Dünyanın En Eski Dalış Elbisesi- İlk dalış elbisesi-Scuba dalış Elbisesi

Dünyanın En Eski Dalış Elbisesi-Dalış Elbiselerinin Atası


Dünyanın en eski dalış elbisesi Finlandiya da bulunan Raahe Müzesi’nde sergilenmektedir. 18. yüzyılın başlarından kalma bir dalış kıyafeti olan ve kendisine “Yaşlı Beyefendi” denilen elbise resimde görmüş olduğunuz dalış elbisesidir. Bu eski dalış elbisesi 1860 yılında Kaptan Leufstadius tarafından müzeye bağışlanmıştır.

Dünyanın en eski dalış elbisesinden önceki dalış teknolojisine bir göz atalım


17. yüzyılda dalış yapabilmek için yüzeyde hava ile doldurulan dalış çanları keşfedilmiştir. Bu keşif sonucu suyun altında uzunca bir süre kalabilme imkanı doğmuştur. Hava ile doldurulan çanın Taban kısmı açılabilirdi. Suyun sıkıştırması ile dengeli hale gelen hava, çanın içine hapsolmuş vaziyette saklanabilmekte idi. Dalgıç aşağıya inene kadar kafasını nefes alabilecek şekilde çanın içinde tutmaktaydı. Dibe gelince derin bir nefes alıp havası bitene kadar sünger toplamakta ve dibi keşfetmekteydi. Havası bitince tekrar çana dönüp nefes alma ve elindekileri bırakma imkanı bulmakta idi.

Dünyanın En Eski Dalış Elbisesi “Yaşlı Beyefendi”

Günümüzde kullanılan dalış ekipmanları ile mukayese edilemeyecek seviyedeki “Yaşlı Beyefendi” Günümüz dalış elbiselerinin atası konumundadır 🙂


Yaşlı Beyefendinin büyük bölümü inek derisinden yapılmıştır. Dikişlerde mumlu iplik kullanılmıştır. Dalış elbisesi, domuz yağı, katran ve zift karışımı ile kapatılarak su geçirmez hale getirilmiştir. Başlık şeklindeki kafa, ahşap bir çerçeve ile içeriden takviye edilmiştir. Başlığın üst kısmında hava borusu için bir açıklık bulunur.

Yaşlı beyefendinin sığ derinliklerde sünger avcılığı ya da tekne altlarını kontrol etmek amacıyla kullanılmış olduğu düşünülmektedir. Çünkü elbise tam anlamıyla geçirmez değil ayrıca basınç dayanıklılığı zayıftır. En eski dalış elbisesi bir çok sergiyi ziyaret etti, son olarak 1998 yılında Lizbon da düzenlenen Fuarda sergilenmiştir.

 
?? Zıpkın Avı Türkiye ?? (spearfishingturkey.com)
Herkese Açık grup · 1.372 üye
Gruba Katıl
Üye sayımız 1300 Ü Aştı! Zıpkın Avı Türkiye Facebook Grubumuzda sizleri de aramızda görmek isteriz.
 

ZIPKIN AVI TÜRKİYE YOUTUBE KANALI

zıpkınavıtürkiyeyoutube

Zıpkınla balık avı ile ilgili birbirinden faydalı ve eğlenceli içerikler yayınlamaya gayret ediyoruz. Kanalımıza abone olmak için linki tıklayabilirsiniz. Zıpkın Avı Türkiye Youtube Kanalı Abone olduktan sonra bildirimleri açmayı unutmayın!

Tags:
0 Yorum

Bir Cevap Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

©2024 www.spearfishingturkey.com Tüm hakları saklıdır. Kullanım Şartları yerine getirilmeden hiçbir şekilde kopyala - yapıştır yapılamaz, yazılar ve bilgiler kullanılamaz.

Kullanıcı Bilgileriniz İle Oturum Açın

veya    

Bilgilerinizi Unuttunuzmu?

Create Account