Bildirimler
Tümünü Sil

Foruma Üye olduktan sonra "Aktivasyon-Şifre Belirleme Aşamasında Sorun Yaşayan Üyelerimiz

Foruma üye olurken "hotmail, outlook, msn" uzantılı bir mail adresi kullandıysanız size gönderdiğimiz aktivasyon-şifre belirleme e postası hesabınızdaki "gereksiz-spam" klasörüne düşmüş olabilir. Lütfen "gereksiz-spam" klasörünü kontrol ediniz. Destek için instagramdan @spearfishingturkey bize ulaşabilirsiniz.

Zıpkıncı mıyız? Serbest Dalıcı mı ? Agaşon Hesapları ve Zıpkın Avı Temelleri

7 Mesajlar
6 Üyeler
35 Beğeniler
3,347 Görüntüleme
Caner Fuat KURT
(@canerfuatkurt)
Mesajlar: 164
Üye Palazı
Konuyu Başlatan
 

Zıpkınla Balık Avı Temelleri Üzerine bir şeyler… (özeti ilk paragrafta)

Değerli arkadaşlar, son zamanlarda camiadan tanıdık simalarla yaptığımız agaşon ve zıpkınla balık avcılığı üzerine konuları konuşurken birkaç arkadaştan benzer tepkileri alınca, bu konuya naçizane değinmek istedim. Konu kısaca, kondisyon/agaşon, zıpkınla balık avının sportif temelleri üzerinedir, ihtiyacı olmayanlar yazıyı okumayı burada sonlandırabilirler.

zıpkınla balık avı teknikleri agason

Şimdi öncelikle biz yaptığımız bu sporun bazen terazisini kaydırabiliyoruz. Ne terazisi, bizim spor bir terazi üzerinde mi duruyor, diyebilirsiniz. Evet bizim sporumuz yani zıpkınla balık avcılığı, bir kefesinde “freediving/serbest dalış” diğer kefesinde “avcılık” uğraşlarını birleştiren, karma bir spor dalıdır. İşte biz bazen, bu dallardan birisine fazla önem verip, diğerini ihmal ettiğimizde korkunç sonuçlarla yüzleşebiliyoruz. Halbuki kefelerin dengeli olması zorunluluktur. Basitçe kendi dalış rutinimden örnek veriyorum, rakamları sizler kendi sürelerinize göre hesaplayabilirsiniz. Ortalama 9-12 mt civarı bir merada maks 2.5, ortalamaysa 2 dk (iniş çıkış dahil) agaşon yapan birisinin satıhta dinlenme süresi minimum….

Evet oraya 3 nokta bıraktım, neden? Bakın işte burada işleri sarpa sarıyoruz da ondan. En başta yukarıda biz iki sporu harmanlıyoruz demiştik, işte burada biz o harmanı unuttuk, avcılık eksenine kaydık, vücudu daha fazla balık vurması için kronometreye emanet ettik, ne büyük eşeklik. Olayı teorik değil de pratikte ele alalım, uygulamayı düşünelim, kendi avınızı düşünün; belki o süreleri yapan kişi 10 dk önce, taş altına kaçan bir balığı almak için yarım saat in çık yaptı ve ekstra kol gücü kullandı, belki ağırlığını o gün 1 kg fazla ya da eksik aldığı için fazla efor harcacı, belki evden çıkarken kavga etti ve stresli, belki arabasını park ettiği yerin güvenliği konusunda kafasından çıkmayan düşünceleri var, belki su ve hava çok sıcak, belki birkaç kötü atış yaptı ve sinirlendi ve sonuçta nabzı yükseldi!

Arkadaşlar, değerli dostum Black Marlin‘in büyük uğraşlarla yaptığı bir makale çevirisinde, biyolojik anlamda toparlanmamızın minimum 2.5 dk olduğundan bahsediliyor ki bu, her şey yolunda gitmekteyse ve sorunsuz bir av geçiriyorsak olması gereken dinlenme süresi. Halbuki bizim o gün dalışta kafamız doluysa yahut fazla efor isteyen işlere kalkıştıysak, bu satıhta dinlenme süreleri 2.5 değil 20’ye de çıkabilir, çıkmak zorunda! HAYATİ.

