faydalı Konu Başlıkları

 
Gönderildi : 20/11/2019 15:25
melcan and Ege Meriç reacted
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account