Hadi şimdi basit bir hesap yapalım, 1.5 dk agaşon yapıyorsun, minimum 2.5 dk dinlendin, avın da maşallah sorunsuz geçiyor. Yani bir tur dalış sana 5 dk gerektiyor. Öyleyse 60 dakika bölü 5 dk = 12. Demek bu şekilde avlanan birisi, 1 saatte 12 dalış yapabilir, bu kişinin 5 saat av yaptığını düşünürsek, 5 saatin sonunda 60 dalış yapmış olması lazım. Giannis Sideris bir videosunda tam olmasa da şunları söylüyor; “dalışa başladıktan birkaç saat sonra, dalışa en başta nasıl başladığım, nasıl geldiğim, hangi taşlara yattığım gibi soruları kendine soruyorum, bu soruların cevaplarını hatırlayabildiğim ölçüde ava devam ediyorum ve her halükarda, mutlaka uzun soluklu bir mola veriyorum”. Yani Giannis üstadı dinleyecek olursak, aslında bizler 5 saatin sonunda 50-55 dalış yapabilmeliyiz, herşey yolundaysa tabi. Burada bir an indik 15’e, ya da mera değiştirdik 20’ye indik. Satıh/dinlenme süreleri, agaşon sürelerini 2- 2,5 ile çarparak hesaplamalıyız. Kalp ritmimizi, hiperventilasyona kaçmadan düşürmeliyiz. Bu da derin ve sık nefes alışverişle değil, adam akıllı dinlenerek olur. Satıhta yapılan derin ve sık nefes alışverişi, bizi dinlendirmez sadece beynimizi oksijene doyduğuna dair kandırır, gerçek dinlenme nabzın düşmesi, nefes alışverişimizin normale dönmesi ile gerçekleşir. Bu da zaman ister, korkma o namussuz balık geleceği varsa 5 dk sonra da gelir. Maskeni çıkart, burnunla oksijen al, şamandırana yaslan, yakınında bot ya da taş varsa tutun. Etrafını izle, denizin güzelliğini seyret, güneşin ve bulutların pozisyonuna bak ve rahatla. Kalp ritmin normale düşene kadar, nefes alışverişin normalleşene kadar rahatla.

Bir de şunu unutmayalım, bir balık için normal süremizi 1 dk uzatmak bizi belki dalışın daha başında koca bir av zamanından edecek. Ne demek bu! Yani ortalama 1 dk agaşon yapan, 2 dk dinlenen biriysek, bir balık gördük ve süreyi uçurduk, agaşonu 2 dk’ya çıkardık, bu 2 dk için yukarı çıktığımızda satıhta 4 dk da dinlensek, bizim için bu durum rutin dışı bir süre olduğundan, tüm dalışta kondisyonumuzu etikeleyecek, düşen agaşon süreleri bizi psikolojik olarak yıpratacak, birkaç ıska da buna eklenirse av berbat olacak. Bu psikolojik deformasyon insana büyük hatalar yaptırır. Halbuki rutin agaşon ve dinlenme sürelerine riayet eden biri, 5-6 saat boyunca hem fiziksel hem de psikolojik kondisyonunu korur. Bu şu demek, kendini her dalganın akışına bırakıp, disiplinsiz, bazen 3 dk bazen 1 dk, agaşon yapmaz, agaşonlarını normalin üstüne çıkarmaz, dinlenme sürelerine uyar ve dolayısıyla dalışa başladığındaki performansını, avın sonuna kadar %90 enerjiyle korur.

Şu terazi işini aklımızda tutalım, bizler serbest dalış yapmıyoruz, bizler salt avcılıkla da uğraşmıyoruz, bizlerin nihai hedefi zıpkınla balık avı yapmak. Bir serbest dalgıç 50mt’ye inmek için öncesinde nefes egzersizi yapar, birkaç derin denemeler yapar ve kendini iyi hissettiğinde 50’ye iner ve işini bitirir. Zıpkınla balık avcısı ise, performansını uzun bir süre sürdürmek zorundadır ve mesele sadece belirli metrelere inmek değil aynı zamanda refleksleri ve algıları da açık tutabilmektir.

Son zamanlarda birkaç farklı kişiden 5-6 saatlik avlarda 100 civarı agaşon rakamları duyunca bu konuya değinmek istedim. Yukarıda verdiğim satıhta dinlenme süreleri, derine gittikçe, düzenlenmeli, kıyıya gidildikçe de minimum limitlerinden daha aşağı düşürülmemeli.

Değerli zamanlarınızı ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim, umarım birkaç kişinin dinlenme sürelerine birkaç saniye ekleyebilmişimdir. Bazı kritik bilgilere(özellikle de sudan çıkış anı ve iniş ile ilgili), konu üzerine ulu orta konuşma haddini kendimde görmediğim için değinmedim. Bizleri bu konuda aydınlatan bu konuda emeğini esirgemeyen dostlarımıza teşekkür ederim. Sağlıcakla dalın.

Zıpkınla Balık Avı videolarımı aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz.

Caner Fuat Kurt Zıpkınla Balık Avları

 
Gönderildi : 16/04/2020 20:57
OSMAN BELEK, Emirhan yildirim, TheHustla and 15 people reacted
Rıdvan (scotchsoda)
(@ridvan)
Mesajlar: 1116
Sığ su avcisi Forum Yönetimi
 

Ayırımı yapamayanlar var aynen biz zıpkıncıyız limitlerimiz var sevdiklerimiz var olmayan kedi gibi çok canımız yok emeğine sağlık

 
Gönderildi : 18/04/2020 19:42
Cenk Keskin, Caner Fuat KURT, Barracuda and 1 people reacted
Barracuda
(@can)
Mesajlar: 2723
Yönetici
 

Güzel bir konuya değinmişsin @canerfuatkurt kalemine sağlık. İnsan vücudu her türlü zorlu şarta hemen adapte olabilen muhteşem yeteneklere sahip fakat bunun da elbette belli sınırları var. Özellikle iki dalış arası nefeslenme süresi çok önemli ve hayati. Su culluğu gibi dalış yapmak çok büyük riskler barındırıyor. 

Herkesin fizyolojik ve psikolojik durumu kendine has. Bu sebeple kendimizi iyi bilmeli, vücudumuzun bize verdiği sinyalleri takip etmeliyiz diyerek yorumumu fazla uzatmadan bitireyim.

 
Gönderildi : 24/04/2020 14:47
Rıdvan (scotchsoda)
(@ridvan)
Mesajlar: 1116
Sığ su avcisi Forum Yönetimi
 

 Yazı çok güzel emeğine sağlık ne yazıkki iki üç parça balığı görünce disiplin kalmıyor ne satıh dinlenmesi ne limitler hepsi ortadan kalkıyor bile bile hatalar yapıyoruz.Geçtiğimiz aylarda balığı vurdum balık şişten çıktı yukarı çıktım ardından hemen indim sığ suydu ve baskın balığıydı tekrar balığa doğru gittim elimle yakaladım hata idi bence ama o an insan balığa odaklanıyor ..Ölen bir abimizin şişinde yanlış hatırlamıyorsam 600-700 gram eşkina vardı ..Bu eğitimle olur kendimizi dizginlemekle olur bu disiplinle olur.

 
Gönderildi : 24/04/2020 15:38
OSMAN BELEK, Fatihh, Cenk Keskin and 2 people reacted
 BrkK
(@brk_k)
Mesajlar: 37
Yeni Üye
 

Muhteşem bir yazı olmuş, teşekkürler.

 
Gönderildi : 03/06/2020 22:09
Tgezer17
(@tgezer17)
Mesajlar: 34
Yeni Üye
 

Mukemmel bir yazi olmus hocam 3/4 saatlik bir dalista malesef bu ufak ama hayati kurali unutuyoruz iki agason arasi iyice dinlenmek Senol Dursun hocamda nabizi dusurmenin en kolay yolu agzindan alip burundan sakin bir sekilde vermekle olur demisti 3 senedir bu hobi ile ilgileniyorum surekli karakiyi baskin avi kolay magara baskinlari yapardim ilk defa bu sene still degisikligine gidiyorum. Agasonda dinlenme suresinin cok onemli oldugunu anladim ve elimden geldigince yapmaya calisiyorum boyle faydali konulara deyindiginiz icin Allah razi olsun. Dalin saglicakla.

Screenshot 2020 05 31 10 43 59 641 com.mi.android.globalFileexplorer
IMG 20200531 223935 364

 

 
Gönderildi : 03/06/2020 23:30
(@ugoruken)
Mesajlar: 18
Yeni Üye
 

@canerfuatkurt Gerçekten emeğinize sağlık yeni başlayan biri olarak mükemmel faydalı bilgiler olmuş bu forum olmasaydı kara gümbürtüye başlayackmışım bu işe bunu çok net anladım

 
Gönderildi : 12/06/2020 16:00
Paylaş :

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account